Startsida / Inlägg

”Obehagligt att nazisterna har varit här hela tiden”

av Lisa Röstlund
Tova Jones, 17, pratar med nazisterna Samuel och Varenus från Svp. Foto: Lisa Röstlund
Tova Jones, 17, pratar med Sebastian Bjurman och Varenus Luckmann från nazistiska Svp. Foto: Lisa Röstlund

Anna Pehrson, 14, och Tova Jones, 17, har träffat på nazisterna från Svenskarnas parti varje dag sedan de kom.
– Det har känts obehagligt att de har varit här hela tiden, säger Tova Jones.

I lördags hade nazisterna tillstånd att tala från Almedalsscenen klockan 19.
I söndags gick Anna och Tova fram till Svp:s tält vid Hamntorget för att höra vad de unga männen verkligen tyckte.
Nazisterna Sebastian Bjurman och Varenius Luckmann förklarade då för Tova, som har farföräldrar från Jamaica, att hon skulle deporteras dit om Svp skulle komma till makten.
– Fastän min mamma är svensk och jag aldrig har varit på Jamaica. De undrade varför jag inte ville åka ”tillbaka” och hjälpa dem med fattigdomen där. De menade att jag var en börda för Sverige.

Nazisterna förklarade också att de aldrig skulle kunna bli kära i en ”etnisk icke-arier”.
– De sa att det skulle vara hyckleri av dem om de blev kära i någon annan, säger Tova.
– De sa också att de skulle bli besvikna på sina barn om de blev tillsammans med någon från ett annat land och att de inte skulle älska sina barnbarn om de inte var helsvenska, säger Anna.
På frågan vad de tyckte om att Hitler mördade miljoner judar svarade nazisterna att de inte trodde på judeutrotningen, enligt tjejerna.
– De sa att de aldrig skulle vilja mörda någon, men samtidigt förstod man att de tyckte det var bra, om det nu har hänt. De tyckte inte om judar.

Tova Jones, 17, och Anna Pehrson, 14. Foto: Lisa Röstlund
Tova Jones, 17, och Anna Pehrson, 14. Foto: Lisa Röstlund

De beskriver hur nazistnärvaron har präglat veckan.
– Vi visste inte att de skulle vara här. Det har känts lite obehagligt, speciellt att de invigde hela Almedalen och höll tal, det kändes jätteobehagligt. Att de fick stå på scenen som alla andra partier: även om vi har yttrandefrihet i Sverige så sänder det signaler om att det de säger är okej, säger Tova och fortsätter:
– I början blev man provocerad och lite ledsen över att de är här hela tiden. Men till slut skrattar man bara åt det. Det kändes bara så oseriöst. Det är svårt att fatta att folk kan ha de här åsikterna.

Anna och Tova är här för att Annas pappa, Tovas morbror, är FP-riksdagsmannen Johan Pehrson.
Pehrson säger till Politikerkollen att han först blev oroad över att dottern och systerdottern diskuterade med nazisterna.
– Jag tänkte ”är det verkligen vettigt att de står och pratar med de här galningarna?”. Men samtidigt är det ju bra att de diskuterar, och med tanke på den höga polisnärvaron här känner jag mig ändå trygg.

– Det är förfärande och djupt oroande att de är här. Det är en signal om att det inte räcker att kyrkklockorna ringer när de dyker upp. Jag och Folkpartiet vill angripa de samhällsproblem som gör att de här främst unga männen söker sig till den här typen av desperata, bittra, enkla lösningar, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson (FP). Foto: Riksdagen.
Johan Pehrson (FP). Foto: Riksdagen.

Siewert Öholms analys i Aftonbladet, att unga män riskerar bli nazister när jämställdheten och acceptansen för olika sexualiteter ökar, anser Pehrson ”saknar kontakt med marken.
– Men när man är arbetslös, inte så välutbildad och alla tjejer flyttar från bygden är det lätt att söka enkla lösningar och vända sin vrede mot politiker, invandrare, homosexuella och inte minst journalister. Det gäller att se till att vi har en så bra skola, att alla som riskerar hamna i den här miljön av egen kraft kan känna att de kan ta sig någon vart.

/Lisa Röstlund

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB