Startsida / Inlägg

Fara för nytt krig mellan Israel och Hizbollah

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Vill man se hur Syrienkriget riskerar att sprida sig ska man just nu hålla ögonen på Israel och Libanon.

Där kan ett antal döda på båda sidor och höjt tonläge sluta med ett nytt krig mellan Iranstödda Hizbollah och Israel.
Inbördeskriget i Syrien har inneburit nya hot mot Israel men också nya möjligheter.

Gränsen mellan Syrien och Israel har länge tillhört en av de lugnaste i Mellanöstern. På den tiden Bashar al-Assad hade full kontroll över landet rådde en ömsesidig terrorbalans mellan de två länderna. Assad såg till att inte en kula avfyrades mot Israel trots att Israel ockuperat de syriska Golanhöjderna sedan 1967.

Sedan kaoset brett ut sig i Syrien har Israel upprepade gånger bombat inne i Syrien. På samma sätt har olika stridande grupper beskjutit Israel från Syrien.

För en vecka sedan bombade Israel en konvoj som man hävdade var en vapentransport på väg till Hizbollah i Libanon. I konvojen fanns flera ledande Hizbollahkrigare som dödades. Bland de döda fanns även en iransk general.

Sällan har en så direkt koppling kunnat göras mellan Iran och Hizbollah.

Svaret lätt inte vänta på sig.

I går dödade Hizbollah två israeliska soldater som patrullerade en omstridd del av Libanon som ligger intill Golanhöjderna.

Det är de värsta stridhandlingarna mellan Israel och Hizbollah sedan det senaste Libanonkriget 2006.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotar med att de skyldiga ska få ”betala det fulla priset” för sina handlingar. Nu väntar alla på vad det innebär.

Även om ingen av sidorna egentligen vill ha ett nytt krig kan den här typen av skärmytslingar lätt hamna bortom kontroll.

Benedetta Berti på Israels Institut för nationella säkerhetsstudier uttrycker de rätt bra i en intervju med New York Times.

– Detta är ett delikat spel eftersom båda sidor vill slå tillbaka tillräckligt hårt för att de inte ska framstå som svaga men inte så hårt att det blir krig. Det är en mycket, mycket tunn linje att balansera på. Det finns gott om utrymme för felkalkyler. För varje gång den här typen av incidenter inträffar närmar vi oss ett riktigt krig.

På andra sidan gränsen gör Kamel Wazne, grundare av Centret för amerikanska strategiska studier i Beirut, förljande analys i ett uttalande för nyhetsbyrån AP.

– Det är början av vad som kan bli en större konfrontation. En ny slags konfrontation mellan Israel, Hizbollah, Syrien och Iran.

Iran är Bashar al-Assads största supporter och finansiär. När det såg ut som de Assadfientliga rebellerna höll på att få övertaget så fick Hizbollah order från Iran att gå in i kriget på Assads sida.

Ett ingripande som bidrog till att vända stridslyckan. Numera är det Assad som har övertaget på slagfältet.

Efter kriget mot Israel 2006 var Hizbollahledaren Hassan Nasrallah hjälte i hela arabvärlden. Men organisationens inblanding i Syrien har gjort den tidigare så beundrade milisgruppen väldigt impopulär.

Kampen i Syrien är nu mycket en kamp mellan shia- och sunnimuslimer. Eftersom Assad tillhör landets shiaminoritet och Hizbollah också är shiamuslimer är står de nu emot stora delar av arabvärlden.

Att attackera Israel kan vara ett sätt att ta tillbaka en del av det förlorade inflytandet i regionen.

Det verkar som Hizbollah försöker öppna en ny front vid Syriens gräns mot Israel för att öka möjligheterna att slå till mot fienden.

Lyckas Hizbollah på allvar dra in Israel i Syrienkriget blir det som amerikanerna säger ”a totaly different ballgame”.

Ytterst handlar detta om försöken att stoppa Iran från att kunna skaffa sig kärnvapen. Något som Israel sagt att man är beredd att göra med våld.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB