Startsida / Inlägg

Efter skandalerna – SD:s nya lag tar form

av Pär Karlsson
Markus Wiechel, civilpolitisk talesperson för SD. Foto: CAROLINA BYRMO

Efter den mycket skandalomsusade hösten tvingades SD byta ut tre talespersoner i riksdagen. Trion Erik Almqvist (finansutskottet), Kent Ekeroth (justitieutskottet) och Lars Isovaara (näringsutskottet) tvingades alla att lämna. Ekeroth ersattes av Richard Jomshof och Almqvist av Sven-Olof Sällström.
I går kom slutligen beskedet att Erik Almqvist nu avsagt sig sin riksdagsplats, drygt sex veckor efter att han meddelade det. Han kommer nu att ersättas av Anna Hagwall från Rättvik.
I dag presenterade SD dessutom nya namn på två utskottsposter i riksdagen. Carina Herrstedt tar över i utbildningsutskottet efter gruppledaren Björn Söder, som hoppat in där temporärt. Den platsen som hon lämnar efter sig i civilutskottet tas nu av Markus Wiechel, som kom in i riksdagen när Lars Isovaara tvingades sluta.
– Herrstedt är väldigt intresserad av utbildningsfrågor. Hon brinner för frågorna och är lämpad. Att man skiftar utskott är nyttigt för partiet, det skapar en bredare kunskap, säger Björn Söder.
För första gången kliver alltså även Markus Wiechel in i ett utskott.
– Han är hungrig på en plats och för hans del spelar det ingen större roll vilket utskott det blev, han är sugen på att börja jobba. Sedan tror jag han kommer klara de frågorna bra, säger Söder.
Det kommer dock dröja innan den vakanta platsen i näringsutskottet tillsätts. Enligt Söder har partiet ännu inte bestämt sig. Men flera förändringar är på gång i SD:s riksdagsgrupp, då Julia Kronlid ska vara mammaledig i vår.
Den person som ska ersätta Kronlid i riksdagen under hennes ledighet kan komma att skapa problem för partiet. Näst på tur står nämligen Olle Larsson, som lämnat SD och nu är engagerad i Härjedalspartiet. Men Björn Söder har dock förhoppningar om att han ska kliva in i partiet igen.
– Jag tror det kommer att gå bra, vi har haft dialog med honom och jag tror att han kommer gå in i vår partigrupp. Men det återstår att se, dialogen får fortsätta.
Kronlids plats i utrikesutskottet kommer att fyllas temportärt av Björn Söder själv. Efter den stora turbulensen i SD:s riksdagsgrupp hoppas han att lugnet lagt sig.
– Vi har förlorat Erik Almqvist, som var en otroligt betydelsefull politiker och resurs. Men jag tror vi kommer klara det bra ändå. När Anna kommer in tror jag vi kommer att gå stärkta ur det här.

/Pär Karlsson

Björn Söder. Foto: LOTTE FERNVALL
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB