Nya Mac-operativet gratis för modiga

av Peter Pettersson

Apple har släppt en betaversion av Yosemite, det kommande operativsystemet för Macar som visades upp första gången på årets utvecklarkonferens, wwdc, i början av juni.

För att tillgång till beta-versionen måste man registrera sig och få en kod för nedladdning från Appstore för Mac.

Men eftersom det är en betaversion rekommenderas den inte till Macar som används i jobbet till exempel  eftersom den kan krångla som alla betaversioner med risk för förlust av data i värsta fall.

Här är länken för att hitta till registreringen

Starkt kvartal för Apple

av Peter Pettersson

Efterfrågan på Iphone driver Apple framåt. Även om 35,2 miljoner sålda mobiler är något lägre än vad analytikerna räknat med i genomsnitt. Senaste kvartalet nådde Apples försäljning totalt 37,4 miljarder dollar. Förra året samma period kom den upp till 35,2 miljarder. Apples vinst för kvartalet blev 7,7 miljarder dollar mot 6,9 förra året.

Så här fördelade sig hårdvaruförsäljningen under kvartalet:

 • 35,2 miljoner Iphones
 • 13,3 miljoner Ipads
 • 4,4 miljoner Macar
 • 2,9 miljoner Ipods

Efterfrågan på surfplattor viker generellt och drabbar även Apple. Analytikernas genomsnittliga förväntning för Ipadförsäljningen låg på en dryg miljon fler enheter än vad Apple lyckades sälja. Många analytiker jag talat med räknar med närmast nolltillväxt för helåret när det gäller surfplattor.

Macförsäljningen gick dock bättre än väntat.

Betydelsen av Iphone för Apples resultat ökar trycket på nästa generation av de populära mobilerna. Nya Iphone väntas lanseras under andra halvan av september.

Hur säljer Ipads egentligen?

av Peter Pettersson

Det har varit mycket prat om att efterfrågan på surfplattor viker. Även för Ipads som dominerar den marknaden.

I kväll efter 22 får vi närmare besked när Apple redovisar sitt senaste kvartalsresultat.

Motsvarande kvartal förra året sålde Apple 14,62 miljoner plattor. I år räknar analytikerna med en blygsam ökning eller något färre.

Fler tillverkare än Apple har fått känna av att uppgraderingstakten för surfplattor inte alls är lika snabb som för mobiler.

Iphone går däremot som tåget. Motsvarande kvartal i fjol sålde Apple 31,24 miljoner Iphones och för det här kvartalet räknar man med strax över 35 miljoner Iphone.

 

Microsoft sparkar halva Nokia

av Peter Pettersson

Nya Microsoftchefen Satya Nadella meddelade i dag att Microsoft kommer att sparka 18 000 anställda under det närmaste året.  Av dem kommer cirka 12 500 att vara tidigare Nokiaanställda som kom över till Microsoft sedan Redmondföretaget köpt Nokias mobildel.

Totalt tog Microsoft då över 25 000 anställda från Nokia. Hälften av dem rykter nu. Försäljningen av smarta mobiler från Nokia/Microsoft går fortfarande trögt och visar inga tydliga tecken på en upphämtning.

Personalminskningen innebär att Microsoft drar ned antalet anställda med 14 procent.

14 procent är också den andel av marknaden som Microsoft har om man lägger samman persondatorer, surfplattor och smarta mobiler.

Enligt ett uttalande från Satya Nadella kommer de flesta av dem som får sparken att få besked om detta under de närmaste sex månaderna.

Det här är Microsofts andra stora personalminskning seden bolaget grundades 1975. Den förra kom efter finanskrisen 2009 då 5 800 anställda fick gå.

Börsen i New York tog nyheten positivt och Microsofts aktiekurs steg med tre procent.

IBM och Apple samarbetar

av Peter Pettersson
Tim Cook, Apples VD och Ginni Rometty, VD för IBM Foto: Apple/Paul Sakuma

Apple och IBM gör en gemensam satsning på företagsmarknaden.

Det båda företagen kombinerar Apples Iphones och Ipads med IBM:s data- och analysverktyg för företag och organisationer.

Tillsammans kommer det båda företagen att lansera över 100 speciellt utvecklade applikationer för företagsmarknaden speciellt utvecklade för Ipad och Iphone.

IBM molntjänster anpassas för IOS. IBM börjar också sälja Ipads och Iphones till företagskunder tillsammans med paketlösningar för aktivering, leveranser och hantering av enheterna på företagen samt leasing.

Dessutom skapas en speciell avdelning av Apples serviceorganisation, Apple Care, som kommer att erbjuda företagskunder supporttjänster 24/7.

 

Galaxy S5 lyckas inte peta ner Iphone 5S

av Peter Pettersson

Trots att den är cirka sex månader nyare – vilket är lång tid i mobilbranschen – har inte Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S5 lyckats peta bort Iphone 5S från förstaplatsen på smarta mobilernas tio-i-topp.

 

Trots en intensiv marknadsföringskampanj från Samsung med erbjudanden tillsammans med de flesta stora mobiloperatörerna behåller Iphone 5S förstaplatsen i Counterpoint Technologys sammanställning över sålda mobiler till och med maj månad i år.

Counterpoint Technology mäter sålda mobiler på 35 marknader runt om i världen. Skeppade mobiler, det vill säga sådana som skickats från tillverkaren till grossist eller återförsäljare räknas inte. Bara sådana som sålts till slutkund.

Mest intressant på den senaste listan är den kinesiska tillverkaren Xiaomis framgångar med två modeller bland de tio främsta.

Säljstart för Iphone 6 sista september

av Peter Pettersson

Av allt att döma kommer Iphone 6 att börja säljas den 30 september. Åtminstone i Japan. Och om man ska gå efter hur Apple lagt upp släppen av nya Iphones tidigare så brukar Japan vara i första eller ibland andra vågen.

Sverige brukar komma i gruppen länder därefter vilket för svensk del skulle innebära en säljstart i mitten/slutet av oktober.

Uppgifterna om starten för försäljningen i Japan kommer från Japanska Amazons hemsida som lagt upp dem av misstag.

Asus med nya mobiler för Sverige

av Peter Pettersson

Asus Zenfone lanseras nu i Europa med start i Sverige. Serien har tre storlekar på skärm: 4, 5 och 6 tum.

Zenfone bygger på Googles Android och har enligt Asus fått fler än 1 000 mjukvaruförbättringar.

Den första modellen som finns i butikerna från och med i dag är 4-tumsversionen. Zenfones säljs exklusivt genom 3 och 4-tummaren kostar 895 kronor med ett kontantkort från 3.

 

 

Oenighet om pc-försäljning

av Peter Pettersson

De två ledande analysföretagen inom it-branschen, IDC och Gartner är inte överens om hur pc-försäljningen gick under årets andra kvartal jämfört med samma period i fjol.

Visserligen är de överens om att det går bättre, men IDC säger att försäljningen av pc ökade med blygsamma 0,1 procent jämfört med andra kvartalet 2013. Gartner å sin sida hävdar att försäljningen globalt minskade med -1,7 procent under samma period.

Kinesiska Lenovo är störst på marknaden, med Hp på andra plats och Dell på tredje. Acer och Asus som är fyra och femma säljer tillsammans ungefär lika många pc som Dell.

Totalt såldes cirka 75 miljoner pc globalt under andra kvartalet i år

Svagare mobilförsäljning slår mot Samsung

av Peter Pettersson

Samsung rapporterade i dag ett sämre resultat än väntat för tredje kvartalet i rad. Det är vikande försäljning av smarta mobiler och sämre försäljning än väntat för företagets surfplattor som bidrar till det sämre resultatet.

För det kommande kvartalet är koreanerna dock lite mer optimistiska och räknar med att lanseringen av en ny serie smarta mobiler ( ”with the coming release of its new smartphone lineup”) ska förbättra resultatet.

Om det handlar om den sedvanliga lanseringen av en ny Note i samband med IFA-mässan i Berlin i början av september eller något mer än så är fortfarande oklart.

Sida 1 av 226
 • Tjänstgörande redaktör: Jonas Nygaard
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB