Smart klocka med display även i armbandet från Sony

av Peter Pettersson

Enligt ekonominyhetsbyrån Bloomberg håller Sony på att ta fram en revolutionerande ny smart klocka som företaget väntas visa upp i början av nästa år.

Klockan och armbandet är tillverkat av ett patenterat ”e-papper”-material som gör att hela ytan både på skärmen och armbandet kan användas som display.

Den nya klockan är en av de första produkterna som är på väg ut från den nya ”business creation”-division som Sonys VD Kazuo Hirai skapat för att sätta fart på innovationstakten inom Sony.

 

Årets smarta julklappsband

av Peter Pettersson

Årets julklapp enligt Handels Utredningsinstitut, hui, är smarta livsstilsband. Ett rätt pricksäkert val, eller kanske ”safe” om man så vill.

Försäljningen av smarta band har ökat med närmare 500 procent! sedan i fjol, En hyggligt tydlig trend. Totalt räknar branschanalytiker med att det kommer att säljas 43 miljoner smarta band i världen i år.

San Franciscobaserade startup-företaget Fitbit dominerar marknaden. En marknad som i övrigt påminner starkt om mp3-spelarmarknaden för tio år sedan. Alla vill vara med.

Nike, Fitbit, Runtastic, Huawei, Lg, Jawbone, Garmin, Polar, Microsoft, Samsung för att nämna några.

Alla kommer inte att vara kvar om 24 månader.

Men jag gillar smarta band. Det är åtminstone för mig ett utmärkt sätt att hålla igång lite extra, få koll på sömnen, hur mycket man rört på sig och sådant.

Apple väntas äga julhandeln

av Peter Pettersson

Trots att Iphone 6 och Iphone 6 Plus funnits ute sedan september är efterfrågan fortfarande mycket stor.
Apple väntas sälja ytterligare 71,5 miljoner IPhones under perioden fram till nyår.
Åtminstone om man ska tro KGI:s analytiker Ming-Chi Kuo.
Det enda som kan stoppa Apple är om man inte hinner tillverka tillräckligt många enheter, enligt Ming-Chi Kuo.

Ica satsar på mobil betalning

av Peter Pettersson
Iphone---ICA-Handla---Godkänn-belopp

 

Ica tar ett steg till in på marknaden för mobila betalningar.

I Ica Handla-appen lägger man nu till betalningafunktioner. Så utöver receptsök och inköpslistor kan man använda appen för att självskanna och betala inköpen.

Första testen av den nya tekniken är igång på Ica i Solna, strax norr om Stockholm. Utrullningen av tekniken ska fortsätta under 2015.

Apple Watch närmar sig

av Peter Pettersson
Watchdev

Wearables och smarta klockor är bland det mest hypade i branschen just nu. Försäljningen ökar och analytikerna tror att över 40 miljoner smarta armband kommer att säljas i år.

De smarta klockorna är på frammarsch men försäljningen dämpas sannolikt av att Apple annonserat att deras Apple Watch kommer under början av nästa år.

I går gav Apple utvecklarna tillgång till den SDK som ska användas för att utveckla appar för Apple Watch.

Det gör att min prognos för en lansering av Apple Watch ligger i slutet av första kvartalet nästa år. En tidigare lansering skulle innebära att utvecklarna inte får tillräckligt lång tid för att skapa nya och portera befintliga appar för den nya plattformen. Och en lansering utan ett tillräckligt antal attraktiva appar från nyckelspelare bland Apples partner och tredjepartsutvecklare verkar rätt osannolik.

Byt in din gamla Iphone eller Ipad

av Peter Pettersson

Från och med i dag går det att byta in gamla Iphone och Ipads direkt i Apples butiker i Sverige och använda pengarna för att köpa något nytt.

Det har sedan några år varit möjligt att göra sådana inbyten via Apples onlinebutik, men nu går det även att göra det direkt i Applebutiken.

I butiken får man, till skillnad mot webbshpen, också hjälp med att komma igång med en ny enhet, föra över kontakter och inställningar med mera.

Iphone 6 Plus fortfarande helt rak

av Peter Pettersson

Nu har jag använt en Iphone 6 Plus som huvudtelefon sedan den 25 september. Jag hanterar den som jag brukar hantera mobiltelefoner. Det vill säga den är i ena bakfickan större delen av min vakna tid på dygnet.

Har testat att ha ett fodral på den till och från, men jag gillar bättre när telefonen inte blir för tjock.

Har den böjt sig? Nä

Sätter jag mig i bilen 5-10 gånger per dag med telefonen i bakfickan? Ja

Fler rapporter följer.

Headsetet som gör dig smal

av Peter Pettersson
bitbite

Bärbar elektronik eller wearables som det heter på engelska är en av de absolut största trenderna i dag. Alla tillverkare vill in och alla möjliga lösningar dyker upp.

Som till exempel Bitbite som är ett Bluetooth-headset som sitter i örat. Det går att använda för att ringa och svara och lyssna på musik. Och det håller koll på vad och hur fort du äter, hur ofta du tuggar.

Den informationen sänds via Bluetooth till en app som sedan analyserar vad du ätit och kan tala om huruvida det var för mycket eller för litet.

Priset hamnar på 109 amerikanska dollar plus 25 dollar extra för leverans till Sverige.

Haken är att leveranstiden just nu är 7,5 månad.

Snabbaste tangentbordet till Iphone

av Peter Pettersson
Swiftkey

 

I och med IOS 8 har Apple öppnat upp för tredjepartsutvecklare att ta fram egna tangentbord som kan användas för i princip all textinmatning.

Alla finns inte med svenska tecken. Men Swiftkey finns både för svenska och med svensk stavningskontroll och ordförslag.

Apples eget tangentbord med engelska som språk har en funktion som förutser och ger för slag på vad som ska komma efter det du redan skrivit. På svenska funkar inte den ännu. Men med Swiftkey får man den funktionen.

Dessutom, det kanske viktigaste. Vill man skriva snabbt kan man dra med fingret över de tecken som ska in i ordet och sedan är det klart.

Swiftkey är gratis och funkar även på Ipad.

500 miljoner använder Messenger när de inte får välja

av Peter Pettersson

Facebook gör ett nummer av att deras Messengerapp nu har en halv miljard användare. Det kan man ju se som imponerande. Fast det hade varit mera imponerande om det handlade om en ny app som attraherade så många användare. Ja, ja, appen är ny, men användarna är samma personer som tidigare använde Facebooks mobilapp för att göra samma sak som de gör med Messenger.

De har i princip inte valt att använda Messenger på egen hand utan tvingats till det av Facebook för att kunna fortsätta använda Facebook som en socialt nätverk med chatfunktioner.

Facebook har hela tiden hävdat att man inte kommer att ta betalt för Facebook. Men, man har aldrig sagt att man inte kommer att börja ta betalt för användning av Messenger. Så vänta bara…

Sida 1 av 236
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB