Startsida / Inlägg

Till slut hann rättvisan ifatt massmördarna

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

De röda khmerernas chefsideolog Nuon Chea, 88, var så svag att han inte ens orkade resa sig ur rullstolen för att höra domen.

Onekligen var det i grevens tid som livstidsdomen mot honom och hans medåtalade Khieu Sampan föll.

Till slut hann rättvisan ifatt de skyldiga till ett av vår tids värsta folkmord. I en värld där de skyldiga till extrema övergrepp allt som oftast underslipper straff är domarna mot två av de röda khmererna högsta ledare en oerhört viktig signal till andra tyranner och våldsverkare. Kanske kan det få någon att tänka till en extra gång innan de iscensätter massmord och massakrer.

I fallet med Nuon Chea och Khieu Sampan är det bara synd att det skulle ta så lång tid.

35 år har gått sedan de Röda khmererna störtades från makten i Kambodja efter att under fyra år ha förvandlat landet till ett dödens fält. Den värsta massmördaren av dem alla, ledaren Pol Pot, är död sedan länge. En annan av de huvudansvariga, Ieng Sary, dog 2013.

När gruppen tog makten 1975 inledde de en socialistisk revolution som gick ut på att göra om landet från början. De utropade år 0. Huvudstaden Phnom Phen utrymdes. Alla människor skulle bli bönder igen. Läkare, lärare och intellektuella avrättades. Det räckte att innehav ett bar glasögon för att bli dödad.

Sällan har världen skådat en sådan systematisk utrensning av människor. Mellan 1975-79 mördades 1,7 miljoner kambodjaner.

Man får gå till diktatorer som Stalin, Hitler och Mao för att hitta personer som initierat massmord i större skala.

Ändå fanns det människor i västvärlden, även i Sverige, som hyllade de röda khmererna och deras extremt renläriga revolution.

1979 störtades de röda khmererna av Vietnam. Därefter verkade gruppen längs gränsen mot Thailand under många år innan Pol Pot dog 1998.

Efter att de röda khmererna i praktiken upplösts så levde deras ledare bekväma liv i Phnom Phen. Det tog många år innan en tribunal sattes upp för att döma de skyldiga till folkmordet. Till en början försökte man precis som i många andra konflikter sopa den nationella tragedin under mattan i någon slags fåfäng förhoppning om att tiden skulle läka alla sår.

Under rättegången som pågått under tre år har de två åtalade hela tiden bedyrat sin oskuld. Detta trots att Nuon Chea var Pol Pots närmaste man och betraktades som gruppens chefideolog. Den som drog upp riktlinjerna för den våldsamma förändringen av samhället.

Khieu Sampan var nummer tre eller fyra. Gruppens internationella ansikte som förde deras talan utåt. En på ytan verserad gentleman. Domstolen fann att massmordet inte kunde ha pågått utan att de två var delaktiga i det.

Livstidsdomarna är mest symboliska med tanke på de båda männens ålder och hälsa. Domarna kan inte ge de anhöriga sina älskade tillbaka.

Men de skänker ändå tillfredställelsen av att någon form att rättvisa till slut skipats. Att det inte går att utplåna ett helt folk utan att det till slut får konsekvenser.

Domarna är en ljuspunkt som ger hopp om att även andra skyldiga massmördare i andra konflikter ska få sona sina brott.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB