Spotify hämnas på artister som jobbar med Apple Music

av Peter Pettersson

Artister som gör exklusiva släpp av ny musik på Apple Music får räkna med att deras musik skuffas undan och inte får någon framträdande plats i Spotifys utbud.

Det skriver den internationella nyhetsbyrån Bloombergs i dag.

Enligt Bloombergs källor har Spotify valt att skymma undan musik från artister som väljer att i första läget släppa sin musik på Apple Music eller andra musiktjänster som Tidal i ett år. Men källorna hävdar att Spotify trappat upp kriget mot Apple Music och blivit ännu hårdare i sin hållning mot artister som gör exklusiva uppgörelser med andra musiktjänster.

Baserat på Spotifys resultaträkningar och rensat från starkt rabatterade abonnemang till kunder till olika mobiloperatörer har Spotify i dag mellan 13-15 miljoner fullbetalande kunder. Ungefär lika många som Apple Music.

Supertunna platt-tv på gång – till våren

av Peter Pettersson

En ny tunn platt-tv till jul kan kännas lockande. Priset på riktigt stora tv-apparater från 55 tum och uppåt går ned.

Fler vill ha dem. Vilket på ett sätt är lite märkligt eftersom endast en bråkdel av befolkningen har så stora rum hemma att en 65:a eller ännu större funkar utan att bildkvaliteten blir lidande.

Jo, visst, 4K. Men vi talar om uppskalat till 4K. Antalet sändningar i 4K, eller ens streamade sändningar, kan fortfarande räknas på ena handens fingrar.

Tillverkarna har de senast åren gjort apparaterna större och tunnare. Men riktigt tunna har det varit svårt att uppnå. Mest beroende på kvaliteten på glaset på tv:n framsida.

Men till 2017 års modeller kommer glastillverkaren Corning (som även gör Gorilla Glas för mobiler) med Iris Glas. En ny typ av glas som gör det möjligt att producera riktigt stora LCD/LED-skärmar under tio millimeters tjocklek. Dessutom kräver Iris Glas knappt någon ram vilket gör att bilden kan gå ända ut i kanten på skärmen.

Något att se fram emot på CES-mässan i Las Vegas i januari och i butikerna framåt vårkanten.

Toppen kan vara passerad för Pokémon Go

av Peter Pettersson
Pokemon_Go

Efter en rekordsommar då Pokémon Go gick från ingenting till att bli världens mest spelade spel verkar intressent för spelet minska. I juli hade Pokémon Go 45 miljoner dagliga användare enligt Axiom Capital Management, för att en månad senare vara nere på 30 miljoner.

Även det är en hög siffra, men flera analysföretag signalerar att trenden nedåt verkar hålla i sig. När skolorna kommer igång för höstterminen kanske det ytterligare spär på nedgången.

Samsung följer Apple med begagnat

av Peter Pettersson

I ganska många år nu har Apple sålt begagnat, eller mera korrekt fabriksrenoverat. På den amerikanska marknaden går det att få tag i något år gamla Macar, Ipad, Iphone, Imacs, Apple Tv, routrar och annat. Till starkt reducerade priser och ett års garanti.

Något som till exempel många amerikanska studenter drar nytta av. Men här i Sverige har det inte varit aktuellt hittills.

Nu verkar Samsung vara på väg att följa Apple i spåren även i det här avseendet. Enligt nyhetsbyrån Reuters planerar Samsung att börja sälja fabriksrenoverade mobiler. I första hand från toppskiktet av bolaget utbud av telefoner.

Oklart i nuläget om detta också kommer att gälla i Sverige.

Fabriksrenoverat används annars oftast för att ersätta felande produkter som fortfarande är under garanti. Om din mobil drabbas av tekniskt fel under garantitiden och du får en ”ny” i utbyte, är det i de allra flesta fall en fabriksrenoverad produkt. Inte en helt ny.

Den behöver inte på något sätt vara sämre än en ny. Men den höjer marginalerna för alla inblandade: butik, distributör och i vart fall i Apples fall tillverkaren. Faktum är att flera av de större distributörerna av mobiltelefoner i dag har egna ”fabriker” där man renoverar trasiga produkter som är under garanti. Det är billigare än att köpa nya från tillverkaren och kunden märker ingen skillnad.

Jakten på ökade marginaler leder till att sådana grepp blir allt vanligare.

 

 

Nya kartor i IOS 10

av Peter Pettersson

Apple kommer allt närmare en release av IOS 10. I kväll kom den sjunde beta-versionen för utvecklarna. Om alla rykten stämmer och det verkligen blir en lansering av nya Iphones den 7 september lär IOS 10 släppas samtidigt eller möjligen någon dag senare.

Kartor har varit lite av ett sorgebarn sedan IOS6 då man bestämde sig att slänga ut Googles kartor som tidigare var standardappen i Iphone. Första versionerna av Kartor var inte bra alls. Och egentligen är det bara från IOS 9 som man på allvar kan hävda att Kartor nått samma nivå som appen Google Maps.

IMG_1462

I IOS 10 får kartor ytterligare nya funktioner. Om du har anslutit din Iphone till bilen via Bluetooh för handsfree och strömning av musik eller om du till och med har Apples Carplay installerat i bilen, kommer Kartor ihåg var du ställt den och visar det på kartan om du vill. Rätt snyggt på en stor parkering vid en flygplats eller i ett shoppingcenter.

 

Iphone 7 med 256 GB

av Peter Pettersson

Uppgifter från bland andra Digitimes gör gällande att nästa generation av Iphone kommer att gå att få med hela 256 GB lagring. Det är dubbelt upp mot toppmodellerna i 6s-serien.

Flashminnen blir billigare hela tiden och det skulle kunna tala för att Apple lägger med 256 GB med de kommande toppmodellerna.

Men på den svenska marknaden är den minsta lagringen som gäller. Väl över 80 procent av alla Iphone sålda sedan Iphone 6 kom ut för snart två år sedan är 16 GB-modeller.

Koreanska lärare måste kunna programmera

av Peter Pettersson

Kraven på koreanska grundskolelärare höjdes den 17 augusti. För att få examen måste blivande lärare ha slutfört pedagogisk utbildning i grundläggande programvaruutveckling, algoritmer, programmering, eller angränsande ämnen.

De höjda kraven är en del i ett omfattande kunskapslyft inom lärarkåren som det koreanska utbildningsdepartementet driver.

Samsung lanserar ny smart klocka innan Apple

av Peter Pettersson

Samsung planerar ett lanseringsevent i Berlin den 31 augusti i samband med pressdagarna inför årets upplaga av IFA-mässan som är Europa största teknikmässa.

2016 Second-Half Wearable Launching Event hålls på kvällen den 31 i Tempodrom i Berlin. Samma plats Samsung använt för lanseringar av Note 1 till Note 4 och de smarta klockorna Gear och Gear S2.

Den nya modellen väntas kallas Gear S3 och enligt koreanska Etnews har Samsung valt att visa upp den nya klockan någon vecka innan Apple väntas visa upp nästa generations Apple Watch den 7 september för att den inte ska drunkna i mediabruset runt Apples nya klocka.

 

 

Google utmanar Facetime med ny app

av Peter Pettersson

Screenshot_20160816-124309Nu kommer Googles Facetimeutmanare som döpts till Google Duo. Med den kan du ringa videosamtal både till Android och Iphoneanvändare. Men först måste du skicka ett sms till den du ringer upp.

Duo är på väg ut både i Google Play och Apples Appstore. Men går ännu inte att ladda ned.

 

Behöver en mobil hörlursuttag?

av Peter Pettersson

Även om ingen vet exakt, så talas det vitt och brett om att Apples kommande Iphonemodeller inte utrustats med det traditonella 3,5 millimeters hörslursuttaget.

Samsung passade på att notera att nya Galaxy Note 7 försetts med uttag för vanliga hörlurar.

De läckor och eventuellt riktiga bilder som finns i omlopp som visar Iphone 7, eller vad den nu kommer att heta, med bara ett Lightninguttag i botten pekar mot att det kommer att krävas en adapter för att koppla traditionella hörlurar till nya Iphone.

En adapter kan i och för sig innebära problem. Den kan betyda att det inte kommer att gå att ladda mobilen samtidigt som hörlurarna är inkopplade via adaptern.

Men en mera intressant fråga är hur stort problem det är att inte ha en sladd till hörlurarna 2016. Tidigare i augusti noterade jag på bloggen att det första halvåret i år såldes flera Bluetooth-hörlurar i USA än traditionella lurar. Och går jag till mig själv använder jag Bluetooth oftare än tråd.

Mina flygplans- och tåglurar är trådlösa B&O, min bil har trådlös handsfree telefoni och musikströmning via Bluetooth.  Jag springer med Bluetooth-lurar. Det är bara på gymmet jag rätt ofta använder traditionella hörlurar eftersom träningsmaskinerna med tv inte har Bluetooth ännu.

Jag är nog inte ensam om att använda Bluetooh allt oftare. Så det kanske inte är något större problem om nästa Iphone saknar 3,5-tums hörlursuttag.

 

 

Sida 1 av 273
 • Tjänstgörande redaktör: Joakim Magné
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB