Startsida / Inlägg

Chefens mejl avslöjar: Pinnjakten fortsätter

av Fredrik Rundkvist

Officiellt är pinnjakten i Gävleborg över.
Ändå fortsätter den.

I utvecklingssamtal diskuteras fortfarande antalet boter och blås.

Och så sent som i mars skickade en av mellancheferna en lägesrapport – i siffror.
Efter den svidande kritiken mot pinnjakten har de lätt mätbara målen tagits bort i tre polisdistrikt.
Gävleborgspolisen slopade dem redan 2011, efter ett beslut 2010. I verksamhetsbeskrivningen för 2012 talas det nu istället om kvalitetsmål. Det handlar exempelvis om att öka andelen redovisade ärenden till åklagare, höja andelen brottsoffer som är nöjda och hålla antalet svårt skadade i trafiken under en viss nivå.
Ändå fortsätter pinnjakten ute på avdelningarna, berättar en Gävleborgspolis.
”Antingen pratar inte stora chefer med mindre chefer eller så är det någon som far med osanning, Gävleborg har i alla fall INTE tagit bort pinnjakten.”
Polisen som berättar vill vara anonym eftersom han ”upplever inte det som högt i tak i myndigheten”.
Så sent som i slutet av mars fick personalen ett mejl från en av mellancheferna i organisationen med en lägesrapport när det gäller målen.

Länspolismästare Christina Forsberg. Foto: POLISEN

Mellanchefens lägesrapport kompletteras med en bilaga med detaljerad statistik för att medarbetarna själva ska kunna se hur avdelningen ligger till.
– Pinnjakten är borta i hela organisationen. I dag arbetar vi mot mer övergripande mål, säger Gävleborgs länspolismästare Christina Forsberg.
Är det möjligt att den lever kvar på någon avdelning?
– Den detaljkontrollen har jag inte och det ska jag heller inte ha. Men det är det är viktigt att skilja på mål och medel. När man följer upp arbetet kan mätningar vara ett redskap. Och det är fullt möjligt att någon upplever det som att den gamla pinnjakten lever kvar.
Men enligt en polis vi varit i kontakt med diskuteras i utvecklingssamtalen fortfarande antalet boter som ska skrivas per månad för att uppnå målen. Det låter ju som pinnjakt i mina öron.
– Det är en stor organisation med 600 anställda som måste ändra sitt förhållningssätt. Det är en resa som tar tid. Utan att veta mer än det du berättar så låter det ju som det samtalet inte gjordes riktigt på rätt sätt.