Nya Macbook Pro med touchbar

av Peter Pettersson
macbookpro2016touch

Apple släppte nya Macbook Pro-modeller på produktlanseringen på torsdagskvällen svensk tid. Men inga nya Imacs den här gången. Det är två år sedan Macbook Pro-serien uppgraderades senast.

De tre nya modellerna är två 13-tums och en 15-tums Macbook Pro. Den billigaste får ett pris i USA på 1 499 dollar. Gissningsvis mellan 13999 och 15000 svenska kronor. Men den har inte den nya Touchbar som ersätter funktionstangenterna och är en sorts hybrid mellan en tryckkänslig skärm och traditionellt tangentbord som verkar rätt spännande.

apple-macbookpro-3

13-tummaren med Touchbar kostar 1799 dollar och 15-tummaren från 2399 dollar. Även om marknaden i Sverige i högre grad efterfråga dyrare bärbara med bättre kvalitet ligger Apples priser i den högre sfären. 15-tummaren landar på väl över 20 000 kronor här i landet. Mycket pengar för en bärbar.

appletv_ipadpro10_iphone7_regalwatchnow-facebook_medium

Apple visade också upp en ny tv-app för Apple-tv, Iphone och Ipad som ska visa översikter och göra det enklare att hitta tillgängligt innehåll. Appen släpps dock inte förrän i december.

 

 

Microsoft lanserar egen Imac-variant

av Peter Pettersson

 

microsoft-imackopiaDet går nog inte att uttrycka på något annat sätt. Apple lanserade sin första Imac 1998. Imac var inte Apples första allt-i-ett-dator. Det var Macintosh SE som kom 1986. Och från 2005 har Imacs sett ut ungefär som Microsofts Surface Studio, som lanserades i New York i dag.

En 13 mm tjock 28-tummare på en smidig fot. Höj- och sänkbar. Se där, åtminstone något som Imac inte har.

Microsoft verkar dock inte välja att också gå mot privatmarknaden på det sätt Apple gjort. Även om Imac är standardutrusning på tidningar, mediaföretag, reklambyråer och andra typer av kreativa branscher, finns det också Imacs med mindre prislappar. En 21,5-tums Imac med 1 TB-agring kostar i dag cirka 12 300 kronor.

Surface Studio kommer i USA att kostar 2 999 dollar. Det är utan den amerikanska motsvarigheten till moms. Så räkna med ett pris runt 30 000 kronor i Sverige.

Bilden nedan är en Imac 27-tum.

imac27

När ingen annan ville fick ”IT-killen” i styrelsen ta jobbet

av Peter Pettersson

Börje Ekholm ska bli Ericssons nye VD. Det är förvånande om ägarnas plan är att hitta en ny strategi som ska vända trenden och göra företaget starkt och lönsamt framöver.

Det är förvånande därför att Börje Ekholm redan suttit i Ericssons styrelse i tio år. En styrelse som inte varit kapabel att tillsammans med företagsledningen staka ut den väg Ericsson bör gå.

Börje Ekholm var lite av Investors IT-guru på 1990-talet. Han tillhörde dem som tidigt insåg kraften i det paradigmskifte internetrevolutionen skulle leda till.

Men sedan dess har han inte gjort något väsen av sig som särskilt framsynt i IT-frågor. Möjligen har han knutit handen i fickan på Ericssons styrelsemöten. Men inte torgfört några alternativa idéer om bolagets framtid. Efter tio år i styrelsen är hans ansvar för den uppkomna situationen stort.

Och det oroar. Det och det faktum att den nye VD:n tänkt sitta i USA samtidigt som personal ska sparkas i Sverige och den kvarvarande personalen behöver stöd, uppmuntran och peppning. Det som behövs på Ericsson i Sverige nu är en samlande kraft som efter att tillsammans med dem som kan marknaden bäst analyserat läget och tagit fram en ny strategi kan motivera alla att satsa och dra åt samma håll. Mycket tveksamt att någon klarar det på distans från USA.

Börje Ekholm som VD känns mest som att alla andra kandidater tackat nej och då fick den i styrelsen som har ett hum om IT ta bollen.

Mest kanske för att fortsätta klä upp bruden för en kommande försäljning.

Apple spår ökad Iphoneförsäljning

av Peter Pettersson

Apple rapporterade på tisdagskvällen svensk tid ett kvartalsresultat som var sämre än samma period i fjol, men i linje med marknadens förväntningar. Resultat per aktie hamnade på 1,67 dollar för bolagets fjärde kvartal 2016, kalenderårets tredje.

Analytikernas hade väntat sig ett resultat på 1,66 dollar per aktie, enligt Bloomberg News.

Intäkterna landade på 46,9 miljarder dollar. Även det i linje med förväntningarna.

Iphoneförsäljningen uppgick till 45,4 miljoner enheter, vilket kan jämföras mot analytikernas väntade 45 miljoner.

För innevarande kvartal spår Apples ledning ett förbättrat resultat främst beroende på ökad försäljning av Iphones.

Försäljningen av Ipad och Macar har fortsatt minska under året. Men på torsdag lanseras nya modeller av bärbara Macar som väntas ge ökad efterfrågan.

SJ utvecklar appar men glömde bokningen

av Peter Pettersson

SJ har vunnit flera priser för nya appar som har med resande och tåg att göra. Det är ju i och för sig roligt.

Men fortfarande har bolaget ett bokningssystem som är sämre än de system flygbolag hade för 20 år sedan.

Om du vill boka en biljett med en specifik plats på tåget måste du fortfarande klicka på en pdf-fil för att se vilka sittplatser du kan vara intresserad av och sedan knappa in platsen i bokningssystemet för att se att den är ledig.

Och du måste på egen hand lura ut i vilken riktning din stol hamnar beroende på mot vilken destination tåget ska gå. Om du som jag helst inte åker baklänges är det ett problem.

Nya appar är säkert kul, men ett bokningssystem med samma grundläggande nivå som lågprisflyget haft i minst ett decennium är nog mera uppskattat.

Nya Macintoshdatorer i slutet av oktober

av Peter Pettersson

Från flera håll rapporteras att Apple är på gång att lansera ett antal uppdaterade modeller av sina bärbara Macintoshdatorer redan i slutet på nästa vecka.

Det är Macbook Air- och Macbook Pro-serierna som ska komma i nya versioner.

Apple har inte uppdaterat dem på lång tid nu och under de senaste kvartalen har Apple tappat marknadsandelar på pc-marknaden.

En produktlansering är planerad till den 27 oktober klockan 19 svensk tid.

Snart får du sämre Googlesökningar i datorn

av Peter Pettersson

Google håller på och gör om sina sökindex för datorer och för mobila enheter. Fokus är uppenbarligen på den växande mobila marknaden. Därför kommer sökindex för mobiler att prioriteras, uppger Searchindexland.

Det betyder att Googles mobila index kommer att uppdateras oftare och därför ge bättre sökresultat än om du söker i Google via en bärbar eller stationär dator.

Exakt hur stor skillnaderna blir är inte klart i nuläget. Förändringen är planerad att genomföras inom några månader.

Det luktar Volkswagen om Samsungs Note 7-fiasko

av Peter Pettersson

Jag kom in hyggligt tidigt i Galaxy Note 7. Första kontakten var en förhandsvisning i London i juli. Det jag såg imponerade. Samsung hade gjort en hel del hemläxor och det sammantagna första intrycket var mycket bra. Note 7 skulle kunna ge Apple en rejäl match i ”phablet”-klassen för 5,5-tum+mobiler.

Det testexemplar jag fick i augusti förstärkte egentligen bara det intrycket. Benchmarkprogram liksom riktiga tester live av olika funktioner visade bra resultat. Men så kom den 2 september. Under IFA-mässans öppningsdag i Berlin kom beskedet att Samsung tvingats stoppa försäljningen av Note 7.

Resten, kan man säga, är historia.

Men fortfarande vet vi inte exakt vad det var som ledde till fiaskot med Note 7. Samsungs första reaktion var att skylla på det koncerninterna batteribolaget batterier. De ersättningsmobiler som skulle levereras till de 2,5 miljoner kunder som hann köpa en Note 7 innan den stoppades skulle istället få batterier från en kinesisk underleverantör.

Fast de brann och exploderade de med.

Slutsats: Det var knappast batteriet det var fel på. Felet ligger mera sannolikt i den del av mobilen som hanterar laddning, snabbladdning och strömförsörjning.

Det är långt ifrån otroligt att Samsungs tekniker pressats av marknadsfolket att få fram en mobil med snabb processor, bra 4G- och nätverksanslutningar och skärm som inte behöver så mycket batterikraft och som dessutom klarar att snabbladda mobilen på en kvart.

Känns mönstret igen? Volkswagens marknadsavdelning krävde lägre utsläppsnivåer än vad utvecklingsavdelning klarade av att leverera. Det slutade med att teknikerna valde att manipulera testerna för att ”få tyst” på marknadsfolket.

Det kan mycket väl vara samma sak som inträffat hos Samsung.

Den koreanska mobiljättens anseende har fått en rejäl törn. Men Note-serien är ändå inte Samsungs viktigaste produktlinje. Det är Galaxy S-serien. Nästa version av den väntas visas upp i samband med Mobile World Congress i februari nästa år. Den får under inga omständigheter drabbas av liknande problem. Om det händer kan loppet vara kört för Samsung på mobilmarknaden.

Därför måste man ställa sig frågan varför Samsung inte diskuterat vad som egentligen hände med Note 7. Utveckling av mobiltelefoner är kostsam. Det är därför vanligt bland tillverkarna att ta olika delar från nya modeller och stoppa in dem i kommande serier.

Med tanke på vad som hände Note 7 är det inte troligt att teknik kan användas i nästa S-modell utan vidare. Det kan leda till att Galaxy S8 försenas. Men det återstår att se.

 

Samsung lägger ned Galaxy Note 7

av Peter Pettersson

Samsung lägger ned Galaxy Note 7 som produkt. Efter alla problem med batterierna i den tänkta toppmobilen Galaxy Note 7 har Samsung nu beslutat att stoppa all tillverkning permanent.

Enligt nyhetsbyrån AP skriver Samsung i ett officiellt brev till den koreanska myndigheten för telekommunikation att man slutar tillverka Galaxy Note 7 ”av hänsyn till konsumentsäkerheten”.

Mobilmodellen har hunnit leverats i cirka 2,5 miljoner exemplar i första hand till kunder i Korea, USA, Kina och Australien samt ett mindre antal till Storbritannien.

I Korea erbjuds kunderna att få pengarna tillbaka samt en voucher värd motsvarande cirka 45 amerikanska dollar.

Samsungs aktie sjönk med över åtta procent när beslutet om att lägga ned produkten blev känt.

Samsung varnar: Stäng av din Galaxy Note 7

av Peter Pettersson

Samsung gick strax efter midnatt svensk tid ut med en varning till alla användare av Gakaxy Note 7 att de omedelbart ska stänga av telefonen och inte använda den.

I Sverige finns för närvarande endast ett fåtal Galaxy Note 7. Försäljningen hann inte starta innan Samsung den 2 september stoppade den.

Totalt hann Samsung skeppa 2,5 miljoner enheter innan stoppet den 2 september.

Sida 1 av 277
 • Tjänstgörande redaktör: Karolina Strömbäck Horney
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB