Uber tar strid med tyska myndigheter

av Peter Pettersson

Uber har överklagat staden Berlins myndigheter beslut att förbjuda tjänsten i staden eftersom Uber inte kan garantera de resandes säkerhet.

Och en tysk domstol har upphävt förbudet i väntan på ett slutligt avgörande. Det kan dröja över en månad innan ett sådant kommer.

Appen Uber är redan en miljardindustri som utnyttjar folk som vill pröva nya sätt att ta sig fram på vägar med samåkning och liknande.  Uber konkurrerar med taxiföretag, men har givetvis inget annat mål än att grundarna och ägarna ska bli rika.

Så den stadens Berlins invändning att Uber måste kunna garantera samma typ av säkerhet som till exempel taxibolag är inte så dum.

Uber å sin sida har rekryterat Barack Obamas tidigare kampanjledare David Plouffe som ansvarig för bolagets policyutveckling.

Ska metall frälsa Samsung

av Peter Pettersson

Samsungs nya toppmodell Galaxy Alpha är den första mobilen från det koreanska företaget som är byggd i metall.

Trots att Samsung fått mycket kritik för att baksidorna på mobilerna i Galaxyserien varit av plast har bolaget hållit fast vid den designen ända till Galaxy S5 som lanserades i slutet av februari.

Men med Galaxy Alpha kommer en ny design (som i och för sig påminner rätt mycket om Iphone 5S och kanske ännu mer om de smygbilder på kommande Iphone 6 som hittills läckt ut).

Priset åker dock upp. Med 32 GB flashdisk (och utan plats för sd-kort som annars varit ett kännetecken för Samsung) ligger det rekommenderade priset på 5 900 kronor. Iphonenivå på priset med andra ord.

Om metall är framtiden för Samsung  och om det leder till bättre försäljning återstår att se.

Skaparen av pop-ups ber om ursäkt

av Peter Pettersson

Pop-ups som dyker upp framför den webbsida man gått in på, eller pop-unders som dyker upp bakom sidan man egentligen vill se, är kanske något av det mest avskydda på Internet i dag.

Den som skapade pop-ups var den amerikanske programmeraren Ethan Zuckerman. Han skrev koden för pop-ups i slutet på 90-talet efter önskemål från annonskunder som upplevde att de ibland hamnade på webbsidor med innehåll de inte ville förknippas med.

Hans kod har sedan använts av webbsajter världen över för att ”tvinga” surfare att se annonser de inte nödvändigtvis varit intresserade av att se. Men i takt med Adblock och andra tillägg gjort det enklare att blockera den typen av annonser har de flesta webbsajter slutat använda den tekniken.

I dag är det mest hel- och halvgangsters som använder koden för på sidor med tvivelaktigt innehåll, eller phisingsidor.

Ethan Zuckerman, som i dag arbetar för det ansedda amerikanska IT-institutet MIT, ber om ursäkt för de problem pop-ups skapat, men menar att tanken med dem från början var god och det var först senare han insåg vilka problem de skulle ställa till med.

Chromebooks ökar men syns knappt ändå

av Peter Pettersson

Google kör på med sin satsning på enkla, förhållandevis billiga datorer som använder Googles eget operativsystem Chrome.

Om man som användare nöjer sig med ett mycket begränsat utbud av program varav i princip alla från Google är Chromebooks ett alternativ.

Från en mycket låg försäljning ökar de nu en aning. Enligt analysfirman Gartner kommer det att sälja 5,2 miljoner enheter under 2014. En ökning med över 70 procent från i fjol.

Inte så pjåkigt kanske. Men 5,2 miljoner är en droppe i havet av alla pc som säljs i världen.

I år räknar man med att det kommer att säljas strax under 300 miljoner pc i världen.

I skenet av det är 5,2 miljoner Chromebooks inte fullt så mycket.

Apple säljer drygt 4 miljoner Macar varje kvartal. Inte fullt 20 miljoner om året och av dem är nära två tredjedelar Macbooks. I skenet av det är 5,2 miljoner Chromebooks heller inte så mycket.

Bild på Iphone 6 – fejk eller riktig

av Peter Pettersson

iPhone_6_production I helgen dök det upp bilder som påstås visa nya Iphone 6 komplett med box den levereras med och allt. Om det nu stämmer. Källorna är oklara och det hänvisas till så kallade beta-testare som Apple låtit få testa tidiga exemplar av telefonen som skulle vara personerna bakom bilderna. Boxen ser ut som en Iphonebox brukar göra, men sådant kan fejkas. Eftersom nästa Iphone med all säkerhet kommer att komma med IOS 8 borde ikonerna på bilden på boxen vara IOS 8-appar. Men bland annat saknas Ihealth som finns med i betaversionerna av IOS 8 och som förväntas bli en stor del av det nya operativet. Bilden på själv mobilen stämmer rätt väl med övriga läckta bilder på nästa Iphone. Men det mesta lutar åt att detta är någon sorts fejk.

Ny lag öppnar för privatpoliser

av Peter Pettersson

Från 1 augusti är det olagligt att se på betal-tv utan att betala för sig. Tidigare var det bara de som sålde utrustning för att koda av betal-tv eller som tillhandahöll koder för att låsa upp kodade sändningar som kunde straffas.

Den ändrade lagen innebär också att det blir olagligt att inneha så kallade ”card-splitters” som gör att man kan duplicera ett betalkort och använda det i flera olika mottagare samtidigt.

Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter eller fängelse i högst två år.

Ur upphovsrättssynpunkt är ändringen förståelig. Det kan inte vara OK att se upphovsrättsskyddat material utan att betala för sig. Och om den eller de som äger upphovsrätten vill ha betalt per enhet som kan se materialet är det bara för betal-tv-bolagen att göra som de säger.

Problemet uppstår i kontrollen av efterlevnaden av lagen. För att kontrollera om folk följer lagen kan det behöva göras husrannsakan. Det är med all sannolikhet därför fängelse tagits med i straffskalen eftersom det är ett krav för att kunna göra husrannsakan i Sverige.

Polisen har dock inga resurser att sätta av på att jaga folk med cardsplitters för Boxerabonnemang till exempel.

Det har tidigare lett till att branschaktörer som Stop anlitat före detta konstaplar som gjort egna ”förundersökningar” som sedan lämnat till polisen. Något som knappast är att betrakta som rättssäkert om ekonomiska resurser hos den som lidit skada ska avgöra huruvida man kan få till ett åtal eller inte.

Lagen som den ser ut nu riskerar att bli tandlös och den riskerar att bidra till ett övervakningssamhälle som knappast någon vill ha.

Körkort för drönare i Danmark

av Peter Pettersson


parrot_ar_drone_500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmarks nationella drönartestcenter planerar att börja med ”körkortsutbildning” för dem som vill använda sig av drönare. I flera andra länder, bland annat i Nederländerna, krävs i dag en körkortsliknande utbildning för att för använda drönare och företrädare för Danmarks nationella drönartestcenter räknar med att den danska transportstyrelsen inom kort kommer att komma med liknande krav. Enligt Michael Larson på drönartestcentret kommer utbildningen att innehålla säkerhet, lagar samt en del om flygteknik och meteorologi.

Apple lanserar ny Iphone nionde september

av Peter Pettersson

Apple planerar ett mediaevent den 9 september då företaget tänker lansera nästa modell av Iphone. Det uppger den amerikanska tekniksajten Re/code.

En av delägarna i Re/code är den tidigare medarbetaren i Wall Street Journal Walter Mossberg, som under de senaste sju åren varit först med nyheter om Apples lanseringar.

Tidsmässigt ligger den 9 september även rätt i tiden med tanke på Iphone 5S som lanserades den 21 september i fjol. Den 9 är dessutom i veckan efter den stora europeiska teknikmässan IFA i Berlin vilket gör det möjligt för alla de teknikjournalister som bevakar IFA att närvara vid Apples lansering.

Samsungs nya Galaxy kommer 3 september

av Peter Pettersson

Det blir allt kortare mellan lanseringarna av Samsungs toppmobiler. Tiden mellan Galaxy S3, S4 och S5 har kortats med några månader för varje lansering.

Men att tiden mellan lanseringen av Galaxy S5 i slutet av februari och nästa Galaxy-modell skulle bli så kort som bara lite mer än sex månader var det nog inte många som trodde.

Samsung har de senaste åren haft ett så kallat Unpacked-event i samband med de europeiska jättemässan IFA i Berlin i månadskiftet augusti/september. Så blir det även i år. Årets Unpacked i Berlin hålls den 3 september klockan 14.

Vid Berlin-lanseringarna har Samsung hittills hållit sig till nya modeller av Galaxy Note. Men den här gången tyder det mesta på att man dessutom kommer att lansera uppföljaren till Galaxy S5 i Berlin.

Försäljningen av S5 har inte motsvarat Samsungs förväntningar och bolaget senaste kvartalsrapport visade på ett kraftigt tapp för mobilförsäljningen.

Den nya Galaxyn kommer att vara Samsungs första som byggs med så kallad ”unibodyteknik” som Iphone och till exempel Htc One, med ett skal av metall istället för plast.

Prylbloggen kommer att vara på plats vid lanseringen i Berlin.

Ford och GM stäms för rippad musik

av Peter Pettersson

Biltillverkarna Ford och GM stäms av den amerikanska upphovsrättsorganisationen Alliance of Artists and Recording Companies, AARC, som representerar över 300 000 artister och låtskrivare.

AARC hävdar att biltillverkarna brutit mot lagen när man sålt bilar med cd-spelare som kan rippa musik från cd och spara den på hårddiskar i bilens underhållningssystem.

Sådana system har funnit i bilar från GM och Ford från 2011 års modeller. Utrustningarna tillverkas av Denso och Clarion som också stämts av AARC.

Upphovsrättsorganisationen kräver mångmiljonbelopp i skadestånd för brott mot den amerikanska upphovsrättslagen (Audio Home Recording Act) från 1992.

Sida 1 av 228
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB