Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 15 – Tottenham

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League 6.
Europa League: Åttondelsfinal.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Kvartsfinal.

Förra säsongen brottades Tottenham med att fylla tomrummet efter Gareth Bale. Nu bygger man vidare på i stort sett samma spelarmaterial med en ny manager vid spakarna.

När Gareth Bale såldes till Real Madrid shoppade Spurs loss på transfermarknaden.
Roberto Soldado, Paulinho, Nacer Chadli, Étienne Capoue, Erik Lamela, Vlad Chiriches och Christian Eriksen värvades inför och efter Bales flytt.
Blev det för mycket nytt på för kort tid? Det är möjligt. Tränaren André Villas-Boas lyckades inte få ihop bitarna under hösten och allt rämnade rejält borta mot Manchester City där det blev storstryk med 0–6.
Tim Sherwood ersatte portugisen i december, men hans tränarfilosofi gav bara en kortsiktig effekt.

Till den här säsongen har Tottenham valt att satsa på Mauricio Pochettino. Argentinaren gjorde ett starkt jobb i Southampton och kommer med starka aktier. Hans passningsinriktade fotboll kombinerat med ett intensivt presspel lär åtminstone tilltala publiken på White Hart Lane.
Ordföranden Daniel Levy har varit en klok strateg när det gäller spelaraffärer, men tränartillsättningarna har inte varit lika lyckosamma. Har han prickat rätt nu?

Pochettinos uppgift blir att lyfta och förädla det som redan finns. Tottenham har legat lågt på transfermarknaden denna sommar och det känns klokt. De gjorde sin storstädning inför förra säsongen. Dessa spelare har fått ett år på sig att acklimatisera sig. Nu handlar det om att få dem att producera och nog finns det mycket mer att plocka ut av spelare som Roberto Soldado, Paulinho, Erik Lamela, Nacer Chadli. Lamelas debutsäsong blev ett antiklimax med återkommande skador, men nu har han fått en landsman som coach och det kanske kan bli ett lyft. Talangen finns där, det kunde vem som helst se under tiden i Roma.
Ett nyförvärv som hittade rätt, nästan direkt, var Christian Eriksen. Dansken blev navet i Spurs och han kan utvecklas till en stjärna i ligan kommande år. Hans frisparksfot är redan en av de allra vassaste.

De nya ansiktena är Ben Davies, lovande vänsterback från Swansea, Michel Vorm, ny andremålvakt från Swansea, och Eric Dier. Davies behövs eftersom vänsterbacken var ett problemområde ifjol. Det är nog klokt om Kyle Naughton får så få spelminuter som möjligt.  Vorm kommer ge bättre ”cover” bakom Hugo Lloris än Brad Friedel kunde ge.
Eric Dier är ett intressant namn. Född i England flyttade han till Portugal som tioåring. Där fostrades han i Sportings akademi och nu återvänder han alltså till engelsk fotboll. En sådan backupvärvning behövs eftersom jag alltid upplever att Tottenham hamnar i mittbackskris någon gång under säsongen.

Förväntningarna är inte särskilt stora på Tottenham inför denna säsong. Fansen såg det stundtals mediokra spelet ifjol och utan stora förvärv kan man inte kräva någon revolution. Å andra sidan har man för en gångs skull fått behålla alla sina tongivande spelare. Gylfi Sigurdsson är den enda spelaren av hyfsad dignitet som lämnat klubben, men islänningen var inte ordinarie. Jake Livermore, också såld, gör mer nytta i Hull än han någonsin kunnat göra i Spurs. Att få kvar samma manskap är lika viktigt som att värva nytt.
Truppen är bred och Pochettino bör därför inte ha några större problem med dubbelspelet i Europa League. En femte-/sjätteplats i ligan och en framgång i någon av cuperna känns realistiskt.

Tänkbar startelva:
Lloris – Walker, Chiriches, Vertonghen, Davies – Lamela, Dembélé, Sandro, Townsend – Eriksen – Adebayor.

In: Ben Davies (Swansea City, £8m plus swap), Michel Vorm (Swansea City, £4.5m), Eric Dier (Sporting Lisbon, £4m).

Out: Jake Livermore (Hull City, £8m), Iago Falque (Genoa, £4m), Heurelho Gomes (Watford), Lawrence Vigouroux, Kevin Stewart (Both Liverpool), Darren McQueen (Ipswich Town), Gylfi Sigurdsson (Swansea City, swap), Grant Hall (Birmingham City, Loan), Alex Pritchard (Brentford, Loan), Kenny McEvoy (Peterborough United, Loan), Shaquile Coulthirst (Southend United, Loan), Jordan Archer (Northampton Town, Loan). 
Released: Giancarlo Gallifuoco, Cameron Lancaster, Roman Michael-Percil, Jonathan Miles.
Nyckelspelare: Christian Eriksen.
Håll ögonen på: Erik Lamela.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB