Kriminalinspektör Lilian: ”Det får mig att må illa”

Vår granskning av polisen går nu in på fjärde veckan och vi har pratat med långt över hundra poliser. Men fortfarande är det nästan ingen som vågar träda fram. Alla är rädda för de repressalier det kan innebära att öppet kritisera myndigheten.

Kriminalinspektör Lilian Langborg, utredare av grova brott på Söderortspolisen, tänker inte så.

Så här skrev hon i en kommentar till inlägget om utredare som hetsas att lägga ner utredningar:

Dagen chefer får mig att må illa när de sitter på sina rumpor och tror att de är duktiga när de uppmanar utredare att, så att säga, förundersökningsbegränsa utredningar för att de har lärt sig på sina chefskurser att hålla ärendebalanserna i schack.

Jag ringde upp för att höra vad som gör att hon är en av de få som vågar ta bladet från munnen och öppet kritisera myndigheten.

– Jag tycker bara att jag har åsikter om mitt arbete. Jag har jobbat inom Stockholmspolisen i 34 år och tar mig rätten att säga vad jag tycker.

Hon delar den bild som har framkommit under granskningen. Ärenden läggs ner mycket mer lättvindigt idag.

– Det är fruktansvärt det som skrivs. Och det ligger mycket i det. I dag har man en helt annan syn. Det finns en annan vilja att hålla de här balanshögarna nere. När jag började utreda brott för 22 år sedan så struntade cheferna i balanserna. Man slet till sista blodsdroppen för att få ärendena att leda till åtal. Den ambitionen har förändrats. Idag är man mer nöjd att ärenden blir avskrivna så att det inte syns i balanshögarna.

Själv jobbar hon på en avdelning där ärenden med kända gärningsmän hanteras. Innan de hamnar där gallras av den så kallade förundersökningssamordningen.

– Därför är det massor med ärenden som jag aldrig ser. De tittar på varje inkommet ärende och bestämmer om det ska utredas eller inte. Jag är glad att jag inte sitter där. Det är mycket där den här diskussionen sker kring om ärenden ska läggas ner eller inte, med eller utan utredningsarbete.

Alla snabba nedläggningar leder till att avdelningarna blir underbemannade, menar Lilian.

– För att mörka att inte hinner med så skriver av allt för friskt. Man vågar inte säga att vi behöver fler kriminalpoliser.

Hon välkomnar Aftonbladets granskning och de diskussioner den leder till.
– Jag tycker att den här debatten är helt underbar. Alla som har utsatts för brott har lidit skada. Och de förväntar sig att vi på polisen ska utreda det som skett.

Vi vill prata med fler som Lilian Langborg, som öppet vågar berätta om hur de upplever sin arbetsplats. Kontakta oss här om du är polis och kan tänka dig att öppet berätta om vad som sker inom myndigheten.

Martin Ekelund

är rättsreporter på Aftonbladet och granskar hur den svenska polisen sköter sitt jobb. Har du något att berätta? Kontakta mig på 08-514 242 49
martin.ekelund@aftonbladet.se
 • Anonym

  Hade inbrott i min bil, tjuven togs sittande i bilen, fick ingen ersättning för skadorna, tjuven var efterlyst för ett allvarligare brott som han blev dömd för, inbrottet i min bil var tydligen straff rabatten

 • Anonym

  Bland 20000 poliser är det någon promille som öppet vågar säga vad de tycker lika med skrämmande låg takhöjd. Polismyndigheterna runt i Sverige formligen kryllar av felrekryteringar. Inget att visa upp i sitt CW att man varit Polis, om /när man vill byta arbete

 • Björn

  Vi kan inte bara skylla på poliserna, det är även lagstiftarna som ändrat lagarna till de kriminellas fördel. — Är man full och begår brott får man strafflindring, — begår man många brott på samma nivå i straffskalan , får man åtalseftergift för alla utan det grövsta brottet mm
  Kriminella spec. från andra länder tycker vi Svenskar är för ”blå ögda”

 • elin wedebrand

  Anmälde en misshandel i januari. Idag fick jag besked att förundersökningen lagts ner för att man inte kunde styrka att det hade skett med vilje, och exakt hur bevisar man det? 16 foton på blåmärken, läkarintyg och en splittrad familj senare är det enda som skett att jag kommer bli tvungen att se mig över axeln vart jag än går tills dess att han eller jag lämnar stan. Tack Polisen. Det var nog sista gången som jag ber om hjälp.

 • Pompe

  Stämmer att det funkar så men det är inget som polisen rår över. Fick en rejäl högerkrog av en person vi ingrep mot, hade ont i hela ansiktet i tre dagar men samma gällde där. Han var dömd till 8 månader för andra brott så det blev inte ens en utredning. Han är som de flesta brottslingar ”fri” att begå brott så länge de inte gennererar längre straff än de redan är dömda till. Detta faktum tar mycket av vår tid som poliser, att fånga och utreda personer som inte får några straff, kan få vem som hellst att tappa tron på systemet.

 • Roger

  Självklar vill ingen polis tala öppet om vad som pågår. Notera hur självaste rikspolischefen i dagarna kritiserats av JK för att han i ett brev ”hotat upp” polis som tagits sig friheten att vara lite obekväm.

 • http://www.facebook.com/people/John-Smith/100000144681806 John Smith

  Jag blev nästan påkörd av kriminella som stulit på min arbetsplats när de smet från brottsplatsen. Jag polisanmälde händelsen och gav signalement. Ett halvår senare ses samma personer på arbetsplatsen och en kollega kontaktar polisen och ger dem reg-nummer på bilen som tillhör denna ”släkt”. Kollegan uppger också att det verkar röra sig om samma personer som försökte köra på mig tidigare. Allt jag behövde göra var att peka ut personerna som jag var 100% säker på att jag skulle känna igen. Men Polisen hörde aldrig av sig…

 • http://www.facebook.com/people/Tomas-Bergstrom/100000547932035 Tomas Bergström

  Lilian vad bra att du vågade stå för det du tycker, vi borde bli fler. Jag har fått flera samtal från kollegor som känner likadant och om fler säger vad de tycker öppet så kommer det lätta på trycket på oss som tagit steget först.

  Jag håller verkligen med dig om underbemanningen, chefernas mörkande av verkligheten ställer till det ordentligt.

  Hör gärna av dig jag finns på GW 

 • Fiesta

  Det är ingen skillnad att lägga ett ärende i balans, d.v.s. en hög som inte utreds, eller att lägga ner förundersökningen. Det är bara två olika redovisningssätt. Oavsett vilket kommer ingen brottsling bli fäld eller målsägande få upprättelse. Det är mycker mer intressant att granska om polisen lägger ner tid på rätt saker och om man har rätt arbetsmetoder. Detta är dock mycket svårare att göra och därför mer ointressant för journalister som har samma problem som poliserna. Man skall prestera artiklar utan att lägga ner tid på födjupning och inhämting av grundläggande fakta.

 • Humle

   Om jag mördar en person idag får jag några år i fängelse troligtvis. Mördar jag 5000 personer får jag husarrest och man vill förhandla med mig.

 • Bosseb

  Jag blev felaktigt omhandertagen av polisen i halmstad for ett ar sedan. skulle uppmarksamma dem om en misshandel. istallet fick jag bada armarna omvridna och fick spendera natten pa arresten. anmalde bade till riksenheten for polismal och JO. det lades ner per omgaende.

 • Anonym

  Är du beredd att betala för alla de extra fängelseplatser som skulle behövas om vi införde tredje-resan = livstid? Jag är det.

 • samhällsiaktagare

  När den här delen om granskning av poliserna är slut så hoppas jag att reportrarna kommer fram till att man skall skriva lite om domarna också, skiljemännen, åklagare, advokat och domare…
  Dessa är inte skygga för att maska en hel del till brottslingens fördel…

  En eloge för Lilian Langborg som inte är rädd för sina maskande polismän och polischefer, borde finnas fler som du för det är fel att ha poliser som skall skydda samhället då dessa i princip skiter i att göra det jobb de faktiskt är anställda för.

 • samhällsiaktagare

   Det är förståeligt att folk inte anmäler till polisen, för rätt som det är så kan det vara du som åker in trots att det var du som anmälde brott begånget av någon annan.

 • Uffe

  Medborgargarde NU!!!!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000715835724 Stephen Landberg

  Polisen vågar knappt kritisera sej själv framfor spegeln, for att dom är RÄDDA for repressalier. Dom är rädda for att ingripa mot ungdomsgäng, och låter dom hellre springa iväg, pga rädsla. Och jag forstår dom. Vapen får ju inte användas i sverige, gor dom det så åker dom dit. Polisen i sverige är ett skämt, som inte vågar och får ta i med att visa sin styra från borjan. Vid ett bankrån, ska man skriva Släpp vapnet 5 gånger och sen skjuta i luften som varining, och innan det så ligger polisen själv fullproppad med kulor i hela kroppen. Det har hänt ett flertal gånger, just for att polisen inte får vara polis, utan en slags socialarbetare. Själv skulle jag aldrig välja yrket, frivilligt. 

 • Fredd

  nej

 • Blårock

  Exakt!
  Anledningen till att ingen vågar öppna munnen är för att då hamnar vi direkt i ett fack som vi aldrig kommer ifrån och sånt visar sig bland annat då man söker utbildningar och andra tjänster mm. Direkt. Så fungerar det i vår myndighet. När man som jag har 20 år kvar i yrket så väljer man att hålla tyst. Tyvärr. Jag anses normalt sett vara en person som vågar ta strid för det mesta men just i det här fallet väljer jag att vara anonym och hålla tyst.
  Jag väljer att citera den kollega från Stockholm som på frågan om de hade högt i tak svarade: Javisst, om man ligger ned.

 • vamos dio

  Heder Lilian Langborg för att du talar sanning och har civil kourage.
  Om dina kolleger i Kåren har samma mod som du finns det kanske
  hopp om att polisen kan få medborgarnas förtroende.
  Mera öppenhet och mindre våld och lögner från polisen.

 • Pilutten

  Charlotte Sander undrar vad det är som händer?

 • Gäst

  Det är inte alls så att om du dödar någon så får du nått år, man får ganska långa straff även om de inte är tillräckligt många om man dödat. Men däremot så kan du få en hiskeligt massa år trots att du är oskyldig pga att det finns unga kvinnliga åklagare som vill komma upp sig i karriärsstegen. De struntar totalt i att det sitter oskyldiga och delvis oskyldiga i fängelsena. Dessutom kan man begå ett brott men åka dit för flera bara för att du var där. Detta land är inte rättssäkert

 • ZP

  Ja, vad sägs om Floridamodellen? Den verkar attraktiv eller hur?

 • Tommy

  Går att lösa med att göra det billigare.
  Har man gett sig in och skiter i allas rättigheter så är det en trång cell med bröd och vatten.
  Om de sköter sig och visar ånger kan de bli ”uppgradderade” till en mindre trång cell osv.
  Blir långt billigare så än att dalta med en kriminell.
  OBS! 3 gångs kriminella som redan har bevisat att de skiter i alla andra.

 • åke gustavsson

   Grattis Kriminalinspektör Lilian Langborg som talar om sanningen resterande ett gäng Harar kanske ?????????????????

 • http://twitter.com/Teelazeb Lars Forsberg

   Kriminalinspektör Lilian Langborg ett namn att minnas. Genom denna artikel förutsätter jag att reportern och tidningen håller koll på kvinnans karriär. Skulle tro att på hennes stege fattas pinnar i framtiden

 • Anders

  Inför Bonus system på upplarade brott. Då blir det intressant att lösa brott. Om man nu mäter antal oupplarade som är under utredningär det inte konstigt att man lägger ner för att förbättra statistiken

 • mike

  Japp!! En sådan anläggning kan vi bygga i Lapplands ödemark där endast naturen är bevakare/staket, och jag kan ta jobbet som vakt i ett torn med lång skjutar byssa !! Och då fixar vi arbetslösheten i Norrland också!!!

 • Pennywise

  Varför just den modellen?

 • Carl

  Låter som du åker hoj med väst ta bara hjälp av Payback.name så anmäls det igen, finns flera anmälningar mot poliser som kommer upp i rätten där poliser anmäls för övervåld mm. Gå gärna in och läs på http://www.Payback.name 

 • Hemlis

  Med andra ord gjorde polisen rätt som omhändertog dig!

  Du mörkar delar av historien!

 • Hemlis

  Hur definierar du ett uppklarat brott?

  Pratar du om fällande domar skulle alla jaga lätta erkända brott och lägga ned de förnekade. Ingen bra ide…

 • Hemlis

  Nej men de ser om sitt hus. Ingen gillar en golare/whistleblower. Varför ska de säga något?

  Det är lätt för dig att sitta och vara anonym på en kommentatorsfunktion och whina. Du riskerar ju ingenting!

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Ove-Nilsson/1285515394 Lars Ove Nilsson

  Kartan stämmer inte överens med verkligheten….Då följer vi kartan….

 • http://www.facebook.com/people/Lars-Ove-Nilsson/1285515394 Lars Ove Nilsson

  Vad är polisens uppdrag enligt de politiska konstitutionerna?

 • Långa farbron

  Jag är polis sedan 38 år och skulle egentligen vilja klicka i artikeln och ta aktiv del i debatten men tyvärr litar jag inte på att Aftonbladet redovisar det jag vill så jag skriver en kommentar i stället. Jag har en känsla av att fakta förvanskas till ”förmån” för kritik av Polisen för något annat ligger inte i Aftonbladets intresse.

  Jag delar Lilians uppfattning om att, på vissa håll, läggs alldeles för mycket energi ner på att lägga ner ärenden och helst så tidigt som möjligt. Tyvärr har det förekommit länge länge, när jag var förundersökningsledare för 20 år sedan gjorde vi likadant, allt för att hålla ner balanserna. 

  Detta har dock lett till att Polisen idag, på många håll i landet, har väldigt låga balanser vilket är bra för det ökar förmågan att framgångsrikt utreda de ärenden som är beroende av att man gör rätt från början, t ex café och gatuboxning, inbrott, familjerelaterade våldsbrott m. fl. Oavsett om vi gjort rätt eller fel när vi skapat dessa förutsättningar ger det oss dock idag ganska goda förutsättningar till framgång, en förutsättning vi behöver ta hand om och förvalta. Ökade insatser för att minska balanserna tror jag inte behöver genomföras utan nu är det andra frågor som kan röna framgång. 

  Jag tillhör ledningsgruppen i en av landets polismyndigheter och kan garantera att där förs inga diskussioner om att minska balanserna, snarare diskussioner om vad det innebär om de ökar. Längre ner i organisationen är dock balansdiskussionerna mer frekventa. Högsta ledningen fokuserar mer diskussionerna kring hur vi, på ett rättssäkert sätt, ska kunna leverera fler ärenden till åklagaren.

  En framgångsrik förundersökning är beroende av en engagerad ledning av själva utredningen där man både initialt förklarar vad som behöver göras och sedan följer upp att det blir gjort innan ärendet kvalitetsgranskas före leverans till åklagaren. 

  Flera modeller för förundersökningsledning har presenterats de senaste åren och inte sällan har vad som kallas centraliserad förundersökningsledning lyfts fram som en framgångsfaktor. Läses det bokstavligt tror jag vi funnit ett av skälen till de svajiga utredningsresultat vi för närvarande ser. Om det däremot står för enhetlig bedömning, gemensam kompetensutveckling m.m. har jag lättare för att acceptera beskrivningen. Kort tror jag att polisen måste finna former för aktiv förundersökningsledning i direkt anslutning till de som utreder så att ledningen och produktionen ges förutsättningar till daglig kontakt och erfarenhetsutbyte. Det skapar engagemang och det i sin tur leder till ökad produktion och bättre förutsättningar att vara den stackare som drabbats av brott till lags. En aktiv förundersökningsledning ökar vidare förutsättningarna att på ett konstruktivt sätt förklara för den drabbade varför ett specifikt ärende inte kan utredas vidare när så är fallet. Jag är övertygad om att målsäganden har förståelse för om ärenden läggs ner om han/hon får det förklarat för sig på ett trovärdigt sätt.

  Traditionella utredningsmetoder kan utmanas och att förhöra människor på platser som passar dem och på tider som passar en rationell polisverksamhet skulle kunna effektivisera polisverksamheten och bör prövas i större utsträckning.

  En annan framgångsfaktor är individuell uppföljning av enskilda utredares prestationer där de inte ska jämföras alltför mycket med andra utan mer med sig själva över tid och när avvikelser inträder föra diskussioner kring orsakerna till varför det är så, allt för att identifiera goda exempel eller finna orsaker till varför en svacka uppstått.

  Aftonbladets granskning till trots har dock allmänheten högt förtroende för Polisen. I vår kommer SOM institutets undersökning kring vilka allmänheten har störst förtroende för. Under en rad år har Polisen legat högt upp på listan och årets resultat väntar vi med spänning på för Aftonbladet till trots tror jag att alla arbetsamma och engagerade polisers arbete uppskattas av de flesta. BRÅs nyligen genomförda Nationella Trygghetsundersökning (finns tillgänglig på BRÅs hemsida) talar om allmänhetens upplevda trygghet och Polisen med fleras del av det och i den behöver Polisen inte heller skämmas för sig.        

 • Musikermalmoe

  Vad menar du? Whistlebolwer, whina? Inga ord som jag känner till.
  Kan du skriva på svenska?

 • Medborgare

  I sann EU-anda bör ju utlokalisera kriminalvården till den som kan göra det billigast. Tror att Polen elelr något annat fd. öststatsland kommer kunna ”vård” våra kriminella betyligt billigare än vad som sker idag. Då skulel vi får råd att utdöma fler och hårdare straff.

 • Bankors2

  Ingen ide att anmäla till Polisen det har man lärt sig av erfarenhet.
  Bättre att sköta det själv ;)

 • -K

  Från personliga erfarenheter så sköts inte granskningen i huvudtaget, då jag själv vart med om att mitt egna barn blivit misshandlat och polis utredningar från Frölunda lags ner, som senare återupptagits fast då på Ullevi Polis station, men fortfarande händer inget, man har gett utredaren tips men inget händer.. Jag har nära vänner som pratat ut och berättat om hemska saker som man sen polisanmält, efter att personen i fråga suttit på häkte släpps personen senare bara 24 timmar efter. Ett sånt jävla rötet rättssystem.. 

 • alex

  skickar du kycklingar på lejonjakt, vad förväntar ni er?. behövs fler ”badass” i poliskåren. inte massa överviktiga gubbar, eller små flickor.

 • bushi

  Hade en ”vän” som stal mitt kontokort och tog ut ca 9000 då kan kunde min kod (vi hade vart vänner sedan barnsben, så kan kunde min kod somehow).
  Jag ringde varje dag och försökte få polisen och hjälpa mig få tag i övervakningskamera-bandet då jag inte fick gå runt och göra det själv.
  Utan det bandet (vilket sparas i 4 veckor sedan spelas över igen) så kunde jag inte bevisa att det inte var jag själv som hade tagit ut pengarna, kunde heller inte anklaga min ”vän” då jag inte hade några riktiga bevis förutom tidpunkten kortet var stulet och att han har kriminellt förflutet.

  Det hela slutade med att jag ringde en gång varannan dag (för att inte göra utredaren arg, annars hade jag ringt varje dag) och försökte få utredaren och hjälpa mig, men hon fnyste åt mig och sa att det finns ingenting att göra?
  Jag skrev i min anmälan att jag visste namnet på gärningsmannen, och uppgav serienumret på bankomaten och videobandet som jag behövde.

  Alltså fick jag inga pengar, pga uselt Polisarbete, fyfan. har noll förtroende för polisen efter detta.

 • Viola Andersson.

  hemskt att det funkar såhär. jag själv har blivit misshandlad och hotad av ett par där jag bor, trots vittnen, foton på blåmärken så läggs det ner…helt otroligt. och det är ju endast vi som blivit utsatta som ständigt får lida, vart vi än går så känner man hela tiden oro över att träffa de som utsatt oss för detta… 

 • Blind mans bluff

  Lillian och Tomas all heder åt er.
  Önsketänkande:alla beslutsfattare borde skickas ut i verksamheten i minst 1 månad/år. Förhoppningsvis skulle de få större förståelse för polisarbetet och för samhällsuppdraget. Kanske t.o.m. förstå att det inte är pennstreck/namn på ett papper,utan människor det handlar om. Verkar vara det egna behovet som är det viktigaste för de styrande.

 • Anonym

  Ja, varför tror du att de har tagit bort alla krav? Snart kommer en ny kull ”badass” ligister ut på gatorna igen, den här gången som poliser. Ett gäng berikande nybyggare som varken kan svenska eller är psykiskt stabila…men som de säger: ”it takes a wolf to catch a wolf”. Byt gärna ut ”varg” mot ”rabiat MENA:it”, kontentan ändras inte.

 • Anonym

  Om du är så dåligt utbildad att du inte lärt dig engelska så…ah nm (det betyder ”nevermind”, fritt översatt: bry dig inte om det), du är från Malmö.

 • Anonym

  Absolut. Om en aggressiv ligist sitter på dig och misshandlar dig, så ska du ha rätt att försvara dig. Jag håller med dig, ZP!

 • Anonym

  Romskt kulturår, klart som f*n att polisen inte vågar haffa dem då.

 • Anonym

  Mångkultur är berikande.

 • Dani_

  Hände mig oxå förra veckan nån som beställt saker på mitt namn gjorde en anmälan en vecka efter det läggs ner vad fan är detta för jävla poliser??? Vad betalar man skatt för i detta land????

 • Bubbleoflife

  Därför internetballsen är stora nu ;)

 • Guran42

  bra att det kommer upp till granskning!!!!!!!

 • Anonym

  som jag  ser det så blir det så här när politiker avsäger sig allt ansvar
  lägger ut allt på privata marknaden men vart i helsike försvinner alla våra
  pengar vill man ha ett samhälle som är mänskligt skrika på medborgargarden nä dax att sätta åt politikerna avskaffa EU varje land
  sköter sina medborgare

 • Moxie

  Det är helt sjukt, men just den detaljen är dock inte polisens fel. Det är åklagarna som förundersökningsbegränsar.

 • Anonym

  I grund och botten är det politikerna som har konsensus på hur polisen ska jobba. Polisledningar i de olika länen är toppstyrda och bakbundna. Den enskilde polismannen på fältet som ser eländet som nu grasserar i Sverige är fly förbannad och vissa har gett upp. Att sedan media och vänstergrupper jagar polisen gör inte det hela bättre. Jag har sett hur bl.a. amerikansk, tysk och dansk polis jobbar. Det är skillnad det.

 • Anonym

  ”Lägga ut på privata marknaden”?
  Vad tusan har det med polisen att göra?

 • Anonym

  du förstår säkert vad jag menar om du vill

 • Schassen

   Bonus system, och hur föreslår du att vi finansierar det då? Jag tycker att Polisen får för stor andel av våra skattepengar redan nu, kanske hade jag sett annorlunda på det om polisen hade levererat mer dvs. om de var effektivare än de är. Nä för fan, inför inget djävla bonussystem se istället till att polisen börjar göra sitt jobb.

 • Schassen

   I vilket fall polisens korruption har bevisats!!!!!!!!!

 • Schassen

   ”skjuta i luften som varining” Var har du fått det ifrån?????? Vet du att en kula som faller i luften efter att ha avfyrats från ett skjutvapen fortfarande kan döda? Det visste du inte va? Du tittar på för många amerikanska deckarfilmer grabben!!!!!!!! Jag känner inte till någon polis i Väst världen som får skjuta några varningsskott i luften. ”Vid ett bankrån, ska man skriva Släpp vapnet 5 gånger”, vem är mottagaren? ”Det har hänt ett flertal gånger, just for att polisen inte får vara polis, utan en slags socialarbetare.” Ange ett enda fall, please amuse us!

 • Schassen

   Du har rätt att försvara dig själv!

 • Schassen

   Sluta inte granska, åtminstone inte förän polisen gör sitt jobb utan att först ha jagats med en blåslampa. Men det är väl inget hinder för att man ändå kan jaga efter skiljemännen, åklagare, advokat och domare m.fl. och varför vänta tills att granskningen av polisen är avslutad? Varför inte inleda granskningen mot skiljemännen, nämndemännen, åklagare, advokater, domare, läkare och politiker m.fl. omgående?

 • Schassen

   Jag minns att jag såg på TV ett fall där en gammal man hade gått upp till en polisbil i Stockholm och sagt något till poliserna i bilen. Därefter gick han därifrån varpå poliserna klev ur bilen och tog tag i gamlingen samt gav honom stryk. Ärendet anmäldes mot polisernas nekande men saken är den att allting hade filmats på bensinmackens video där överfallet skedde. Jag vill minnas att båda poliserna en man och en kvinna fälldes för misshandel. Det finns andra fall också, så var inte så säker på din sak ”Hemlis”, polisen har gjort fel, även brutit mot lagar förut …

 • Schassen

   Egentligen så är det väl ändå inte journalisternas sak att utreda om polisen lägger ner tid på rätt saker och om man har rätt arbetsmetoder osv. För det behövs en oberoende myndighet, gärna en med experter från andra länder vars beslut blir för polisen tvingande.

 • Schassen

   Så hur tycker ni att man/ni poliser/vi samhället borde göra för att komma till rätta med detta problem som du beskriver? För du har ju just sagt att det är ett problem eller hur?

 • Schassen

   Jag instämmer med de kriminella spec. från andra länder du hänvisar till. När jag först återvände till Sverige efter att ha bott i USA under flera år minns jag att jag läste en artikel i tidningen i Sverige som gick ut på att en amerikansk fängelse chef hade besökt en svensk motsvarighet på ett svenskt fängelse. Under besöket hade han fråga sin svenska kollega varför vakterna ligger på gräset och solar sig när fångarna bara står några meter bort och tvättar fönsterna. Svaret hade blivit att det är fångarna som solar sig och vakterna som tvättar fönster vilket fick stora rubriker i amerikansk press efter den amerikanska fängelse chefen hade återvänt till USA.

 • Schassen

   Mördar du 5 000 pers och jag får bestämma ditt straff blir du flugen i helikopter till något hav där det finns gott om haj, väl på plats slängs några blodiga köttbitar ner i havet. När hajarna partajar på köttbitarna slängs du ner till hajarna, lyckas du simma i land får du behålla ditt liv…

 • Schassen

   Du har rätt tyvärr :( Kommer ihåg en svensk kille i USA som tillsammans med en amerikan begick flera brott en och samma dag. Först stal de en bil som de parkerade i en skogsdunge utanför en mindre stad. Sedan stal de en annan bil som de körde in till staden med, väl där begick de ett bankrån. Men när de skulle fly startade inte bilen de hade kört in till staden med. De såg en bil köra mot dem, de stoppade bilen som kördes av en kvinna som de kidnappade när de stal hennes bil och körde ut den till skogen där den andra bilen stod och väntade. Väl på plats våldtog de kvinnan och mördade henne sedan samt satte hennes bil med kvinnan i den i lågor. Därefter körde de där ifrån. Det har redan konstaterats att i Sverige hade de fällts för mord punkt slut. Men detta hände i USA, där fälldes de för 3 Grand thefts of automobiles, 1 bankrån, 1 kidnappning, 1 våldtäkt, 1 mord, 1 grov vandalisering av privat egendom (bilen de satte i brand). Samtliga brott är s.k. Federal Offences. Om de inte fick dödsstraff så kommer det att vara en snöstorm i helvetet innan de ser glimten av dagsljus igen. Oh, svensken har bett om att få avtjäna sitt straff i Sverige, he he, ja visst lycka till med den du – det händer aldrig.

 • Schassen

   Jag kommer inte ihåg hur många år fängelse de fick men jag kan gissa att det nog rör sig om si så där mellan tumme och pekfinger 300 – 500 år.

 • Danne

  Det är väl rätt uppenbart att det inte är fel på poliserna, utan systemet  ?
  Det förstår alla hoppas jag…

 • Anonym

  Dags att börja se problemet ur de drabbades synvinkel, förtroendet för rättsväsendet är i fara. Snart har vi medborgargarden  på gatorna, då har godtycket tagit över. Undrar om inte korruptionen som råder på hög nivå också har nått polisen?

 • Anonym

   Tyvärr håller jag inte fullt med då det vuxit fram en väldigt otäck vi och dom mentalitet hos poliserna på fältet och en aggressivitet i bemötandet med allmänheten har träffat på detta ett flertal gånger i arbetet. 

 • Marko

  Intressant att se om lyset kommer att riktas mot det verkliga problemet eller om det blir ett stort jaha

 • Vbgpd

  Driver du med oss nu eller?!? Var har du fått det ifrån?! Du har helt fel kan jag säga! Jag är själv polis, jävligt stolt över mitt yrkesval!
  Sedan är det så, att alla dessa förstå-sig-på-are som kan vårt jobb bättre än oss, är oftast helt sorgliga! Hur många av er som har åsikter om oss, skulle hå och berätta hur snickaren ska göra sitt jobb? Hur sköterskan ska ta provet? Hur bilmekanikern ska byta oljan på bilen?! Nej, skulle inte tro det va!
  Jag tycker det är bra att det granskas, MEN ni måste också begripa att det inte bara är att kritisera, ta även reda på bakgrundsfakta om varför det blivit på vissa sätt!

 • Anonym

  Jag har följt er serie angående Polisen och det jag kan säga är att det är alldeles ypperligt att ni belyser detta.
  Lagarna är till för offren och det är åt h*lvete att det skrivs av så friskt.
  Det är inte så mina skattepengar ska användas.
  Polisen bör veta vilka de ska tjäna!

 • Marko

  Hoppas att du inte tror att den amerikanska modellen är något att eftersträva. Inget annat land har så många människor inspärrade ändå har de hög brottslighet.

 • Marko

  90% av brotten begås av 10% av de kriminella om man tar bort dem så kommer de att fyllas på av nya och vi har ensituation som i USA dvs ohållbar är det dit vi vill?

 • Anonym

  Du vill ha privata  poliser men grövre  beväpning och rätt att ta  ut böter direkt vid vägkanten utan kvitto?

 • Maria

  En sak som jag har hört, vet inte om det stämmer, men all straff, domstolbeslut o.sv är så mild så att många från andra länder flyttar till sverige, för de vet att de kan göra det de vill o få mild straff, eller säga att de mår psysiskt dåligt o då går de fria om de träffar en psykolog.. Hörde från en vän…Stämmer det? *
  Att de väljer hellre sverige än andra länder för att vi har en mild dombeslut eller vad nu det heter…Ni får ursäkta min hemska svenska, är döv så jag skriver på ”teckenspråksvensa” hoppas ni hajjar ändå ;-)Maria

 • Abby

  Det är åklagare och inte polis som lägger ner en förundersökning.
  För övrigt håller jag med dig om att ett resonemang om att en misshandel kan ha skett utan ”vilje” är vansinnig. Jag menar: har du bett om att bli misshandlad?
  Ett fullständigt galet resonemang.

 • Abby

  ”Är man full och begår brott får man strafflindring”…någon har alltså tvingat den kriminelle att dricka sig full?
  Det borde väl vara tvärtom!

 • Magnus

  Jag blev misshandlad på väg till jobbet en morgon mitt i Malmö.
  Ringde polisen som kom på bara 15 minuter vilket är bra, MEN när jag kände mig bättre på eftermiddagen och ringde polisen angående min anmälan då kunde dom inte hitta den men jag gav mig inte utan skällde vidare då hittades min anmälan som då var nedlagd på ca 8 timmar…. bra jobbat polisen.

 • Mimi

  De flesta som råkat ut för brott som lagts ner sitter nog inte precis och gottar sig i att dom har denna erfarenhet att berätta. Det är helt enkelt ett sorgligt faktum som behöver belysas och som egentligen inte är riktad mot poliserna själva, utan brist på resurser. Våra politiker vill helt enkelt inte spendera mer pengar på att utreda brottslighet. Lilian är modig som vågar berätta hur det verkligen är och jag har ingen förståelse för varför inte fler poliser gör så. Denna debatt skall ju förhoppningsvis leda till att polisen får mer resurser för att kunna bli bättre? Ingen institution eller organisation är perfekt, så heller inte polisens, så varför måste den ”riktiga” statistiken ”gömmas undan”? Personligen skulle jag önska att mycket mycket mer resurser sattes in för att förhindra brottslighet. Varför finns det inte ett par kapabla ”socialpoliser” på alla högstadieskolor till exempel? Såvitt jag kommer ihåg finns det många som det börjar gå snett för redan där och om dessa ungdomar blir uppmärksammade redan vid 13-15 års ålder så finns det ju fortfarande en CHANS för att dom ska välja en rakare väg i sitt vuxna liv. Dessutom – låt våra pensionärer göra nytta genom att bjuda in även dom att ”promenera våra skolgårdar”. Efter några år kanske ”glappet” mellan ungdomar och äldre försvinna och förhoppningsvis igen leda till lite mer respekt mellan generationerna. Mycket mobbning skulle stoppas i tid och kanske inte få så allvarliga konsekvenser. Vi spenderar ENORMA summor pengar på att göra utredningar av diverse psykologer och socialarbetare, men varför inte bara använda lite sunt förnuft någon gång??

 • http://www.facebook.com/people/Stefan-Björkegren/100001058150286 Stefan Björkegren

  Den gode GW har nog träffat mitt i prick i sin kritik av poliskåren.
  Kommer osökt att tänka på klantarna i Sjövall/Wahlö´s romaner.
  Hisper o Krydolf , eller vad dom nu hette.(Vet att det är fel namn) men rätt piffiga va?

 • http://profile.yahoo.com/XQE6BTHQ5UMM35QR42X3CYAHCM Tomas

   Exakt samma sak hände mig. De plockade killarna i bilen och när jag ringde åklagaren så sa man att det var straffrabatt för att de hade gjort en massa tyngre brott. Sen förklarade hon att det var synd om dom att få så mycket i skadeståndskrav, eftersom det skulle vara för svårt för dom att senare komma tillbaka i samhället… Att mitt liv ställdes på ända och och fick problem med mitt jobb för att jag inte hade en bil längre, det var inget man brydde sig det minsta om.

  Om något händer och jag ser en polis i närheten så tror jag fortfarande att de kommer ingripa. Men om jag ser en misshandel och ringer, så vet jag av erfarenhet att polisen inte kommer.

 • http://profile.yahoo.com/XQE6BTHQ5UMM35QR42X3CYAHCM Tomas

   Absolut, även om jag tror det finns en bättre mellanväg. Det är för mycket fokus på de stackars brottslingarna som förstör livet för normala människor.

  Fokus borde vara på att skydda medborgarna FRÅN buset. Man borde definitivt plussa på strafftiden för varje brott de begår, inte ge det i rabatt.

 • Anonym

   Tyvärr stämmer det nog med vad du säger straffpåföljden i våra domstolar är i förhållande till resterande Eu väldigt låga. Straffen för tex skattebrott är betydligt högre än för våldtäkt (ca 6000/år). Detta kan vara en följd av att vi har politiskt tillsatta i våra domstolar. Det verkar vara så att ekonomiska brott ses som grövre än brott mot person. Vilket i mina ögon stämmer mycket illa med den rättspatos som finns hos mig och de i min omgivning

 • T.N.C

  The death of one man is a tragedy. The death of millions is a statistic. – Joseph Stalin. 

 • http://www.facebook.com/people/Rune-Lanestrand/1138452636 Rune Lanestrand

  Dt är inte bara polisen som proriterar konstigt. Jk silar mygg och sväljer kameler.
  http://runelanestrand.wordpress.com/2012/04/03/9745/

 • Qdela

  Ja de är Inge ovanligt verkar de som :/ jag har bett polisen skicka hem allt från när jag anmält misshandel sen jag levde i 7 år utan hjälp o det är massor med bilder , från läkare om av slaget näsben o blod över allt mm där allt har lagts ner pga bristande bevis?! Hur kan bevisen brista då man ser det klart o tydligt med upprepning under 7 år… Ne de kan ta sig tid att sköta de lilla :(

 • Anonym

  så idiotiskt nää verkligen om du har läst så  jag vill ha ett samhälle
  där där alla har sin plats inte ett samhälle där ingen vågar säga sin mening
  utan vara rädd att få sparken

 • Anonym

  Själv har jag bott utomlands i över 40 år.
  I diktaturer såväl som västerländska rätts stater.
  Jag har aldrig blivit trakasserad av utlänsk polis utan
  blivt bemött med respekt och hjälpsamhet.
  I Sverige har jag blivit trakasserad och påhoppad
  ett 20-tal gånger för småsaker, ibland utan orsak.
  Varje gång på ett arrogant sätt och med överittar attityd.
   
  Varför är alltid svenska poliser anonyma, saknar namnbricka,
  legitimerar sig inte och presenterar sig inte?
   

 • Anonym

  Äsch.. Polisen måste väl för sjuttson se till för att prioritera att fånga ensmamma mamman som kör 15km/h för fort på E4an.. och prioritera filmbolagens gnäll om att ungarna delar med sig av film och musik de sett och hört på tv/radio etc. på internet.

  Då kan man ju inte hinna med alla jobbiga och tidskrävande utredningar om misshandel, stöld, inbrott osv..

  Perfekt med trafikbrott = 100% ”uppklarande-grad”.. och immaterialrätt, där beviskraven är låga eller helt obefintliga för att bevisa ”brott”…

 • Majbritthagmanmiles

  Detta fenomen finns nog inte bara hos polisen utan florerar i alla myndigheter i dag. Troligen kommer kraven uppifrån politiker och högre chefer som roterar runt i maktens korridorer. Såg ett program där en blind och lam kvinna inte ansågs berättigand till ersättning för assistans. FK handläggare sade att de bedömer bara varaktigheten Att uttala sig så respektlöst och okunningt borde vara straffbart.
  Kan FK bota blinda och lama borde de ha gjort det för länge sedan och inte dröja ut på det för att få möjlighet att kränka.
  Kolla upp vem som utbildar cheferna i de olika myndigheterna då alla tydligen  får samma medborgarfientliga direktiv.

 • Vikarbodarna

  Bra civilcurage av dig Lillian

 • Uppload4u

  Undrar om man inte skulle kunna få ett avtal med ett sebiriskt fängelse, kanske skulle bli sveriges nästa export, fångar. ;)

 • Tommy

  Det är inte enbart den enskillda polisen som granskas, utan hela polisen.
  Dvs chefer från topp till den enskillda polisen.
  Politiker stiftar lagar och förordningar som polisen skall hålla sig till.
  Deras svek mot folket är att det inte höjer sin röst och säger högt och tydligt hur deras verklighet ser ut.
  De skall inte vara nicke dockor som bara säger ja ”master” och levererar de dokument och siffror som politikerna önskar se OM de i själva verket inte gör det som de säger att de gör.

  Att inte lösa problemen utan göra det enkla, dölja  /bagatellisera problemen.

  Det är dags att sluta ha attityden att det är ”Synd om förövaren, för han har haft det så svårt”, och se det från offrets sida.
  Dvs, att resultatet av förövarens handlig blev xxx mot offret, hur skall vi kunna få offret att känna sig trygg i framtiden och känna att rätvisa har skipats.

 • Carina Björk

  Bra talat, Lilian Langborg!
  Det är inte riktigt klokt att vi i myndigheten ska riskera att ”få på käften” av ledningen för att vi har en åsikt. Hur vore det om dessa ledningsfullkomliga lyssnade på oss, drog lite lärdom av hur det förhåller sig på golvet och rentutav ändrade rutinerna för att anpassas till verkliga livet?
  Hur kan en chef sitta och slå sig för bröstet över låga balanser när h*n vet att dessa beror på regelvidrigheter?

 • Tommy

  Jag förstår inte vad du menar med att ”lägga ut på den privata marknaden”.
  Kan du vara så god och förklara…..

  Att politiker kan säga ”nääää det var inte jag, utan det var ett beslut som alla tog” borde inte kunna få finnas.
  För varje beslut skall det finnas EN som kan stå tillsvars för beslutet.
  Är det helt åt H så skall man kunna se vem som bär ansvar och antingen ta bort personen (inkompetens) eller förklara vad han/hon gjorde fel.

 • Tommy

  Whina= gnälla
  Whistleblower = en som svallrar, tjalla.

  Enkelt nog ?

 • Anonym

  hej  Tommy du har helt rätt  men så är det inte i dag
  jag är lessen om jag blev missförstådd
  jag menade att om allt läggs ut privat så behöver inget politiker ta ansvar
  ska inte skriva mer och trassla in mig

 • Peacelover67

  Min dotter blev utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa från det att hon var 9 år till hon var 11 år. Detta skedde regelbundet, samtidigt som han hotade att döda mig om hon sa något. Detta vågade min dotter inte berätta förrän hon var ca 15 år,, och anmäla när hon var 16 år.
  Det lades ner, hon skulle gjort det gjort det när hon var utsatt.
  Vilket barn klarar det? Hon har tappat allt tillit till rättvisa och moral.
  I Sverige är det ok att göra det du vill och känner för,,mot vem som helst

 • Nisse

  Min bil blev mosad av en annan när den stod parkerad på gatan. Hela sidan intryckt. Den som gjort det stod parkerad längre upp på gatan med motsvarande skador på sin bil. Lackfärgen från den bilen syntes på min. Fotade den och polisanmälde, hade till och med namnet på den som stod skriven på bilen. Polisen bara skrattade och sa att de inte kunde ta upp anmälan då de måste prioritera annat. Det kostade över 60 000 att reparera skadorna. Jag fick stå för 3000 i självrisk. Förövaren gick fri.. Där tappade jag förtroendet för polisen..

 • Tommy

  Inte en lösning, men en del till den:
  1) Återfalls kriminella: Lås in dem lång tid i mycket enkla förhållande. (Polisen kan då lägga resurser på annat, och det blir inte så mycket dyrare)

  2) Ändra synsättet (eller lagen om det är den som allt faller på) så att utgångspunkten är från offret. Dvs, hur kan offret känna sig trygg, att de har fått rättelse.

  3) Stoppa ”straff rabatten”. För skiter man i allt så kan man göra nästintill hur mycket skit som hellst. Spelar ingen roll för den kriminella, men för offren så är det J frustrerande att bli utsatt för något och sedan bagatelliseras det med att det avskrivs på någon dum iden med ”straff rabatt”.

  4) OM reglern motverkar så att resultat uteblir så skall reglerna ändras, och detta är polisens CHEFER´s ansvar att belysa till beslutsfattarna.
  Det är verkliga resultat som skall räknas och inte hur fina rapporter man kan skriva.

  Så, 4 mer eller minder självklara och enkla punkter att
  göra för att få bukt med buset.

  När gemene man ser att något händer kommer också almänhetens förtroende att öka, och göra polisens jobb mycket trevligare och betydligt mer tillfredställande.

 • Tommy

  Marko: Hur tycker du att man skall skydda de som sköter sig?
  Det kommer alltid att finnas tjuvar, men för den delen skall man inte lägga sig på rygg och låta dem hålla på eller hur?

  Personer som uppenbart skiter i våra lagar och andras rättigheter skall frånas deras mänskliag rättigheter och bemötas på samma sätt som de själva bemöter deras offer.
  Öga för öga kanske inte är så illa eller?

 • Barbara2011

  Min dotter blev utsatt för sexuella övergrepp regelbundet under ca två års tid, från 9-11 års ålder. Han berättade även för henne att små flickor som ljuger om sin pappa kommer att råka mycket illa ut. Att jag skulle dödas om hon sa något fick hon höra regelbundet. När hon var 15 började hon våga berätta, och när hon var 16 anmälde hon honom för sexuella övergrepp. Det tog nästan ett år innan vi hörde något, men sen lades det ner. Gått för lång tid, sa de. Hur föklarar man det för sitt barn ?
  Hon är mycket besviken på systemet, polisen, åklagaren….. Vågar små barn berätta sånt här, när det är övertygade att det kommer leda till mammas död ??

 • Niclas

  Som jag ser det är det enbart dessa politikerna som ska vara så ***** duktiga och hitta på

 • Åke

  Jag blev själv utpressad och misshandlad på min firma. Och polisen fick tag på en av gärnings männen (som för övrigt driver en pizzeria i staden). Men det lags ner av polisen när det inte fanns några vittnen till händelsen… Har efter det levt i rädsla att det ska hända nått mot mig eller min familj. 

 • http://www.facebook.com/people/Arsène-Lupin/100001231896039 Arsène Lupin

  Om inte den här historien slutar med att Ask avgår ska jag äta upp min hatt och leva med magont och en ännu mer desillusionerad tro på framtiden. All heder åt Lilian Langborg. Men, så är hon ju i den åldern att hon fortfarande har ansvarskänslan kvar. ”Det finns ingen som skulle ta ett jobb som innebär ett personligt ansvar.” Hörde jag från ”en som bestämmer” härom dagen. För generationen som är 50-60 idag var det istället helt självklart att det följer ansvar med position. Allt annat är liksom svårt att ta in eftersom konsekvensen av att inte ta ansvar är förödande för all verksamhet och alla människor som förlitar sig på att denne utför ett samvetsfullt arbete. Ironin i det här fallet är Asks egen ålder, men hon är ju politiker…

 • George de Culpa

  Det här sker innom domstolarna också, att de avvisar ärenden i stället för pröva.

 • http://www.facebook.com/people/Arsène-Lupin/100001231896039 Arsène Lupin

  Ska Polisen själva göra något åt förtroendet för uniformen är det nog läge för en palatsrevolution. Åklagarämbetet kommer bra billigt undan tycker jag.

 • Anonym

  Du förväntar dig att en politiker från 7-klövern ska erkänna ansvar? Samma grupp som lagstadgat att de inte kan hållas ansvariga för brott de begår i tjänsten?

  Arsène, jag hoppas att du äger en liten hatt.

 • Anonym

  Fast det där kan du inte skylla på polisen, skyll på förrä…ehum…”företrädarna” för 7-klövern i riksdagen.

  Jag antar annars att du tar ansvar för det som hände också, eller? Lätt att skylla på andra, men är det inte DITT ansvar och din roll att skydda din dotter?

 • Anonym

  I Sverige har jag blivit trakasserad och påhoppad
  ett 20-tal gånger för småsaker, ibland utan orsak.

  Så, översatt: du begår ofta brott och polisen i Sverige vet om det, de kollar dig därför extra noga. Vid ett fåtal tillfällen av alla gånger du blivit ”trakasserad” (läs: stoppad) så hade du inte begått något brott.

  Just ja, att polisen i andra länder bara låter dig fortsätta begå brott är väl snarare ett tecken på att en del poliser i Sverige gör sitt jobb?

  Jag har bott i Sverige i över 30 år, jag har aldrig blivit ”trakasserad” av polisen…aldrig blivit ”påhoppad” av polisen…och de gånger jag pratat med dem (trafikkontroller etc) så har de varit trevliga och glada.

  Fast det är ju såklart polisens fel att du konstant blir ”trakasserad”…ibland utan orsak, eller hur? Varför inte testa mitt sätt annars: låt bli att bryta mot lagen?

 • Anonym

  Vad betalar man skatt för i detta land?

  Skämtar du, eller? Varje enskild dag så betalar vi (skattebetalarna) över en miljard kronor till andra länders befolkningar (läs: kostnader för mångkriminaliteten samt biståndet). Dina skattepengar går till somalier, zigenare, afghaner, irakier och diverse andra MENA:iter. Hur kan du inte veta detta?

 • http://twitter.com/MattiasStanton Mattias Stanton

  Starkt Lillian! All heder! Men nu blir du väl omplacerad. Det lär vara lågt i tak inom Polisen säger vänner. #svpol 

 • Mikael_H

  Det du skriver framgår i mitt inlägg tycker jag, men dina kompletterande synpunkter instämmer jag helt i.

 • Mikael_H

  Nä kära Marianne, jag förstår inte ett smack.
  Vad jag däremot förstår är att du tyvärr nog är en förvirrad sosse som tror att alliansen är roten till allt ont.

 • http://twitter.com/MirkaDzi Mirela Misic

  ,,,

 • http://twitter.com/MirkaDzi Mirela Misic

  Poliser är mer intresserade att dra in pengar av fortkörare och svart marknad, övriga fall ” om de hinner ” -) 

 • Anita Peterson

  Två killar far omkring på moped och försöker rycka väskor, men har troligen inte lyckats mer än en gång. Det här händer då och då med några veckors mellanrum, kanske när killarnas pengar har tagit slut? Polisen kallar det för ”pojkstreck” och tar inte emot  anmälan. Man tycker att de borde vara tacksamma att få signalement på de här killarna, men det är ointressant. 

 • http://pulse.yahoo.com/_BLM7632LADOKHPEVZPM6N3VN54 René

  Den US modellen fungerar mycket bra !
  Skicka svenska Poliser dit för UTBILDNINGEN !!

 • Anonym

  Ja en brottsling från tex Lettland Estland eller Tallin åker inte över till sverige för skojs skull utan dom kan begå 10 brott här i sverige och kanske få ett års fängelse för allt medan dom i sina hemländer skulle bara kunna begå 1 brott och få 1 år fängelse i sina hemländer.Sen att våra fängelser är som lyxhotell jämfört med i deras hemländer.Det du får i lön i ett svenskt fängelse per månad är nästan lika mycket som en Estländare som jobbar i sitt hemland så det finns bara positiva saker att komma till sverige och begå brott.   

 • Anonym

  Det är tyvärr så att polisen har ett mycket dåligt rykte och ännu värre är att det är välförtjänt! Tack Lilian får att du vågar ryta till. Kanske vi kan få en LEX Lilian så att fusket kommer fram.

 • hässleholm

  Ja, du är en illvillig jävel.
  Troligen är du polis också och en av de som ger kollegorna
  dåligt rykte.
  Din själ kommer att förtvina.
  Enligt min mening är du en förljugen skitstövel.
  fd und

 • Gemis

  Beklagligt nog har Lilian Langborg rätt. Svensk polis har hamnat i dubbelt
  moment 22-
  Det behövs inte längre några ärenden utifrån. När alla möten, chefstillsättningar och organisationsplaner är avverkade har dagen gått. Skulle man ha blivit störd av någon som varit oförskämd nog att anmäla ett brott så letas det efter ett skäl att omedelbart avskriva ärendet.
  Efter nära 40 år som polis har jag bevittnat hur ett lokalt förankrat effektivt polisväsende har förvandlats till en sönderorganiserad smörja som
  inte fungerar trots att det aldrig tidigare funnit så många poliser.
  Blir det sedan verklighet av planerna på en landsomfattande polismyndighet blir det förmodligen ännu värre med byråkrati och ”innesittande” poliser.
  Nej!!! BACK TO BASIC. Släng ut de flesta datorerna samt de inproduktiva byråkraterna och skapa en organisation där lokalkännedom, synlighet och närhet till människorna är  begrepp som skapar trygghet för uppdragsgivarna( upplysningsvis skattebetalarna), och per automatik ger förutsättningar för ett polisarbete värt namnet

  ”fd. inspektör” 

   

 • Eva

  Svar till mimi. Aldrig i livet jag vill promenera skolgårdar när jag blir pensionär.

  Det får ordningspolisen göra men den visar sig sällan ute. Eller socialen.

  När jag är pensionär har jag eget företag.

  För pensionen som kommer finnas då kommer inte vara hög om i huvudtaget finns någon kvar i min generation.

 • Anonym

   Det beror väl på var du bor. Bor du i Danderyd, så är inte risken stor att bli trakasserad, prova att flytta till Fittja, så lär du tänka om.