Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 4 – Leicester

av Kalle Karlsson

Sommaren har innefattat svarta rubriker och ett avsked för succétränaren Nigel Pearson.
Leicester känns som ett osäkert kort inför Premier League-starten.

Förra säsongen:
Premier League: 14.
FA-cupen: Femte omgången.
Ligacupen: Andra omgången.

Sällan har Premier League upplevt en mer dramatikfattig avslutning än i våras. Chelsea sprang i väg med ligan i ett rätt tidigt skede och varken slaget om fjärdeplatsen eller kriget kring nedflyttningsstrecket blev någon nagelbitare.
Leicester Citys ofattbara uppryckning under våren, den totala scenförändringen, var därför lite av vårens snackis i ligan.
På annandagen, efter 18 spelade omgångar, låg Leicester sist i ligan med tio poäng. Laget var fem poäng bakom nästjumbon Burnley.
Efter 30 spelade omgångar låg man fortfarande sist i Premier League. Med 19 poäng hade laget sju poäng upp till Sunderland ovanför strecket. Läget såg tämligen hopplöst ut.
Men istället för att sparka kontroversielle tränaren Nigel Pearson visade klubbledningen förtroende för engelsmannen. Och plötsligt vände det.
Det började med en högdramatisk seger i slutminuterna hemma mot West Ham där Andy King satte 2–1 i 86:e minuten den 4 april. Sedan gick Leicester som tåget. Sista åtta omgångarna förlorade man bara en match, hemma mot mästarna Chelsea, en tillställning där Leicester långa perioder var det bättre laget.
Leicester hade visserligen spelat lovande fotboll under hösten, men en orsak till lyftet var Nigel Pearsons drag att formera ett 3-4-3-system. Plötsligt fick han se forne talangen Marc Albrighton glänsa i en wingback-roll, plötsligt fick orörliga mittbackskylskåp som Wes Morgan och Marcin Wasilewski det understöd de behövde mot rappa PL-strikers.
Leicester räddade till slut sig kvar i ligan med marginal och Nigel Pearson hyllades med rätta.
Nytt kontrakt var en dröm för King Power-ägarnas projekt, men det blev inte någon harmonisk sommar.
Efter en pinsam incident på en pr-turné efter säsongen där tre spelare fällde rasistiska uttalanden i en sexvideo stormade det igen runt Leicester. Att en av dessa spelare var son till Nigel Pearson var förstås pikant för managern. Han fick gå när han och ägarna hade olika syn på händelsen.
Så Leicester fick iallafall ge sig ut på tränarjakt.
Valet föll på en outsider. Claudio Ranieri gör comeback i Premier League efter elva år.
Italienaren var ett stort tränarnamn då han ledde Chelsea i början av 2000-talet, men hans senaste uppdrag har inte slutat väl.
Fansen är skeptiska till 63-åringen och han har en del att bevisa. Ranieri har flaggat för att han vill spela en mer passningsorienterad fotboll och där ringer förstås varningsklockor. Framför allt då laget tappat sin mest passningsskicklige spelare. Estéban Cambiasso var Leicesters viktigaste kugge den gångna säsongen och hans val att lämna som Bosman svider. Där måste Leicester hitta en ersättare då varken Danny Drinkwater eller Andy King kan göra det argentinaren gjorde (Matty James är dessutom skadad till nyår). Leicester har lagt ett ambitiöst bud på chilenaren Charles Aránguiz och det vore en drömvärvning, men mittfältaren verkar vilja flytta till Bayer Leverkusen. Ranieri har en månad på sig att hitta en ny Cambiasso och det kommer inte bli lätt.

Leicester har gjort ett par intressanta värvningar. Robert Huth, som lånades under våren, har köpts loss och det var en förutsättning för att försvaret ska kunna fortsätta agera tryggt. Shinji Okazaki har hämtats från Mainz och har kapacitet att bli en bra PL-spelare. Christian Fuchs ansluter också från Bundesliga, från Schalke. Vänsterbacken kan möjligen användas till vänster i en trebackslinje om Ranieri väljer att använda det systemet då Jeffrey Schlupp valde att stanna.
Leicester måste vara ett organiserat, lojalt lag även denna säsong om man ska nå resultat. Jamie Vardy var en av ligans hårdast arbetande spelare ifjol. Vardy är ett yrväder som kan användas både på kanten och centralt. Leonardo Ulloa måste undvika den utdragna måltorkan han drabbades av under debutåret i PL. Leicester har lagt bud på Charlie Austin så Ranieri verkar angeläget om att förstärka offensivt.
Det allra viktigaste är dock att hitta en central mittfältare av klass.
Även med den värvningen kan Leicester, som många andra klubbar, drabbas av ”andrasäsongssyndromet” och tvingas kriga för kontraktet denna säsong. Claudio Ranieri toppar en del listor över vilken tränare som först ska få sparken.
Trots att Leicester visade sånt tålamod med Nigel Pearson ifjol blir jag förvånad om Ranieri är kvar när säsongen är slut.

Tänkbar startelva:
Schmeichel – Morgan, Huth, Fuchs – Albrighton, Drinkwater, King, Schlupp – Mahrez, Vardy, Okazaki.
Nyckelspelare: Robert Huth.
Håll ögonen på: Riyad Mahrez.

Nyförärv
Robert Huth – Stoke, £3m
Shinji Okazaki – Mainz, £7.5m
Christian Fuchs – Schalke, Free

Förluster
Ben Hamer – Nottingham Forest, Loan
Paul Gallagher – Preston, Free
Chris Wood – Leeds, Undisclosed
Tom Hopper – Scunthorpe, Free
Adam Smith – Northampton, Free
Kieran Kennedy – Motherwell, Free

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB