Startsida / Inlägg

Någonting brast hos Manchester City

av Kalle Karlsson

En viljelös plattmatch mitt under brinnande titelstrid, skadade nyckelspelare, en utmattad David Silva – och spelare som bråkar öppet på planen.
Det här var dagen då något brast hos Manchester City, dagen då de såg ut att kapitulera.
Sedan reste de sig på nio och räddade både oavgjort och hedern.
Räddade de även titelstriden?

Matchen var ju egentligen död. Sunderland ledde med 3-1 och olé-spelade för att få tiden att gå. Manchester City-fansen misströstade, det rådde en nästan resignerad stämning på Etihad. Samtidigt sjöng bortasupportrarna om hemmalagets rebell: ”Carlos Tévez… he plays when he wants!”.
Då, i 85:e minuten – pang! Mario Balotelli, dittills svag, rycker ifrån Sebastian Larsson och trycker in 2-3.
Minuten senare – pang igen! Aleksandar Kolarov distansskjuter in 3-3.
Händelseutvecklingen var minst sagt förvånande. Fram till dess hade Manchester City svarat för säsongens sämsta insats. Ingenting talade för att de skulle behålla den förlustfria sviten på hemmaplan.

Det var häpnadsväckande hur Sunderland tilläts kontrollera mittfältet stundtals. Vill man ha symbolbilder på hur lekfullt och ostört gästerna fick agera kan vi peka på Lee Cattermoles klackspark i trängt läge och Matt Kilgallons rabona i offensivt straffområde.
Sebastian Larsson fick prickskjuta in 1-0 i första halvlek. Nicklas Bendtner fick nicka in 2-1. I andra halvlek fick Larsson avsluta en perfekt kontring och placera in 3-1 framspelad av Bendtner.
City var segt, fantasilöst och uddlöst. Edin Dzeko och Mario Balotelli hittade aldrig något samarbete. De har startat fyra matcher tillsammans, City har inte vunnit någon av dessa. David Silva kroknade och blev utbytt.

Det är ingen slump att Citys kräftgång kommit efter det att David Silva tappat sin höstform. Första halvan av ligan låg han bakom allt från sin mittfältsposition. Det var, i princip, farligt varje gång han fick bollen.
Nu är spanjoren fysiskt utmattad. Running out of gas.
Bakom målvakten Joe Hart finns ingen i City som spelat lika många minuter under säsongen. Silva har spelat mot smärtan, en ankelskada vägrar ge med sig.
– Jag har haft problem med den foten i år. Jag måste se efter den, sa han nyligen till Telegraph.

När Silva klev av planen i den 58:e minuten (femte matchen i rad han blir utbytt) och ersattes av Carlos Tévez talade väldigt lite för att City-poäng. Silva hade, trots allt, varit en av få spelare i hemmalaget med lite initiativförmåga.
Läget såg än mer hopplöst ut när Mario Balotelli och Aleksandar Kolarov började bråka (!) om vem som skulle ta en frispark. Lagkamraterna fick mota bort Balotelli. Även om italienaren är kapabel att starta bråk i ett tomt rum, vittnade incidenten om ett stressat lag i disharmoni.
Roberto Mancini stod vid sidan och skakade på huvudet.
– Sånt som kan hända. Men det var sista gången, sa Mancini efteråt.
Det såg ut som matchen där Citys gulddröm sprack. Och de hade bara sig själva att skylla. De frapperande viljelösa med tanke på att det står en titel på spel.
Nu räddade de en poäng tack vare en stark upphämtning, men frågan är om de räddade titelstriden.
På måndag har Manchester United chansen att rycka till fem poängs ledning vid seger mot Blackburn borta.

***
Sunderland gjorde en fantastisk match, trots att de fick kriga till sista sekunden för att rädda oavgjort.
Lee Cattermole var kung på mitten, låg hela tiden rätt i position och neutraliserade Yaya Touré. Överraskningen i startelvan, mittbacken Matt Kilgallon, var lysande, liksom vikarierande vänsterbacken Jack Colback.
– Det var en underbar insats, sa tränaren Martin O’Neill efteråt i Viasat.
Allra bäst var den offensiva trion med Nicklas Bendtner, Stephane Sessegnon och Sebastian Larsson.
Sedan Bendtner hittade formen har Sessegnon kunnat flyta omkring i ”hålet” – och där har han inte så många övermän i ligan just nu. Han assisterade till de två första målen och hade en ”hockeyassist”, en andraassist, till 3-1.

Sebastian Larsson svarade för en sådan där insats som bevisar hans storhet. Och då tänker jag inte enbart på de två klassmålen.
Eskilstunasonen kommer aldrig att bli någon ytter med tricks i lådan, det är väldigt sällan han utmanar sin försvarare. Han har sin magiska frisparks- och inläggsfot, men hans fotbollshuvud är kriminellt underskattat.
De små tingen sköter han mer begåvat än de flesta spelarna i den här ligan. I första halvlek tog han inte ett enda felbeslut och jag kan, på uppstuds, inte komma på någon yttermittfältare, förutom Antonio Valencia och Jonas Gutierrez, som ger sin ytterback mer lojalt understöd i defensiven.
Att ”Seb”, som nu gjort sju mål i ligan, dessutom har orken att ta en maxlöpning på 81 meter (!) innan han placerade in 3-1-målet visar både att han har lungorna och viljan att ta sig till målchanserna.

***
Mina spelarbetyg, Manchester City-Sunderland:
City: Hart 6 – Richards 5, K Touré 5, Kompany 5, Kolarov 7 – Silva 6, Y Touré 5, De Jong 5, Milner 5 – Dzeko 5, Balotelli 7.
Avbytare: Johnson 7, Tévez 6, Pizarro-.

Sunderland: Mignolet 7 – Bardsley 7, Kilgallon 8, Turner 7, Colback 7 – Larsson 8, Cattermole 8, Gardner 7, McClean 6 – Sessegnon 8 – Bendtner 8.
Avbytare: Kyrgiakos.-, Vaughan -.

***
En ny svensk presenterade sig i dag i Premier League. Alexander Kacaniklic debuterade för Fulham när han ersatte Pavel Pogrebniak efter dryga halvtimmen hemma mot Norwich.
Den 20-årige mittfältaren var inte direkt blygsam. Han inledde andra halvlek med att pricka ribban med en fint skruvat skott och får fin kritik efteråt.
Jag tvivlar på att speciellt många svenskar skulle känna igen den förre Helsingborgsspelaren om han kom gåendes vid Norrmalmstorg, men det är bara en tidsfråga innan han figurerar oftare i Fulham. Efter en lyckad låneperiod i Watford kallades han tillbaka till Premier League-klubben i veckan.
– Han har en stor framtid, han har alla egenskaper för att lyckas på den högsta nivån, har Fulhammanagern Martin Jol sagt.
Fansen på Craven Cottage fick en hint om dessa kvalitéer i dag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB