Startsida / Inlägg

Ett demokratiskt genombrott i Afrika

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Det är sällsynt men ibland blir man glad över händelser i världspolitiken.

För första gången lämnar en demokratisk vald president i Nigeria över till en utmanare. Ett genombrott för Afrikas folkrikaste nation.

Goodluck Jonathan ringde själv och gratulerade sin överman Muhammadu Buhari.

Afrika brukar traditionellt förknippas med våldsamma diktatorer och ofattbar korruption. Därför är det så mycket roligare att kunna skriva om en demokratisk framgång i jättelandet Nigeria.

Efter att man skjutit på valet på grund av problem med valsedlarna verkade det upplagt för fusk. Men internationella valobservatörer på plats rapporterade om ett perfekt och rättvist genomfört val.

Då fruktade många istället att fusket skulle ske där rösterna räknades. Särskilt när de första indikationerna var att den sittande presidenten skulle förlora.

Men även dessa farhågor verkar ha kommit på skam.

Utmanaren, de forne diktatorn och generalen Buhari, vann med 54 procent av rösterna.

Istället för att som det brukar vara i Afrika, ställa sig upp och ropa på valfusk så greppade förloraren telefonen och ringde Buhari för att gratulera honom till segern. Samtidigt uppmanade han sina anhängare att acceptera resultatet och inte ställa till med några våldsamheter.

Precis det ansvarfulla uppträdande som krävs för att lyfta Afrikas tidigare vanstyrda nationer mot nya demokratiska höjder.

Nigeria är inte vilket land som helst. Förra året passerade man Sydafrika som kontinentens största ekonomi. Man är dessutom det folkrikaste landet i Afrika. Landet etniskt delat där den södra delen av landet domineras av kristna och den norra av muslimer vilket gör det extra viktigt att alla respekterar de demokratiska spelreglerna.

Nigeria skulle kunna bli en förebild för hela Afrika, precis som Sydafrika var under Mandelas tid.

Valet är ett framgångsrikt steg i den riktningen. Det är första gången som ett fredligt maktöverlämnande efter demokratiska val sker i Nigeria. Ett sådant är en av demokratins grundpelare.

– Jag lovade fira och rättvisa val och jag har hållit mitt ord, sa Goodluck Jonathan. Inga personliga ambitioner är värda en enda nigerians blod. Enighet, stabilitet och framåtskridande i vårt kära land är viktigare än något annat.

Hela processen är extra imponerande med tanke på att regeringen i praktiken befinner sig i ett inbördeskrig med den islamistiska gruppen Boko Haram.

Förmodligen var det säkerhetsläget som fick många nigerianer att längta efter en förändring. Det senaste året har Boko Haram kidnappat en stor grupp skolflickor, intensifierat sin terror mot civilbefolkningen och intagit flera städer. Intrycket är att gruppen gjort vad man velat utan att regeringsstyrkorna på allvar försökt hindra dem.

Det har nye presidenten Muhammadu Buhari lovat sätta stopp för. Han har gjort sig kände som en general med hårda nypor. Lite väl hårda när han styrde Nigeria som diktator 1983-85. Då lät han offentligt avrätta unga knarksmugglare på stranden. Han fängslade misshagliga journalister. Men han gjorde sig också känd som en av få ledare som bekämpade den utbredda korruptionen.

I dag hävdar Buhari att han förvandlats till en fullfjädrad demokrat. Något han nu får tillfälle att bevisa i praktiken.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB