Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens 20 bästa värvningar i Premier League

av Kalle Karlsson

Bästa spelarna har vi rankat, nu är det dags att ranka säsongens bästa värvningar i Premier League.

När man bedömer värvningar handlar det inte bara om vad spelaren presterat.
Det handlar om att väga pris mot kvalitet.
Det handlar också om att bedöma vad spelaren tillfört, det vill säga vad laget var i behov av.
Chelsea är ett bra exempel där. De saknade en striker ifjol. Sedan hittade José Mourinho helt rätt när han hämtade in Diego Costa. Mourinho löste ett akut behov och Costa blev därigenom den perfekta värvningen, även om han kostade massor.

Som vanligt tar jag inte med lån och inte heller spelare som från början varit lån, men som under säsongen värvats på permanent deal (Ryan Bertrand).

SÄSONGENS 20 BÄSTA VÄRVNINGAR I PREMIER LEAGUE

20) Andy Robertson, 2,85 miljoner pund
Från Dundee United till Hull City
Kommentar: För två år sedan spelade den här killen i skotska tredjeligan. Andy Robertson passade fint som wingback i Steve Bruces 3-5-2 och hans fina vänsterfot gav Hull många poäng.

19) Bojan Krkic, 1 miljon pund
Från Barcelona till Stoke
Kommentar: Fynd av Mark Hughes som lyckades locka Bojan till Stoke (av alla ställen). Lysande i inledningen av säsongen och gav laget ett självförtroende och en tro att ett fartfyllt spel var vägvinnande. Hade varit avsevärt högre på den här listan om han fått vara skadefri längre.

18) Daley Blind, 13,8 miljoner pund
Från Ajax till Manchester United
Kommentar: Louis van Gaal, som tränat spelarens far, känner Daley väl från holländska landslaget. Han visste vad han fick: En pudelklok, lojal, modern version av John O’Shea. Daley Blind har spelat i flera olika positioner och ofta löst det utomordentligt.

17) Ayoze Pérez, 1,5 miljoner pund
Från Teneriffa till Newcastle
Kommentar: Tanken var att spanjoren skulle lånas ut, men under hösten var han lagets ordinarie anfallare och satte fem mål fram till nyår. Totalt sju fullträffar för den ringa slanten var långt över förväntningarna.

16) Diafra Sakho, 3,5 miljoner pund
Från Metz till West Ham
Kommentar: Enner Valencia var West Hams hetaste köp inför säsongen, men Diafra Sakho stal rubrikerna i höstas med mål i sju raka matcher (varav sex i ligan). Sakho drabbades tyvärr av skada och tappade fart.

15) Emre Can, 9,75 miljoner pund
Från Bayer Leverkusen till Liverpool
Kommentar: En av ljusglimtarna i Liverpool under säsongen var Emre Can som växte ut till en ledargestalt. Tog klivet ned i Brendan Rodgers 3-4-3-system om var dominant under vintermånaderna. Tappade i slutet av säsongen.

14) David Ospina, 3 miljoner pund
Från Nice till Arsenal
Kommentar: 26-åringen från Colombia tog över förstaposten från Wojciech Szczesny och kändes tryggare än polacken. Är Ospina tillräckligt bra för att ta Arsenal till titlen? Återstår att se.

13) Bafetimbi Gomis, gratis
Från Lyon till Swansea
Kommentar: Agerade i skuggan av Wilfried Bony under hösten och startade bara tre ligamatcher fram till nyår. När Bony såldes till Manchester City klev Gomis fram. Sju mål i ligan, tio mål i alla turneringar.

12) Dusan Tadic, 10,9 miljoner pund
Från Twente till Southampton
Kommentar: Tadic inledde säsongen briljant och hans facit – 4 mål och 7 assist på 24 starter – är bra för en ytter. Tappade i takt med att säsongen fortskred.

11) Fraser Forster, 10 miljoner pund
Från Celtic till Southampton
Kommentar: Southampton hade en bra målvakt ifjol i Arthur Boruc men Fraser Forster var en uppgradering. Spelade fantastiskt bra i inledningen av säsongen när Saints försvar var ligans tätaste.

10) George Boyd, 3 miljoner pund
Från Hull City till Burnley
Kommentar: Underskattad spelare som sprang mest av alla spelare i Premier League under säsongen. Det räckte inte till nytt kontrakt för Burnley, men utan Boyd hade marginalen till säker mark i tabellen varit än större.

9) Ander Herrera, 29 miljoner pund
Från Athletic Bilbao till Manchester United
Kommentar: Ander Herrera fick till slut genomföra övergången till Manchester United och han motsvarade förväntningarna. Oförklarligt bänkad under hösten, men sedan i vintras har mittfältaren varit en av lagets bästa spelare.

8) Gylfi Sigurdsson, byte mot Michel Vorm och Ben Davies
Från Tottenham till Swansea
Kommentar: Ingick i en swap-deal där Ben Davies var huvudfiguren. Ge Sigurdsson nummer tio-tröjan och speltid och han kommer leverera. 7 mål och 10 assist i ligan imponerar.

7) Sadio Mané, 11,8 miljoner pund
Från Salzburg till Southampton
Kommentar: Värvades för stora pengar, men Mané blev en injektion. Tio mål i ligan och rekordman sedan han prickat in det snabbaste hattricket i Premier Leagues historia.

6) Aaron Cresswell, 3 miljoner pund
Från Ipswich till West Ham
Kommentar: En sensation från första omgången. Bara det faktum att folk ansåg att Cresswell förtjänade att tas ut i Roy Hodgsons engelska landslagstrupp säger en del.

5) Lukasz Fabianski, gratis
Från Arsenal till Swansea
Kommentar: Bosmanvärvning som blev en fullträff. Fabianski ersatte Michel Vorm och svarade för en riktigt stark säsong.

4) Cesc Fàbregas, 27 miljoner pund
Från Barcelona till Chelsea
Kommentar: Fàbregas hade enorm impact direkt och 18 assist är en monstruös siffra för en mittfältare (bara två från Thierry Henrys rekord i Premier League).

3) Estéban Cambiasso, gratis
Från Inter till Leicester
Kommentar: De allra flesta trodde Leicester skulle åka ur Premier League inför säsongen. Alla trodde att laget skulle göra det när man var avsågat efter halva ligan. Deras ”Great escape” har beskrivits som den häftigaste i Premier League och är det någon spelare som förtjänar extra credit är det argentinaren Cambiasso. Värvad på free transfer klev han fram som lagets härförare. Intelligent, rutinerad och tuff. Leicester hade inte klarat det utan 34-åringen.

2) Alexis Sanchez, 35 miljoner pund
Från Barcelona till Arsenal
Kommentar: Arsenal var inte i akut behov av en offensiv mittfältare, men Sanchez har blivit en monsterhit på Emirates. Visst, det kostade, men så har han också varit direkt inblandad i 36 mål i alla turneringar. 25 fullträffar där bomben i FA-cupfinalen var det mest minnesvärda.

1) Diego Costa, 32 miljoner pund
Från Atlético Madrid till Chelsea
Kommentar: Anledningen att Chelsea floppade förra säsongen var att man saknade en striker av klass. Diego Costa visade direkt att han var mannen fansen väntat på. 20 mål på 24 starter är iögonfallande siffror. Enda minuset är hans bräckliga kropp.

***
Vilken värvning tycker du har haft störst ”impact” på sitt lag?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB