Är spruckna mobilglas snart bara ett minne?

av Peter Pettersson

Med nästa generations glas till smarta mobiler ska glaset klara ett fall från 1,5 meter i 80 procent av fallen. I vart fall om man ska tro utvecklarna på glastillverkarn Corning.

Cornings Gorilla Glass är av de mest använda glasen till smarta mobiler. Deras femte generation av glas ska tåla mer enligt företaget.

Återstår att se hur bra det verkligen är.

Samsung är en av de många leverantörer som använder sig av Gorilla Glass i till exempel Galaxy-serien.

Apple använder sig också av Corning som leverantör. Men påstås använda en egen glasvariant som är bättre än Gorilla Glass i Iphone 6s och 6s Plus.

Blir intressant att se vad man kommer med när Iphone 7 presenterar i september.

Priset är problemet för mobilt bredband – på mer än ett sätt

av Peter Pettersson

Telekomjätten Ericsson lider av att det går trögt för mobilt bredband. Det är förståeligt med tanke på hur stor del av Ericssons affär det segmentet utgör.

Det beror inte på att det är något fel på mobilt bredband. Tvärtom. Det är en otroligt bra teknisk lösning där vi i Sverige i dag kan komma upp i 40+ Mbs för nedladdning. Vilket motsvarar flera parallella hdtv-strömmar.

Själv har jag använt mobilt bredband i flera år efter att konstaterat att jag inte kan göra affärer med företag som Svensk Infrastruktur som använder sig av minst sagt skrupelfria affärsmetoder när man försöker sälja in fiberlösningar. Dessutom kan jag inte ta med nig fibern på semestern…

Problemet är kostnaden. Både för konsumenter och operatörer. För konsumenter som streamar mycket film är mobil bredband i de flesta fall alldeles för dyrt.  Om hushållet består av fler än två personer behövs troligen ett abonnemang med 200 GB data i månaden. Det går löst på 549 kronor per månad. 6 588 kronor per år.

För operatörerna är problemet att investeringskostnaderna (det vill säga till stor del Ericssons priser) är för höga.

Så kunderna drar sig för att använda mobilt bredband för att det är för dyrt och operatörerna drar sig för investera i mobilt bredband för att kostnaderna är för höga och kunderna för lite intresserade. Och det slår mot Ericsson.

Någon annan lösning än att Ericsson pressar ned investeringskostnaderna är svår att se och det ska bli någon riktig fart på användandet av mobilt bredband.

Samsungs nya Note visas 2 augusti

av Peter Pettersson

Samsung tidigarelägger lanseringen av nästa version av Galaxy Note. Den nya modellen, som väntas kallas Galaxy Note 7, visas upp vid simultana Unpacked Events i New York och i London den 2 augusti.

Förra året var lanseringen den 15 augusti och 2014 var den i början av september i samband med starten för IFA-mässan i Berlin.

En tidigare lansering ger Samsung mer utrymme att marknadsföra och sälja den nya modellen innan Apple släpper sin nya Iphone vilket väntas ske andra veckan i september, efter årets IFA-mässa som går 2-7 september.

 

Så bra blir Apple Watch med Watch OS3

av Peter Pettersson

Mäta träning är en av de viktigaste funktionerna i Apples smarta klocka. I de första versionerna har träningsfunktionerna varit sådär. De är bättre i de betaversioner som finns av Watch OS3, men när det en bra bit kvar till bra.

En nyhet är att skärmbilden till varje typ av träning kan anpassas. Du kan välja tid, snittakt, puls och distans och om du vill se alla eller bara något/några. Det är ett steg framåt.

Men, fortfarande kan du inte se måluppfyllelsen för dagen utan att byta skärmbild och lämna träningsfunktionen eller gå in i din Iphone och klicka på Aktivitetsappen. Det är en brist.

Jag vill kunna kolla snabbt hur mycket jag har kvar för att nå målet. Utan att riskera att snubbla och slå mig fördärvad genom att pilla med bildbyte eller behöva hala fram mobilen under en löprunda. Hur svårt kan det vara att fixa något som Garmin och andra haft i sina  träningsklockor i över tio år?

Det finns visserligen en widget för träning att lägga på startskärmen till Iphone i IOS 10. Men den är just nu så långsam att uppdatera att den i praktiken är oanvändbar.

Än så länge handlar det om betaversioner. Det finns tid att fixa bristerna. Om Apple vill.

Och när ni ändå är på gång kan ni väl göra en dashboard både för Mac OS, Icloud och Ipad också. Varför den smarta klockans träningsfunktioner bara ska gå att avläsa i klockan eller i en Iphone övergår mitt förstånd.

Pokémon Go klirrar i Apples kassa

av Peter Pettersson
IMG_1180

Det nya heta AR-spelet Pokémon Go är en succé inte bara bland användarna utan även för The Pokémon Company och amerikanska Niantic som utvecklat Do-versionen. Och inte minst för Apple som får en andel av intäkterna frånse köp inuti appen som användarna gör.

Pokémon Go har sedan det släpptes i USA, Australien och Nya Zeeland förra torsdagen  redan fler användare än Snapchat och Whatsapp.

Själva appen är gratis, men du erbjuds olika tilläggsköp i appen. Som framgår av bilden är inte ens villakvarteren i västra Täby fria från Pokèmons som måste fångas in…

Spelet ska släppas officiellt även i Europa inom de närmaste dagarna.

PC-döden har hunnit i fatt Apples Macar

av Peter Pettersson

PC-försäljningen har backat med runt tvåsiffriga tal år från år under den senaste femårsperioden. Smarta mobil i första hand och surfplattor i andra kannibaliserar på persondatorerna som för många ter sig som lite föråldrad teknik som inte behövs.

På företag, organisationer och myndigheter behövs dock fortfarande persondatorer och det är den försäljningen som håller PC-tillverkarna under armarna.

Fram till sista kvartalet 2015 gick Apple mot strömmen på persondatorsidan. Under åtta kvartal i rad ökade Apples försäljning av Macintoshdatorer när PC-försäljningen som helhet backade.

Nya siffror från analysföretagen IDC och Gartner pekar mot att Apples försäljning av Macar minskade med 4-8 procent under årets andra kvartal.

De exakta siffrorna får vi dock vänta på till Apple redovisar sitt kvartalsresultat den 26 juli.

Smarta klockor med mobilfunktion tar fart i år

av Peter Pettersson

Enligt en ny rapport från analysföretaget Canalys kommer smarta klockor med inbyggd mobilfunktion att börja ta fart i år i samband med att Apple väntas släppa en ny Apple Watch med mobilfunktion i september.

Canalys räknar med att 7,5 miljoner smarta klockor med inbyggd mobilfunktion kommer att säljas i år för att sedan öka till drygt 50 miljoner årligen år 2020.

Även Samsung och LG har redan modeller med inbyggd mobilfunktion.

Sverige tjänar på IT-satsningar

av Peter Pettersson

Enligt en rapport från World Economic Forum, WEF, hör Sverige till de sju länder i världen som har mesta nytta av och tjänar mest på sina IT-satsningar. I rapporten Global Information Technology Report hävdar WEF att USA, Singapore, Finland, Nederländerna, Sverige, Schweiz och Israel ärr de länder som får mest för de pengar de satsar på IT-utveckling.

I rapporten menar WEF att det inte är statliga satsningar som driver utvecklingen utan enskilda entreprenörers initiativ.

 

Hur länge håller armbanden till Apple Watch?

av Peter Pettersson
IMG_0665

Det har varit en hel del diskussion på olika forum om hur bra kvalitet det är på armbanden till Apple Watch. Och även om de priser Apple tar ut för armbanden.

De beräkningar jag gjort baserat på de uppgifter som finns om produktionskostnaden för ett armband visar att Apples vinstmarginal på armband som kostar 525 kronor är upp emot 2 000 procent!

Då ska det som hände mitt band för några dagar sedan inte vara möjligt. Inte efter att jag använt det regelbundet i mindre än två månader.

Bandet släppte plötsligt från spännets ena del.

Som framgår av bilden bygger konstruktionen på att man gjort små hål i bandet för att sedan klämma igenom piggar som finns inuti fästet till klockan. Uppenbarligen har dessa släppt.

Med de priser Apple tar för armbanden borde konsumenterna kunna förvänta sig högre kvalitet.

Hittar rätt film på streamingtjänsterna

av Peter Pettersson

Justwatch.com är en tjänst som tagits fram av en startup i Berlin som gör en enkel översikt  över vad som finns att se på de stora streamingtjänsterna: Netflix, Viaplay, HBO Nordic, Cmore med flera.

En svensk version har precis lanserats på https://www.justwatch.com/se och har du en Androidtelefon finns det även en app i Google Play.

Vad jag kunnat se verkar Justwatch funka som planerat.

Sida 1 av 271
 • Tjänstgörande redaktör: Liv Hävermark
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB