”Om man kritiserar polisen är man rökt”

De är frustrerade, arga och besvikna.
Polismyndighetens anställda skräder inte orden när de talar om sin egen arbetsgivare. Långt över hundra poliser har hört av sig till oss de senaste veckorna. De talar om en desperat jakt på pinnar, påtvingat fusk och utredningar som skrivs av på löpande band.
Men ingen vågar säga det öppet.
Här berättar fem av dem varför.

De som är besvärliga får ingen höjd lön »

intervju

Vad är du kritisk mot?

– Byråkratiseringen. Verksamheten har blivit så krånglig och vi får så lite gjort. Det där går ju igen i hela samhället att man ska dokumentera så mycket. Sen har vi fruktansvärt slöa och arbetsovänliga datorsystem. De flesta poliser tycker nog att de tillbringar alldeles för mycket tid framför datorn.

Varför är du rädd att kritisera öppet?

– Vi har ju börjat med individuella lönesystem. De som upplevs som besvärliga av cheferna får utebliven löneökning. Och om man aspirerar på någon som helst karriär så kan man absolut inte kritisera den egna organisationen. Det är självmord! Hos oss är det alltid storebror som har rätt.

"Den som framför kritik förlorar" »

intervju

Vad är du kritisk mot?

– Det största problemet i dag är att vi jobbar med siffror, inte människor. Som utredare får man direktiv att fokusera på vissa brott, medan andra får stå tillbaka. Allt handlar om att jaga mål som inte är förenade med verkligheten.

Varför är du rädd att kritisera öppet?

– Den som framför kritik förlorar bara på det själv. Man blir omplacerad, kommenderas uppdrag man inte vill göra eller nekas tjänster man är kvalificerad för. Det är genomgående för hela myndigheten. Cheferna ser till att göra livet tråkigt för dem som ger kritik.

Cheferna kan inte motivera oss »

intervju

Vad är du kritisk mot?

– Det är väldigt mycket som är dåligt inom polisen i dag. Det som jag är mest frustrerad över är chefernas bristande kunskaper i att motivera personalen. I SVT:s Veckans brott sa rikspolischefen Bengt Svenson att det inte var hans uppgift att motivera personalen. Han borde veta att det inte finns någon som tar sig an den uppgiften över huvud taget. Varför skulle någon göra det, när högsta chefen inte vill det? Den enda gången man får feedback är när man gjort något fel - vilket leder till omotiverade och ineffektiva poliser.

Varför är du rädd att kritisera öppet?

– Förr eller senare kanske man vill byta tjänst, men om man uppfattas som kritisk och gnällig finns det inga chanser att ens få prova på andra typer av uppdrag. Det gör att många backar. Jag får ofta känslan av att de närmaste, mellancheferna, ofta håller med om kritiken. Men de vågar inte ta frågan högre upp av rädsla för repressalier.

Vill man avancera måste man ställa upp »

intervju

Vad är du kritisk mot?

– Vare sig man jobbar ute som ordningspolis eller som utredare utgår verksamheten just nu från kvantitativa mål, det ni kallar pinnjakten. De senaste fem åren har kraven från politiker och ledning blivit allt högre, det viktigaste är att kunna räkna och redovisa vad vi gör. Men i verkligheten blir det helt fel. Att man ska utföra ett visst antal förhör säger ju ingenting om hur bra förhören blir eller om det håller så bra kvalitet att det räcker för åklagaren. Dagens poliser drivs att producera en massa trams. Det är allt annat än effektivt.

Varför är du rädd att kritisera öppet?

– Om man vill avancera inom polisen måste man ställa upp på pinnjakten. Det är den man bygger sin karriär på. Framför man offentlig kritik är man rökt. Bara genom att ha åsikter och driva frågor så blir man betraktad som en jobbig person, även om det sker på ett subtilt sätt. Mindre kvalificerade som ställer upp på pinnjakten avancerar förbi mer kvalificerade som inte ställer upp på den. Den enda lösningen man har på problem är att tysta budbäraren.

"Man ska göra som man blir tillsagd och hålla käften" »

intervju

Vad är du kritisk mot?

– Att vi helt blint och stumt bara jobbar mot målen, det sätter hela rättsapparaten ur spel. Jag skäms när jag säger att vi ofta skriver av ärenden som vi skulle kunna lösa bara för att vi har "röda staplar" i en annan brottskategori som måste prioriteras istället. Målsägarna bakom brotten förtjänar betydligt bättre än så här för sina skattepengar.

Varför är du rädd att kritisera öppet?

– Skulle jag säga det här öppet, med namn och bild, skulle jag säkert få massor av beröm av kollegorna. Men bland cheferna skulle det tas emot på ett helt annat sätt. De skulle med största sannolikhet inte vilja ha mig på sin avdelning alls framöver. Den som framför kritik öppet löper en stor risk att bli stämplad som gnällig och flexibel - vilket är oerhört fult i vår verksamhet. Man ska göra som man blir tillsagd och hålla käften. Helt enkelt.