Två slutsatser efter Cardiff–Man City

av Kalle Karlsson

Campbell rätade ut Cardiffs frågetecken
Det är sådana här matcher som gör att vi älskar Premier League. Cardiff City kom från underläge 0–1 och vände till seger 3–2 mot Manchester City efter en episk andra halvlek.
”Nyp mig i armen! Jag drömmer”, stod det på en banner som en ung supporter höll upp. Det var redan före matchen.
Cardiff är tillbaka i finrummet och matchen på söndagen var hemmafansens första smak av förstaligan sedan 1962. Trycket var enormt på Cardiff City Stadium och de skulle få en dag att minnas.
Efter en mållös första halvlek var jag imponerad av Cardiff. Mittfältet med Gary Medel och Aron Gunnarsson sprang runt som uppskruvade Duracell-kaniner och stressade och pressade varje City-spelare som ville in i ytan mellan mittfält och backlinje. Medel visade varför han fått smeknamnet ”Pitbull”. I första halvlek hade han flest lyckade tacklingar, flest lyckade brytningar.
Jag funderade ändå på vem som skulle fixa målproduktionen för Malky Mackays gäng.
Fraizer Campbell hade skapat oro för Manchester City-försvaret, men utan att borra dit avsluten.
I andra halvlek steg han fram.
Efter att Edin Dzeko dunkat in 0–1 för gästerna kom kvitteringen i den 60:e minuten. Kim Bo-Kyung dribblade sig fram på högerkanten och spelade fram till Fraizer Campbell. Han sköt och Aron Gunnarsson placerade in returen.
Redan här kokade arenan.
Med drygt tio minuter kvar av matchen steg temperaturen ytterligare. Joe Hart missbedömde en hörna och Fraizer Campbell störtade fram och ”axlade” in bollen i mål. Med tre minuter kvar av ordinarie tid ryckte sig Campbell återigen loss från Pablo Zabaleta och nickade distinkt in 3–1.
Två mål på hörna av en spelare som aldrig varit känd som någon nickspecialist. Oddset på den matchutvecklingen var ganska högt.

Fraizer Campbell har haft några motiga år. Han kom fram som ung och lovande i Manchester United, men kunde så klart inte slå sig in i ett lag med spelare som Wayne Rooney och Carlos Tévez.
Det blev en flytt till Sunderland. Men precis när han spelat sig in i Steve Bruces lag, i början av säsongen 2010/11, skadade han knäet allvarligt. När han var tillbaka, ett halvår senare, skadade han samma knä igen. Det dröjde nästan ett år innan han var tillbaka på fotbollsplanen igen (och då gjorde han mål i comebacken).
I januarifönstret skrev Fraizer Campbell på för Cardiff. Efter att ha hjälpt laget till uppflyttning är han nu lagets hopp i Premier League. Anfallsbesättningen med Campbell, Andreas Cornelius och Nicky Maynard är ett frågetecken.
Om Campbell fortsätter leverera är mycket vunnet för Cardiff City. Klarar han det? Det återstår att se.

Skadan på Kompany förödande för City
Manchester City såg så fint ut mot Newcastle i premiären. Nu blev det ett brutalt uppvaknande mot en heltänd nykomling.
I Vincent Kompanys frånvaro spelade Manuel Pellegrini Javi Garcia som mittback. Det blev inget lyckat drag. Inte för att City-tränaren hade något val. Med Matija Nastasic borta har City bara Joleon Lescott som ordinarie mittback.
Garcia hade problem med Fraizer Campbell redan första halvlek och Kompanys frånvaro skapade en osäkerhet.
Det var dock intressant att Pablo Zabaleta – som aldrig gör en dålig match – var inblandad i alla tre baklängesmålen. Vid 1–1 tappade han bort Fraizer Campbell som fick springa in och avsluta ostört innan Gunnarsson satte returen. Vid 2–1 och 3–1 tappade han markeringen på Fraizer Campbell vid hörnorna även om Joe Hart borde ha fångat den första.
Redan när Nastasic gick sönder på försäsongen såg City tunt ut på mittbackssidan. Det snackades om bud på Real Madrids Pepe.
Nastasic ska vara tillbaka i träning, och City-fansen får hålla tummarna för att han inte drabbas av bakslag.