Startsida / Inlägg

Analys: Liverpools nya offensiv

av Kalle Karlsson

Hela sommaren har Brendan Rodgers kunnat tänka igenom hur han ska använda Luis Suárez och Daniel Sturridge på bästa sätt.
Fans har diskuterat ämnet världen över.
Nu har vi sett lösningen: Trebackslinje.

När Daniel Sturridge anslöt till Liverpool i januari gav han laget en ny dimension. Under hösten hade Luis Suárez burit offensiven på egna axlar, men nu fanns en till striker som motståndarna skulle hålla reda på.
Som en bonus anslöt Coutinho som blev ytterligare en bricka i Brendan Rodgers nya lagbygge.
Då, före Luis Suárez långa avstängning, användes Daniel Sturridge som spets, medan Suárez flöt runt i en friare roll bakom.
Men hur skulle laget formeras nu när Suárez var tillbaka? Frågeställningen kompliceras av det faktum att Brendan Rodgers tidigare slagit fast att han inte vill ha numerärt underläge på centralt mittfält (det rimmar illa med hans passningsfilosofi).

Så därför är det ytterst intressant hur Liverpoolmanagern har löst det hela. Mot Manchester United i Ligacupen förra veckan såg vi ett 3-5-2-system med Daniel Sturridge och Luis Suárez som ett klassiskt anfallspar (eller 5-3-2 beroende på hur man ser det).
Då utgick Victor Moses från vänsterkanten medan wing-backen Jordan Henderson fick ansvara för högerkanten.
Mot Sunderland i söndags förfinades taktiken ytterligare. Trebackslinjen med Kolo Touré, Martin Skrtel och Mamadou Sakho var inkokat, Sturridge och Suárez startade som strikers, men nu spelade Victor Moses centralt som en ”tia”.
Jordan Henderson spelade lite högre upp på sin högerkant, vilket gjorde att Kolo Touré fick fylla upp som högerback (vilket gör att det ibland ser ut som en fyrbackslinje).
Med avsaknad av yttrar har Suárez och Sturridge uppgiften att dra sig ut mot kanterna.
2-0-målet var ett resultat av det. Sturridge tog sig ut mot högerflanken, drog med sig mittbacken Carlos Cuéllar, fick en perfekt crossboll av Steven Gerrard. Sturridge gjorde enkelt bort Cuéllar i en-mot-en-läget och serverade Luis Suárez som dök upp vid bortre stolpen.

Den nya uppställningen gör att Liverpool får tryck framåt med två anfallare, de blir inte undertaliga centralt då (nummer tio-spelaren) Victor Moses kan hjälpa Steven Gerrard och Lucas.
Svagheten är att Liverpool blir sårbart mot lag som överbelastar på kanterna med hjälp av överlappande ytterbackar. Då kommer lagets wing-backs, i senaste matchen José Enrique och Jordan Henderson, att vara utelämnade (dock med visst understöd av en av mittbackarna).
Systemet ser iallafall ut att maximera effekten av Sturridge och Suárez. Duon svarade för alla tre målen i söndags, de två sista var resultatet av att Sturridge spelade fram Suárez till öppna lägen.
Trebackslinjen har varit en trend i italiensk fotboll senaste åren.
Nu kan den vara på väg in i Premier League också.
Men i Brendan Rodgers fall handlar det inte om att tajta till defensiven. Det handlar snarare om att få ut så mycket som möjligt att av två potentiella skyttekungar.

***
Läs mer:
23 januari: Analys: Så har Liverpool förändrats med Sturridge.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB