Apple bekräftar: Nya Iphone 9 september

av Peter Pettersson
appleSep15

Apple har under torsdagskvällen skickat ut inbjudningar till ett lanseringsevent i San Francisco 9 september. Då väntas man bland annat presentera nya Iphone 6s och Iphone 6s Plus och nya Apple-tv.

Men även andra produkter finns med i försnacket. Både en större Ipad, en Iphone 6c och kanske även en hint om nästa version av Apple Watch.

Prylbloggen kommer att bevaka det hela på plats i San Francisco.

 

Netflix i täten men Hbo ökar mest

av Peter Pettersson

Streaming fortsätter att öka i populäritet. Netflix är än så länge ohotat etta bland betaltjänsgterna på den svenska marknaden. Men Hbo kommer starkt och är på väg att gå om svenska Viaplay.

Konsultbolaget Mediavisions senaste kvartalsrapport ”TV-insikt Q2 2015” visar att streamingtrenden ökar i styrka. Bolagets prognos är att 1.5 miljoner svenska hushåll kommer att ha ett streamingabonnemang inom ett år.

En slutsats av rapporten är att Tv4 och SBS Discovery Media (Kanal 5, 9 och 11) behöver spotta upp sig inom streaming. Traditionell, så kallad linjär-tv, fortsätter tappa och ser väl ut att på sikt ha samma framtidsperspektiv som papperstidningarna. Även om nedförsbacken just nu inte är lika brant.

 

Nu kommer konkurrenterna till Apple Watch

av Peter Pettersson

Nästa vecka startar Ifa i Berlin. Den största europeisk prylmässan. I år blir det stort fokus på smarta klockor. Apples framgångar med Apple Watch har fått konkurrenterna att ta fram nya vassa utmanare till Apple Watch.

Till sin hjälp har flera av dem den nya versionen av Google Android Wear som klarar mer än den tidigare och drar mindre batterikraft. Lg, Huwaei, Asus, Sony och Motorola är några i ”Google-klubben” som väntas släppa nya klockor på Ifa.

Även Samsung kommer med Gear2. Men den kommer som sin föregångare att använda operativsystemet Tizen.

Det mesta talar för att Apple följer upp Ifa med ett eget event i veckan därpå. Och jag utesluter inte att Apple kommer att visa upp nyheter kring klockor där även om fokus lär ligga på årets nya Iphonemodeller.

Windows 95 tjugo år

av Peter Pettersson
Windows_95_Desktop_screenshot

I dag är det 20 år sedan Microsoft lanserade Windows 95 med buller och bång. Start-knappen, som kommit tillbaka med Windows 10, var en av nyheterna. Som lanserades med hjälp av Rollings Stones gamla hitlåt ”Start Me Up”.

Microsoft var inte riktigt på tå när Internet kom. Någon egen webbläsare hade inte bolaget förrän någon veckan innan Windows 95 hade premiär. Internet Explorer såg dagens ljus den 16 augusti 1995. Internet Explorer byggde till stora delar på NSCA:s Mosaic som var den första webbläsaren som fick någon allmän spridning när den kom hösten 1993.

I dag när Internet känns som en självklarhet är det kanske bra att emellanåt stanna upp och inse att för drygt 20 år sedan var det bara en liten klick som använde Nätet. Hösten 1996 hade 20 procent av svenskarna tillgång till Internet på jobbet eller hemma…

 

Spotify lagrar allt om dig och säljer det

av Peter Pettersson
IMG_1753

Spotifys nya användarvillkor har fått sociala medier, bloggare och nyhetssajter över hela världen att rasa i dag. De nya reglerna innebär att Spotify tar sig rätten att samla in information om hur man använder tjänsten, vilka man samverkar med, var man är, hur och var man är uppkopplad med mera, med mera.

Dessutom vill man samla in information från mobilens, surfplattans eller datorns lagringsenheter bilder, kontakter, gps-info, Bluetooth, hastigheter på rörelse (om du springer eller går).

Allt detta tar sig Spotify rätten att sedan använda för att tjäna mera pengar via reklam på olika sätt.

Användarvillkoren är likadana för dem som betalar fullt pris för Premium som för dem som ”äter gratis”.

Slutsats: Om du inte vill att Storebror ska övervaka varje steg du tar och sedan sälja det till högstbjudande, stäng ned och radera till Spotifykonto.

Premiär för svensk rock ´n´roll-mobil

av Peter Pettersson
IMG_1740

Fredag 21 augusti är det premiär för Marshall London. Det är svenska Zound Industries första försök på mobilmarknaden.

Zound Industries är mest kända för sina Urban Ears-hörlurar, men har också sedan flera år ett samarbetsavtal med brittiska Marshall som byggt gitarrförstärkare sedan 1962. Zound Industries har redan hörlurar och bluetooth-högtalare med Marshalls typiska lite ruggade formspråk. Och nu en mobil.

Marshall London är en Androidbaserad mobil med fokus på musik. Den har ett dedikerat ljudkort från Cirrus Logic och en egen equalizer som tillsammans med hörlurarna som följer skapar ett ljud som ligger i topp bland de mobiler jag testat hittills. Även när man lyssnar utan lurar i de stereohögtalare som finns i mobilen blir ljudet riktigt bra. På ett hotellrum behöver man knappast något annat som ljudkälla.

Mobilen har en 4,7 tumsskärm och kör på en ren Android 5.0.2och under skalet sitter ett 64-bitarschipsetet Snapdragon 410, 2 GB RAM-minne med 16 GB inbyggd lagring. Den har plats för mikro-sd (i nuläget 64 GB, men 128 ska komma vid nästa mjukvaruuppgradering i september).

IMG_1747

En intressant feature är att Marshall London har dubbla 3,5-tumsjack på ovansidan som dubblar både som hörlursportar och mikrofoningångar. Tanken är att man ska kunna använda mobilen även för kvalificerade digitala inspelningar av musik.

Priset lär hamna runt 4 500 kronor. Om det är för högt för att locka rockare som vill ha en Androidmobil som definitivt sticker ut återstår att se.

Koppla Bank-id till adressändringar

av Peter Pettersson

Antalet ID-stölder och folk som skriver sig på falska adresser ökar. Alla ojjar sig, men ingen gör något. De som blivit utsatta är förbannade. Polisen är förbannad. Och våra folkvalda gör i princip ingenting. Det har skrivits några debattartiklar och i övrigt hummar de med och tycker att det inte är bra med identitetsstölder.

I en artikel i SvD häromdagen försökte en representant för skatteverket förklara varför man inte gör som polisen vill och inför identitetskontroll vid adressändring till exempel.

”Ingegerd Widell tror det kan bli svårt när det gäller folkbokföringen.
– Jag tror inte hela svenska folket, vi pratar miljoner ärenden, vill infinna sig personligen och visa legitimation vid adressändring.”

Har skatteverket hört talas om Bank-id? Man kan logga in på banken och göra betalningar och överföringar, aktieköp med mera med Bank-id. Man kan även logga in på, precis, skatteverket! och sköta sitt skattekonto, sitt företag, beställa personbevis med mera med Bank-id.

Så hur svårt skulle det vara att kräva Bank-id för adressändring. Men, men, alla har ju inte Bank-id. Nä, men den allt mindre grupp som inte har det får väl ”infinna sig personligen och visa legitimation”.

Hur svårt kan det vara år 2015?

Apple-tv med IOS under skalet öppnar nya möjligheter

av Peter Pettersson

En sammanställning av rykten från olika håll just nu pekar mot att Apple kommer att visa upp en ny Apple-tv i samband med lanseringen av höstens nya Iphones i september.

Den nya Apple-tv kommer med stor sannolikhet att använda en version av operativsystemet IOS. Samma som använd i Iphone och Ipad. Det kan öppna nya möjligheter för apputvecklare att ta fram nya tilläggsfunktioner till Apple-tv och dessutom blir streamingleverantörer inte längre lika beroende av att bli ”insläppta” i Apple-tv av Apple som tidigare.

 

Nä, inte skulle Samsung kopiera Apple…

av Peter Pettersson
applesamsung

Vid Samsungs Unpacked-event i går i New York visade man en ”teaser” för sin kommande Galaxy Gear-klocka som väntas få premiär i samband med Ifa-mässan i Berlin i början av september.

Och ja, något får mig att tro att Samsungs designers tittat både länge och väl på Apple Watch.

För ordningens skull kan det vara på sin plats att påpeka att klockan till vänster är en Apple Watch och den till höger Samsungs kommande klocka som av allt att döma är byggd på operativsystemet Tizen  och då bara kommer att fungera mot vissa Samsungtelefoner.

Fram till nu har Samsungs klockor sett ut så här:

Galaxy-Gear

Undrar vad de får sina idéer ifrån de där utvecklarna på Samsung…

 

Bara en ny Samsung-mobil släpps i Sverige

av Peter Pettersson
galaxys6edgeplus

Det blev som väntat två nya telefoner på Samsungs Unpacked-event i kväll.
En ny Note 5 och en större 5,7-tums Galaxy S6 edge+.
Men Note 5 kommer till en början bara att finnas i Usa och i Asien.

Läckorna har varit många. Så någon direkt överraskning blev det inte när Samsung presenterade två nya stora mobiler på sitt Unpacked-event som hölls samtidigt i New York och i London. En ny uppfräschad Note hör närmast till årstiden. De senaste åren har nya Note presenterats i Berlin i samband med Ifa-mässan i början av september.

Men, Samsungs mobildivision har haft det motigt i snart två år. Efter de stora framgångarna med Galaxy SIII har varken S4, S5 eller S6 infriat förväntningarna. Istället har ärkerivalen Apple tagit en allt större andel av marknaden för premiumtelefoner.

Förra året släpptes Galaxy Note 4 en dryg vecka innan Apple lanserade på Iphone 6 och Iphone 6 Plus och Apple Watch. Inte bra för en ny mobilmodell som istället för fokus i media hamnade i skymundan för Apples nyheter.

Trots att Samsung var en av pionjärerna med stora mobiler, eller phablets som de kallas, har man låtit Note-serien ta hand om det segmentet. Och man fortsatta med det när de nya Galaxy S6-modellerna lanserades i våras. Trots att Apple uppenbarligen hade stora försäljningsframgångar med Iphone 6 Plus som har en 5,5-tumsskärm.

Men nu kommer Samsung med en uppförstorad version av Galaxy S6 edge. Som döpts till edge+.

Det är främst med den man tänker möta Iphone 6 Plus på marknaden. För nya Note 5 kommer än så länge bara att säljas i Usa och i Asien. Om och när det kommer till Sverige är inte klart. Nya Galaxy S6 edge+ ska dock finnas i de svenska butikerna 4 september.

Samsung Galaxy S6 edge+ är försedd med en Quad 2.1 GHz + Quad 1.5 GHz och 4GB RAM-minne samt 32/64GB internminne. Den har en 5.7-tums Quad HD (2560×1440) Super AMOLED Dual edge-skärm (upplösningen är 518ppi). Den kommer med Android 5.1 Lollipop. Galaxy S6 edge+ kommer i färgerna Gold Platinum, Black Sapphire, White Pearl och Silver Titanium.

Priserna blir förhållandevis höga: Galaxy S6 edge+ (32GB) , 7 990 kronor och för Galaxy S6 edge+ (64GB), 8 990 kronor.

Sida 1 av 252
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB