Startsida / Inlägg

Mission Impossible 4 – Ghost protocol

av Nina Campioni

 

Det är så mycket jag vill säga om och kring den här filmen att jag riskerar att inte få ur mig allt. Så för att lyckas kör vi listform:

1. HUR COOLT med Mikael Nyqvist som freaking galen vetenskapsman som motspelare till självaste Tom Cruise. Att Mickes namn dök upp som tredje namn i filmens inledning visar HUR stort det är. Också häftigt hur Micke mottogs på galapremiären igår på hemmaplan, jublet ville aldrig ta slut. Värdigt.

2. HUR COOLT att Mickes roll även är svensk och i en nyckelscen håller han ett föredrag på svenska. Jo, coolt. Faktiskt.

3. Hur många actionfilmer kretsar kring ”Russian nucleararm-codes”? Ordet ”nuclearcodes” måste vara det mest frekventa ordet i den här typen av actionfilm, näst efter ”tjoff” (typ slagsmålsljud)?

4. Actionscenerna i Ghost protocol är så snygga, så häftiga, så mäktiga, så svindlande att jag längtar efter att se om filmen enbart för dessas skull. Att Cruise och Nyqvist gör dem själva ger extra dimension. Att Tom Cruise själv klättrar på utsidan av världens högsta byggnad Burj Khalifa ger rysningar i biostolen. Se behind the scenes-klipp om den sjuka scenen här. Nyqvist bröt ett revben under en slagsmålsscen och svarar på frågan om det aldrig var otäckt ”Tom är ju Mr Action så då kan man ju inte banga ur men han gjorde att jag kände mig säker”. Mäktigt.

5. Ploten i sig funkar men det är tydligt att själva storyn inte är så himla viktig i denna film även om den aldrig fallerar. Förutom under en sekvens som blir lite ologisk men det kan man leva med.

6. Kvinnorna. Vi är vana vid att tjejrollerna i den här typen av filmer ofta blir nedvärderade till förförerskor och saker att rädda. Inte den här gången. De kvinnliga rollerna är starka och my god vad de kan fajtas. Äntligen!

7. Slutligen: TOM CRUISE. Vad man än tycker om honom (I Love of course) så går det inte att undgå: Han är en briljant skådis som mästrar varje roll och alla olika genrer som finns. Han äger varje scen utan att överjobba, en självklar superstjärna. Dessutom med en awesome blå kostym, missa inte den.

Plus: Jeremy Renner – rätt rolig faktiskt. Simon Pegg – rätt larvig faktiskt.

Betyg: NNNN

Hann inte få upp kameran ordentligt till Mikael Nyqvist lilla inledande tal igår på galapremiären men han var i alla fall glad och överväldigad.

acne Adidas BEST OF FILM H&M KLÄDER Lindex Monki New York Nike NYFW OMG Ray-Ban SHOPPING SOMMAR STHLM FASHIONWEEK Stylein Tiger of sweden Topshop TUNES
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB