Årets WWDC startar 4 juni

av Peter Pettersson

Den 29:e upplagan av Apples utvecklarkonferens, WWDC, går i år, som i fjol, i San José som är den största staden i Silicon Valley.

Som vanligt kan vi vänta oss presentationer av nya versioner av operativsystemen IOS, Mac OS ochtvOS och watchOS.

Hur det blir med ny hårdvara är dock mera oklart. Det har ett tag ryktats om att Apple både planerar en ny Ipad med stöd för Face ID och Animojis och en billigare version av MacBook Air. Men några konkreta uppgifter om det finns inte ännu.

Iphone X uppföljare får ny design

av Peter Pettersson

Mycket tyder på att Apple tagit till sig av kritiken mot placeringen av frontkameran och ir-sensorerna för Face Id på Iphone X.

Den nuvarande designen gör att det är en svart bumpa högst upp på skärmen. Det har i sin tur lett till att symbolerna som visar mobiloperatör, batteriprocent och Bluetoothanslutning inte syns med mindre än att man drar i skärmen nedåt för att se till exempel hur batteri som är kvar.

Enligt flera Sydkoreanska källor är de OLED-skärmar som Apple beställt för de som kommer ut 2019 utan någon svart bumpa högst upp.

Men hur det blir med de versioner som väntas lanseras i mitten av september är oklart.

Apple kan vara på väg att släppa Itunes

av Peter Pettersson

Enligt uppgifter i amerikanska medier kommer Apple att lägga ned så kallade Itunes LP-album, med extramaterial, bilder et cetera. Skivbolagen har fått information från Apple att man inte längre kommer att ta emot sådana nya album under mars månad.

Det har på nytt satt fart på spekulationerna att Apple kan komma att lägga ned Itunes till förmån för Apple Music. Den nya musiktjänsten utvecklas snabbt och har till skillnad från bland andra Spotify, inga gratisätare och heller inga egentliga rabatter. Spotify hävdar i sitt börsprospekt att man de har 71 miljoner ”premium subscribers”. Om ”premium subscriber” är lika med fullbetalande skulle Spotify tjäna över sju miljarder i månaden. Och då skulle bolaget plötsligt ha börjat gå med vinst. Föga troligt.

Sedan Apple Music introducerades har Apple försökt hitta ett sätt att positionera butiken där man köper musik mot Apples Music där man kan lyssna på hur mycket musik som helst. Det har gått sådär. Så en utfasning av Itunes och satsning på Apple Music vore inte någon större överraskning. För vilka köper musik i dag?

Kejsarens nya kläder – del 2

av Peter Pettersson

Inte helt oväntat ansöker Spotify om börsnotering i New York. Bolaget ska värderas till en miljard dollar. Det vill säga motsvarande över åtta miljarder kronor.

Rätt bra för ett företag som aldrig gått med vinst.

Och som, så vitt jag vet, inte har någon klar idé om när det kommer att ske heller.

Om man tar ett steg tillbaka, lyfter av den där svenska stoltheten över att ett svenskt bolag lyckats, så finns det inte mycket kvar därunder.

Spotify måste få majoriteten av sina medlemmar (kund är väl fel ord när de flesta inte betalar något alls och majoriteten av dem som betalar något betalar 10-20 procent av 99 kronor i månaden), att börja betala för premiumabonnemang för att ha en chans att börja gå med vinst.

Hur det ska gå till ska bli intressant att följa. Visst, börsklippare, institutionella investerare, Telia och en del andra, gnuggar händerna. Med en så hög värdering kommer de att göra rejäla vinster på en börsintroduktion.

Och Daniel Ek med flera i bolagets ledning blir ekonomiskt oberoende och kan skratta hela vägen till banken.

Men det förändrar inte att Kejsaren faktiskt fortfarande är naken.

Skriv ut din 3D-selfie

av Peter Pettersson
IMG_1867

Sony Mobile och Postnod visar upp ett nytt samarbete på Mobile World Congress i Barcelona. Tillsammans erbjuder man nu 3D-utskrifter från Sonys senaste mobiler som skickas direkt till Postnords 3D-printer i Rosersberg, norr om Stockholm.
– Där skrivs den tredimensionella bilden ut i tre olika format. Det största kostar cirka 800 kronor. Den färdiga utskriften skickas sedan med Postnord till beställaren, säger Tomas Lundström på Postnord Strålfors Group.
Skrivaren klarar både olika färgtoner och texturer. Den kan till exempel också skriva ut personligt designade mobilskal.
Inskanningen av ansiktet görs med Sonys senaste premiummobiler och appen för beställning av utskrift finns i mobilen.

Kraftiga rabatter på Iphone X i Spanien

av Peter Pettersson
IMG_1832

Är på mobilmässan MWC i Barcelona. I morse på väg till mässan sprang jag på den här annonstavlan.

Om inte min katalanska är alldeles åt skogen så står det där att operatören Orange betalar upp till 500 Euro i inbyte för en gammal Iphone till de som väljer att köpa nya Iphone X.

En rejäl rabatt. Möjligen ytterligare ett tecken på att efterfrågan på Iphone X svalnat betydligt sedan julruschen.

Spotify rekryterar hårdvaruutvecklare – börsfläsk?

av Peter Pettersson

Enligt uppgifter i amerikanska nöjesbranschtidningen Variety, rekryterar streamingtjänsten Spotify både projektledare och personal som har erfarenhet av hårdvaruutveckling och så kallad supply-chain management.

Variety spekulerar i att Spotify skulle arbeta med en egen musikspelare för streaming.

Möjligt, men vilken framtid har en sådan? De som vill ha Spotify, har redan tjänsten i mobilen. Hur många vill bära omkring på en pryl till? Även om det skulle handla om till exempel uppkopplade hörlurar? Det är trångt på hörlursmarknaden.

Det skulle också kunna vara trådlösa streaminghögtalare. Men där är det minst lika trångt med tillverkare som vill in på den marknaden.

Ett annat alternativ är en egen Spotify-mobil. Men det känns än mer långsökt.

Med tanke på att Spotify gått med förlust vartenda år sedan bolaget grundades, verkar planer av den här typen och planterade? läckor, i form av platsannonser, mest vara ägnade att öka intresset för en börsintroduktion av bolaget.

Alltid kan man ju få någon investerare att tro på en rosenröd framtid om man sockrar med lite hårdvaruplaner…

Iphone X tappar mark och nya Galaxy debuterar på söndag

av Peter Pettersson

Redan i Apples så kallade ”guidande” för resultatet innevarande kvartal fanns tecken på att den förhållandevis goda försäljningen av Iphone X sista kvartalet förra året inte håller i sig.

Nu kommer nya uppgifter att Samsung, som är leverantör av OLED-skärmar till Iphone X, letar efter andra kunder som kan täcka upp produktionstappet sedan Apple minskat sina beställningar av toppmodellen.

Till det kommer att Samsungs nya Galaxy S9:or premiärvisas på söndag kväll i Barcelona, där Mobile World Congress startar på måndag.

Om de nya modellerna har bättre kameror, snabbare processor, funktioner som kan utmana Apples Face-Id och Animojis, kan det bli ännu tuffare för Apple att hålla igång försäljningen.

Mycket talar dessutom för att Samsung inte tänker följa Apple i pris. En Iphone X kostar från 11 495 kronor. De nya Galaxy S:orna väntas ligga minst 1 500-2000 kronor lägre än Iphone X.

Eljättar vill skrämma elbilsägare att skaffa dyra laddstationer

av Peter Pettersson

Senaste tiden har det förekommit artiklar i media som gör gällande att de kan vara livsfarligt att ladda sin elbil i eluttaget. Anledningen skulle vara att det vid en överbelastning skulle kunna skapa en kabelbrand.

Det är ett påstående som bör tas med en stor nypa salt.

De stora elbolagen vill hemskt gärna sälja laddstationer till privatpersoner. De går på en 15 000 kronor och kräver i regel också att man uppgraderar sitt elabonnemang för att klara den ökade belastningen.

Man ska inte sticka under stol med att om man installerar en så kallad typ2-laddare hemma halveras nästan laddningstiden och man kan få cirka 80 procent av maxräckvidden på 30 minuters laddning.

Men, för normalanvändare räcker laddning via vanlig jordad elkontakt utmärkt. Då tar laddningen en 10-12 timmar. Men över natten är bilen fulladdad.

Belastningen då? Blir inte den för hög? Kan det inte börja brinna?

Det är möjligt. Men, hemma har vi en BMW i3 och en Nissan Leaf, som båda laddar från var sitt eluttag i garaget. Och har gjort i snart ett år. Innan dess var BMW:n ensam i 15 månader.

Har det varit några problem? Nej. En gång gick jordfelsbrytaren när laddkabeln till Leafen var för blöt på grund av regn när den anslöts.

Vi har trefas 20 A till ett hus och garaget, huset värms med vattenburen el. Så, nej, man behöver inte bli skrämd till att skaffa en laddstation.

Sedan kan det finnas praktiska skäl till varför man vill ha en. Men det är en helt annan sak,

 

Tips till Apple för nya Ibooks

av Peter Pettersson

Apple planerar en omgörning av sin bokhandel Ibooks. Den har sett ungefär likadan ut i många år. Så det kan vara dags.

Inte minst med tanke på att Google Books i dag erbjuder ett i många stycken bättre utbud med lägre priser.

Många som studerar väljer i dag att köpa elektroniska versioner av sina böcker. Och då hamnar Apples Ibooks genast i bakvattnet. Böcker som köpts till Ibooks ändrar sidstorlek och med det också paginering (sidnumrering) beroende på vilken skärmstorlek du läser på.

Alla som någonsin lämnat in ett vetenskapligt arbete på en högskola eller universitet, vet att hänvisningar till sida i den text man refererar till måste anges. Till och med vilken utgåva av den aktuella boken som används.

Och där faller Apple igenom. Ibooks böcker saknar nämligen i funktionen Visa Ursprungliga sidor. Den finns i Google Books. Nu kan man inte välja den för alla böcker som säljs på Google Books, men för de flesta.

Då är det möjligt att se boken med samma sidbrytningar och sidnummer som det tryckta originalet. Perfekt för studenter.

Det är något för Apple att ta efter i nya Ibooks. Men, jag har inga stora förhoppningar att det sker. När jag tog upp problemet med Apples produktspecialister och utvecklare av Ibooks för över 1,5 år sedan, verkade det först nästan som om de inte förstod vad problemet var. När de väl gjorde det skyllde de på de original de får in från bokförlagen.

Men om Google Books kan, borde ju Ibooks också kunna, eller?

Sida 1 av 294
 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB