Startsida / Inlägg

Costa-Gabriel-gate

av Kalle Karlsson

Diego Costa stängs av tre matcher för ”violent conduct”. Gabriel får sitt röda kort struket.
Beslutet från FA uppfattas inte som rättvist, men utifrån gällande regelverk var det logiskt.
Frågan är dock om inte regelverket borde ändras.

Chelseas Diego Costa satte armen i ansiktet på Arsenals Laurent Koscielny och ”bröstade ned” fransmannen i det infekterade derbyt i lördags.
Domaren Mike Dean missade dessa händelser. Det han istället uppmärksammade i ett senare skede var att Gabriel (helt onödigt) kom stormande till situationen och hamnade i en dispyt med Costa. Spelarna varnades och sedan utdelade Gabriel en lätt spark mot Costa, en klack, där Costa gjorde allt för att omvandla en fjäder till en höna.
Jag köper att domare bedömer ”off the ball”-incidenter hårt. Jag kan absolut köpa att Diego Costa får rött kort för sin arm i ansiktet på Koscielny och jag kan köpa direkt rött kort för Gabriel för sin idiotiska klack mot Costa (även om det sprids bilder i Arsenalkretsar som ska visa på att Gabriel inte träffar Costa så får man ändå inte måtta en spark mot en motståndare utanför spelet).

Gabriel visades ut, Diego Costa fick vara kvar på planen och där och då kändes det orättvist. Arsenal drabbades hårt och förlorade matchen på den situationen och Mike Deans felaktiga bedömning.
Nu har Engelska fotbollförbundet (FA) studerat videoklippen från händelsen och kommit fram till efterhandsbestraffning.
Diego Costa bedöms ha gjort sig skyldig till en förseelse som ska ge rött kort och stängs därmed av i tre matcher.
Gabriel får sitt röda kort struket och slipper avstängning.

Det är här det blir snedvridet. FA har bedömt att Gabriels förseelse inte var värt en utvisning och då dras det tillbaka. Men det var i min bok definitivt värt minst gult kort – oavsett om han träffar eller inte – och då hade han ändå blivit utvisad och fått en matchs avstängning. Det hade jag kunnat köpa, det hade varit rimligt, och det hade ingen kunnat ifrågasätta. Men nu blir inte Gabriel avstängd alls för FA kan inte ändra ett rött kort till ett andra gult kort (som hade betytt utvisning).
Det bästa hade förstås varit om Mike Dean gjort korrekt bedömning från början. Hade han visat ut båda spelarna hade ingen kunnat klaga.

I dagsläget går det bara att överklaga röda kort, inte gula. Det gör att Diego Costa kan straffas, medan Gabriel blir friad. Ska det vara så? Det kanske måste vara så, men jag skulle jättegärna se ett system där man även kan ge gula kort för ”off the ball”-incidenter, eller åtminstone ändra röda kort till gula (om förseelsen är värd en varning). Jag hade gärna sett videogranskning för domarutbrott också, men det är en annan diskussion som vi får ta någon annan gång.

Jag ser fram emot nästa presskonferens med José Mourinho där han får förklara att FA och resten av världen är emot honom och hans Chelsea.
Chelseafansen kan trösta sig med att när José Mourinho får sluta leden och skapa en ”vi-mot-världen”-känsla brukar hans lag prestera som bäst.

***
Hur många matchers avstängning borde inte Mike Dean få?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB