Startsida / Inlägg

Mitt tabelltips 2014/15

av Kalle Karlsson

Så var det äntligen dags: Premier League är tillbaka.
Här är mitt utlovade tabelltips.

En vän uppmärksammade mig häromdan på att jag var omnämnd i senaste avsnittet av Offsides podcast. Där diskuterade redaktörerna Premier League-starten (spola fram till 55:10). Snacket gick ungefär så här:
– Jo, visst är jag laddad, men ingen är lika laddad som Kalle Karlsson!
Det är kanske svårt att tro det, men sanningen är att alldeles nyss kände jag inte något speciellt inför premiären.
Förmodligen handlade det om en tomhet och mättnadskänslan efter ett fantastiskt fotbolls-VM, en lång och skön semester med bra väder där jag fullständigt kopplat bort silly season och det parallella uppdraget i Karlbergs BK.
Det är först senaste veckan som jag har känt något komma smygande. Den där känslan av spänning/förväntan av vad som komma skall.

Den här tiden, inför första omgången, är den allra bästa. Det är nu alla fortfarande kan drömma. Om några veckor kommer några supportrar att lida av ångest över tabelläget, uteblivna nyförvärv, sålda stjärnor, skador på nyckelspelare och så vidare.
Everton har redan drabbats. Ross Barkley blir borta 6-8 veckor enligt den första rapporten på grund av en knäskada. Det är ett oerhört tungt avbräck för Roberto Martínez gäng.

Inför förra säsongen tippade jag Manchester City som ligavinnare. De hade den bästa truppen och en tränare som jag hyste stor respekt för. Under året vacklade jag. Jag trodde Arsenal hade något stort på gång under hösten, jag drog en lans för Liverpool i ett skede under våren.
Till slut stod Manchester City som segrare.

Den här säsongen är titelracet mer öppet än någonsin tidigare. Liverpools succé ifjol visar att det går att komma bakifrån, från tredje utvändigt och hota ända in på upploppet.
Manchester United har en ny genialisk, galen tränare i Louis van Gaal. Med ett par värvningar i augusti – jag räknar med att de handlar mer – skulle de kunna bli riktigt vassa. Gå hela vägen? Jag tror inte det. Inte redan i år. Deras säsong handlar om att återfå Champions League-biljettten.
Arsenal ser bättre ut än ifjol. Alexis Sanchez är en klasspelare. Yaya Sanogo och Joel Campbell viktiga komplementsspelare. Calum Chambers och Mathieu Debuchy förstärker defensiven. Jag tror Arsenal slåss om titeln.
Liverpool har tappat sin bästa spelare och även om Raheem Sterling, Coutinho och Daniel Sturridge kliver fram tror jag att förlusten av Luis Suárez kommer visa sig i täta matcher. Så bra var han.
Manchester City har spetsat sin trupp. Eliaquim Mangala var en nödvändig värvning. Men Sergio Agüero blir alltid skadad. Klarar ersättarna att bära laget då? Alvaro Negredo är redan på skadelistan. Yaya Touré är nyckeln. Kan han nå upp i samma nivå även denna säsong, även om klubben glömt hans födelsedag?

Mitt tips faller på Chelsea. José Mourinho blev titellös förra säsongen och det hör inte till vanligheterna. Nu har han fått ett år på sig och sin drömanfallare i Diego Costa. Nu kan han inte längre skylla på något. Didier Drogba finns som impact-spelare från bänken. Cesc Fàbregas är tillbaka i London för att visa att han kan vara en av världens allra bästa mittfältare. Chelsea har en ruskigt stark trupp och en slipad coach på bänken.
De har inte vunnit ligan sedan 2010, en lång tid med tanke på klubbens budget och ambitioner. Jag tror att den sviten bryts framme i maj.

I botten är det svårtippat. Jag menar att lagen jag placerat på plats 12-20 riskerar att åka ur. Jag väljer att skicka ned nykomlingarna Burnley och Leicester tillsammans med Crystal Palace. Jag gissar att Palace får stryk idag mot Arsenal och en tuff start är knappast det spelarna behöver efter Tony Pulis-traumat.

Mitt tabelltips 2014/15
1) Chelsea
2) Arsenal
3) Manchester City
4) Liverpool
5) Manchester United
6) Tottenham
7) Everton
8) Stoke
9) Newcastle
10) Swansea
11) Southampton
12) Sunderland
13) West Ham
14) Aston Villa
15) Queens Park Rangers
16) West Bromwich
17) Hull City
——————————————
18) Crystal Palace
19) Leicester
20) Burnley

***
Det återstår två delar i nedräkningsserien, Chelsea och Manchester City, men det hinner vi med innan dessa lag spelar sina premiärmatcher.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB