Nya Galaxy Note i augusti

av Peter Pettersson

Samsungs nya Galaxy Note, som bolaget hoppas inte ska drabbas av tekniska problem liknande förra årets modell, lanseras vid event i New York 23 augusti.

Prylbloggen räknar med att vara på plats för att rapportera om den nya toppmodellen.

Samsung behöver en ny modell för att elda på försäljningen av dyrare mobilmodeller. S8 har hittills inte sålt lika bra som S7 och i september väntas Apple visa upp Iphone 7s och 7s Plus samt jubileumsmodellen Iphone 8 eller vad den slutligen döps till.

Ericssons problem sitter djupt

av Peter Pettersson

Ericssons resultatrapport blev en besvikelse för den så kallade marknaden. Även Ericssons största och än så länge i alla fall, viktigaste affärsområde, Networks backar.

Och det finns egentligen inget som tyder på något snar förbättring inom Networks. Efterfrågan på nya tekniska lösningar och uppgraderingar från mobiloperatörer världen över minskar.

Skälet till det är till stor del att operatörerna inte har råd att göra nya investeringar.

De har inte råd därför att deras intäkter minskar. De får allt svårare att få betalt av sina kunder helt enkelt.

Kundernas krav och konkurrensen mellan operatörerna, har lett till att samtal, sms och nu även obegränsad datamängd ingår i ett fast pris. Det är för de pengar operatören får för de paketen som de ska betala företag som Ericsson för nya system.

Till det kommer politiska beslut, som till exempel de nya roamingreglerna ”Roam like at home” inom EU. Enligt en rapport från analysföretaget Juniper, som publicerades i dag, minskar operatörernas roamingintäkter med elva procent i år. Och då ska man komma i håg att EU-regeln nyss trätt i kraft. På årsbasis kan tappet bli ännu större än Junipers prognos.

Ericsson är och har varit ett ingenjörs- och teknikstyrt företag. Historiskt när bolaget varit i kris har ny teknik lanserats som rätat upp skutan igen. De första datastyrda AXE-växlarna på 80-talet, NMT, GSM, 3G och 4G har puffat på och blåst liv i Ericssons intäkter.

Nu talar man gärna om 5G. Men det är en teknik som knappast kommer att efterfrågas på konsumentsidan. Uppgraderade 4G-nät kan teoretiskt leverera nedladdningshastigheter på 1000 Mbit/sekund. Att då 5G kan komma upp i mer än de dubbla, är i och för sig intressant. Men hur många kommer att efterfråga det och varför? Inom ett perspektiv på 3-5 år finns inga i dag kända konsumentbehov som skulle kräva sådana hastigheter.

Då måste man ställa frågan: Varför ska då operatörer som har svårt att tjäna pengar i dag investera miljarder i Ericssonutrustning som de inte har råd att köpa?

För varken du eller jag vill väl betala mer för fastpris med obegränsad data för att göra Ericsson glada?

 

AI ska frälsa världen men hur smart är den konstgjorda intelligensen?

av Peter Pettersson

Artificiell intelligens ska förändra världen, sägs det. Komponera nya fugor på samma sätt som Bach, skriva poesi och prosa som kända författare, analysera röntgenbilder bättre än en rutinerad ortoped och svara på våra frågor innan vi ens ställt dem. Och givetvis köra våra bilar.

Det låter ju höra sig.

Men som vanligt när IT-branschen hittar ett nytt ”buzz word” för att locka investerare är verkligheten inte riktigt i synk med det haussade förhandssnacket.

Förra året och i år var det Virtuell verklighet, VR, och Augmented Reality, AR, som gällde. Pokémon Go tog alla med storm och AR förespåddes en lysande framtid. Och då hände, eh, i stort sett ingenting. Vi väntar fortfarande.

VR skulle förändra vår upplevelse av världen, film, utbildning och spel. OK, det finns VR-utrustningar. Men de är dyra, komplicerade att använda och någon omfattande användning av tekniken finns inte ännu.

När jag gjorde en sökning på Google i dag insåg att jag att åtminstone Googles sökmotor har en lång väg kvar att vandra till den kan påstå att den levererar artificiell intelligens.

Prova själv. Sök på ”Smörproduktion Sverige” och se vad Google förestår istället. Det kanske är det nya: Artificiell Dumhet.

 

Dags att ändra ID-lagen

av Peter Pettersson

Jag kan inte förstå varför det är så svårt för våra folkvalda att ändra reglerna för hur våra identiteter och adressändringar skyddas.

Visst är det lite småroligt att just säkerhetsföretaget Securitas VD utsatts för en ID-kapning. Men sådana sker varje dag.

Och det vore egentligen hur enkelt som helst att stoppa dem.

Genom att kräva att man antingen besöker Skatteverket, Polisen eller till exempel kommunkontoret eller länsstyrelsen personligen och legitimerar sig eller använder mobilt, eller vanligt Bank-ID för att godkänna en adressändring, skulle problemet i princip försvinna. Man ska givetvis inte kunna ansöka om att gå i personlig konkurs utan att göra på samma sätt heller.

Hur svårt är det att införa det?

Vill du skydda dig redan nu behöver du inte betala för någon av de lite hyenaliknande tjänster som erbjuds av kommersiella företag på Nätet. Du kan göra det gratis på Skatteverket. Genom att anmäla dig där krävs ditt Bank-ID för att göra en adressändring.

Trögt för Samsungs S8-serie

av Peter Pettersson
Galaxy S8

Siffror som analysföretaget Gfk refererar till visar att försäljningen av  Samsungs Galaxy S8-serie hittills har gått ganska trögt.

Under de första två månaderna telefonerna har funnits på marknaden har Samsung sålt 9,8 miljoner enheter. Förra året sålde S7-serien 12 miljoner mobiler under samma period.

En bidragande orsak till tappet ska vara hårdare konkurrens från kinesiska mobiltillverkare.

Microsoft går mot Molnet och sparkar mer folk

av Peter Pettersson

Sedan Microsofts VD Satya Nadella tog över rodret för mjukvarujätten, har förändringens vindar blåst på huvudkontoret i Redmond. Mobildelen, som hans företrädare, Steve Ballmer, hade köpt för över sju miljarder dollar, lades ned och fokus har flyttat från Microsofts traditionella inkomstkällor som Windows, Officepaketet och serverprogramvara till Molnet och framför allt Azure.

Det får nu konsekvenser för framför allt Microsofts internationella säljorganisationer som organiseras om. Med stora personalnedskärningar som följd. Exakt hur många jobb det handlar om vill inte Microsoft uppge. Men de talas om upp till 3 000 jobb. Varav de flesta vid Microsofts kontor i utlandet.

Microsoft är fortfarande tvåa när det gäller molntjänster. Än så länge är det Amazon, med Amazon Web Services, som ligger i täten. Men Microsofts marknadsandel ökar, liksom intäkterna från Azure. De har stigit med 93 procent under de senaste året.

Iphone 8 läser ansiktet och slopar fingeravtryck

av Peter Pettersson

Om man ska tro vanligtvis hyggligt initierade som ekonominyhetsbyrån Bloombergs kommer Iphone 8, eller vad den slutligen döps till, att få ansiktsigenkänning med en 3D-kamera.

Tekniken påminner om den Samsung använder i Galaxy S8-serien, men genom att använda en 3D-kamera ökas säkerheten. Det finns rapporter som hävdar att det gått att lura Samsungs ansiktsigenkänning med fotografier.

Apple köpte i februari i år det israeliska företaget Realface som arbetat med 3D-igenkänning. Och ska, enligt Bloombergs, också vara igång i ett projekt med LG:s division Innotek som ska utveckla den 3D-kamera som ska sitta i nya Iphone.

Enligt analytikern Ming Chi Kuo, som arbetar för KGI Securities i Taiwan, kommer Apple samtidigt att slopa fingeravtrycksläsaren på den nya Iphone 8 som kommer att levereras med en OLED-skärm som i princip går kan till kant

Tio år med Iphone – som fortfarande håller täten

av Peter Pettersson

Fredagen den 29 2007 var första gången jag höll en riktig, fungerade Iphone i  handen. Den version som Steve Jobs lät några av de inbjudna journalisterna titta på efter lanseringen i San Francisco i januari var ett tidigt demoex.

Jag och fotografen Pontus Höök hade tagit oss ut till ett shoppingcenter i New Jersey för att slippa den kilometerlånga kön till Apples flaggskeppsbutik på 5th Avenue i New York. Efter ett antal timmars köande fick vi tag i den sista 8 GB-modellen i den butiken. De efter oss i kön fick nöja sig med en 4 GB-version.

Första Iphonen fredagen 29 juni 2007. Foto: Pontus Höök
Första Iphonen fredagen 29 juni 2007.
Foto: Pontus Höök

Några appar utöver de som följde med mobilen fanns inte. Och datahastigheten var gprs, runt 100 kilobit/sekund och den gick bara att använda mot amerikanska AT&T:s mobilnät.

Så första helgen i New York var spännande då allt fungerade. På söndagen reste jag hem och väl hemma fungerade mobilen bara på wifi. Till början av augusti när jag fick tag i en lösning från en kille i USA som gjorde det möjligt att använda svenska Telias sim-kort och få mobilen att funka i Sverige.

På mobilmässan MWC i Barcelona i slutet av februari 2008 hade jag min Iphone med mig. I de flesta montrarna skrattade man åt ”leksakstelefonen”. Tillverkare som Nokia, Motorola och Sony Ericsson kunde knappt hålla sig för skratt.

Men efter att Iphone 3G börjat säljas i Sverige hösten 2008 var tonläget ett helt annat på mobilmässan året därpå. Då stod samma personer som fnyst åt ”leksaksmobilen” och berättade att även deras mobiler kunde det, det och det som en Iphone kunde.

Folk glömmer snabbt. När jag tog upp att det är tio år sedan den första Iphonen kom sa en kollega lite förvånat: – Men det fanns väl smarta mobiler före Iphone?

Svaret är: Egentligen inte. Visst det fanns mobiler man kunder surfa hjälpligt med och läsa epost och ta bilder och lyssna på musik. Men de var mera fyllda med begränsningar än möjligheter.

Iphone ändrade allt detta.

2008 kom Appstore. Med 500 appar. Innan dess fanns inga alls. Idag finns det över 2,3 miljoner till Iphone och 2,7 miljoner till Googles Android.

2008 gjorde Google om sitt operativsystem Android så att det i princip var en kopia på Apples operativsystem IOS och släppte den första nya Androidmobilen G1.

Resten kan man säga är historia. Det mest anmärkningsvärda är att Apple fortfarande lyckats ligga i täten. Efter tio år är deras Iphone fortfarande den som säljer bäst.

Om det är en skröna eller inte vet jag inte, men det sägs att Steve Jobs samlade alla de mest centrala personerna i Iphoneprojektet (Project Purple) strax innan han skulle upp på scenen den 9 januari 2007 för att visa upp Iphone för första gången på scenen i Moscone Center i San Francisco.

Jobs ska ha sagt: – Kom ihåg det här ögonblicket. För när lanseringen är klar kommer inget någonsin mera vara sig likt.

Vi som satt i lokalen visste inget om det då. Men vi förstod att det vi såg var något banbrytande som skulle förändra inte bara telekombranschen, utan vårt sätt att leva.

Tio år senare har Apple sålt över en miljard Iphones och i Sverige säljs årligen drygt fyra miljoner smarta mobiler. Av dem närmare två miljoner Iphones.

Det finns appar för allt. Banken, Mobilt ID, spel, resor, musik, social medier, kartor, bilder, läkarbesök, betting, casinon, regligioner, nyheter, eller enklare uttryckt: Allt.

Steve Jobs hade rätt, inget är sig likt längre.

Google får rekordböter av EU

av Peter Pettersson

EU-kommissionen meddelade i dag att man bötfäller Google för att ha manipulerat sökresultat och styrt trafik till egna betalande annonsörer istället för till de resultat en sökning borde ha lett till.

Bötesbeloppet blir 2,4 miljarder Euro (motsvarande cirka 20 miljarder kronor). Det högsta som kommissionen dömt ut i något liknande ärende hittills.

Ubers VD gav upp och lämnar

av Peter Pettersson

Förra veckan fick taxitjänsten Ubers VD, Travis Kalanick, gå på permission på obestämd tid hette det. Ubers styrelse gav efter för trycket från olika aktieägare att flytta Kalanick åt sidan bland annat sedan företaget anklagats för en kultur som uppmuntrar sexuella trakasserier.

Men Uber är i blåsväder även på andra fronter. Bolaget utreds av amerikanska myndigheter för att ha manipulerat testutrustningar och för att ha stulit delar av den teknik man använder för att utveckla självkörande bilar från ett av Googles dotterbolag.

Kalanick var en av grundarna av Uber och är fortfarande aktieägare i bolaget. Den amerikanska finanstidningen Forbes uppskattade tidigare i år hans privata förmögenhet till 6,3 miljarder dollar (motsvarade cirka 60 miljarder kronor).

Sida 1 av 286
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB