Startsida / Inlägg

Israels dumma hämnd

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hämnden kom inte oväntat men är likväl korkad.

Israel vinner inget på att försvåra en fredslösning.

Däremot riskerar man att förlora ytterligare vänner.

Alla visste att palestiniernas försök att få status som observatörsstat i FN skulle reta Israel. Men eftersom all tillstymmelse till fredsförhandlingar mellan palestinierna och Israel ligger nere och har gjort så under lång tid så ansåg en stor majoritet länder att åtgärden var ett sätt att försöka sparka liv i fredsprocessen.

Israels svar visar att deras vilja att få till ett varaktigt fredsavtal är låg.
Tilltaget att hålla inne utbetalningarna av skatter till den palestinska myndigheten tillhör det normala batteriet av bestraffningsåtgärder. Att utöka antalet bosättningar likaså.

Vad som skiljer det israeliska svaret den här gången det är att de 3 000 bosättningarna ska byggas i en del av östra Jerusalem som palestinierna en dag hoppas kunna göra till sin huvudstad.

Bosättningar som byggs på ockuperad mark är illegala enligt internationell rätt men det verkar inte bekymra premiärminister Netanyahu.

Israels budskap är glasklart.

”Don´t mess with us”. Stick inte upp. Här är det vi som bestämmer. Gör ni saker mot vår vilja får ni leva med konsekvenserna.

Byggs bosättningarna innebär det i praktiken att den schweizerost som Västbanken numera liknar delas i två osthalvor. Det blir ännu svårare att skapa en palestinsk stat som hänger ihop.

Det ska kännas när man sätter sig upp mot mäktiga Israel.

Men den här gången har omvärldens reaktion inte låtit vänta på sig.
Frankrike och Storbritannien hotar med att kalla hem sina ambassadörer från Tel Aviv och har kallat upp de israeliska ambassadörerna i London och Paris för att få en avhyvling.

Även svenska UD har kallat upp Israels ambassadör.

Till och med USA protesterar mot Israels planer. Både George W Bush och Barack Obama har tidigare pressat Israel att avstå från att bygga nya bosättningar i just det här området.

FN-chefen Ban Ki-moon och EU:s utrikeschef Catherine Ashton varnar Israels för konsekvenserna om de verkligen drar i gång byggnationen.

USA kommer alltid i grunden att stötta Israel men i övrigt ökar klyftan mellan den judiska staten och resten av världen. Tidigare Israelvänner blir alltmer tveksamma över statens kurs.

Israels attityd är att man struntar i omvärldens reaktioner. Inte mycket talar för att det blir en förändring efter den israeliska valet i januari.
En inställning som aldrig kan fungera i det långa loppet.

 

Ett litet tillägg tisdag morgon:

Israels svar på omvärldens protester är att meddela att man ska bygga ytterligare bosättningar förutom de 3 000 i E1-korridoren i Jerusalem.

Israel brukar svara på internationella påtryckningar genom att visa trots.

Intressant är att Israels förre premiärminister, dåvarande ledaren för konservativa Kadima-partiet, säger att han inte kan se några skäl för Israel att motsätta sig Palestinas observatörsstatus i FN.

Han påpekar dessutom det märkliga i att Israels som borde vara tacksamma för USA:s stöd i omröstningen i FN i förra veckan, så snabbt går ut med beskedet att bygga i känsliga områden i Östra Jerusalem. En åtgärd som garanterat retar upp USA.

Israel verkar inte vara särskilt mån om sina vänner.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB