Starkt resultat av Apple

av Peter Pettersson

Apples sista kvartal på verksamhetsåret 2013/20014 vilket var kalenderårets tredje, gick bättre än väntat. Vinsten för perioden juli-september blev 8,47 miljarder dollar. Förra året var resultatet samma period 7,51 miljarder dollar.

Försäljningen av Iphones ökade med 16 procent till 39,3 miljoner enheter. Ipadarna backade dock med 13 procent till 12,3 miljoner enheter.

Macförsäljningen ökade med 21 procent till 5,5 miljoner enheter.

Det är klart starkare siffror än värsta konkurrenten Samsung som tidigare i oktober vinstvarnade och nu räknar med en 60-procentig försämring av vinster och en 20-procentig försäljningsminskning.

För det innevarande kvartalet, som också innefattar julhandeln, räknar Apple med en försäljning på 63,5-66,5 miljarder dollar. Klart högre än den 63,5 som analytikerna förväntat sig.

Den största anledningen till den höjda prognosen är stark efterfrågan på Iphone 6 och 6 Plus.

Apples samarbete med IBM inom företagssektorn väntas kunna generera en extra försäljning av över 30 miljoner IOS-enheter på årsbasis.

Aktien steg 2,14 procent under den ordinarie handeln och ytterligare 1,44 procent på eftermarknaden sedan resultatet rapporterats.

 

Apple har släppt IOS 8.1

av Peter Pettersson

I kväll släppte Apple uppdateringen av operativsystemet IOS till 8.1

Den nya versionen innehåller en hel del tillfixningar från 8.0.2. Bland annat bättre Bluetoothfunktionalitet.

Dessutom är Kamerarullen tillbaka i Bilderappen. Vilket vi tackar för. Vem som kom på att ta bort den och varför lär vi aldrig få reda på.

Vidare finns nu Icloud-bildbibliotek som betafunktion. Väljer man att aktivera det lagras alla bilder upp till Icloud och kan sedan hanteras på alla anslutna enheter så länge man loggar in med sitt Apple-ID.

För dem med lite plats på disken i Iphonen kan Optimera Iphonelagring vara det bäst alternativet. Då sparas bara minde versioner av bilder i mobilen.

Dessutom har 8.1 stöd för integration med OS/X 10.10 (Yosemite) så att man kan ringa och ta emot samtal på en Ipad eller Mac så länge Iphonen och den andra eller de andra enheterna är på samma nätverk och är inloggade på samma Apple-ID. Man kan då ringa och svara från Macen i vardagsrummet fast mobilen ligger i köket. Till exempel.

Snart vågar ingen låta bli att streama

av Peter Pettersson

I förra veckan backade HBO i USA och kommer nu att tillåta dem som vill att teckna avtal för HBO som streamingtjänst utan krav på att man har HBO via kabel också.

Att det varit så är ett utslag av den protektionism som ofta utmärker utsatta branscher. Så länge man har något som är av extra värde för kunder krånglar man till det och ställer krav för att försöka krama ut lite mera förtjänster.

Ofta slår det åt andra hållet istället och skapar en sur eftersmak hos kunderna som det tar lång tid att skölja bort.

Men HBO:s ändrade attityd fick tv-jätten CBS att direkt följa efter och börja erbjuda streaming de med.

TV-branschen står antagligen inför sin största förändring sedan tv-sändningar startade. De som är födda på från sent 70-tal och framåt är närmast helt ointresserade av tablå-tv. Hur länge till det kommer att gå att sända tv på det sättet är svårt att säga. Men helt klart har det redan nått toppen och börjat åka i utförsbacken.

Googles nya Nexusfamilj

av Peter Pettersson

I dag släppte Google sin nya mobil Nexus 6 (som byggs av Motorola, blivande Lenovo) och surfplattan Nexus 9 (som byggs av Htc).

Släppet skedde i form av ett inlägg på Googles officiella Androidblogg.

Nexus 6 har en 5,96-tums skärm, 13 Mpixel kamera och en Snapdragon 805 med stöd för 64 bitar vilket nu också Andorid har i version 5 eller Lollipop som den heter internt på Google.

Surfplattan Nexus 9 har en 8,9-tumsskärm och en 64-bitarsprocessor den också. Den har också försetts med Htc:s Boomsoundhögtalare.

Exakt när de nya modellerna kommer till Sverige är inte klart ännu. Det finns heller inget officiellt släppdatum för Android 5.0.

 

Vad händer med Microsofts surfplattor?

av Peter Pettersson

Det är knappast en hemlighet att Microsoft har haft det tufft på surfplattemarknaden. Deras Surfaceplattor har har mycket svårt att locka kunder och de jätteförluster de två första modellerna orsakade företaget bidrog sannolikt till att förre vd:n Steve Ballmer fick lämna skutan.

Nu när Apple är på väg att lansera en ny generation plattor på torsdag dyker det upp allt fler tecken som kan tyda på att Microsoft är på väg att ge upp surfplattorna. Uppgifter som cirkulerat på Nätet sedan förra veckan gör gällande att senaste Surfacemodellen hittills sålt en miljon exemplar.

Apple säljer runt 13-14 miljoner Ipads ett dåligt kvartal.

Marknaden för surfplattor har bromsat in. Antalet sålda enheter ökar fortfarande. Men betydligt långsammare än i början.

 

Bra videokamera

av Peter Pettersson

Det har varit en del diskussioner om kvaliteten på kameran i nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus.  När de nya modellerna lanserades var det en del kommentarer på chatten om att de ”bara” hade åtta megapixels kamera.

Nu är det inte enbart antalet megapixlar som avgör hur bra en kamera är. Det är lite som att snöa in på hur många hästkrafter en bilmotor kan utveckla. Men om inte drivlinan förmår att föra över den kraften till drivhjulen så spelar antalet hästkrafter en underordnad roll för hur fort bilen går i verkligheten.

Och de här två testklippen som jag tog under ett besök i New York förra veckan visar ganska väl vilken kvalitet man kan få från Iphone 6 Plus vid videoinspelning.

Båda klippen är tagna på fri hand stående på trottoaren vid Times Square.

 

Iphone 6 Plus populärare än väntat – produktionen ökas

av Peter Pettersson

Det förefaller som om Apple varit för försiktiga i sin egna prognoser över efterfrågan på Iphone 6 Plus.

Hittills har fler kunder än väntat valt den större modellen och Apple har nu, enligt flera källor, sagt till sina underleverantörer att öka produktionen av Iphone 6 Plus.

För närvarande är det långa väntetider på Iphone 6 Plus och fler kunder än tidigare tycks också välja telefoner med större större lagringskapacitet än den 16 GB som de billigaste modellerna har.

 

Iphone 6 direkt upp i topp

av Peter Pettersson

Trots att den inte släpptes för försäljning i Sverige förrän fredagen den 26 september tog Iphone 6 förstaplatsen på Telias försäljningstopp för september månad.

Även Iphone 6 Plus tog sig in på listan med en femteplats. Ett år gamla iphone 5s är tvåa och Samsungs senaste toppmodell Galaxy S5 trea.

Anmärkningsvärt är att den så kallade ”floppen” Iphone 5c ett drygt år efter att den kom ut på marknaden återfinns på åttonde plats av de mest sålda mobilerna.

Så här se hela listan ut:

1. Apple Iphone 6 4G (Ny)

2. Apple Iphone  5s 4G (1)

3. Samsung Galaxy S5 4G (3)

4. Samsung Galaxy Express 2 4G (2)

5. Apple Iphone  6 Plus 4G (Ny)

6. Sony Xperia Z34G (Ny)

7. Sony Xperia E1 (4)

8. Apple Iphone  5c 4G (5)

9. Sony Xperia Z1 Compact 4G (7)

10. Samsung Galaxy S4 4G (6)

Vass aktionkamera och ny mobil

av Peter Pettersson

En aktionkamera som alla kan använda .
Och en ny mobil med lika bra kamera fram och bak.
Det ska tillsammans med ny programvara för videodelning hjälpa Htc tillbaka på marknaden.

NEW YORK
Mobiltillverkaren Htc har några hårda år bakom sig. Trots att man tillverkar bra mobiler har marknadsandelarna inte ökat. Senaste toppmodellen Htc One (M8) är minst lika vass som Samsungs Galaxy S5, men säljer inte alls lika bra.
På en marknad där Apple tar hem över 60 procent av vinsterna för smartphones och Samsung runt 30 blir det tufft för övriga tillverkare som får dela på under tio procent av pengarna.

IMG_7904.JPG
Det kan vara en av förklaringarna till att Htc nu också satsar på actionkameror. Men nya kameran Re är bra, enkel att använda och funkar smidigt mot mobiler – både Androider och Iphones.
Den kan göra aktionkameran mera intressant för en bredare grupp användare. Inte bara våghalsar och multisportare.

IMG_7920.JPG
Nya mobilen Desire Eye har lika vassa kameror fram och bak och ny teknik för enklare selfies och videodelning genom nya appen Zoe. Zoe kommer också att fungera både på Androider och på Iphones.
Kameran Re kommer att få ett rekommenderat pris runt 2 000 kronor .
Desire Eye kommer att kosta 4 999 kronor.

Sida 1 av 234
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB