Startsida / Inlägg

Reform fyller fem år – Federley firar med tårta

av Pär Karlsson
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

I dag smaskades det på tårta på Centerpartiets riksdagskansli. Det var riksdagsledamoten Fredrick Federley som ville uppmärksamma att det på söndag är fem år sedan alliansregeringen reformerade systemet kring arbetskraftsinvandring till Sverige. Det har ökat möjligheten för medborgare utanför EU att komma hit och jobba.

– Det har varit en oerhört lyckad reform som också är ganska radikal globalt sätt. Det är särskilt viktigt att fira nu när reformen utmanas allt mer av Socialdemokraterna och LO som gjort klart att de ska lägga all krut de kan på att begränsa arbetskraftsinvandringen, säger Federley.

Nyligen gjorde LO och S ett uppmärksammat utspel om hur de vill skapa ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Man var hårda i sin kritik av regeringen och S-ledaren Stefan Löfven Löfven berättade att parterna på arbetsmarknaden ska ”få ha en uppfattning” om själva behovet av arbetskraftsinvandring.

Enligt Fredrick Federley var utspelet ”obehagligt”.

– Jag tror att det var rent egoistiska partiintressen. Man värnar de man låtsas värna och jag tror man kallt räknar med att det finns ett par procent man kan sno av SD om man ställer arbetskraftsinvandrare mot svensk arbetskraft, säger han.

Federley menar att reformen i själva verket har kunnat täcka hål på arbetsmarknaden.

– Den har lett till att många företag kunnat få tag på en expertis de inte kunnat få tag på i Sverige och som gjort att de kunnat fortsätta expandera. Många andra företag, där det finns arbeten som många svenskar inte vill utföra, har ändå kunnat fungera bra. Det är tiotusentals människor som kommit hit och betalat skatt från första dagen,  säger han.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har tidigare kritiserat utspelet från arbetarrörelsen. Men han fick då mothugg av Stefan Löfven:

– För honom betyder öppenhet ett system som pressar löner och villkor neråt och låter människor från andra länder utnyttjas och fara illa. Han står inte upp för den svenska modellen som bygger på öppenhet, men med schysta villkor för alla, sa S-ledaren.

Enligt Federley så arbetar redan regeringen med att se över om man ska införa hårdare straff mot arbetsgivare som utnyttjar arbetskraftsinvandrare.

– Det är aldrig okej att någon utnyttjas. Men det är inget argument för att vara emot arbetskraftsinvandringen i sin helhet. De arbetsgivare som betett sig som svin ska klämmas åt.

Federley kandiderar dessutom till att ta en plats för Centerpartiet i EU-parlamentet. Även där menar han att frågan om arbetskraftsinvandring är högaktuell.

– Vi vill utöka ”blåkortsdirektivet”, som gör att bland annat professor och fotbollspelare kan komma till EU som arbetskraftsinvandrare. Det vill vi utöka så att det liknar det amerikanska systemet med ”green cards” så att det gäller all arbetskraft.

/Pär Karlsson

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB