Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter lördagen

av Kalle Karlsson

Matas show ger Moyes hopp och huvudbry
Matchen var av ringa betydelse för Manchester United, men den kan ändå få signifikans för framtiden.
Med Robin van Persie och Wayne Rooney på skadelistan fick David Moyes chansen att testa Juan Mata på ett mittfält med Shinji Kagawa bakom en djupledslöpande Javier Hernández. Resultatet: Succé.
Framför allt blev mötet på St James’ Park en påminnelse om att Juan Mata är en av ligans mest begåvade spelare. Inte för att vi tvivlat på det, men han har haft svårt att demonstrera det sedan förra våren.
I Chelsea kom en ny manager som ville ha en annan karaktär på sina offensiva spelare. Mer speed, mer tvåvägsspel. Sedan flytten till Manchester United har Juan Mata visserligen fått rikligt med speltid, men istället varit utknuffad på en kant där han blivit för isolerad.
Igår fick han agera fritt i nummer tio-rollen och då var det som om han vred tillbaka klockan till hösten 2012.
25-åringen från Burgos inledde målskyttet med att skruva in en läcker frispark i krysset i slutet av första halvlek. I andra halvek serverades han öppet mål av Javier Hernández, men istället för att skjuta direkt höll han i ett moment, fick Fabricio Coloccini att glida förbi och rullade sedan in bollen i öppet mål. Det påminde en hel del om Henke Larssons mål i VM 1994 mot Bulgarien när backen Trifon Ivanov grundlurades på samma sätt.
Mata avslutade sedan showen med att klacka fram till Adnan Januzaj som satte 4–0-målet på tilläggstid.

En storseger mot Newcastle gör ingen sommar nuförtiden – ”skatorna” är skadedrabbade och har sedan länge tappat fart (nu har de 0–11 på de tre senaste matcherna). Men Juan Matas insats ger anledning till optimism för David Moyes. Inte inför returen mot Bayern München i veckan då spanjoren är cuptied, men inför nästa säsong.
Samtidigt ger det huvudbry.
Juan Mata har inte kommit till sin rätt ännu i Manchester United, förmodligen för att han fått husera på kanten. Så fort han fick spela i sin favoritposition var han planens kung. Men i nummer tio-positionen är det som bekant trångt.
Wayne Rooney har varit lagets bästa spelare sett över säsongen. Dessutom finns Shinji Kagawa som bidat sin tid i väntan på en chans centralt.
Lösningen kan bli att flytta på Wayne Rooney.

Man ska akta sig för att sticka ut haka för långt. Någon dag efter att jag undrat om ”United är ett bättre lag utan Robin van Persie”, svarade holländaren med att sätta alla tre målen mot Olympiakos. Men jag tror ändå att rekonstruktionen av Manchester United kan bli ett bygge utan RvP.
Han är fortfarande en klasspelare, men i augusti fyller han 31 år och den här säsongen har United fått uppleva hans största problem: Hans frekventa skador.
De lär inte bli färre med åren, även om svenske idrottsläkaren Jan Ekstrand konstaterat i sin forskning att skador ökar med tränarbyten, som medför nya träningsupplägg.
Utan Robin van Persie skulle Manchester United kunna spela Wayne Rooney som striker och ge Juan Mata fritt spelrum som tia. Kan United få ett rimligt bud på RvP kan en försäljning gynna laget på sikt.

Det spekuleras i att Manchester United är intresserat av Edinson Cavani och det vore intressant. I teorin borde Mata passa bäst med en djupledslöpande anfallare och trycker ned motståndarnas backlinje och skapar utrymme mellan lagdelarna, snarare än en droppande Wayne Rooney. Gårdagens match där Hernández gjorde exakt det jobbet ger empiri till den åsikten.
Manchester United står inför en otroligt viktig transfersommar. Spelare måste värvas, av David Moyes eller en eventuell ersättare på tränarposten. Men framför allt måste det finnas en tanke med hur nyförvärven ska passa in och hur de kommer att påverka de som redan finns. Den typen av strategi som saknades när United lade ut 300 miljoner kronor på Marouane Fellaini precis före transferstoppet i augusti/september.
Gårdagens match, där Juan Mata bevisade om att han kan vara en av ligans bästa spelare om han ges rätt verktyg, fungerade som en påminnelse om det.

Salah visar framfötterna
Mohamed Salah har smugit in i Chelsea. Medan den andra januarivärvningen, Nemanja Matic, har satt stora avtryck och dominerat flera matcher har Salah fått vänta på sin chans.
Efter fyra kortare inhopp (och ett mål i 6–0-segern över Arsenal) fick 21-åringen chansen från start hemma mot Stoke City på lördagen. Det var naturligt i ett läge då José Mourinho behövde vila offensiva kanoner som Eden Hazard och Oscar för att öka chanserna att kunna vända mot PSG i Champions League.
Mötet med Stoke blev Salahs match. Han inledde målskyttet med att sätta 1–0 i första halvlek och fixade sedan straffen som Frank Lampard förvaltade till 2–0 efter egen straffretur.
– Vi visste att grabben behövde tid. Vi vet att han kommer att bli en riktigt bra spelare för oss nästa säsong, säger José Mourinho efteråt.
– Idag fick han för första gången spela från start och en sak man kände direkt var kontakten mellan honom och publiken; de gillar honom och hans spelstil. Vi har wingers som vill ha bollen på fötterna och han är en sådan som vill ha bollarna på yta.
Chelseas generationsväxling går vidare. Mohamed Salah – och för all del även Willian – visade igår att de vill vara en del av den.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB