Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Liverpool–West Bromwich

av Kalle Karlsson

Sturridge saknad i Liverpool
Precis när Liverpool hunnit bygga upp förhoppningarna hos fansen, väckt hoppet om en Champions League-biljett – då slogs den drömmen i bitar i en match som på förhand såg ut att vara ”enkel”.
Liverpool hade ju övertygat mot Arsenal, övertygat ännu större mot Manchester City, samtidigt som West Bromwich kom till Anfield i usel form.
Men måndagens match blev en sådan där seg, tafflig hemmainsats som visar hur mycket arbete som fortfarande återstår för Brendan Rodgers.
Det som var slående var hur saknad Daniel Sturridge var.
Anfallaren har gjort succé sedan januariflytten från Chelsea och gett laget nya dimensioner. Med Sturridge skadad (ska vara tillbaka till nästa helg) gick Brendan Rodgers tillbaka till 4-5-1/4-2-3-1-spelet med Luis Suárez som ensam striker och Jordan Henderson till vänster. Det gav ett rejält spelövertag – West Bromwich hade inte ett avslut i första halvlek – men för lite spets. De farligaste chanserna kom när Jonas Olsson missade markeringen av Daniel Agger på fasta situationer.
I andra halvlek fortsatte Liverpool att trycka på, men när de väl borrade sig igenom WBA:s försvarsmur stod Ben Foster i vägen.
Med knappa kvarten kvar fick Steven Gerrard ett gyllene läge att sätta ledningsmålet sedan Luis Suárez fått en billig straff i duell med Jonas Olsson.
Men storspelande Ben Foster räddade – han berättade efteråt att han fått tips från målvaktstränaren om att Gerrard brukar skjuta i det hörnet – och då vände matchen.
Fram till dess hade Liverpool haft 19 avslut, WBA inte ett enda (!) mot Pepe Reina.
Steve Clarke, som minuten före straffen skickat in Romelu Lukaku bredvid Shane Long och gått över på 4-4-2, såg sin chans.
I den 81:a minuten tappade Daniel Agger bort Gareth McAuley på en hörna och 1–0 till WBA var ett faktum. Rodgers skickade in Coutinho från bänken, men brassen hann inte göra någon skillnad.
På tilläggstid säkrade Lukaku de tre poängen för gästerna när han lurade Agger och placerade in 2–0.
WBA gjorde en disciplinerad bortainsats. De sjönk lågt och högg när tillfällena gavs.
För Liverpool var det en påminnelse om hur saker och ting såg ut innan Daniel Sturridge anlände.
Som flera noterade igår kväll på Twitter:
Trots alla framsteg och all entusiasm över senaste tidens lovande insatser har Liverpool inte vunnit på fyra matcher, varav en av dessa var mot Oldham.

Mulumbu & Yacob – en vinnande duo
Minns ni i höstas när West Bromwich gjorde succé i Premier League och utmanade om fjärdeplatsen? En av framgångsfaktorerna var defensiva mittfältarna Claudio Yacob och Youssouf Mulumbu.
Deras samarbete var en av detaljerna jag lyfte fram när jag analyserade WBA:s styrkor i slutet av november.
Därför var Claudio Yacobs skada i början av december förödande för laget. Med Youssouf Mulumbu på Afrikanska mästerskapen har managern Steve Clarke inte kunnat starta med duon sedan dess. Under den tiden vann laget två av tolv matcher.
Igår var både Mulumbu och Yacob tillbaka i startelvan och med Jonas Olsson och Gareth McAuley framför Ben Foster var centrallinjen återigen intakt.
Då var WBA lika tätt och svårt att bryta ned som i höstas. Yacob delade ut sju tacklingar, varav fem lyckade, och gjorde fyra brytningar. Mulumbu hade fem tacklingar, samtliga lyckade, och gjorde två brytningar.
WBA har tagit 26 av sina 37 poäng när Claudio Yacob och Youssouf Mulumbu spelat tillsammans. Utan dem har laget tagit blott 11 poäng.
Med den kompromisslösa mittfältsduon tillbaka kanske WBA kan hitta tillbaka till höstens vägvinnande spel?

***
Läs mer:
23 jan: ”Så har Liverpool förändrats med Sturridge”.
26 nov: ”Därför gör West Bromwich succé”.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB