proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Vart är vi på väg?

av Roland Poirier Martinsson

Mätningarna fortsätter att säga ingenting – åtminstone vid första anblicken. Nyss kom ytterligare ett knippe – den här gången från olika swing states – som ger Obama eller Romney ledningar inom felmarginalen.

Säger detta något efter en stunds eftertanke? Möjligen detta:

Under den senaste tiden har Obamas kampanj ägnat sig åt en smutskastningskampanj av Mitt Romney som, om man väger samman olika saker, saknar motstycke i kampanjhistorien.

För det första har man satsat oerhörda mängder pengar, hittills 100 miljoner dollar i en handfull battleground states, det allra mesta på TV-reklam. För det andra är reklamen nästan uteslutande negativ och attackerar Mitt Romney, istället för att promota Obama. För det tredje är budskapet i bästa fall irrelevant för vilken president Romney kan tänkas bli: det handlar om att Romney varit en framgångsrik affärsman. För det fjärde har man samlat på sig en ansenlig mängd Pinocchionäsor för att förvrida fakta till den grad att man knappast kan sägas hålla sig till sanningen.

Efter denna massiva och obehagliga attack har alltså ingenting hänt i mätningarna. Man undrar om Obama skadas av sin negativism, inte minst med tanke på att den kanske starkaste ingrediensen i hans vinnande varumärke varit att han inte är den sortens politiker. Och man undrar vad som händer när – om – Romney får grepp på kritiken och förmår bemöta den, eller snarare avvärja den, kanske till och med vända den mot Obama.

Det har pratats mycket om att Romney har mer pengar än Obama. Jag vill vänta till kampanjen är över innan jag drar slutstrecket i det avseendet. Men en sak är säker: Obama har spenderat mycket, mycket mer än vad Romney gjort hittills. Och Romney har inte mycket, mycket mindre pengar. Styrkeförhållandena kommer att skifta i output vad beträffar reklam när Romney öppnar plånboken.

Utan tvekan har Obamas attacker mot Romney utgjort ett problem för denne. Men Foremans kroppslag utgjorde ett problem för Ali i Kinshasa 1974, och vi vet vad som hände när Foreman slagit sig trött och Ali fortfarande stod på benen.

Är det något liknande vi håller på att se nu?

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB