Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens 20 överraskningsspelare

av Kalle Karlsson

Jag har rankat säsongens bästa spelare.
Men vilka spelare har överraskat mest? Vilka har överträffat förväntningarna sett till prislapp, krav och meriter?
Här är min lista.

Innan ni tar er an den här listan måste vi betona att det handlar om spelare som är överraskningar för mig.
För att ta ett exempel: Jag såg Leon Britton i playoffmatcherna förra våren, föll pladask och för mig är det ingen överraskning att han nu gör succé i Premier League.
På en sådan här lista är det ofrånkomligt att det blir övervikt av spelare från de mindre klubbarna, från nykomlingarna som värvat budgetspelare som man inte hade järnkoll på innan.

20) Yohan Cabaye, Newcastle
26 år, mittfältare
Nu var Cabaye visserligen fransk landslagsmittfältare när han anlände så jag är inte överraskad av att han lyckas. Men jag hade ändå inte räknat med att han skulle gå in och dominera på det sätt som han gjorde i höstas.
Statistik (matcher/mål): 26/2.

19) Pavel Pogrebniak, Fulham
28 år, anfallare
Ryssen hämtades i januari. Stuttgarts fans sörjde inte, men på Craven Cottage har han fått supportrarna att le. Fem mål på de tre första matcherna var nästan för bra för att vara sant. Mållös i tre raka matcher nu. En ”one hit wonder?”
Statistik (matcher/mål): 6/5.

18) Joe Allen, Swansea
22 år, mittfältare
Den unge walesaren var bra redan förra säsongen, men det fanns ändå ett frågetecken för om han och Leon Britton skulle kunna tiki-taka-spela på samma sätt i Premier League. Det är ingen som tvivlar på det längre.
Statistik (matcher/mål): 28/3.

17) Tomas Rosicky, Arsenal
31 år, mittfältare
Tjeckens karriär i Arsenal har levt på övertid när han missade en hel säsong på grund av skada och sedan ryktats vara på väg bort i varje transferfönster. Hans utveckling senaste månaderna – där han varit ligans bästa mittfältare – har varit extraordinär.
Statistik (matcher/mål): 21/1.
Länk: Mitt dokument om Tomas Rosickys långa väg mot succén.

16) John Ruddy, Norwich
25 år, målvakt
För två år sedan var Ruddy utlånad från Everton till Motherwell i skotska ligan. Har radat upp stormatcher och bör snart vara aktuell för engelska landslaget.
Statistik (matcher/mål): 29/0.

15) Gylfi Sigurdsson, Swansea
22 år, mittfältare
Islänningen är en talang utöver det vanliga, det visade han i både Reading och Hoffenheim, men när han anlände till Swansea hade han varit skadad hela hösten. Stor succé i vår.
Statistik (matcher/mål): 10/5.

14) Heidar Helguson, QPR
34 år, anfallare
Islänningen har aldrig riktigt blivit ordinarie i Premier League, men den här säsongen har han dunkat in åtta fullträffar på 13 starter. Hade varit fler om han fått mer speltid.
Statistik (matcher/mål): 15/8.

13) Steve Morison, Norwich
28 år, anfallare
En annan ”late bloomer” i Norwich anfall. Morison satte 15 mål för Millwall förra säsongen i Championship. I år har hans djupledslöpningar satt PL-försvararna på prov.
Statistik (matcher/mål): 27/8.

12) Martin Skrtel, Liverpool
27 år, försvarare
Slovaken spelade visserligen samtliga matcher från start i ligan förra säsongen, men det är först nu han tagit steget upp bland de bästa mittbackarna i ligan. Har haft motigt senaste matcherna, men under hösten och vintern var Skrtel stabil som få.
Statistik (matcher/mål): 28/2.

11) Steven Caulker, Swansea
20 år, försvarare
Utlånad från Tottenham till Bristol City i fjol, i somras skickades han på lån till Swansea. Har imponerat stort bredvid Ashley Williams och håller ofta ”Swans” båda lagkaptener (Garry Monk och Alan Tate) utanför startelvan.
Statistik (matcher/mål): 19/0.

10) Laurent Koscielny, Arsenal
26 år, försvarare
Koscielny hade en tuff förstasäsong i England, men den här säsongen har han stigit fram som den nya ledaren i Arsenals försvar. Snabb och spelskicklig.
Statistik (matcher/mål): 27/1.

9) Jonny Evans, Manchester United
24 år, försvarare
Evans var den svaga länken i Uniteds försvar, den utskällda spelaren som supportarna ville se på transferlistan. Men sedan senhösten har nordirländaren klivit fram som den mest pålitliga försvararen.
Statistik (matcher/mål): 23/1.
Länk: Min krönika om Evans från förra veckan.

8> Anthony Pilkington, Norwich
24 år, yttermittfältare
Förra våren sprang Pilkington runt i Huddersfield i League One och ställdes mot storklubbar som Dagenham & Redbridge och Yeovil Town. I år har han inte bara varit ordinarie i succélaget Norwich – han har bidragit med sju mål från mittfältet.
Statistik (matcher/mål): 22/7.

7) Grant Hanley, Blackburn
20 år, försvarare
Den unge skotten agerade bakut förra säsongen med blott fem starter. Den här säsongen när både Chris Samba och Ryan Nelsen var skadade/strejkade och sedan flyttade har Hanley hållit ihop de bakre leden.
Statistik (matcher/mål): 19/1.

6) Demba Ba, Newcastle
26 år, anfallare
Jag har följt Ba rätt noggrant sedan tiden i Hoffenheim och visst kände vi till att han hade en hög högstanivå. Men jag såg honom som en ketchupspelare – en sådan som gör mål i klump och är för ojämn. Att han ensam skulle bära Newcastles anfallsspel och dunka in 14 mål under hösten, det trodde inte jag iallafall.
Statistik (matcher/mål): 26/16.

5) Yakubu, Blackburn
29 år, anfallare
Vid den här tiden förra våren var Yakubu utlånad till Leicester i andraligan. I somras chansade Steve Kean med att låta nigerianen ansvara för målproduktionen. Det är inget han ångrar efter 14 fullträffar från Yakubu.
Statistik (matcher/mål): 22/14.

4) Alex Oxlade-Chamberlain, Arsenal
18 år, yttermittfältare
Visst var Alex OC en jättetalang, men vem hade trott att han skulle slå igenom på det här sättet redan i år? Nu är han aktuell för EM-spel.
Statistik (matcher/mål): 9/2.
Länk: Mitt dokument om Arsenals nye stjärna.

3) Michel Vorm, Swansea
28 år, målvakt
När Brendan Rodgers handplockade Vorm i Utrecht var det få som insåg att han hittat en blivande Premier League-stjärna. Holländaren har varit sensationellt bra och knappt gjort ett misstag (med undantag av jättegrodan på Emirates).
Statistik (matcher/mål): 29/0.

2) Grant Holt, Norwich
30 år, anfallare
Historien om hur Holt från att jobba på däckfirma till att bli en fruktad centertank i Premier League är lika charmig som klassisk. Öste dock in mål i Championship redan i fjol (21 mål) så vi visste att han kunde hitta nätet. Men inte hade vi räknat med en sådan ”ympat” under debutåret i PL?
Statistik (matcher/mål): 29/12.
Länk: Min krönika om Holts brokiga väg till högstaligan.

1) James McClean, Sunderland
22 år, yttermittfältare
Från b-laget till EM-aktuell på tre månader. James McCleans raketkarriär skulle kunna vara hämtad från Rekordmagasinet. En av ligans bästa yttermittfältare sedan nyår.
Statistik (matcher/mål): 15/4.
Länk: Mitt dokument om McCleans raketkarriär från i går.

Bubblare: Tom Cleverley (Manchester United), Kerim Frei (Fulham)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB