Apples mobiler toppar Samsungs

av Peter Pettersson

Enligt analysföretaget Gartners siffror för sista kvartalet 2014 sålde Apple fler smarta mobiler än Samsung under perioden.

Det är första gången på över tre år som Apple sålt bättre än Samsung. Apple säljer fyra modeller av smarta mobiler i prisläget 3 795 kronor till 9 395 kronor. Samsung säljer i Sverige runt 20 olika modeller i prisläget 1 200-12 000 kronor.

Totalt under 2014 sålde dock Samsung fler smarta mobiler än Apple.

gartner-smartphone-share-q4-2014

Värt att notera är att Lg, Sony och Microsoft/Nokia inte finns med bland de fem största mobilleverantörerna 2014.

Mobilen för dem som vill skilja sig från mängden

av Peter Pettersson

 

IMG_0230

Handen på hjärtat, hur stor skillnad är det på smarta mobilers utseende egentligen? Den kan krävas ett tränat öga för att se vilken modell du går omkring med. Om nu det är viktigt.

Ett sätt att verkligen sticka ut är att satsa på den nya Runcible-mobilen från det San Francisco-baserade företaget Monohm. Den har fått låna designdrag av klassiska fickur. Och har ett skal av trä.

Mobilen är enligt gänget på Monohm den första mobilen i ”post-smartphone”-eran.

En reaktion mot smarta mobiler som stjäl för mycket av vår uppmärksamhet och hindrar oss att interagera med andra människor på ett normalt sätt.

Serieproduktionen starta i höst. Det går att anmäla intresse för preorders redan nu. Men priset är inte satt ännu.

Några appar kommer inte att finnas. Mobilen klarar 4G, wifi och Bluetooth och använder Firefox mobil OS.

Smarta klockor i väntan på Apple Watch

av Peter Pettersson
IMG_0169

Crowdfundingbolaget Pebbles nya modell kom för en vecka sedan och även på Mobile World Congress, MWC, i Barcelona dyker de smarta klockorna upp. Inte fullt lika många som på CES i Las Vegas i januari då jag fick ihop fler än 25 olika tillverkare som marknadsförde smarta klockor.

På MWC visade Sony, LG och Huawei upp nya klockor. Samsung visade upp sina senaste – som dock är halvåret gamla. Htc nöjde sig med ett smartband utvecklar med träningsprylsföretaget Under Armour. Bilden visar LG:s nya som fått en mer fashionabel design.

Men lite sordin på det hela hade Apple lagt innan mässan ens startade genom att gå ut med att man kommer att hålla ett event nästa måndag. Ett event då alla utgår från att man kommer att berätta om Apple Watch i detalj och när den kommer att gå att köpa.

Wearables är på gång, men det kändes på mässan som om alla konkurrenterna sneglar lite mot Apple hela tiden och frågar sig exakt vad som kommer på måndag.

Vi får se vad vi får titta på i Berlin på måndag.

Batteritekniken i fokus

av Peter Pettersson

 

JAQ-Connected-to-Phone

Samsungs nya Galaxy S6 och S6 Edge klarar trådlös laddning och kan snabbladda fyra timmars drift på tio minuter. Trådlös laddning har även flera av Microsofts Lumiamodeller. Ikea kommer med en möbelserie med inbyggda trådlösa laddare i april och svenska uppstartsbolaget Myfc har tagit fram en ny variant av sin vattendrivna laddare som inte är större än en nätt mobil.

Trenden är rätt tydlig. Och den svarar mot ett klart tryck från användarledet. Vi blir allt mer beroende av våra smarta mobiler, vill att de ska kunna mer och mer, men batteritekniken hinner inte med.

Det vi ser på Mobile World Congress nu är att det börjar hända saker. Om man till det lägger bolag som amerikanska Qnovo som utvecklar teknik som gör att mobil kan laddas nästan full på tio minuter utan att batteriet tar skada, så ser framtiden i alla fall ljusare ut.

 

Besked om när Apple Watch släpps den 9 mars

av Peter Pettersson

Apple kommer att hålla ett mediaevent den 9 mars då man förväntas meddela detaljerna om när Apple Watch kommer att bli tillgänglig på olika marknader och vilka modeller som slutligen kommer att släppas i första rundan.

Precis som tidigare events kommer detta att streamas för dem som vill följa det live.

Sida 1 av 242
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB