Startsida / Inlägg

Har Putin en plan?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Är det någon som tror att det är omsorg om civilbefolkningen som får Rysslands president att skicka ännu en hjälpkonvoj till östra Ukraina?

Frågan är vad Putins plan är med den långsamma och utdragna invasionen av grannlandet.

I morgon träffar Putins Ukrainas president Porosjenko i grannlandets Vitryssland. Inför mötet demonstrerar Ryssland president att han kan göra vad han vill oavsett vad Ukraina tycker.

En kolonn av ryska pansarfordon har under dagen tagit sig över gränsen längst ner i sydöstra Ukraina. De uppges vara på väg mot staden Mariupol där det inte pågår några strider. Det kan vara ett sätt att tvinga Ukraina att omgruppera sina styrkor.

Samtidigt säger Ryssland att man tänker skicka en andra hjälpkonvoj till östra Ukraina. Den första tog sig illegalt in i landet i slutet av förra veckan. Lossade sin last och återvände sedan.

Ukraina hade hotat att stoppa konvojen med alla tillgängliga medel men gjorde ingenting. Förmodligen eftersom lastbilarna vid inspektion visade sig innehålla mat och förnödenheter och inte vapen. Det hade inte sett bra ut om ukrainska bombplan attackerat en hjälpsändning.

En bombning av konvojen hade varit närmast en krigsförklaring mot Ryssland.

Frågan är dock hur Ukraina tänker agera om även den andra konvojen tar sin in illegalt. Det är uppenbart att Ryssland har en annan agenda med hjälpen än att enbart undsätta civilbefolkningen i städer som Luhansk som saknar el och rinnande vatten. Befolkningen har svårt att få tag på mat medan striderna mellan de ryssvänliga rebellerna och den ukrainska armén pågår.

Regeringstrupperna har haft betydande framgångar de senaste veckorna och givetvis ligger det i Putins intresse att se till att rebellerna får förnödenheter och understöd. Hjälpkonvojerna är ett sådant stöd som är populärt på hemmaplan i Ryssland.

Att låta frivilliga från Ryssland passera över gränsen till Ukraina och förse dem med vapen är ett annat sätt att stärka rebellerna.

Men frågan är vad Putins plan är på sikt.

Är målet att skära av en bit territorium och införliva det med Ryssland? Tänker han använda östra Ukraina som en språngbräda för att äta upp ännu mer av grannen?

Vill han straffa Ukraina vars ekonomi är i fritt fall och därmed även öka kostnaden för västvärlden som lovat att stötta landet?

Eller är Putins sätt att fortsätta underminera Ukraina tänkt som en varning till andra forna Sovjetrepubliker att inte drömma om medlemskap i EU och Nato?

Det känns som Putin försöker trötta ut världen med de ständiga små men kännbara övergreppen mot Ukraina. Till sluta kanske väst ser det som en del av det normala umgänget att Ryssland ständig kränker Ukrainas gräns.

Putin aktar sig dock för någon storskalig invasion. Han försöker balansera på en tunn linje där EU och USA inte ska tycka att varje enskild åtgärd Putin vidtar är så allvarlig att sanktionerna måste utökas.
Det är svårt att veta exakt vad det är Putin vill uppnå med sin katt- och råttalek.

Men det blir allt tydligare att det pågår ett krig i Europa med dagliga dödsoffer, inte minst bland civilbefolkningen.

Ett krig som snabbt skulle vara över om det inte vore för Rysslands stöd till rebellerna.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB