Första Applelanseringen utan köer

av Peter Pettersson

  En mycket ovanlig syn vid en försäljningsstart för en ny Apple-produkt.

Inga köer.

Vid Apples butik i Grand Central Station i New York var det mer eller mindre som en vanlig fredagsmorgon.

  Men det fanns många kunder som ändå ville titta på de nya Appleklockorna. De som vill köpa en får vänta. Enligt Josh som visade klockor får de som beställer en klocka i dag räkna med leverans först i juni.
  En del av Apples magi kanske mattas av utan de ringlande köerna vid försäljningsstarten för en ny produkt.
Men Apple räknar trots förseningarna av klockorna med att sälja över 25 miljoner klockor i år.

Blyertspenna funkar på Acers surfplatta

av Peter Pettersson
Fullsatt med mediafolk från hela världen
Fullsatt med mediafolk från hela världen

Acer satsar över hela linjen.
Allt från smarta band till storskärmar och gamingdatorer.
– Vi säljer 100 000 produkter om dagen året runt och siktar på att öka ännu mer, säger Jason Chen, VD för Acer.

NEW YORK
Taiwanesiska Acer har sedan några år valt att samla inbjudna media från hela världen i New York för att visa upp sitt kommande produktsortiment. Det som visades på 68:e våningen i 4 World Trade Center på Manhattan är produkter som kommer att dyka upp i de svenska butikerna efter sommaren.

Acer är sedan flera år en av de ledande leverantörerna på den svenska marknaden när det gäller billigare surfplattor och datorer. Men bolaget tillverkar det mesta inom konsument- och företagsmarknaden när det gäller skärmar, datorer, surfplattor, smarta mobiler och bärbar elektronik som smarta träningsband.

Allt finns inte på den svenska marknaden. Och alla de produkter som visades upp i dag kommer inte att komma heller. Åtminstone inte i närtid.
Det gäller till exempel den 5,5-tumsmobilen Liquid X2 som försetts med ett 4000mAh-batteri.

Hybrid av surfplatta och bärbar
Hybrid av surfplatta och bärbar

Redan tidigare har Acer satsat på hybriddatorer baserade på Microsofts Windows. Och bland de nya produkter som kommer till hösten finns flera nya hybrider med bra prestanda som dessutom börjar komma ned i pris. Hittills har priserna för hybriderna varit så höga att de nästan bara lockat kunder på företagsmarknaden.

Men nya tiotummaren Acer Switch 10 kommer att kosta runt 4 500 kronor när den landar i Sverige. Och det är nog ett pris som även många vanliga konsumenter kan tänkas betala för en kombinerad bärbar dator och surfplatta med bra prestanda.

Blyertspenna funkar på Acers nya skolplatta
Blyertspenna funkar på Acers nya skolplatta

På surfplattesidan var den nya skolplattan Iconia One 10 den mest intressanta nyheten. En snabb, enkel platta riktad mot skolorna som man också kan skriva på med en vanlig blyertspenna. Kul grej och säkert också användbar i undervisningen.

Parallellt med satsningen på Microsofts Windows fortsätter Acer att bygga Chromebooks som använder sig av Googles operativsystem Chrome. I dag visade Acer bland annat upp en 15-tums Chromebook byggd runt en Intel i5-processor. Om den kommer till Sverige är dock inte klart.

Kraftfull gamingdator i Acers Predator-serie
Kraftfull gamingdator i Acers Predator-serie

Dessutom gör Acer nu en rejäl satsning på gamingmarknaden med nya serien Predator som kommer både som stationära och kraftfulla bärbara datorer. Oklart om den kommer till Sverige. Det blir intressant att se hur gamingkunderna reagerar på den. Många av dem brukar vilja ha egna specialbyggen och är inte så lockade av färdigkomponerade maskiner från fabrik.

Acer lanserade tre nya smarta band i Liquid-serien
Acer lanserade tre nya smarta band i Liquid-serien

Bärbart eller wearables har kommit starkt senaste året. Ännu har Acer inte smart klocka, men man uppges arbeta på en sådan. Däremot visade man upp tre nya smarta band i Liquid Leap-serien som kan användas för att hålla koll på träningsresultat, puls och form.

 

 

 

Google tar upp kampen med mobiloperatörerna

av Peter Pettersson

Eller möjligen är det första steget i att Google kör över operatörerna på mobilsidan.

Det har pratats om Google-sökning planer på mobilsidan ett tag och i dag offentliggjorde man Project Fi som är en tjänst som blandar mobildata och wi-fi. Kunderna betalar bara för den data de använder.

Än så länge erbjuds Google nya tjänst bara i USA.

Om och när den kommer till Europa är inte klart.

Men det talas också om att Androidmobiler i kommande versioner ska defaulta till Googles nät och det lär inte mobiloperatörerna världen över gilla särskilt mycket.

Google nya sökmetoder slår mot småföretagare

av Peter Pettersson

Google planerar att genomföra en förändring i sina sökalgoritmer i veckan. Den betyder i korthet att sökjätten kommer att favorisera webbsidor som är designade för och ser bra ut på mobila enheter framför mera ”traditionellt” utformade sidor.

Förändringen kan leda till att den så kallade sidrankningen ändras och att sidor som tidigare legat hyggligt högt  upp vid en viss sökning på Google istället kommer längre ned eller på nästa sida.

Och nästa sida är inte ett ställe näringsidkare vill vara på. Flera undersökningar visar att över 70 procent av all webbhandel/beslut av köp av produkter eller tjänster sker bland de sökträffar som finns på första söksidan.

Ändringarna riskerar att slå hårdast mot småföretagare som kanske varken känner till eller har resurser att förändra sina webbsidor på kort tid.

Ny Apple-tv i juni

av Peter Pettersson
wwdc2015

Apples årliga utvecklarkonferens, wwdc, kommer i år att hållas 8-12 juni i Moscone Center i San Francisco.  Apple har för vana att väva in en mer eller mindre dolt budskap i sina inbjudningar till olika event.Och inbjudan till årets wwdc är tydligare än på många år.

Eller är det bara jag som ser en Apple-tv i mitten av bilden?

Den nya versionen av Apple-tv är en av de nyheter som väntas bli lanserade den 8 juni. Med stöd för Siri och dessutom väntas Apple öppna upp för en Appstore även för Apple-tv vilket kan komma att ge produkten en rad nya funktioner.

Som det varit hittills är det Apple som avgör vilka tjänster som får läggas till och möjligheten att öppna för tredjepartsutvecklare att mera fritt ta fram appar för Apple-tv kan vara en stor grej.

Samsung har svårt att tillverka tillräckligt många S6

av Peter Pettersson


IMG_0073

Enligt flera koreanska källor har Samsung svårt att få fram tillräckligt många Galaxy S6:or för att möta efterfrågan sedan mobilerna började säljas förra veckan.

Vad det betyder i antal enheter sålda eller beställda är dock inte känt. Både S4 och S5 har sålt sämre än vad Samsung från början prognostiserade och det kan vara så att bolaget efter de försämrade ekonomiska resultaten de senaste kvartalen dragit ned lite på förhandstillverkningen av S6:or.

Det kan leda till ytterligare problem för Samsung. Om man inte har telefoner att sälja kan kunderna välja konkurrerande märken. Och just nu har Htc och Huawei lanserat nya modeller som kan vara alternativ och Lg väntas släppa sin G4 inom kort. Dessutom är de båda nya Galaxymodellerna både dyra och omständliga att tillverka. Inte minst S6 Edge med det kurvade glaset på frontsidan som tar 3-4 timmar per telefon.

EU hotar Google med miljardböter

av Peter Pettersson

Google risker miljardböter till EU för att man mer eller mindre skapat en monopolmarknad för sökningar på Internet inom EU.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager kommer på onsdagen att offentliggöra att EU-kommissionen inom kort ska presentera formella anklagelser mot Google för brott mot gällande antitrustregler.

Om Google skulle fällas kan det leda till att företaget måste ändra sin affärsmodell inom EU och sökgiganten riskerar också böter på 2 miljarder Euro (motsvarande knappt 20 miljarder kronor).

Över en miljon Appleklockor sålda första dagen

av Peter Pettersson

Ännu har Apple inte släppt några officiella siffror över hur många Apple Watch som såldes till förhandsbokande kunder i helgen. Men de beräkningar som gjort av olika analytiker i USA pekar mot att någonstans mellan 1-2 miljoner klockor förhandsbokades.

Marknadsanalysbolaget Slice Intelligence hävdar att drygt 970 000 klockor förhandsbokades bara i USA baserat på en kundpanel de använder för att mäta säljprocesser. Global Equities Research säger att den totala siffran för första helgen på de marknader klockan kommer att säljas på från den 24 april ligger på 2,5 miljoner enheter.

Under 2014 såldes knappt 800 000 Android Wear-klockor total som en jämförelse.

 

 

 

 

Sida 1 av 245
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB