Netflix med nedladdning i nya appen

av Peter Pettersson
netflix

Netflix har öppnat möjligheten att ladda ned filmer och tv-program i telefonen eller surfplattan för att titta på dem senare och utan att det drar mobildata.

Initialt har Netflix sagt att bara rör sig om en begränsad mängd av det totala utbudet tills man löst avtal med alla rättighetsinnehavare. Men när jag kollade utbudet i den svenska appen är det ändå rätt stort redan nu.

 

När likheten blir mer än slående

av Peter Pettersson
img_0768

Bilden ovan visar Apples EarPods. En variant på hörlurar som Apple lanserade 2012, som nu också finns med Lightningkontakt för Iphone 7-serien.

Det är de hörlurar som inte har någon metall på sig. De andra är inte någon ny modell från Apple.

Istället handlar det om de hörlurar som följer med kinesiska Zte mobil Axon 7.

Undrar vad Apples advokater har att säga om det?

Netflix passerar en miljon abonnenter i Sverige

av Peter Pettersson

Amerikanska Netflix  passerade under tredje kvartalet en miljon abonnerande hushåll i Sverige. Det visar en undersökning av analysföretaget Mediavision. Netflix är ohotat störst bland betaltjänsterna på den digitala tv-marknaden.

Undersökningen visar att Netflix under tredje kvartalet 2016 nådde  en fjärdedel av de svenska hushållen i åldersgruppen 15-74 år, motsvarande drygt en miljon abonnenter. Det är ungefär lika mycket som samtliga övriga streamingaktörer sammantaget. Näst störst är MTG:s Viaplay och HBO Nordic.

Totalt sett har cirka 35 procent av hushållen ett abonnemang för en eller flera strömmade betal-TV-tjänster. Inom ett år väntas denna andel passera 40 procent. Därmed närmar sig innehavet av strömmade betal-TV-tjänster gradvis traditionell digital betal-TV som finns i knappt 60 procent av hushållen.

Tele2 sänker priset rejält för dem med många enheter

av Peter Pettersson

I dag är det inte ovanligt att även privatpersoner har mer än en enhet som behöver ett sim-kort för att kunna ansluta till Internet där det inte finns tillgång till trådlöst nätverk.

Mobil och surfplatta är inte ovanlig kombo.

Men det har de flesta mobiloperatörer inte anpassat sig till.

Extra månadsavgift för mer än ett sim-kort är rätt vanligt.

Nu tar Tele2 ett nytt steg i priskriget och erbjuder upp till nio sim-kort till varje abonnemang. Utan extra kostnad. Det antal kort du väljer delar på den surfmängd per månad du beställt.

Ganska snygg lösning

Men om du redan är kund hos Tele 2 och har ett mobilabonnemang och ett extra abonnemang till din surfplatta får du ingen information från Tele 2 om möjligheten att säga upp det extra abonnemanget och istället beställa fler sim-kort till ditt huvudabonnemang. Det är inte en lika snygg lösning.

Ny Ipad på nyåret

av Peter Pettersson

Enligt sajten Patently Apple är en ny Ipadmodell på väg ut i början av nästa år. Det ska röra sig om en 10,5-tums Ipad. Större än dagens 9,7 tummare, men mindre än och billigare än Ipad Propå 12,9 tum.

Med den nya modellen siktar Apple på en ökad marknadsandel bland företag och inom utbildningssektorn.

Den kraftiga nedgången för surfplattor har börjat plana ut och enligt Apples ekonomidirektör Luca Maestri har Apple redan i dag en 82-procentig marknadsandel när det gäller dyrare surfplattor (över 200 dollar).

Samsung satsar på ansiktslyftning av Galaxy S7

av Peter Pettersson

Efter katastrofen med Galaxy Note 7 har Samsung en modell som hade premiär i februari att sätta emot nya Iphone 7-modellerna nya Xperiamodeller från Sony, nya One PlusT, Huaweis nya, med flera.

Ett sätt att snygga till en förhållandevis gammal produkt är att ge den en ny färg. Och det är vad Samsung satsar på till julhandeln.

Att man väljer pianosvart är väl inte något någon förvånas över.

Iphone 7:s mest eftertraktade modeller är de nya pianosvarta.

Och både åtgången på karbon- och kopieringspapper måste ha varit stor på Samsungs utvecklingsavdelning de senaste snart tio åren.

Den 9 januari är det tio år sedan Apples dåvarande vd Steve Jobs visade upp den första Iphonen i San Francisco.

Svt:s Dold.se steker upp gamla rester

av Peter Pettersson

Det är självklart så att säkerheten är viktig på Internet. Så ur det perspektivet är det i och för sig bra att Dold gör en grej på de stora lösenordhacken. Men huvuddelen av de hack man talar om är rätt gamla.

Med andra ord om din e-postadress finns med bland dem som hackats är det sannolikt att en eventuell skada till följd av det redan borde ha inträffat. Annars har du nu möjlighet att byta lösenord.

Så någon anledning till panik finns inte. Med lösenordet till din e-post kan inte någon ställa till så mycket skada. Dina pengar på internetbanken lär inte påverkas. Möjligen ditt Paypal-konto om du använt exakt samma lösenord och e-postadress till det som den som hackats.

Om du vill veta om din e-post hackats kan du går in på http://haveibeenpwned.com

För att öka säkerheten bör du aktivera tvåstegsverifiering på ditt e-postkonto. Då används ett unikt automatgenererat lösenord från till exempel Google som du måste lägga in i inställningarna till ditt e-postkonto på alla enheter det ska funka på. Dator, surfplatta, mobil. Dessutom krävs en kod skickad med ett sms till din mobil för att kunna logga in på till exempel Google, utöver ditt eget lösenord.

Med tvåstegsverifieringen på är du sedan rätt OK.

Nya Macbook Pro har landat

av Peter Pettersson

 

img_0681Ett testexemplar av Apples nya Macbook Pro 15″ anlände i fredags. En imponerande maskin.

Testexemplaret har  2,6 GHz processor och 256 GB flashlagring och den nya Touch bar som är en sorts hybrid mellan touchskärm och vanligt tangentbord. Dessutom fingeravtrycksläsare.

Så här långt är känslan: Yes. Hindret är priset. 26 995 kronor är mycket pengar.

Apple försvarar sig med den höga kvaliteten, prestandan och långa livslängden. Och det sista kan jag faktiskt gå i god för. 2006 köpte jag den första Intelbaserade Macbook Pron i 15-tumsmodell. Den gick lös på nästan 30 000 kronor då med.

Ett antal år senare sålde jag den till min svåger vars dotter använde den till förra hösten.

Nio år är lång livstid för en bärbar dator. Inte bara att den funkar, utan att den också klarar av uppgraderingar till nya versioner av operativsystemet. Att göra om det med en Windowsbaserad PC tror jag inte är möjligt.

One Plus 3T kan ge Samsung en match

av Peter Pettersson
oneplus-3t-gunmetal

OnePlus 3T är de senaste uppgradering av OnePlus flaggskeppsmodell.OnePlus 3T bygger vidare på  OnePlus 3 men med uppdateringar i både hårdvara och mjukvara baserade på önskemål från OnePlus Community.

Några av de viktigaste nyheterna är Dash Charge och större batteri. Batteriet får 3400 mAh, en ökning på 13 procent . Precis som OnePlus 3 stödjer även 3T Dash Charge som ger en hel dags användning på en halvtimmes laddning.

Ny och snabbare processor med Snapdragon 821 och 6GB LPDDR4 RAM. Ny kamera med 16MP. Huvudkameran har också fått funktionen Smart Capture som ska förbättrar bilder tagna  i svåra ljussituationer.

OnePlus 3T är konstruerad i unibody aluminium och är  7,35 mm tjock. Modellen kommer primärt i färgen Gunmetal och ska även senare finnas  i Soft Gold.

Den har en 5,5-tums , 1080p Optic AMOLED-skärm som ger 401ppi. OnePlus 3T hr en uppdaterad version av OxygenOS som ska ge en renare Android-upplevelse och bättre prestanda.

OnePlus 3T dyker upp i Sverige den 28 november och kommer i två olika modeller:64 GB med ett pris på 4295 SE och en 128 GB-modell för 4795 SEK.

Världen största medieföretag saknar ansvarig utgivare

av Peter Pettersson

I kölvattnet av det amerikanska presidentvalet har debatten om Facebooks påverkan på val på nytt blossat upp.

I vilken utsträckning den falska information inför valet som spridits på Facebook påverkat valutgången är givetvis omöjligt att säga i dag. Det kan möjligen framtida forskning klarlägga.

Men det mest intressanta, eller snarare skrämmande i sammanhanget, är att Facebook vägrar att ta sitt publicistiska ansvar.

Medier runt om i världen har ansvariga utgivare som får stå till svars om de via sina kanaler sprider felaktig, lögnaktig eller annan information som bryter mot gällande lagstiftning.

Det leder till att ansvariga utgivare ser till att deras organisationer kollar upp materialet innan det publiceras och tar bort sådant som visar sig vara fel om det upptäcks först efter publicering.

Facebook är ett amerikanskt företag som tar bort bilder på nakna kroppsdelar snabbt som blixten. Men i övrigt tar man i stort sett inte bort någonting.

Det finns de som hävdar att Facebook lika lite som posten kan ansvara för innehållet i den information som skickas där. Jag menar att det är ett felaktigt resonemang. Posten kan jämföras med en internetleverantör. Och får, på grund av posthemligheten, inte förhandsläsa det som sänds via dem.

För Facebook är situationen annorlunda. Oavsett hur bolagets ledning ser sitt bolag är det ett mediaföretag. Åtminstone ett mediaföretag också.

En undersökning av Mediavision av väljarnas beteende inför valet i Sverige 2014 visar att  Facebook var den viktigaste källan för politisk information för förstagångsväljarna. 60 procent i åldersgruppen 18-25 uppgav att de fick huvuddelen av den politiska information som bidrog till hur de valde att rösta från Facebook.

Då kan man inte som Facebooks grundare Mark Zuckerberg säga att bolaget inte vill vara sanningens väktare, eller som Zuckerberg själv skriver på Facebook: ” jag tror att vi måste vara extremt försiktiga med att bli domare av sanningen”.

Men det är precis det ett medieföretag måste vara. Det håller inte att bara ta in pengarna man tjänar på att användare konsumerar ett innehåll Facebook inte betalat någonting för. Som det största medieföretaget i världen måste Facebook också ta ett publicistiskt ansvar.
 
Sida 1 av 278
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB