Startsida / Inlägg

Tusentals tomtar invaderade London – och jag var en av dem

av petterslondon

I helgen fick Londonbesökare sig en märklig upplevelse när tusentals tomtar marscherade genom stadens gator. Alla klädda i rött och vitt önskade storögda åskådare god jul medan de vandrade från norr, söder och öst mot slutmålet; Hyde Park. Men förutom julhälsningarna och kläderna så fick vi se tomtar som man inte riktigt är vana att se dem. Med en stor flaska cider i högsta hugg. Kastandes brysselkål på andra tomtar. Uträttande sina behov bakom en byggnadsställning. I vilket fall som helst så var det ett fint Londonminne. Och det här var första gången som jag själv deltog i det årliga event som kallas Santacon.

Tunnelbanetomtar
Tunnelbanetomtar

Under mitt första år i London 2007 stod jag inne på Mayfairpuben Bonds där jag jobbade som servitör när en oändlig mängd tomtar plötsligt passerade förbi vårt fönster. Det tog liksom aldrig slut. Jag minns fortfarande det som något av det konstigaste jag sett på Londons gator, och jag har sett en hel del. Efter det har jag i flera år råkat hamna mitt i någon av de tre tomtemarscherna, så i år bestämde jag och min flatmate Malin oss för att hänga på.

Ett snabbt ombyte senare så var jag och Malin en del av den rödvita massan.
Ett snabbt ombyte senare så var jag och Malin en del av den rödvita massan.

Vi köpte varsin tomtedräkt och mötte upp med det 500-tal tomtar som gått den östra rutten från Victoria Parks Winterworld till Liverpool Street. Så snart tomtedräkten kommit på var vi en av dem, och det var en samhörighet jag kanske inte känt sedan jag som tonåring åkte med MFF Support på bortamatcher. Alla tittade medan hundratals tomtar fyllde Liverpool Street Station, skanderandes: ”Vad vill vi ha? Jul! När vill vi ha det? Nu!” Men bakom mitt skägg kändes det ganska lugnt.

Tomtar i tuben.
Tomtar i tuben.

Det var en trevlig samling människor. Inte helt oväntat kändes det som att majoriteten var australiensare, men jag pratade även med folk som rest dit från andra delar av England för att delta i tomtetåget.

Tomtar utanför St Pauls-katedralen.
Tomtar utanför St Pauls-katedralen.

Vi hamnade på St Pauls-katedralens trappor, marscherade sedan till Covent Garden där vi fyllde torget, och tog oss slutligen till Hyde Park där tomtarna från den norra och södra rutten mötte upp för en jättegatufest. Alla var glada – en hel dags drickande kan ha haft något att göra med det – och det faktum att alla hade tomtedräkt gjorde det jättelätt att prata med främlingar.

DSC_0283 DSC_0232

Det bästa med dagsfester är att man kan gå hem så tidigt. När det varit mörkt i flera timmar och jag var redo att lämna tomtarna, ta av mig skägget och träffa några kompisar var klockan bara 21.

Nästa år ska vi vara med från början, med en större grupp kompisar. Se till att vara i stan då!

En av de mer kreativa utklädnaderna...
En av de mer kreativa utklädnaderna…
...speciellt när det kom till klappskorna.
…speciellt när det kom till klappskorna.
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB