Startsida / Inlägg

Israel silar mygg och sväljer kameler

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Israel stoppade brutalt ett litet fartyg med fredsaktivister och humanitär hjälp.

Åt emiren av Qatar kan man inget göra.

Han besöker som första statschef Gaza i dag och har med sig närmare två miljarder kronor till Hamas.

Sila mygg och svälja kameler brukar sånt kallas.

Förmodligen ska vi vara glada att Israel inte försöker stoppa Sheik Hamad bin Khalifa al Thani. För att göra det skulle man nämligen behöva bomba Gazas gräns mot Egypten och emirens kortege av fyrhjulsdrivna, bilar med en internationell kris som följd.
Det priset tycker förmodligen Israel är för högt.

Däremot använde man ett halvdussin krigsfartyg för att borda Ship to Gazas fartyg Estelle trots att det innebar ett klart brott mot internationell rätt. Israelerna vet att det enda som händer är halvlama diplomatiska protester.

Detta trots att man även den här gången använde övervåld bland annat mot flera av de svenska fredsaktivisterna som attackerades med elpistoler. Bordningen för två år sedan när nio människor dödades var med andra ord inte ett olycksfall i arbetet.

I sedvanlig ordning förnedras fredsaktivisterna genom den behandling de tvingas utstå i skitiga israeliska fängelseceller under timmar av förhör. Precis som 2010 kan de förmodligen säga adjö till de flesta av sina privata saker. Särskilt datorer och kameror.

Att ett demokratiskt land som Israel använder den här typen av skurkstatsmetoder är trist och slår i slutändan tillbaka mot den judiska staten.

Man kan hävda att Ship to Gaza-aktivisterna får skylla sig själva. De visste i förväg att Israel inte skulle låta deras provokation passera ostörd.

Men vad är egentligen mest upprörande; att en grupp människor vill leverera förnödenheter till en befolkning på drygt 1,5 miljoner människor som lider eller att ett Israel i strid mot internationell rätt hindrar dessa förnödenheter att nå de behövande.

Om nu Israel anser att de för sitt lands säkerhet måste borda alla fartyg på väg mot Gaza varför inte då nöja sig med att inspektera lasten och sedan släppa igenom fartyget om inga vapen finns ombord?

Jag vet inte värdet av de förnödenheter som Estelle ville leverera till Gaza. På sin höjd kan det ha handlat om några miljoner kronor av mediciner, byggmaterial och annat. Saker som Israel genom sin blockad av Gaza stoppat införseln av sedan 2007.

För Hamas, den terroriststämplade organisation som styr Gaza, är besöket av emiren av Qatar oändligt mycket viktigare än Ship to Gazas expedition.
Besöket beskrivs av internationella nyhetsbyråer som Hamas största diplomatiska seger sedan de tog makten i fria val för fem år sedan. Emiren är den förste statschef som besöker den smala landremsan sedan Hamas tog över.

Qatar har intagit en central roll i att stödja den folkliga resningen i vissa arabländer.

Men det är inte bara ett symboliskt viktigt besök. I tillägg har emiren med sig en välfylld plånbok. 250 miljoner dollar är en enorm summa för en internationellt isolerad rörelse som Hamas. Pengarna ska användas till att bygga vägar, sjukhus och en ny stad. Allt kommer att stärka Hamas ställning hos befolkningen i Gaza.

Ett bra mycket större brott mot Israels blockad än prylarna i Estelles lastrum.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB