Startsida / Inlägg

Rising star: Christian Eriksen

av Kalle Karlsson
eriksen

Han har stämplats som ”näste Michael Laudrup” i Danmark. Hans tränare har jämfört honom med Dennis Bergkamp.
Christian Eriksen håller på att utvecklas till en storspelare.

Tottenham var en av de mest aktiva klubbarna under förra sommarens transferfönster. Daniel Levy valde att spendera Gareth Bale-pengarna och lade dem på Erik Lamela (€30m), Vlad Chiriches (€9,5m), Étienne Capoue (€11m), Roberto Soldado (€30m), Paulinho (€19,7m), Nacer Chadli (€8,1m).
Få av dessa har levererat i önskad utsträckning – Erik Lamela har blivit en jätteflopp – men ett köp ser ut att bli en fullträff. Offensive mittfältaren Christian Eriksen värvades från Ajax och har senaste veckorna visat varför han kallats ”Danmarks största talang sedan Michael Laudrup”.

Christian Eriksen har länge ansetts som ett jättelöfte, ända sedan han tog de första stapplande stegen i lokala klubben Middlefart på Fyn som treåring. Som 13-åring tog han steget till Odense. Där gick utvecklingen fort. Som 16-åring hade han ögonen på sig från Europas storklubbar. Han fick bland annat åka till Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Manchester United och Milan för att  provträna.
Men Christian Eriksen valde sitt nästa karriärsteg med omsorg. Istället för att riskera att hamna i periferin i en storklubb riktade han blickarna mot Eredivisie.
– Mitt första steg får inte bli för stort. Jag visste att spel i Holland skulle vara bra för min utveckling. Ajax visade intresse och det var ett fantastiskt alternativ.
Så Christian Eriksen hamnade i Ajax, en affär värd cirka 9 miljoner kronor.

Den 17 januari 2010, en månad före sin 18-årsdag, debuterade Christian Eriksen i ligan mot NAC Breda. Dåvarande tränaren Martin Jol jämförde honom med Rafael van der Vaart. Sedan gick allt i rasande tempo.
Månaden efter fick han debutera i danska a-landslaget i en vänskapslandskamp mot Österrike. Förbundskaptenen Morten Olsen tvekade inte att ta med 18-åringen till VM, där Eriksen var den yngsta spelaren i turneringen. Christian Eriksen gjorde två inhopp, mot Holland och Japan.
Säsongen 2010/11 blev året då fotbolls-Europa fick upp ögonen för Christian Eriksen. Ajax vann titeln och Eriksen valde efter säsongen till årets spelare i Holland. Johan Cruyff, en av jurymedlemmarna, sa:
– Priset är bara början, en uppmuntran för att kunna få ut maximalt av sin karriär. Talangen finns där, uppmärksamheten likaså, nu är det upp till spelaren själv. Han är en typiskt produkt av den danska skolan. Du kan jämföra honom med Brian och Michael Laudrup. Tids nog får vi se om han kan bli lika bra som dem.
Martin Jol var lyrisk.
– Om den här spelaren inte blir mycket bra eller rent av en toppspelare måste vi vara väldigt fel ute.

Den match som verkligen fick England att få upp ögonen för det danska underbarnet spelades i februari 2011. Danmark tog emot England på Parken och Christian Eriksen, då endast 18 år, var så bra att han valdes till matchens bästa spelare. Rio Ferdiannd hyllade den unge dansken på Twitter och efteråt var Frank Lampard mäkta imponerad.
– För att vara helt ärlig så kände jag inte till honom före matchen, men han är en mycket bra spelare. Han kan bli en toppspelare, sa Lampard.
Den profetian var han inte ensam om att göra, men vägen till toppen tog lite längre tid än förväntat.
Efter stormatchen mot England kopplades i stort sett alla Europas stora drakar ihop med Christian Eriksens namn. Men trots intresset dröjde det 2,5 år, till sommaren 2013, innan dansken lämnade Ajax.

Då hade det hunnit bli slutet av augusti. Tottenham var i full färd med att spendera och Christian Eriksen presenterades samma dag som Erik Lamela och Vlad Chiriches.
Då smög han in lite under radarn eftersom argentinaren Lamela var det stora namnet, en affär värd €30m. Men medan Erik Lamela aldrig lyckades slå sig in i Tottenham har Christian Eriksen redan nu etablerat sig som en av lagets viktigaste spelare.
Det började med den succéartade debuten mot Norwich i mitten av september då Christian Eriksen spelade fram till Gylfi Sigurdssons mål med en smart assist.
– Det var en fantastisk debut för Christian. För en spelare i den åldern har han stor erfarenhet. Han är en ren nummer tio-spelare, en kreativ spelare och hans individuella kvalitet gjorde skillnad, sa Tottenhamtränaren André Villas-Boas.
Motståndarmanagern Chris Hughton ställde sig också i beundrarskaran.
– Jag tror att Eriksen kommer att bli en riktig stjärna. Som 21-åring har han väl 40 landskamper med Danmark och har spelat runt 150 proffsmatcher. Han är en rutinerad, ung spelare.

Christian Eriksen kunde inte riktigt hålla i den nivån under hösten, naturligt eftersom han skulle anpassa sig till en ny liga. Men efter det att Tim Sherwood tog över som tränare har hans formkurva varit stigande.
Spelaren själv har fått en friare roll och oavsett om han haft sin utgångsposition centralt eller på kanten har han fått större inflytande i matcherna.
– Jag är inte en spelare som ska försvara eller springa runt. Jag vill ha bollen, säger han själv i en intervju med The Guardian.
– Nu spelar vi mer av ett 4-4-2. Det är annorlunda mot vad jag är van vid. Men jag kan fortfarande komma och hämta boll. Det är fritt, samtidigt är det engelskt.
Sedan frisparksmålet mot West Bromwich 26 december har Eriksen gjort nio mål, varav sju i ligan.
Därför var det förvånande att han ratades i ett par matcher i mitten av februari.
Senaste tiden har han dock varit glödhet. Som i mötet med Southampton 23 mars då han gjorde två av målen i 3–2-segern. Eller som vid 5–1-segern mot Sunderland 7 april där han var fullständigt magisk.

Tottenham tappade enorm slagstyrka när man sålde Gareth Bale till Real Madrid. Christian Eriksen är inte en fullgod ersättare ännu, men hans spel senaste månaderna antyder att han kommer att bli en riktigt bra spelare, en stjärna i Premier League. Han är redan en av Spurs bästa spelare.
En sak har de gemensamt – båda är frisparksspecialister. Eriksen är annars en diametralt annorlunda spelartyp än Bale. Medan walesaren bygger sitt spel på snabbhet, styrka och distansskott är Christian Eriksen en mer finurlig spelare. Hans sätt att hitta geniala lösningar på sista tredjedelen påminner om andra stora tior i världsfotbollen, om Zico och Michael Laudrup.
Tim Sherwood, Tottenhams tränare, jämförde förra veckan Eriksen med Arsenallegendaren Dennis Bergkamp. Då hade Eriksen gjort kvitteringsmålet i slutminuten mot West Bromwich med en klassavslutning.
– Eriksen är omöjlig att lämna utanför laget. Han är samma sort som Bergkamp. Motståndartränarna hoppas att man ska förhasta sig när man får sådana chanser. Men när bollen landar hos honom vet du att han kommer att vara iskall.
Själv har Christian Eriksen sneglat på Mesut Özil.
– Du kan lära dig från alla som spelar i din position. När jag var i Ajax tittade jag mycket på hur Özil spelade i Real Madrid. När du ser honom märker man att allt sker naturligt. Han är medveten om löpningarna runt omkring. Han vet hur han ska löpa och passa.

Källor: BT.de, Daily Mirror, The Guardian, Tottenhams officiella hemsida.

Tidigare delar i ”Rising star”:
2 jan: Séamus Coleman.
3 jan: Jordan Henderson.
4 jan: Fernandinho.
6 jan: Oscar.
8 jan: Adam Lallana.
9 jan: Aaron Ramsey.
15 jan: Adnan Januzaj.
11 feb: Raheem Sterling.
5 mars: Luke Shaw.
18 mars: Fabian Delph.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB