Startsida / Inlägg

En brandvägg mot terror i islams namn

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hur många i Sverige har hört talas om Kyai Haji Mustofa Bisri? Garanterat nästan ingen.

Ändå är han ledare i en av världens största muslimska organisationer och ett hopp om att minska terrorismen.

Däremot är det ingen som svävar i okunnighet om vem Usama bin Ladin, Ayman al-Zawahiri eller Mullah Omar är.

Vilket är ett problem. Vi hör ständigt om extremisterna men aldrig om de moderata muslimerna. Många människor i väst får en väldigt skev bild av vad islam står för. En bild som skapar rädsla och fördomar och hjälper partier som Sverigedemokraterna in i riksdagen.

Hamnade på en föreläsning på Försvarshögskolan där Mustofa Bisri, näst högste ledare för Nahdlatul Ulama, Indonesiens och största muslimska organisation med 30-40 miljoner anhängare, gav en helt annan bild av islam än extremisternas.

– Eftersom muslimer ligger bakom många av terrordåden i världen är det naturligt att folk i väst drar slutsatsen att islam är en hatisk religion, säger han. På samma sätt fungerar det i Indonesien när en kristen pastor i USA hotar att bränna koranen. Indonesier drar slutsatsen att kristendomen är en hatisk religion.

Han är mycket oroad över att vad han kallar hatideologier dominerar världen. Det är främsta skälet till att han kommit till Sverige. För att ge en motbild av islam.

Han är en tacksam gäst för alla västländer som försöker hitta ett botemedel mot terrorismen. Hur hindrar man att unga, frustrerade män väljer att spränga sig själva i luften? Hur motverkar man terrorismen grundorsaker?

Mustofa Bisri är en äldre man. Den traditionella indonesiska huvudbonaden täcker merparten av hans gråa hår. Man kan säga att han utgör en brandvägg mot muslimsk fundamentalism. Indonesien har en större muslimsk befolkning än något annat land i världen. Men i motsats till många andra muslimska länder är gruppen radikala islamister mycket liten. Jag frågar Mustofa Bisri varför.

– De radikala finns och de försöker hela tiden växa men eftersom det finns starka motkrafter som min organisation som ger ett helt annat budskap så kan vi hålla dem i schack, förklarar han.

Mustofa Bisri kan citera koranen framlänges och baklänges. Inledningen på hans svar på en fråga är ofta en koranvers. På punkt efter punkt hävdar Bisri att de militanta misstolkar koranen. Att man måste ta hänsyn till att den skrevs för många hundra år sedan i ett helt annat samhälle när man tillämpar den i dag.

Istället för att prata om jihad och sharia talar den indonesiske ledaren om kärlek.

– Koranen lär ut att muslimer ska ta medelvägen och ta avstånd från det extrema. Lika lite som man kan bekämpa eld med eld kan man radera ut hat med hat. Bara den som bemöts med kärlek kan sluta hata.

Håller med om att det låter en smula flummigt men jag tror ändå att Mustofa Bisri har en poäng.

USA:s svar på 11 september var att starta kriget mot terrorn. Ett krig som i sin praktiska tillämpning istället i mycket utvecklats till ett krig mot islam. Vart har det lett oss? Antalet terrorister har mångdubblats.

– Problemet är inte islam utan att religionens används för att förtrycka mänskliga fri- och rättigheter, menar den indonesiske imamen.

I morgon ska Mustofa Bisri till Köpenhamn där han ska träffa Fleming Rose, kulturredaktören som lät publicera Muhammedteckningarna i danska tidningen Jyllands Posten. Borde bli ett intressant möte.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB