Startsida / Inlägg

Briljant Coutinho lyfter Liverpool

av Kalle Karlsson

Han är schablonbilden av en tia, men igår fick han en ny roll. Coutinho agerade falsk nia men framstod som en äkta stjärna.
Liverpool besegrade Newcastle igår i måndagsmatchen med 2–0. Raheem Sterling satte det första målet (fin prestation, men oj, vad slött agerat av Newcastles försvarare och Gabriel Obertan), innan Joe Allen fastställde slutresultatet i andra halvlek. Newcastlemanagern John Carver var rasande för att domaren Lee Mason missat att blåsa för en solklar straffspark i första halvlek vid ställningen 1–0 och det är lätt att förstå honom. Matchen hade förstås kunnat få en annan utveckling då.
Men mitt bestående minne från gårdagen var varken en utebliven straff eller det faktum att Liverpool satte press på Manchester City i jakten på Champions League-biljetten.
Det var Philippe Coutinho.

Brendan Rodgers har dribblat fram och tillbaka mellan olika spelsystem och uppställningar att det är lätt att bli snurrig. Han såg ut att ha hittat fram med sitt djärva 3-4-3, men sedan hittade istället motståndarna receptet för att neutralisera det.
Så igår mot Newcastle var han tvungen att laborera igen. Det blev 4-3-3, en fyrbackslinje för första gången i ligan sedan början av december, och Coutinho i rollen som falsk nia.
När namnen på laguppställningen offentliggjordes trodde jag att Raheem Sterling skulle agera spets, men det blev alltså nummer tio-spelaren, formstarke Coutinho som fick platsen längst fram. Ett lyckat drag.
Coutinho var planens överlägset bäste spelare, briljant med sina tekniska färdigheter.
Brassen har alltid haft en stor talang och potential. Under första året i Liverpool visade han den – stundtals. Senaste månaderna har 22-åringen dock tagit ett kliv i sin utveckling. Han är mer konkret, mer effektiv. Hans drömmål – det är rätt många denna säsong – har inte undgått någon som följer engelsk fotboll, men det handlar också om hans beslutsfattande. Nu värderar han bättre när han ska utmana, passa eller avsluta. Han gjorde fyra dribblingar igår enligt statistiken, alla lyckade.
Newcastle hittade aldrig ett sätt att plocka upp honom när han droppade i planen och skapade numerärt överläge.

Barcelona-stjärnan Neymar sa nyligen att Coutinho kan bli Premier Leagues bästa spelare och visst, potentialen finns. Men utmaningen för Liverpool-spelaren – för att ta klivet upp bland de allra bästa spelarna i världen i sin position – är att bli mer effektiv. Han har bara gjort fyra ligamål (på 29 matcher) och sex mål i alla turneringar. Även om hans fullträffar varit vackra är det inte tillräckligt.
Den här säsongen har dock varit ett enormt kliv i rätt riktning för mittfältaren med futsal-fötterna.
Raheem Sterling har inte förlängt kontraktet ännu med Liverpool och det finns en osäkerhet kring hans framtid.
Lagets för tillfället bästa spelare har dock klubben redan säkrat. Det gjorde man i början av februari när Philippe Coutinho satte pennan på ett nytt långtidsavtal som sträcker sig till 2020.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB