Microsoft något bättre än väntat

av Peter Pettersson

Microsoft gick aningen bättre än analytikerna väntat sig senaste kvartalet. Men för surfplattorna i Surfaceserien var kvartalet relativt blekt. Microsoft rapporterade intäkter på 500 miljoner dollar. De senaste två kvartalen har den siffran varit 893 miljoner respektive 400 miljoner dollar. Intäkterna för kvartalet stannade på 20,40 miljarder dollar mot förväntade 20,39. Vinsten per aktie blev 0,68 dollar mot förväntade 0,63. Aningen bättre än förväntningarna men fortfarande sämre än motsvarande period i fjol då vinsten per aktie blev 0,72 dollar.

Microsoft förklarar nedgången delvis med minskad efterfrågan på persondatorer. Windowsförsäljningen ökade dock med fyra procent. Starkast ökade Pro-versionerna. Troligen en effekt av att Microsoft slutat ge support på Windows XP och därmed tvingat företagskunder att uppgradera.

Molntjänsterna blir allt viktigare för Microsoft och Azuredelen ökade omsättningen med 150 procent. Annonsintäkterna från sökmotorn Bing ökade med 38 procent och antalet privatkunder som abonnerar på Office 365 Home ökade med nära en miljon till 4,4 miljoner under kvartalet.

Apples resultat bättre än väntat

av Peter Pettersson

Apple sålde bättre senaste kvartalet än den så kallade marknaden hade räknat med. Någon avmattning av efterfrågan på Iphones syns inte. Bolaget sålde 43,7 miljoner Iphones mot analytikernas genomsnittliga förväntade 37,7 miljoner.

Försäljningen för bolagets andra kvartal i det brutna räkenskapsåret landade på totalt 45,6 miljarder dollar. Två miljarder dollar bättre än de förväntade 43,6 miljarderna som analytikerna räknat med.

Däremot såldes det färre Ipads än väntat. Totalt blev det 16,7 miljoner för kvartalet mot förväntade 19,7 miljoner. En siffra som till stor del troligen beror på en avmattning i efterfrågan för surfplattor generellt. De flesta analyshus räknar med att efterfrågan på surfplattor kommer att mattas av under året generellt.

Macförsäljningen gick aningen bättre än väntat och försäljningen av Ipods gick något sämre än väntat.

Vinsten för kvartalet blev 11,62 dollar per aktie mot förväntade 10,16.

I samband med att resultatet presenterades offentliggjorde Apple ytterligare återköp av aktier och en aktiesplit (7-1) för att göra enskilda aktier billigare och göra det möjligt även för småsparare att köpa aktier i bolaget.

Sedan resultatet publicerats steg Apples aktiekurs med runt åtta procent på den så kallade eftermarknaden.

Premiär för Svt Flow

av Peter Pettersson

Svt:s nya webbtjänst, Svt Flow. har premiär på onsdagen. Flow är en blandning mellan ”on demand-tv” och vanlig tablåsatt tv där man ska kunna välja att följa ett flöde av program eller att hoppa i tablån om man hellre vill det. Svt beskriver tjänsten som ett sätt att möta publikens växande behov av tv på Internet.

Ett antal nya program får premiär under onsdagen. Bland andra träningsprogrammet Svett och etikett, På jakt med Lotta och Leif och en fotbolls-tvodd med Anna Tascha Larsson och David Fjäll.

Varje dag, klockan 06.00, publiceras cirka tio titlar i SVT Flow.

Iphone 6 kan få premiär redan i juni

av Peter Pettersson

Från flera olika håll kommer uppgifter som gör gällande att Iphone 6 kommer att lanseras redan måndagen den 2 juni då Apple inleder sin årliga utvecklarkonferens, wwdc, i San Francisco.

Flera tidigare Iphonemodeller premiärvisades på wwdc. Både Iphone 3, Iphone 3G och Iphone 3GS lanserades i juni i samband med wwdc. De släpptes sedan för försäljning i Usa i juli och i Sverige i slutet av augusti/början av september.

Mycket talar för att det kan bli så även i år.

Iphone 6 väntas bli en 4,7-tumsmodell. Någon modell med större skärm än så verkar inte troligt enligt de källor jag har haft kontakt med och av det som hittills kommit ut från mera seriösa Apple-bevakare.

Dessutom kan wwdc i juni innebära premiär för Apples första ”wearable-produkt”. Även om man inte vill bekräfta det officiellt arbetar Apples sedan över två år tillbaka med flera olika bärbara lösningar som kombinerar datorfunktioner med telefon, träning, livsstil och övervakning av vitala medicinska värden.

Nike lägger ned Fuelband

av Peter Pettersson

Nike sa upp de flesta av utvecklarna som arbetat med träningsarmbandet Nike Fuelband i slutet av veckan, uppger amerikanska Cnet.
I praktiken innebär det att vidareutvecklingen av Fuelband stoppas.
Nike uppger att försäljningen av Fuelband SE kommer att fortsätta och att programvaran ska fortsätta utvecklas. Supporten kommer att fortsätta under överskådlig tid säger man.
Men i praktiken torde det innebära att Fuelband är på väg att bli historia.

20140420-100038.jpg

Vågar du mäta hur du kör?

av Peter Pettersson

Den nya svenska appen Enerfy håller koll på hur du kör bil och delar information med andra. Huh. Vågar man?
Appen samverkar med en så kallad OBD-läsare som kopplas in i bilens serviceuttag som oftast sitter strax under ratten.

Sedan registreras hur man kör och om körstilen medför onödigt mycket utsläpp och liknande.

Appen finns både för Iphone och Androider på Appstore och Google Play.

Mobilen blir snabbköpskassa

av Peter Pettersson

Ica testar självskanning direkt med en app i Iphone. Självskanningen i mobilen görs via Ica:s app, Ica Handla.
Först ut att erbjuda lösningen är två IcabutikerMaxi Ica Stormarknad Solna och Ica Supermarket Kista. Fler butiker kommer att läggas till successivt under året.

Apple klarar sig från Heartbleed-buggen

av Peter Pettersson

De som använder Apples Macar med operativsystemet OS/X, Iphones, Ipads eller Ipod Touch med operativsystemet IOS drabbas inte av den så kallade Heartbleed-buggen som blev känd i veckan.

Heartbleed-buggen gör att kryptering via OpenSSL som används av mängder med webbtjänster kan bli synliga för hackare.

Apple använder dock inte samma teknik i sina operativsystem. Det gör däremot Googles Android. I går bekräftade Google att Android 4.1 är sårbart för Heartbleed-buggen och att en så kallad säkerhetspatch är på väg.

FRA slutar inte lyssna

av Peter Pettersson

Post- och telestyrelsen säger att man inte tänker jaga internet- och teleoperatörer som slutar lagra information sedan Datalagringsdirektivet i praktiken skrotats av EU-domstolen.

Det kan tydas som att det inte längre finns någon övervakning av vad som sker på Internet i Sverige.

Men då glömmer man FRA. Eller Försvarets Radio Anstalt, som är det lätt byråkratiska namnet på Sveriges spioncentrum sedan 1962. En verksamhet som hade sina rötter i svenska militära signalspaningsorganisationer från före Andra Världskriget.

Genom den kritiserade FRA-lagen som piskades igenom i Sveriges Riksdag 2006 med gråtande moderater som tubbades att följa partilinjen av statsminister Fredrik Reinfeldt, ges FRA uppdraget att spana på all kabeltrafik som går över Sveriges gränser.

När det gäller mobiltrafik är det inte så stor del av trafiken som gör det. Men när det gäller datatrafik så är det nästan det mesta. De flesta av de populäraste gratismejltjänsterna, social medierna med flera har sina huvudservrar utanför Sverige och trafiken passerar därmed gränsen och kan avlyssnas av FRA.

Och skulle inte FRA snappa upp informationen kan spionmyndigheten säkert få hjälp av amerikanska NSA som med all säkerhet fortfarande lyssnar på allt och lite till.

Hur kommer Itunes att förändras?

av Peter Pettersson

Amerikanska musiktidningen Billboard hävdar att Apple jobbar med den största omgörningen av Itunes på tio år.

Senaste åren har intresset för att köpa musik på Itunes svalnat till förmån för streamingtjänster som Pandora, Spotify, Wimp, Napster med flera. Även om den långsiktiga lönsamheten för den typen av tjänster är tveksam beroende på för få fullbetalande kunder för att i längden kunna betala ut ersättningar för all spelad musik till upphovsrättsägarna, så är de populära.

Lite på samma sätt som Boxman var toppen under IT-boomen på 90-talet. Man kunde som konsument köpa billiga cd som subventionerades av riskkapitalister. Det var billigt tills Boxman gick omkull. Risken är stor att samma sak händer med streamingtjänsterna. Så länge de tillströmningen av nya kunder är hög kan de betala efter som de betalar i efterskott. Men den dagen nya kunder slutar komma i samma utsträckning måste abonnemangspriserna höjas eller antalet fullbetalande öka. Annars räcker inte intäkterna till.

Hur som helst lär nedgången för Itunes tvinga Apple att hitta på nya varianter.

Itunes Radio som lanserades i höstas går sådär enligt rapporter från Usa och uppenbarligen krävs mer för att få kunderna att vara trogna Itunes.

Några av de saker som tros vara på väg är en app för Android och nya varianter på streamad musik även från Itunes.

Gissningsvis kommer Apple att lansera nyheterna kring Itunes på Word Wide Developer Conference i San Francisco den 2 juni.

Sida 1 av 218
 • Tjänstgörande redaktör: Robin Nilsson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB