Startsida / Inlägg

Modiga Merkel

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Säga vad man vill om Merkel – rädd är hon inte.

I dag ger hon sig rätt in i lejonets kula.

Frågan är om hon har några ”presenter” med sig i bagaget.

Inte någon gång sedan eurokrisen bröt ut har Angela Merkel besökt Grekland. Nu när grekerna mer eller mindre står på avgrunden och mycket väl kan tvingas lämna den gemensamma valutan, reser hon till Aten.

Man kan undra varför.

Kanske vill hon så här i elfte timmen visa sitt stöd för Grekland och att hon trots allt vill ha kvar landet i euron. Det kan bli en dyrköpt erfarenhet att testa om valutan kan överleva om man kastar ut grekerna.

Kanske vill hon inför det tyska valet nästa år visa att hon är en tuff lady som inte drar sig för att ta tjuren vid hornen.

Kanske vill hon dämpa den allt öppnare hatstämningen mellan länderna. På sistone har flera av hennes konservativa partikollegor mer eller mindre öppet propagerat för att slänga ut Grekland.

Garanterat finns det både en och två manliga ledare som tvekat inför att resa till Aten och möta de starka tyskfientliga stämningarna. Få hade klandrat henne om hon tackat nej till den grekiske premiärministern Antonis Samaras inbjudan.

Merkel har gång på gång avbildats i de grekiska tidningarna iförd Hitlermustach och hakkors. Inför dagens besök välkomnas hon av en av de grekiska tidningarna med rubriken ”Heil”.

Grekerna är förbannade och det är Merkel som får skulden för det mesta. Det är Tyskland som ställt de tuffaste kraven på Grekland och som pressat på hårdast för att grekerna måste genomföra ekonomiska reformer och kraftiga besparingar för att hjälplånen från EU ska fortsätta att betalas ut.

Säkerhetsuppbådet är därefter. Över 7 000 poliser har kallats in från hela landet. Ett demonstrationsförbud har införts i centrala Aten. Ingen får komma inom hundra meter från tyska ambassaden eller hennes bilkortege från flygplatsen in till parlamentet.

Frågan är om de mer radikala grupperna kommer att efterleva det förbudet. Risken är uppenbar för bråk mellan demonstranter och kravallpolis. Tårgasdimma är numera ett vardagligt inslag i gatubilden.

Oppositionsledaren Alexis Tsipras från vänsteralliansen Syriza uppmanar till protester.

– Merkel kommer inte för att stödja Grekland. Hon reser hit för att rädda ett korrupt och utskämt politiskt system. Vi ska ge henne det välkomnande hon förtjänar.

Merkel landar mitt på dagen, träffar Samaras och sedan presidenten. Därefter åker hon till flygplatsen och tillbaka till Berlin. Någon övernattning blir det inte.

Frågan är om Merkel har med sig något i bagaget som kan lugna de upprörda känslorna.

Samaras har begärt att EU ska ge Grekland mer tid för att genomföra de utlovade besparingarna. Hittills har Merkel vägrat men på sistone har hon anslagit en mjukare ton mot Grekland.

– Föreställ er vad som begärs av det grekiska folket, sa hon på en konferens för unga konservativa i Rostock i förra veckan. De har det inte lätt. Som goda européer måste vi visa att vi bryr oss.

Merkel går en svår balansgång.

Hon vill bli omvald nästa år och många tyskar är lika förbannade på grekerna som grekerna är på tyskarna, fast av motsatt skäl. Grekerna anses lata och slösaktiga.

Men den tyska ekonomin är beroende av att eurokrisen går mot en lösning. Merkel verkar ha bestämt sig för att det trots allt blir billigare att ha kvar grekerna.

Så möjligen delar hon ut en förtida julklapp i form av utökad tidsfrist för Grekland. Det vore konstigt om hon tog risken att resa till Aten utan att på något sätt visa att hon är beredd att hjälpa till.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB