Pinnmålen sätts av… ekonomiavdelningen

Jag lovade för ett tag sedan att ta reda på vem som sätter de så kallade pinnmålen. Alltså vem som bestämmer hur många blåskontroller Skövdepolisen ska göra eller hur många ordningsböter polisen i Ystad ska skriva och så vidare.

Det visade sig vara ekonomiavdelningen på Rikspolisstyrelsen som fram till i år bestämt just det här.

Men det här med verksamhetsstyrning är ganska krångligt. Här kommer därför en extremt förenklad version för den som inte orkar läsa vidare:

* Regeringen styr polisens verksamhet genom ett regleringsbrev.

* Rikspolisstyrelsen (Rps) har valt att tolka detta brev som att verksamheten ska styras med kvantitativa mål.

* Ekonomiavdelningen på Rps har bestämt ett nationellt kvantitativt mål till exempel för hur många ordningsböter som ska skrivas ut i landet. De har sedan brutits ner på respektive myndighet.

* I den senaste planeringen av polisen verksamhet (den som gäller 2012-2014) har Rps kommit fram till detaljstyrning inte är bra och därför plockat bort sina kvantitativa mål. Däremot utvärderar de fortfarande hur många blås, ordningsböter och så vidare som utförs för att kunna rapportera till regeringen vad polisen gör.

* Dessutom verkar det som om de kvantitativa målen i stor utsträckning lever kvar på lokal nivå.

Vi kommer nu att gå igenom alla 21 polismyndigheters verksamhetsplaner för att se om de fortsätter med pinnmålen.

 

Den något längre förklaringen följer här.

På Rikspolisstyrelsens ekonomiavdelning är ekonomichefen Jan Andersson den som ytterst ansvarar för arbetet med att ta fram polisens mål.

– Som ekonomichef på polisen så är det mitt uppdrag att hantera och handlägga styrningen av polisen. Det är det som kan ligga till grund för att säga att det är ekonomiavdelningen som sätter målen. Det är viktigt att komma i håg att processen dels görs på rikspolisstyrelsen med alla fackavdelningar inblandade. Vi har också en dialog med polismyndigheterna i landet, säger han.

De kvantitativa målen, pinnmålen, dök enligt Jan Andersson upp i början av 2000-talet.

Ekonomichef Jan Andersson. Foto: Polisen

– Tidigare fanns det inte kvantitativa mål. Sedan har vi successivt lämnat det. Och vi har flyttat fokus från detaljstyrning. I dag när du tittar på våra planeringsförutsättningar så finns där inga kvantitativa mål.

Samtidigt visar den här granskningen att pinnmålen fortfarande existerar. Vi får in bilder från polisstationer runt om i landet där cheferna varje vecka utvärderar hur enheterna ligger till. Och poliser vi pratar med berättar hur de dagligen hetsas att leverera pinnar.

Hur hänger det ihop?

– Vi har inte sagt att den myndigheten ska göra det och att den myndigheten ska göra det. Bengt Svensson har tonat ner de kvantifierade målen mot en bredare uppföljning av resultatet. Sedan är det upp till varje myndighet hur man vill hantera detta. Jag kan ha viss förståelse för att vissa myndigheter väljer att kvantifiera för att det är så Rikspolisstyrelsen valt att styra sedan mitten på 2000-talet, säger Jan Andersson.

Det innebär att ni kommer att fortsätta mäta hur många blåskontroller ni gör och ordningsböter som skrivs?

– Ja, vi kommer alltid att fortsätta med mätningarna inom polisen. Men det behöver inte alltid betyda att man sätter mål i kvantitativa termer.

Varför är det intressant med hur många blås man gör inom den svenska polisen? Är inte det viktiga utfallet? Alltså hur många rattonyktra ni tar?
– Det finns en koppling mellan olika metoder och vilket resultat de ger. Om vi till exempel konstaterar att antalet rattonyktra ökar så finns det också ett intresse av att veta vilka metoder man har man använt. Om till exempel antalet rattfyllerister minskar då måste man ställa sig frågan varför. Har svenska folket blivit nyktrare? Eller beror det på ett förändrat beteende hos polisen? Noterar vi då att antalet blås minskar samtidigt som antalet rattonyktra minskar då finns det underlag för oss att göra en bedömning.

 

Slutsatsen blir alltså att Rikspolisstyrelsen verkar ha tagit till sig av kritiken och tagit bort pinnmålen. Men alla indikationer säger att de lever kvar ute på polismyndigheterna. För att ta reda på i vilken utsträckning kommer vi nu gå genom samtliga 21 myndigheters verksamhetsplaner. Vi hoppas kunna återkomma med resultatet i början av nästa vecka.

Martin Ekelund

är rättsreporter på Aftonbladet och granskar hur den svenska polisen sköter sitt jobb. Har du något att berätta? Kontakta mig på 08-514 242 49
martin.ekelund@aftonbladet.se
 • http://www.facebook.com/people/Po-Lundqvist/1595044255 Po Lundqvist

  När byråkraterna talar blir texten så förbaskat tråkig att läsa.
  Den som ansvarar för detta borde göra minst 20 timmars tjänstgöring på fältet per månad.
  Synsätten ligger alltid långt från varandra därav plågas många yrken av byråkratin som inte hade behövt finnas. 

 • Kalabaliken

  Ekonomer kan rasera även den bästa förvaltning. Nu verkar det som om dom raserat hela svenska polisens brottsutredande. Ekonomer kan för övrigt rasera ett helt land som Grekland. Ekonomer kan ljuga och räkna utlånade pengar som något man har i kassan (eller åtminstone kommer att få om någon betalar tillbaka) som man gör i EU. Ekonomer har förstört mycket för människorna.

 • ekonomfientlig

  Detta är själva grunden till allt som gått utför med landet sedan krisen på 90 talet. allt, och jag menar ALLT styrs numera av ekonomer vilket givetvis är totalt vansinne. Pengar och ekonomi är viktigt, jag köper det. Men numera finns det inte en enda detalj i samhällsstrukturen som inte måste räknas hem ekonomiskt. Sjukvård, skola ALLT måste gå med vinst. Det är helt rubbat. Lägg ner de där jävla handelshögskolorna.  

 • surkart

  Läs gärna Peter Englunds ”Brev från nollpunkten” däri finns en text om Sovjet under den hysteriska utrensningen runt 1936-37 när hundratusentals människor torterades och avrättades på de mest befängda anklagelser. Däribland i stort sett hela Röda Armens ledning (En förklaring till att Tyskland var bra nära att faktiskt besegra Sovjet 1941. Som en delförklaring till det helt groteska stämningsläget i landet under dessa utrensingar nämns att de olika avdelningar av den sovjetiska säkerhetspolisen hade uppsatta mål gällande hur många förrädare, kontrarevolutionärer etc. de skulle sätta dit och få skjutna. Så för att lyckas med att nå sina mål fick de ju helt enkelt hitta på.
  Känns lite bekant

 • toj

  Alla indikationer tyder på att AB inte har förstått någonting av hur svensk polis utvecklats till det bättre. Från en kultur där man kunde göra vad man kände för för dagen till en kultur där man utifrån en struktur gör planlagda saker som kommer samhället till nytta på flera plan. Både förebyggande och lagförande. Jag skulle inte velat arbeta kvar i den poliskår som fanns för 10-15 år sedan där det rådde anarki och rättsosäkerhet och utan uppföljning om det man gjort gör någon nytta.  

 • Polis – ej i storstad

  Håller helt med…. Vad värre är att vi verkar ha en hel del kollegor som inte förstått någonting heller (om det nu verkligen är poliser som skriver här…)

 • Anette

  Läste en tidigare intervju med manne Jönsson om at tman inte kan ”fulfuppa” (skicka ofullständiga protokoll till åklagare) eftersom en gruppchef eller förundersökningsledare alltid först granskar materialet. DET STÄMMER EJ. Hos oss är de som skall granska så stressade och nerlusade med jobb att de omöjligt har tid att läsa igenom alla utredningar.

 • Henrik

  martin.ekelund@aftonbladet.se är du helt seriös när du menar att detta skulle/ska vara undersökande kriminal/rättsreporterjournalistik?
  Jag blir bara mer och mer förvånad över hur totalt värdelös sveriges journalistutbildning verkar vara. Då den stora merparten av tidningars rapporter handlar om vad polisen utfört så skrämmer det mig hur låga kunskaperna är gällande vårt viktigaste departements uppdrag åt folket. Om du har tur kanske du kan följa med några polisstudenters första termin på polisutbildningen och lära dig hur sverige styrs av våra folkvalda.

 • Polis – ej i storstad

  Jo men det blir ju så här när en kvällstidning ska ge sig på att förklara relativt invecklade frågor på ett enkelt sätt och samtidigt få braskande rubriker. 

  Problemet är att det blir så förenklat att det blir helt felaktigt beskrivet i sak. Där går gränsen för mig. Det finns flera inslag i den här granskningen som tyvärr passerat den gränsen, utan att jag hittills märkt någon som helst ansats från reportrarna att rätta till det och ge frågorna en mer objektiv och därmed mer korrekt belysning….

 • Polisen

  Du verkar ju ha en något udda inställning till hur de flesta poliser känner i det här landet. Så jag utgår från att du är en av de chefer som lever med oidipuskomplex och tror att alla tankar du har att bidra med är bäst. Inga andra kan ha relevanta verklighetsförankrade ideer om hur man skall bedriva bra och effektiv brottsbekämpande polisverksamhet. Hur många jobbar på RPS? Vad kostar de skattebetalrna varje månad? Vad har de för arbetsuppgifter? Jag tror inte att det är för skattebetalarnas öron. Profielerar jag dig rätt är du polis sedan ca 25-30 år tillbaka och sitter idag som mellanchef och tittar tillbaka på hur det var när du jobbade ute och då var det förmodligen herrarnas fria åkning. För att belysa verkligheten så kan jag beskriva för dig att all polispersonal med ett fåtal undantag gör sitt yttersta för att jobba som det är tänkt att polisen skall jobba och har så gjort de sista 10 åren. Treskift med skitlön är tacken!
  Alla undrar varför poliser i yttre tjänst vill in. Förutom ovan nämnda anledning kan man göra listan lång. Arbeta dagtid, inga helgdagar, flextid som är rena skämtet, slippa sekund operativa beslut, slippa ta hand om döda/skadade, slippa ersätta den totalt havererade psykvård som finns i landet. Listan kan göras hur lång som helst! Men det är tur att det finns sådana som dig som symboliserar spjutsspteskompetensen inom svensk polis!
   

 • Ingegerd jensen

  Jag kommer att följa vad som händer av rent egenintresse.Den organisation jag inbillar mej ska fungera i det här landet ska helst motsvara den jag tycker att jag betalar för!

 • Ingegerd jensen

  Var stupar det när jag som vanlig Svensson inte har förtroende för er längre? Invecklade frågor? Jag har egna erfarenheter av polisens arbete, det räcker för att jag själv ska göra min bedömning.Resultat är vad som gäller för mej som som simpel medmänniska.

 • Polis – ej storstad

  Nej det var en ganska dålig profilering. Dessutom verkar du missuppfatta mitt inlägg. Jag svarade Toj ovan som påpekade att svensk polis utvecklats till det bättre och att uppföljning är bra inte minst för att visa att vi gör bra saker.

  Jag känner inte alla 20 000 poliser av naturliga skäl. De jag känner älskar sitt jobb, trots att det är slitsamt och tufft till relativt låg lön. De har inga problem att det finns uppföljning. De är kreativa och engagerade. De är för smarta för att ägna sig åt pinnjakt. Därför ställer de upp trafikkontroller på platser som är motiverade av andra skäl än att bötfälla så många som möjligt på kortast möjliga tid. De har det slitsamt hemma ibland med sina respektive eftersom jobbet är tufft. De är värda all respekt. Det är en rättvisande bild av svensk polis. Den polis jag älskar att vara en del av. Sån är jag.

 • Polis – ej i storstad

  Ja hur Polisen styrs och följs upp och vilken vem som bestämmer vad är relativt invecklat. Aftonbladet har ju som exempel missuppfattat när de tror att ekonomiavdelningen bestämmer hur mycket böter som ska skrivas i Ystad. Det är ett helt felaktigt påstående.

 • Socce86

  HAha, jag är så trött på mitt land. Det går fan i en stege var man än kommer, skyller vidare och vidare, noll ansvar. Att det kommer till rättsväsendet är skräckinjagande. Sverige kommer eskalera till revolt, och kan inte polisen agera där, så kommer jag, som många andra, flytta ifrån mitt hemland. Jag hoppas hjärtligt att politikerna läsera detta, och hela granskningen. Men ingen vill väl vara en Palme i sverige, då dör man fort. 

 • Socce86

  Ekonomer räknar och, i detta fall, presenterar siffrorna inför en högre makt. 

 • http://www.facebook.com/people/Tomas-Bergstrom/100000547932035 Tomas Bergström

  Alla dessa kvantitativa mål är så själsdödande, jag tror att alla vi inom polisen blev poliser för att göra en skillnad, sätta bovar bakom galler och även hjälpa kriminella att ta sig ur sin kriminalitet, hjälpa allmänheten bla genom att sänka brottsligheten. Brottsligheten är dock den samma och har varit detta under mkt lång tid.
  Vi behöver mer engagerade medarbetare dessa skapar vi inte genom att mäta allt i kvantitet vi blev poliser för att hjälpa människor inte tävla om vem som gör flest blås.

  Vi borde ha mål som ”inom 3 år ska vi ha en lägre brottslighet” Sedan ställa oss frågan hur når vi dit?

  Inte kommer vi dit genom att mäta blås, böter, förundersökningsprotokoll mm iaf!

  Här kommer några förslag som är menade som debattstartare.

  1. I mindre orter som min lilla tjänstgöringsort så står ca 10-15 personer för ca 90% av brottsligheten, jag tänker då på inbrott, langning av narkotika, andra stölder osv. Skulle alla poliser i mitt område åka ut och mer eller mindre hålla dessa kriminella i handen med uniform och utan dvs spana, störa, lagföra och bevaka, samt dessutom hjälpa dem till vård ex genom sociala myndigheter då tror jag vi skulle få 50% lägre brottslighet.

  2 Börja prata på allvar, var vi ska stå och blåsa bilförare, nya arbetsmetoder helt enkelt sikta bättre och motivera rattonyktra att söka vård.

  3. Var sker de flesta olyckor i trafiken? Sätta upp en karta på IG rummen där detta är utmärkt och sätta målet att vi ska minska skadade och döda i trafiken. ha en öppen diskution låta alla ideer komma fram prova oss fram. På detta vis skulle IG personal känna sig ännu mer delaktiga i arbetet. Färre skulle skadas vilket är mer värt än några blås.

  4. Utreda mer i par för att få mer fart i utredningarna, sikta in oss på de 5% av brottslingarna som står för större delen av alla brott. Sikta på robusta utredningar som leder till längre straff. I fängelset så kan de ej göra inbrott hos Svenssons.

  5. Leta reda på brott och utreda dessa inte bara vänta på att de ska ramla in genom att människor anmäler brotten. Detta går att implementera även på mängdbrottsutredare.

  6. Lyssna på personalen vad har de för ideer.

  7. Byt ut ledningen till stor del, ta in nya efter kvalifikationer inte efter hur brun tunga de har!

  8. Se till att poliser får göra de dom är bra på, skaffa fler civilanställda som är proffs på administration mm återanskaffa skrivcentraler. Som utredare så kan jag hålla 1 timme långt förhör med bandspelare sedan tar det mig 4 timmar att skriva ut förhöret för jag är inte så bra på detta. Det finns kvalificerad personal som kan göra detta. En utredning från Holgersson på utredare och hur mkt tid vi använder till administration och bråka med kopiator och skrivare och hur mkt tid vi använder till förhör mm.

  9. När anmälningar kommer in så sitter en sambandsgrupp med proffsiga administratörer och en kunnig utredningsledare skriver direktiv i alla ärenden så att alla rättsintyg, tömning av telefonlistor från beslagtagna telefoner, kontoutdrag och andra saker som behövs begäras in. Sedan när jag som utredare får ärendet är det bara att sätta igång med förhör och ytterligare bevisinsamling.

  10. Se till att vi får en värdegrund värd namnet, vi ska vara empatiska, lyssna på andra och inte sprida skit om varandra inom polisen. Vi är alla poliser och ska hjälpas åt.

  Jag skulle kunna fortsätta en stund till och jag vet att det finns många bra ideer därute men det mesta dödas i jakten på mätbara mål.
  Stå på er alla kollegor jag vet att det finns massvis med kunskap och ideer därute.

  Förresten en sak till jag skulle vilja se är att brottet tjänstefel utvidgades en del så att inte göra någonting det som vi inom polisen kallar ”avvakta kraftfullt” skulle kriminaliseras.

  Må väll.

 • Christer123

  För er kännedom vill jag säga att Jan är polis i botten och alltså inte bara ekonom!

 • Humpry Bogart 58

  Men snälla, hur kan en ekonom som har nada kontroll och vet vad som mest behövs i ett polisområde. Varför inte skicka det till mig så kan jag ha det som dart tavla och så kan dom få det resultatet, och tyda det eftr mitt schema.
  Man skäms ju när man hör det här. vilken jävla lekstuga med skattemedel. J,Eriksson ekonom är som en rektor jag hade på 60-talet i skolan. Har dom sagt att vi ska göra det så ska vi göra det.
  Han skulle ha en utbildning i poisens arbete i olika distrikt och få en insyn i vad som behövs prioriteras och vad som går att förbättra.
  Nu tycker jag verkligen synd om polisen, gaggiga regler som Teflon kostymerna har. Ingen insyn bara bra lön och blanka byxbakar.

 • Filebump

  Man tycker nog att ekonomiavdelningen skall sköta enhetens bokföring, dvs hålla reda på hur mycket pengar man får in och hur mycket pengar man gör av med. Ekonomiavdelningen kan ju sedan upprätta bokslut för enheten enligt de lagar som finns. Att ekonomiavdelningen bestämmer vad enheten skall utföra för slags verksamhet verkar helt vansinnigt. Detta bör ligga på polisstyrelsen i respektive län  som sedan ger polismästaren i uppdrag att se  till att arbetet utförs. Att lata politiker och chefer delegerar ansvaret till ekonomiavdelningen är knappast  i enlighet med regeringens uppdrag till rikspolisstyrelsen. 

 • Tommy

  Det är ointressant vad Jan är i botten Det är hur han gör nu som räknas och ekonomer har ett egenvärde i att visa att de hittar på saker  annars behövs de inte och det är inte fysiska saker de gör utan siffersaker. Som flera visar här…Greklands ekonomi är ett verk av ekonomer i toppklass på de högsta hästarna….Hur kan Eu flytta sin verksamhet mellan två städer utan att ekonomerna skriker sig hesa och stoppar detta vansinne. Nja det visar väl hur ekonomer tänker.

 • Brunneli

   Ok, nu har nog ekonomerna tagit pris i dumhet! Jag arbetar som polis
  sedan drygt tjugo år sedan. Som polis vet man vart man ska befinna sig
  för att håva in rattfyllerister och det är INTE på E4:an mitt i
  rusningstrafik. Problemet är att om man ställer sig där man garanterat
  hittar rattfyllerister, så blir det färre blås av den naturliga
  förklaringen att en patrull åker in för att avrapportera nämnd
  rattfyllerist. Och då kan man ju fråga sig om man verkligen kan se att
  rattonykterhet ökar eller minskar bara genom att räkna blåsrör. Jag är
  glad att inte RPS sköter min hushållskassa, och det har jag varit länge! Behöver jag tillägga att jag lämnade min arbetsledartjänst i samband med att bland annat detta ogenomtänkta kvantitetsmål dök upp. Önskar att våra chefer inte vore enbart intresserade av titel och lön, så att de hade råg i ryggen att säga som det är och avgå i protest när dylika kvantitetsmål avkrävs.

 • Fd. Polis

  Men snälla nån, hur kan en polis få vara ekonomichef, lika korkat som att en ekonomichef sätter målstyrningen.

 • Christer123

  Av den enkla anledningen att Jan hade en ekonomutbildning innan han blev polis. Sedan vill jag påpeka att jag inte tycker om att ekonomiavdelningen på RPS sätter upp målen som skall gälla uti landet. Att jag nämnde att Jan är polis i botten var bara för att påvisa att han borde veta vad polisarbete är!

 • Holger

  Polisen skulle försöka ta fram mål som leder till minskad brottslighet 

 • Fd. Polis

  Måste bara kommentera detta som fd. polis. Först och främst vill jag säga att det finns så mycket bra poliser därute och då menar jag därute, för
   inte sitter dem bästa på rps. Har tyvärr inte sett en enda riktig polis ta sig till RPS, vad en riktig polis är vet de som arbetat i radiobil i låt säga 10 år, då har du gått igenom lagbokens alla brott ett antal gånger och sett mer av samhällets baksida än många av våra medborgare inte ens kunnat drömma om. Tyvärr ser man sällan dessa ute på gatorna numer, det är knappt en polis med fem års tjänst ute på gatorna (för er oinvigda går det att se på gradbeteckningen), men det är en annan historia. För mig är det ofattbart för det första att man kan ha en polis som ekonomichef men också att en ekonomichef sätter målen. Sen att man sätter kvantitativa mål istället för kvalitativa och uppfylla dem genom att sätta dit vanliga svensson som arbetar, betalar skatt är att verkligen skjuta sig själva i foten. Nej, satsa helhjärtat på ungdommarna så att det inte hamnar i missbruk som leder till inbrott och stölder, rån och all annan profit verksamhet så ska du se herr Svensson att långsiktigt arbete lönar sig.Oops, glömde att chefer i karriären inom myndigheten arbetar endast kortsiktigt och mestadels för egen skull och vinning, för hur kan man få en högre tjänst om man inte åstadkommer något på kort sikt som gynnar en själv, Sthlm pmd är väl ett lysande exempel på detta? 

 • Riktigpolissom vill.

  nja jag håller med till viss del men Carin Götblad har gjort otroligt mycket bra, speciellt för homosexuellas rätt, hon stod upp när många var emot henne. Sen vill jag säga att det där med 10 år beror helt och hållet på var du arbetar. Jag kan lova dig att jag har kollegor som arbetat 2 år nere i Skåne som varit med om mycket mer än vad vissa som arbetat 20 år har. Oftast är de helt ensamma på många ärende där man ibland skulle behövt piketen. Och om du nu arbetat som polis så vet du också att de mest drivna kollegorna är de som ligger upp till fem år för sedan så är det många som tröttnar, mycket beroende på att man har en trögrodd myndighet, men utan målen så är där också en del (inte alla) som skulle suttit inne på station eller bara åkt runt. Förr i tiden hade vi kollegor som la sig i radioskugga när vi hade S70. Ett av de stora problemen är just ledarna som inte vågar säga till dessa kollegor att lyfta sin häck men även vi som kollegor har ett ansvar att säga till dem men som redan är sagt så riskerar man att skjuta ut sig om man framför kritik.
  Vi är ett sjunkande skepp och regering och chefers lösning heter att man ska tillsätta fler poliser istället för att bygga upp det från grunden och se var det fallerar. Malmö är ett bra exempel på hur man har tryckt in fler och fler poliser. Nu senast ska det vara permanent med 130 nya poliser. 
  Det börjar likna Malmö redhawks där man bara pumpar in pengar (personal) och tror att det ska lösa allt. I ett privat företag skulle Lpme Eva Årestad Radner fått sparken för mycket länge sedan eftersom det är ett enormt misslyckande. Skillnaden är att Malmö redhawks sparkar sina tränare när de inte presterar.
  Här kastar man skattepengar utan att få något tillbaka.

 • Brunneli

   Mmmm….en ren tillfällighet att just Manne Jönsson väldigt ofta finns angiven i massmedia?

 • Brunneli

  Nja, kanske inte helt felaktigt påstående, (är inte påläst vad gäller verksamhetsmålen gällande Ystadspolisen men vi har ju hela övriga landet att tänka på också) eftersom det finns angivet vad som krävs i form av röda, gröna och orange markeringar på styrkort för alla avdelningar. Jag undrar bara (och ja, jag är polis sedan ett antal år sedan) vart brottsoffertänket landar nu, det som var så på tapeten i samband med närpolisorganisationens införande. Hur mäter man en bra utredning? En utredning innefattar inte bara en FUP (ett redovisat förundersökningsprotokoll till åklagare), det innefattar individer i kris som utsatts för brott. Den tid det tar att utreda och bistå kan inte räknas som pinnar, det är ett hantverk och det är jag grymt ledsen över att vi fullständigt skiter i för att ”ekonomer vid RPS” bestämmer vad som ska ske och inte. Det var inte det jag ville när jag blev antagen till polishögskolan.
  Vänliga hälsningar,
  ”en ambitiös, driven och numera sjukskriven (pga utmattning) polis i Stockholm”.

 • Brunneli

  Måste kännas bra att kunna svara för hela Sveriges poliskår. Har du koll på hur det fungerar i alla polismästardistrikt? Jag är hyfsat övertygad om att du tillhör chefsskiktet på ett eller annat sätt. Jag kan säga att jag efter mina 23 år inom polisväsendet (varav en halva som arbetsledare) skytt massmedia men levt med vetskapen om att de är vår länk till våra uppdragsgivare och således ställt upp så gott jag kunnat när massmedia hört av sig. Det är helt sant att mycket av det man säger till journalister inte blir riktigt som det sagts när det sätts på pränt, men i den här diskussionen är jag den första att heja på. Den här granskningen var inte en dag för tidig! Alla påståenden får möjlighet att emotsägas, det är bara att sätta igång.

 • Fd. Polis

  Om jag arbetat som polis? Jodå, arbetat 16 år i yttre tjänst, i Stockholm! Självklart ska det vara målstyrning men på rätt sätt OCH med incitament som syns i plånboken. Gå tillbaks till turlag med klara mål, exempelvis att minska ett högfrekvent brott inom ett visst område och inte hur många Svensson Svensson du kan sätta dit. Klarar man målen ska det också synas i plånboken. Götblads arbete med HS är väl bra, men vad har det med de externa målen att göra?

 • uppdrag granskning?

  Passa dig nu, du har inte rätt att tänka sådär, han berättar ju klart och tydligt hur det funkar och det är bara rätta dig.Som jag skrivit innan. Man kan inte tala för alla, om det nu finns 20,000 poliser i 21 distrikt, MEN om de flesta poliser som vågar kommentar, lufta sitt missnöje över en organisation som inte motsvarar någons förväntningar. De skriver om hur cheferna jobbar, hur deras inställning verkar vara.

  Det känns som surrealistiskt, som att dom blivit helt avtrubbade efter år i tjänst / sjuk jargong eller vad det nu är som gjort att dom tappat värdet på människan, han som dom får betalt för att skydda. Att se invånarna som nå jävla poäng. I en organisation som polisen borde det vara människor som vågar kavla upp ärmarna och göra skitjobbet som kommer någonstans. Polisen är ju förfan ingen arbetsplats för den som vill göra karriär och ska aldrig vara det heller.

  Jag som inofficiell aktieägare av polisen (tycker mig vara berättigad till denna titel med tanke på att jag är en av de som betalar för kalaset år efter år) borde ju ha något att säga till om. Ej i storstad, det kanske fungerar kanon där du jobbar, härligt isåfall, egentligen handlar nog inte denna granskning om att kasta skit där det är bra. Om du säger att det är bra hos dig så stämmer det säkert och det är bra att höra, att det finns ställen där det funkar. På samma sätt som de andra poliserna också talar sanning.

  Och jag tror du verkar missförstå hela blåskontroll grejen.

  Som jag förstått det har det aldrig handlat om att ”bötfälla så många som möjligt” för vad jag förstått genom andra polisers kommentarer så tar det längre tid och blir mer jobb just AV att ta en rattonykter än att stå där du har mindre möjlighet att gripa någon.
  Du fixar hellre 4 negativa blåstest av 4 personer som på motorvägen som hade mycket vettigare saker att göra än att bli misstänkt som rattfylla än att få 1 positivt på skitvägen som du ínnerst inne vet att fyllona tar för att ”undvika” stora vägar. 

 • Anonym

  Alltså… Nu, blir man förbannad. Vad fan har mål att göra med polisarbete! Ni ska ju ta folk som gör brott. Inte sätta ut några jävla regler som säger så här många ska blåsa och så här många ska kollas det är ju helt vansinnigt!

 • Anonym

  Alltså, nu blir man fan FÖBANNAD! Vad har ”MÅL” med polisarbete att göra?  Polisen ska ta brottslingar, och lösa brott, inte sitta och ha några ”MÅL” Att nu ska vi få si och så många att blåsa! Detta är vansinnigt!

  Vem FAN bryr sig om ”MÅL” Ni ska ta brottslingar, och lösa brott, inte sitta och räkna hur många som ni har tagit! och vad statistiken har blivit under åren bla bla bla bla! Våld kommer ALLTID att förekomma! Brott kommer ALLTID! att förekomma. Polisens jobb är att se till att skydda invånarna inte räkna skåror i bältet!!! Era chefer är helt VÄRDELÖSA!

 • Christer123

  Vi är helt överens. Jag menar inte att Jan gör rätt där han är nu. Enligt mitt förmenande skall polisen vara ute på gator och torg för att förebygga brott. Detta går inte att mäta med statistik. Vi skall finnas till och ingripa då något brott förövas. Men dessvärre vill de flesta idag inte vara ute och hantera fyllerister och brottslingar.
  Jag har själv blivit kränkt genom, utan dokumentation,  bli fråntagen mitt tjänstevapen. Detta 1 tim. efter att jag började min tjänst. Jag har fortfarande inte fått en förklaring till varför. Mina kollegor och gruppchef vågar inte stå upp för mig. Problemet är att jag blivit obekväm, då jag vågat säga ifrån. Polisförbundet, lokalt och centralt, har inte kunnat/vågat hjälpa mig. Efter 18 månaders sjukskrivning har jag nu valt att ta förtida uttag på pensionen. 

 • Anonym

  Se här en av alla tomtar som befolkar rps. Han kan säkert räkna baklänges i algoritmer när han är halvpackad. Men polisverksamhet begriper han inte ett s–t av och borde givetvis inte heller ha något med den att göra!

 • Brunneli

   Mmmm…tänk det tycker jag också (som är polis) problemet är bara att ekonomiskt är långsiktighet ingen vinnarstrategi och allt handlar om pengar i dessa dagar. Så snabba lätträknade mål, det är vad som ger chefer möjlighet att avancera och klättra högre i karriären. Till slut sitter de flesta av dessa karriärklättrare på RPS och utför tillsatta utredningar för att slutligen komma med mer eller mindre ogenomtänkta riktlinjer i form av verksamhetsmål!

 • Jimmyevans74

  Nu känner jag mig korkad som säger såhär men….. Tror ni inte det är brottsförebyggande att se polis ute på vägarna och göra blåskontroller, hastighetskontroller osv?? Och om det nu är brottsförebyggande….. Är det ju bra ju mer det görs. Och för att få fler poliser att göra det när tid ges sätter man upp mål. Jag tycker faktiskt inte det är konstigt.
  Jag tycker mina poliskollegor runt om i landet är fantastiska, drivna och effektiva.
  Men på nätet läser man så mycket skit så man undrar hur dessa människor orkar gå till jobbet med all denna bitterhet. :/

 • Roland

  En förutsättning för uppföljning och förbättring är att man mäter vad man gör. Så långt är det inget konstigt. Problemet uppstår när man slutar mäta det som är intressant för att istället mäta det som är lätt att mäta. Eller det som en ekonom finner lätt att mäta.

  Att polisen skall genomföra ett visst antal trafikkontroller är inte nödvändigtvis dåligt, det visar medborgarna att polisen finns och kan möjligen avskräcka en och annan rattfyllerist. Att däremot kräva ett visst antal utfärdade böter är direkt kontraproduktivt, vilket du visar i NKVD-exemplet nedan.

  Att ”allt skall gå med vinst” som du uttrycker det är en direkt feltolkning av verkligheten. Däremot är det självklart att all verksamhet (speciellt offentlig sådan) skall vara effektiv. För polisens del betyder det att brott skall utredas och gärningsmän lagföras. Ett riktigt kvalitetsförbättrande arbete skulle utgå från de ”flöden” som finns från att ett brott upptäcks/anmäls tills den misstänkte prövas i domstol. (Görs det en utredning? Är den bra? Hur lång tid tar det? Blir utredningen liggande någonstans? Varför?)

  Målet måste vara att effektivisera hela kedjan. Jämför med en bilfabrik; man ökar inte produktionen genom att bygga fler motorer än växellådor. Om bilarna däremot står på bandet och väntar på sina motorer, så är det den första flaskhalsen som måste åtgärdas.

  Även sjukvården och skolan skulle må bra av lite kvalitetsförbättrande arbete. De ropar båda, precis som polisen, ständigt efter mer resurser utan veta hur de skall kunna leverera bättre resultat. Fast det är en annan debatt.

 • Pingback: My Homepage

 • Pingback: what is depression, what is depression and how is it related to sadness, treat depression, best treatment for depression, signs of depression, symptoms of depression, what is depression and anxiety, treating major depression, what is depression chemically

 • Pingback: dreadlock wig

 • Pingback: Click Here

 • Pingback: Time Attendance

 • Pingback: penny stocks to watch

 • Pingback: EZ Cash Creator Review

 • Pingback: buy instagram followers

 • Pingback: Realizzazione applicazioni aziendali cuneo

 • Pingback: SEO

 • Pingback: Email Processing For Cash Scam

 • Pingback: top ten ipad mini accessories

 • Pingback: www.youtube.com

 • Pingback: Rhinoplasty los angeles

 • Pingback: Divorce Lawyer in Arizona

 • Pingback: what causes ed

 • Pingback: individual trauma legal representative in greater vancouver

 • Pingback: causes ed

 • Pingback: workout program

 • Pingback: frau mit sixpack

 • Pingback: berita bola terkini

 • Pingback: Do you know where to buy silos in Italy?

 • Pingback: dove posso trovare calibri di controllo in Italia?

 • Pingback: mover washington dc

 • Pingback: I love myrtle beach golf packages and hotels

 • Pingback: natures viagra

 • Pingback: ITL

 • Pingback: technifever.com

 • Pingback: burlingtoncoatfactorycoupons.com

 • Pingback: link

 • Pingback: what is the symptoms

 • Pingback: goldira-rollover

 • Pingback: Calliope Realtors

 • Pingback: dieser Artikel

 • Pingback: youtube.com

 • Pingback: Calgary Web development

 • Pingback: Calgary Plumbing reviews

 • Pingback: viagra professional

 • Pingback: signs and symptoms of ed

 • Pingback: best herbal viagra

 • Pingback: logiciel de referencement automatique gratuit

 • Pingback: content spinning black hat

 • Pingback: ghs tools

 • Pingback: Techniques Black Hat Seo

 • Pingback: doigt anus

 • Pingback: référencement de site

 • Pingback: Proxy Anonyme

 • Pingback: Ipad 3

 • Pingback: content spinning tool

 • Pingback: anal black

 • Pingback: le cul de ma femme

 • Pingback: Console de jeux

 • Pingback: black-hat-seo.org

 • Pingback: silencieux echappement prix

 • Pingback: échappement seat toledo

 • Pingback: pendentif pays

 • Pingback: tableau toile deco

 • Pingback: Analysez votre référencement

 • Pingback: Dropshipping tatouage

 • Pingback: référencement google

 • Pingback: Oliger st louis

 • Pingback: swingers website

 • Pingback: collier or 750

 • Pingback: achat or

 • Pingback: exhibitionniste

 • Pingback: rodania 10 atm

 • Pingback: bague hematite

 • Pingback: bijoux ceramique et diamant

 • Pingback: High-Tech

 • Pingback: vente machine a glace italienne en algerie

 • Pingback: defonce cul

 • Pingback: Vice mature

 • Pingback: trader forex