Startsida / Inlägg

Analys av toppstriden: Skadeläget, programmet, formen

av Kalle Karlsson

Tre omgångar kvar. Slaget om Champions League-platserna är hetare än någonsin.
En eller två platser står på spel. Det vet vi inte förrän i efterhand, när Champions League-finalen har avgjorts. Så raffinerat är läget.
– Jag kommer sätta ölen i halsen om Chelsea vinner Champions League, sa Alan Pardew innan Chelsea hade spelat bort Barcelona.
Här har jag tagit tempen på klubbarna som slåss om CL-biljetterna. Det är en nulägesanalys, inte en profetia om hur det slutar.

Tabelläget 
1) Man United 35   83
2) Man City 35   80
3) Arsenal 36   66
4) Tottenham 35   62
5) Newcastle 35   62
6) Chelsea 35   61
7) Everton 35   51

3) Arsenal, 66 poäng, +24

Återstående program: 4
Norwich (h), West Bromwich (b)
Kommentar: Två överkomliga matcher. Norwich har tappat fart senaste månaden. WBA på The Hawthorns är ingen munsbit, men Roy Hodgsons gäng har i jämförelse väldigt lite att spela för i den matchen.

Skadeläget: 3
Mikel Arteta (resten av säsongen), Theo Walcott (oklart), Jack Wilshere (resten av säsongen), Per Mertesacker (14 maj), Emmanuel Frimpong (september).
Kommentar: Försvarskrisen är över. Skadan på Mikel Arteta ställer till det för Arsène Wenger som inte får samma balans på mittfältet.

Formen: 2
Kommentar: Arsenal var glödhett i mars, men sedan Mikel Arteta gick sönder i inledningen av matchen mot Wigan har maskineriet hackat. En förlust och två kryss på de tre senaste matcherna.

Formen hos nyckelspelare: 2
Kommentar: Robin van Persie har tappat sin sanslösa målform. Hittade rätt i helgen mot Stoke, men det var första spelmålet i ligan sedan 12 mars.

Tränare: 4
Kommentar: Arsène Wenger har erfarenheten och kunnandet för att inte darra när säsongen går in i ett avgörande skede. Har hans trupp det?

Totalt: 15/25

4) Tottenham 62 poäng, +20

Återstående program: 2
Bolton (b), Aston Villa (b), Fulham (h).
Kommentar: Två matcher på bortaplan mot lag som slåss om kontraktet. Dessutom svårspelade Fulham på hemmaplan i sista matchen.

Skadeläget: 3
Benoit Assou-Ekotto (oklart), Louis Saha (oklart), Niko Kranjcar (oklart), Heurelho Gomes (oklart), Michael Dawson (resten av säsongen), Jermaine Jenas (resten av säsongen), Tom Huddlestone (resten av säsongen).
Kommentar: Spurs skadelista har varit lång hela säsongen, men nu är åtminstone nyckelspelarna hela. Av dessa namn är det bara Assou-Ekotto som kan klassas som ordinarie.

Formen: 1
Kommentar: Spurs har kollapsat efter den fina hösten. Visserligen blev det seger i dag, men den trepoängaren kom mot hopplösa Blackburn. Bara två segrar på de tio senaste i ligan.

Formen hos nyckelspelare: 3
Kommentar: Gareth Bale har spelat helt okej, men haft marginalerna emot sig under våren (träffar i virket och lagkamrater som inte förvaltar chanserna han skapar). Gjorde en mycket bra insats i dag.

Tränare: 2
Kommentar: Harry Redknapp har gjort ett fantastiskt arbete med Spurs sedan han tog över hösten 2008, men sedan han kopplades ihop med förbundskaptensjobbet har varken han eller klubben arbetat i harmoni. Ligaavslutningen kommer att definiera hans säsong.

Totalt: 11/25.

5) Newcastle 62 poäng, +7

Återstående program: 1
Chelsea (b), Manchester City (h), Everton (b).
Kommentar: Ett nytänt Chelsea borta, ett titeljagande City hemma och en avslutning borta mot Everton som alltid är bättre på våren. Schemat talar kraftigt emot Newcastle.

Skadeläget: 3
Gabriel Obertan (2 maj), Haris Vuckic (oklart), Danny Guthrie (2 maj), Peter Lövenkrands (resten av säsongen), Sammy Ameobi (oklart), Steven Taylor (resten av säsongen), Sylvain Marveaux (2 maj).
Kommentar: Många som trängs på rehabcykeln, men ingen av de ordinarie spelarna, bortsett från mittbacken Taylor.

Formen: 3
Kommentar: Newcastle hade sex raka segrar och hade spelat drömfotboll fram till helgen. Sedan kom 0-4 borta mot Wigan. Ett olycksfall i arbetet eller starten på en tyngre trend? Det återstår att se.

Formen hos nyckelspelare: 4
Kommentar: Med Steven Taylor på skadeligan är Fabricio Coloccini centralfiguren i försvaret. Han har varit lysande senaste månaderna, men han såg precis som resten av laget, rätt vilsen ut i går. Samma sak här: Var det ett snedsteg?

Tränare: 3
Kommentar: Alan Pardew borde ligga bra till för att bli utsedd till årets manager i Premier League. Så imponerande är arbetet han gjort med det här manskapet. Bristfällig rutin från liknande toppstrider.

Totalt: 14/25

6) Chelsea 61 poäng, +23

Återstående program: 2
Newcastle (h), Liverpool (b), Blackburn (h).
Kommentar: Ett revanschsuget Newcastle kan bli nog så tufft. Dessutom Liverpool på bortaplan direkt efter att lagen ställts mot varandra i FA-cupfinalen.

Skadeläget: 2
Ryan Bertrand (oklart), Gary Cahill (oklart), David Luiz (oklart).
Kommentar: Hanterbart sett till antalet, men att ha två mittbackar borta i ett så här avgörande skede av säsongen är inte optimalt. Står och faller med John Terry och Branislav Ivanovic för tillfället.

Formen: 5
Kommentar: Sedan Roberto Di Matteo tog över i början av mars har Chelsea spelat 16 matcher och förlorat en (borta mot Manchester City). Slog ut Barcelona i Champions League och vann med 6-1 i dag. Chelsea glöder.

Formen hos nyckelspelare: 3
Kommentar: John Terry har gjort en stark vår. Visst, hjärnsläppet i Champions League som gör att han missar finalen var ren idioti, men spelmässigt har han visat att formen är på topp, inte minst i första mötet med Barcelona.

Tränare: 4
Kommentar: Roberto Di Matteo är en rookie i sammanhanget men allt han rör vid för tillfället verkar bli till guld. Har fått laget att vinna, Fernando Torres att göra mål och Roman Abramovitj att le. Sett till dagsformen är han värd en femma i betyg.

Totalt: 16/25.

———————————————-

Fotnot: Om Chelsea vinner Champions League och inte slutar bland de fyra första i ligan kommer fjärdeplatsen endast att ge spel i Europa League. Chelsea får då den fjärde Champions League-platsen. Alla engelska CL-lag slipper då att kvala till turneringen.

***
Vad tror du om slaget om Champions League-platserna?
Vilket lag ser hetast ut?
Vad kommer att bli avgörande?
Kommer Chelsea vinna Champions League och därmed snuva någon av konkurrenterna på en av CL-biljetterna?

***
Mitt tips: Arsenal slutar trea. Tottenham slutar fyra. Bayern München vinner Champions League.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB