Startsida / Inlägg

Tre slutsatser efter Liverpool-Man United

av Kalle Karlsson

van Gaal hittade rätt igen
Louis van Gaal har hattat fram och tillbaka denna säsong och sökt efter rätt system. Förra helgen mot Tottenham (3–0-seger) kändes det till slut som han funnit en fungerande modell med en 4-1-4-1-uppställning med Wayne Rooney som ensam striker.
Frågan var om den insatsen, säsongens bästa, var en engångsföreteelse eller om det skulle hålla mot ett formstarkt Liverpool på Anfield.
Det höll.
Manchester United började starkt och dominerade första kvarten. 1–0-målet av Juan Mata var inte alls ologiskt.
United hade förvånansvärt enkelt att spela sig igenom Liverpools lag, som sällan kom in i press. Det är andra matchen i rad som Liverpool haft svårt att hitta rätt i sitt presspel.
Manchester United hade dessutom bestämt sig för att skära av ytorna till Liverpools offensiva mittfältare, Adam Lallana och Coutinho, så Liverpool hade svårt att hitta ett vägvinnande passningsspel. Ett kompakt, tätt United var oerhört svårt att bryta igenom i första halvlek och så långt hade van Gaal vunnit coachduellen överlägset.

Andra halvlek blev påverkad av det tidiga röda kortet för Steven Gerrard. Manchester United gjorde rätt fort efter utvisningen 2–0, men sedan blev laget passivt. Liverpool hade inte längre något att förlora och då blev hemmalaget plötsligt vassare. Brendan Rodgers tvistade sin uppställning, gick över på fyrbackslinje och hans 4-3-2 gav en viss effekt. Daniel Sturridge sköt 1–2 via Phil Jones och Liverpool fick en livlina. Hemmalaget förmådde dock inte att skapa något tryck på grund av det numerära underläget.
Manchester United tog alla tre poängen och har nu övertaget i kampen mot Champions League-biljetterna.

Debacle för Gerrard
Det här stod inte i manus. Steven Gerrard skulle ju komma in idag och avgöra sitt sista (?) möte med Manchester United. Det gjorde han också, men på fel sätt.
Hela veckan har det diskuterats om Steven Gerrards vara eller icke vara i startelvan till det här stormötet. Kaptenen, legendaren, ikonen Steven Gerrard har betytt så mycket i så många möten med Manchester United och det fanns argument för att han skulle starta idag. Jamie Redknapp, ex-Liverpool-spelaren och Sky Sports expert, var en av dem som i veckan vädjade om att Gerrard behövdes på planen.
Brendan Rodgers började med Gerrard på bänken. I paus, när spelet hackat en halvlek, skulle Gerrard komma in och ställa saker tillrätta.
Det fungerade fint – i 30 sekunder. En heltänd, övertänd, Steven Gerrard började med att mosa Juan Mata i en närkamp och den duellen tände Anfield. Vad som sedan försiggick sig i kaptenens huvud när han delade ut en eftersläng på Ander Herrera är oklart. Herrera gick in tufft, men det var knappast något som borde ha framkallat en så överdriven aktion från Steven Gerrard.
Martin Atkinson hade inget annat val än att ta fram det röda kortet.
– Jag svek mina lagkamrater och min manager idag. Jag tar hela ansvaret för dagens resultat. Jag kom ut här (till intervjuzonen) för att be supportrarna om ursäkt, sa en ångerfull Steven Gerrard efteråt.

Mata visade sin kvalitet
Juan Mata har varit ute i kylan en längre tid och startade inte en ligamatch på över en månad. Men så fick spanjoren chansen mot Tottenham förra helgen och levererade.
Skulle han få spela igen, nu när Angel Di Maria åter var tillgänglig efter avstängning? Louis van Gaal fortsatte med Mata i elvan – och spelaren tackade för förtroendet genom att göra sin bästa match i Manchester United-tröjan.
Mata sprang sig fri och placerade in 1–0 i första halvlek. I andra halvlek, kort efter Steven Gerrards utvisning, hittade han en fri yta i straffområdet, fick en lyftning från Angel Di Maria och tryckte in 2–0 med en halv bicycleta. Det var ett ögonblick av ren och skär briljans, en påminnelse om hur mycket slöseri det är att ha denne guldklimp på avbytarbänken.
Juan Mata har inte fått någon nummer tio-position i van Gaals 4-1-4-1-system, utan en kantroll. Där har han tidigare varit avskärmad, men senaste två matcherna har han ändå fått rätt mycket boll. Louis van Gaal kallar Matas roll ”false right-winger”. Idag på Anfield var mittfältaren planens bäste aktör. Klok med bollen, alltid benägen att hitta en konstruktiv lösning.
Juan Matas förtroendekapital blir än större av att Angel Di Maria, spelaren han konkurrerat med, verkar ha tappat allt självförtroende. Di Maria hoppade in idag och spelade visserligen fram till 2–0-målet, men i övrigt var han slarvig och höll på att kosta sitt lag segern.
Nästa match är det ingen diskussion om vem som bör starta.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB