Färre kanaler minskar knappast hotet från streaming

av Peter Pettersson

Bråket mellan Telia och SBS Discovery är oavsett skälen till det något av det mera obegåvade jag sett på ett tag.

Förra året fördubblas svenskarnas tittande på streamingtjänster som Netflix, Hbo Nordic och Viaplay. Inte på de traditionella kanalernas streaming av program, utan helt nya konkurrenter.

Att i ljuset av det skapa en strid som lett till att 700 000 Teliakunder nu står utan SBS Discoverys kanaler är knappast sättet att möta det ökande hotet från streamingen.

De som är under 30 har redan mer eller mindre slutat titta på traditionell tablåsatt tv. Om leverantörer som Telia vill få den gruppen som kunder lär det inte ske genom ett snävare utbud.

Även utan det här bråket sågar streamingen på den gren tv-distributörerna sitter på. Varför ska man då använda motorsåg?

Apple öppnar Appstore för klockappar

av Peter Pettersson
watch_dev

I dag fick Apples utvecklare besked att Appstore öppnats för inlämning av appar till nya Apples Watch som börjar säljas den 24 april i Usa och de större europeiska länderna. Från den 10 april kommer det att gå att förhandsboka klockor för de aktuella marknaderna.

Användare av befintliga appar som får versioner för Watch kommer automatiskt att få ett meddelande om att det finns en Watch-app kopplad till den aktuella appen.

Exakt hur många appar som kommer att finnas klara när Apple Watch börjar säljas. Men uppskattningsvis kommer det att röra sig om minst 1 500 appar.

Totalt har Apple i dag 1.2 miljoner appar i Appstore som kan göra i Apple Watch-version.

Ska vi fortsätta låta Google sabotera svenska språket?

av Peter Pettersson
OKQ8Enhagsvägen

Tar jag i? Knappast. Under de senaste två decennierna, med ett till synes direkt samband med den ökande användningen av datorer, sökmotorer på Internet och ordbehandlingsprogram som har ett anglosaxiskt ursprung, har de så kallade särskrivningarna blivit allt vanligare.

Svenskan tillhör den germanska språkgruppen och i germanska språk förekommer särskrivningar i princip inte alls.

Det vill säga särskrivningar av sammansatta ord. Det räcker med att gå in i en livsmedelsaffär för att träffa på stora delar av  kungahuset numera: Prins Korv, Drottning Sylt och Prinsess Tårta. Alla till Extra Pris.

Fast, på svenska ska det vara Prinskorv, drottningsylt, Prinsesstårta och Extrapris. Och om du tittar på bilden ovan, ska det stå: Chokladdoppad skumdelfin.

Man särskriver inte på svenska. Det heter inte mörk hårig sjuk gymnast söker lika sinnad. Handlar det om en mörk, hårig person eller en mörkhårig? Är det en sjuk gymnast som på grund av sjukdom inte kan idrotta, eller en sjukgymnast och andra som kan hjälpa skadade idrottare att bli friska snabbare?

Det finns ingen övre gräns för hur långa sammansatta svenska ord kan vara. Kyrk0herdesexpeditionsbiträdesassistentkontor, är ett sammansatt svenskt ord som inte ska särskrivas. Till exmepel.

Men, om man försöker skriva det i Microsofts Word, Google Docs eller Apples Pages, får man en röd markering under ordet. Som slocknar när man delar upp det. Det betyder inte att det blivit rättstavat eller rättskrivet. Det är bara ett tecken på att ordbehandlingsprogrammet är utvecklat med engelska, anglosaxiska, skrivregler och att de ord du försökt skriva saknas i undantagsordlistan.

Slöhet och ovilja att lägga ned för mycket pengar är sannolikt orsaken till att man inte anpassar ordbehandlarna till lokala språk.

Som om det inte räckte mer än nog, har Google, som är den mest använda sökmotorn på Internet i dag, börjat göra samma sak. Istället för att söka på det jag skriver in, som till exempel: Reparera Carl Malmstenbord, svarar Googles sökmotor: Menade du: reparera carl malmsten bord

Nej, jag gjorde inte det. För det heter inte så på svenska. Fatta!

De svenskar som är osäkra på rättstavning och skrivregler kan ju lätt få intrycket av att man ska särskriva. Men, om man vill skriva på svenska, ska man inte göra det.

Självklart ska språk utvecklas. Men, ska multinationella företags ovilja att anpassa sina produkter till svenska språket driva på den utvecklingen i kombination en allt sämre svenskaundervisning i skolorna?. Jepp, ordet svenskaundervisning får också en röd linje under sig av ordbehandlaren…

Och nej, jag tycker inte att det är så språket ska utvecklas. Det borde inte Google, Microsoft eller Apple heller tycka om de bryr sig om olika länders språk och kulturer.

Bilden nedan är en bra illustration. Mobiloperatören Tele2 har en app där man kan följa sin mobilförbrukning.

Mitt i den står det: Se Data Detaljer. Men det ska ju vara: Se datadetaljer. Eller hur?

IMG_0549

 

Första dynget med ”Obamaklockan”

av Peter Pettersson
IMG_0540

Fitbits senaste skapelse, träningsklockan Surge har dykt upp för test. Surge är lite av en smart klocka med möjlighet att visa inkommande sms och som också har en pulsmätare som håller koll på träningen. Även sömnen registreras och maten om man själv matar (förlåt ordvalet) in fakta om vad man stoppar i sig,

Fitbit har lite kinkig klassning av vad som räknas som aktiva minuter. Efter 30 minuters uppvärmning på motionscykel och en timmas träning med tränare, inklusive 500 meter stakmaskin på 1.52, registrerade klockan 41 aktiva minuter…

Men pulsmätaren verkar fungera bra, även när man svettas och inte har bandet allt för hårt åtdraget. Återkommer med rapporter om utfallet längre fram.

President Obama har tydligen redan skaffat en som synts på hans arm på bilder tagna nyligen. Fint sällskap.

Bonniers kraftsamlar inom streaming

av Peter Pettersson

Bonnier tar upp kampen med utländska streamingjättar som till exempel Netflix. Material från TV4, C More, finska MTV och Svensk Filmindustri ska göras tillgängligt som streaming via den nya tjänsten som får överta namnet Cmore.

Exakt när lanseringen sker är inte klart. Men det torde inte dröja länge. Och borde väl inte heller. I dagsläget ligger Bonniers rejält efter både Netflix och Viaplay på den svenska streamingmarknaden.

Snart lättare att hämta gratisappar i Appstore

av Peter Pettersson
IMG_0501

I den senaste beta-versionen av IOS 8.3 som kom ut till utvecklare i dag, har Apple lagt till en ny funktion som kommer att göra det enklare att ladda ner gratisappar från Appstore.

Med den nya funktionen verkar det som att det kommer att gå att slå av lösenordsfunktionen för gratisappar. Det betyder att man inte behöver knappa in lösenordet, eller använda fingeravtrycket för att hämta sådana appar.

Varning: Gangsters försöker komma runt låsta Iphones

av Peter Pettersson

En Iphone jag haft blev stulen i Lund i våras. Hitta Min Iphone är aktiverad på mobilen och jag har hållit koll på den, men inte fått någon signal som visat att den varit påslagen sedan den försvann.

Men så i kväll fick jag det här sms:et

IMG_0488

Det kan ju göra vem som helst glad. Men vänta nu, en bitly-adress? Vart leder den?

Jo den visade sig leda till:

applefraud

Sidan ser ju vid första påseende rätt OK ut. Bortsett från att domänadressen den ligger på är www.icloud-lostandfound.com. Det verkar inte vara en Appleadress. På sajten uppmans användaren att berätta hur mobilen försvunnit, var den köpts och att logga in med sitt Apple-id. Det vill säga det Apple-id som behövs för att återuppväcka en låst, stulen, upphittad mobil som spärrats via Hitta Min Iphone.

Så, gå inte på den om du råkar ut för samma sak.

Domänadressen www.icloud-lostandfound.com är registrerad på en privatperson i Ryssland.

whois

Ett ganska raffinerat försök. Men ändå rätt genomskinligt.

Windows 10 kommer i sommar – med ny webbläsare

av Peter Pettersson

Internet Explorer har gjort sitt. Microsoft var sent på bollen med Internet och hade inte webbläsare när Mosaic och Netscape var webbläsarna på modet i början på 1990-talet. Inte förrän 1995 fick Microsoft till sin Internet Explorer som till stora delar byggde på friköpt kod från amerikanska  National Center for Supercomputing Applications (NCSA). Det var där man skapade den första webbläsaren Mosaic.

Marc Andreessen som senare startade Netscape var med och skrev den kod som Microsoft köpte rätten till för att skapa sin egen konkurrent till just Netscape.

Men efter 20 år försvinner Internet Explorer till sommaren när Windows 10 kommer att lanseras i nära 200 länder.

Den nya webbläsaren som ersätter Internet Explorer går åtminstone just nu under namnet Spartan. Om det blir det slutliga namnet återstår att se.

Apple nya tv-tjänst lär dröja för svenska kunder

av Peter Pettersson
IMG_0474

Redan förra veckan när Apples VD Tim Cook ledde eventet ”Spring Forward”, antydde han att Apple har saker på gång inom tv-området. Nej, ingen tv-apparat. Det lär inte hända.

Men däremot ett nytt paket av olika tv- och filmtjänster som ska bli tillgängligt för användare av Apple-tv.

I dag rapporterar Wall Street Journal att de amerikanska bolagen ABC, CBS och Fox finns bland dem som kommer att leverera innehåll till tjänsten. HBO presenterades redan i måndags förra veckan.

Tjänsten ska gå igång i USA i september och kanalpaketen kommer att kosta mellan 250-350 kronor per månad.

Fast, lansering i USA i september är långt ifrån samma sak som lansering i Sverige. Tv-marknaden är en av de mest komplicerade rättighetsmässigt med mängder med mellanhänder som skummar av pengar längs vägen. För Apples jurister och förhandlare tar det ungefär lika mycket tid att lösa rättigheterna för Sverige som för Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien eller Polen. Länder som alla har minst fem gånger så många invånare som Sverige.

Utgå därför att det knappast blir tv från Apple för svenska kunder på den här sidan nyår.

Sida 1 av 243
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB