Startsida / Inlägg

Säsongens 50 bästa spelare, plats 20–11

av Kalle Karlsson

Här är del 4 i min genomgång över säsongens 50 bästa spelare i Premier League.

Kriterier för listan:


* För att vara med måste spelaren ha gjort minst 20 matcher i ligan. Det innebär att exempelvis Michael Carrick (18 matcher) inte övervägs. Tufft, men regler är regler.

* Listan bedömer insatser i Premier League. Vad spelare gjort i Champions League, Europa League, FA-cupen och Ligacupen är oväsentligt.

* Spelare som hållit en jämn nivå och gjort många matcher har värderats högre. Det kan tyckas självklart, men det är värt att betona eftersom läsare ofta lanserar lirare som gjort enstaka bra insatser (framför allt gäller det spelare som avslutat säsongen bra).

SÄSONGENS 50 BÄSTA SPELARE, PLATS 20–11
Del 1, plats 50–41

Del 2, plats 40–31
Del 3, plats 30–21

20) César Azpilicueta, Chelsea
25 år, försvarare
29 matcher (0 inhopp), 0 mål/3 assist
Kommentar: Den pålitlige spanjoren får sällan de stora rubrikerna (förutom när han tokhyllas av José Mourinho), men han är förmodligen den mest solida ytterbacken i ligan.

19) Coutinho, Liverpool
22 år, offensiv mittfältare
35 matcher (3 inhopp), 5 mål/5 assist
Kommentar: Liverpools nya fixstjärna och publikfavorit. Coutinho svarade för en rad drömmål och viktiga FA-cupmål. Det är en njutning att se brassen i form, men det krävs högre effektivitet och poängproduktion för att ta nästa kliv.

18) Gary Cahill, Chelsea
29 år, försvarare
36 matcher (3 inhopp), 1 mål/0 assist
Kommentar: En av ligans absolut bästa försvarare. Drabbades av en formsvacka vid nyår då han även petades för Kurt Zouma. Men Cahill kom tillbaka och sett över hela säsongen har han agerat oerhört stabilt.

17) Morgan Schneiderlin, Southampton
25 år, mittfältare
26 matcher (2 inhopp), 4 mål/1 assist
Kommentar: Schneiderin var en av få stjärnor som blev kvar i Southampton. Lade besvikelsen över utebliven flytt bakom sig och presterade en kanonsäsong. En av ligans bästa mittfältare under första halvan av säsongen.

16) Hugo Lloris, Tottenham
28 år, målvakt
35 matcher (0 inhopp)
Kommentar: Lloris har presterat på en hög nivå sedan han kom till Premier League från franska Ligue 1. Som skottstoppare är han världsklass. Svagheten jämfört med de allra bästa är luftspelet.

15) José Fonte, Southampton
31 år, försvarare
37 matcher (0 inhopp), 0 mål/1 assist
Kommentar: Mittbacken klev fram som en sann kapten när Dejan Lovren lämnade. Under hösten var José Fonte magnifik och den stora anledningen till att Southampton då hade ligans mest väldrillade försvarslinje.

14) Laurent Koscielny, Arsenal
29 år, försvarare
27 matcher (1 inhopp), 3 mål/0 assist
Kommentar: Det fanns en tid när Per Mertesacker gjorde Laurent Koscielny bättre. Nu är det tvärtom. Koscielny var spelaren som gav Arsenal styrka och och snabbhet i backlinjen.

13) Thibaut Courtois, Chelsea
23 år, målvakt
32 matcher (0 inhopp)
Kommentar: Courtois var en världsmålvakt redan innan han återvände till Chelsea så José Mourinho (och alla andra) visste vad klubben fick. Petade Petr Cech till bänken och gav backlinjen trygghet med sin fantastiska styrka i luften.

12) Santi Cazorla, Arsenal

30 år, mittfältare
37 matcher (4 inhopp), 7 mål/11 assist
Kommentar: Vem trodde att Santi Cazorla kunde ta ett kliv bakåt i plan, bli sittande mittfältare och agera lågt sittande playmaker? Inte många, men det var precis vad 30-åringen gjorde. Och som han gjorde det. Vi minns inte minst matchen mot Manchester City då han ägde Etihad.

11) Diego Costa, Chelsea
26 år, anfallare
26 matcher (2 inhopp), 20 mål/3 assist
Kommentar: Costa anlände till Premier League och hittade målet direkt. Stångades och sysselsatte ensam motståndarnas mittbackar. Kort och gott: Han gjorde allt det man kräver av en ensam anfallare.

***
Nästa del kommer på måndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB