Startsida / Inlägg

Hugo Chavez socialistbygge rasar

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Socialistikonen Hugo Chavez samhällsbygge i Venezuela är på väg att falla ihop fullständigt.
Efterträdaren Maduro har inte visat sig uppgiften mäktig.
Men framförallt var det nog den avlidne Chavez idéer som brast.
Frågan är om det funnits något mer misskött land än Venezuela sedan Robert Mugabe förde Zimbabwe till ekonomisk ruin.
Venezuela är mitt uppe i en pågående ekonomisk härdsmälta. Landets ekonomi har krympt två år i rad. Förra året med nästan sex procent. Många experter hävdar att det blir svårt för landet att undvika konkurs.
För befolkningen råder brist på det mesta. Hyllorna i snabbköpen gapar tomma. Det finns inga mediciner att få tag på. Till och med på sjukhusen är bristen akut.
Överklassen reser utomlands för att handla schampoo, tvål och andra hygienartiklar. Toapapper står högt på önskelistan.
Landets största ölproducent, Cervecceria Polar, meddelade i fredags att man ställer in sin produktion av öl i brist på nödvändiga importvaror.
För tio år sedan beskrevs Venezuela som ett föregångsland i Latinamerika där de fattiga kunde gå på universitet och få förstklassig sjukvård. Allt på grund av Hugo Chavez hemmasnickrade form av socialism som gick ut på att staten subventionerade matpriser, mediciner och samhällelig service.
Han lierade sig med kommunistregimen på Kuba för att försöka skapa ett starkt vänsterblock i Latinamerika som en motvikt mot USA. Chavez blev en hjälte hos vänstern runtom i världen.
Baksidan var att den auktoritäre Chavez tog ett järngrepp om makten och media. Många fattiga såg honom ändå som en hjälte.
När Chavez, försvagad av dödlig cancer, 2013 pekade ut Nicolas Maduro som sin efterträdare så röstade en majoritet på honom fast man redan kunde ana hur Chavez livsverk började lossa i fogarna.
Riktigt illa har det blivit sedan oljepriset rasade sommaren 2014. Venezuela sitter på världens största oljereserver men är också extremt beroende av sin oljeexport. Få andra länder har drabbats lika hårt av oljeprisfallet.
När priset mer än halverades var det svårt att hålla uppe Chavez Robin Hood-ekonomi.
Regeringen i Venezuela har gjort alla de klassiska misstagen. Man införde valutarestriktioner och en fast växelkurs mot dollarn. Prisstopp infördes på en mängd varor. Det gick som de brukar när politiker försöker sätta sig över marknadsekonomins lagar.
Numera har Venezuela en inflation på en bra bit över hundra procent. Folk försöker handla så fort lönen kommer för att undvika att pengarna ska minska i värde. Problemet är att det nästan inte finns några varor i butikerna.
Dessa säljs istället på svarta marknaden men då till helt andra priser är de statligt fastställda.
I takt med att butikhyllorna tömts så har den inhemska valutan, bolivar, sjunkit dramatiskt i värde. Officiellt behöver man bara betala tio bolivares för att få en dollar. I verkligheten kostar en dollar över tusen bolivares. Minimilönen i Venezuela motsvarar officiellt 1 500 dollar i månaden. I verkligheten är köpkraften bara drygt 50 dollar.
Ovanpå detta ekonomiska kaos har landet drabbats av en energikris. Till följd av torka, säger regimen. På grund av misskötsel, hävdar oppositionen.
Så nu jobbar statstjänstemän bara två dagar i veckan med bibehållen lön för att minska elförbrukningen. Dessutom stängs elen av fyra timmar om dagen.
Inför detta kaos kunde man förvänta sig att landets politiker skulle samarbeta för att lösa problemen. Istället trappas det politiskt krig som pågått sedan Chavez tid upp. Vid de senaste valen tog oppositionen kontrollen över parlamentet. Men Maduro är fortfarande president. Genom att tillsätta lojala domare i Högsta domstolen har han blockerat oppositionens försök att avsätta honom.
Senaste försöket är att samla ihop tillräckligt med namnunderskrifter för en folkomröstning.
Det enda som kan få tillbaka Venezuela på banan är ett ekonomiskt stålbad som kommer att drabba framförallt de fattiga. Alternativt att oljepriset ökar dramatiskt.
Eftersom inget av detta står för dörren rycker en konkurs närmare.
Med tanke på den fientlighet som råder mellan oppositionen och de Chaveztrogna, där våldaktioner redan är vanliga, kan det mycket väl sluta med någon form av inbördeskrig.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB