Samsung före Apple med Paytjänst i Sverige

av Peter Pettersson

Det ser ut som Samsung kommer att komma ut på den svenska marknaden med sin Samsung Pay innan Apple hinner få fram Apple Pay för svenska kunder.

Samsung Pay kommer att lanseras i Sverige under det här året.

Med tanke på att Samsung ska visa upp lösningen tillsammans med några banker redan i början av mars verkar en lansering inte vara så långt borta.

Nya Ipads och Iphone i mars

av Peter Pettersson

Allt fler indikationer kommer nu som pekar mot att Apple även i år planerar en lansering av nya produkter i mars.

De produkter som ligger först i loopen för uppgraderingar och uppfräschningar är Ipad Pro-serien och Iphone SE som gjorde debut i fjol. Det kan mycket väl blir en ny modell som har kraftfullare processor och samma kamera som Iphone 7.

Det är däremot inte troligt att det blir någon uppdatering av Iphone 7 som lanserades i höstas. Möjligen någon ny färg. Men de stora Iphonenyheterna lär dröja till i höst.

I fjol presenterades också nya versioner av armband till Apple Watch och det kan det mycket väl handla om i år också.

 

 

Svenska prylmarknaden skördar offer

av Peter Pettersson

Mycket talar för att Mediamarkt är på väg att ge upp satsningen i Sverige. Största förloraren på det är vi konsumenter. Priskriget mellan de kvarvarande aktörerna på den svenska marknaden för hemelektronik är knivskarp.

Onoff gav upp 2011, Expert 2012 och nu ger sig tyska Mediamarkt som försökt sedan 2006 utan att lyckas nå vettiga vinstnivåer.

Expert ser ju i och för sig ut att komma tillbaka. Nu under namnet Power och genom att ta över Mediamarkts svenska butiksnät. Hur det kommer att gå återstår att se.

Siba/Netonnet håller på att organisera om och förbereder en börsintroduktion. Men några fantastiska vinster har man inte rapporterat även om man håller sig på plussidan.

Elgiganten är just nu bäst i klassen och tjänar hyggligt med pengar. Om ett aggressivt satsande Power kan ändra på det är tveksamt.

Den stora frågan är egentligen om den svenska marknaden är tillräckligt stor för tre hemelektronikkedjor.

Priskriget lär i alla fall fortsätta ett tag till. Något vi konsumenter kan tacka för.

Apples utvecklarkonferens till San José

av Peter Pettersson

I år flyttar Apple tillbaka sin internationella utvecklarkonferens World Wide Developer Conference, WWDC,  till San José, inte långt från företagets huvudkontor i Cupertino.

WWDC har sedan 2003 i Moscone Center i San Francisco. Ett av skälen till flytten till San José är närheten till Apples utvecklingspersonal som ska kunna hjälpa de utvecklare som kommer till WWDC. Ett annat att WWDC:s cirka 5 000 utvecklarplatser sålts slut de senaste åren och lokalerna i San Francisco rymmer inte fler.

Innan flytten till Moscone Center i San Francisco hölls WWDC i San José mellan 1988 och 2002.

Den 28:e WWDC hålls i McEnery Convention Center i San José 5-9 juni.

 

 

Galaxy S8 lanseras i slutet av mars

av Peter Pettersson

Enligt den koreanska sajten Hankyoung kommer Samsungs Unpacked Event för lanseringen av Galaxy S8 kommer att äga rum i New York den 29 mars.

Det blir en återgång till lansering i New York där även Galaxy S5 lanserades.

I butik väntas den nya modellen finnas att köpa cirka en månad senare.

OLED årets lockrop i tv-branschen

av Peter Pettersson

Redan på CES i Las Vegas i januari stod det klart att OLED-skärmar med betydligt bättre bildkvalitet är det som tv-tillverkarna hoppas kunna locka kunder med i år.

Priserna går ned och årets serier av platta OLED-tv kostar inte längre tusenlappen per tum.

Flera tillverkare, bland dem Samsung och Philips planerar att visa upp sina nya produkter för media i mitten på mars och sedan lär årets apparater komma ut i handeln under april.

Apple startar realityshow

av Peter Pettersson

Apple håller på att bygga upp eget innehåll på Apple Music. Ansvarig för projektet är Eddie Cue som tillhör företagets översta ledningsskikt.
Först ut är en realityshow med Apputvecklare. Programledare är Zane Lowe och en stjärnpanel bestående av Jessica Alba, Gwyneth Paltrow, Gary Vaynerchuk och will.i.am ska ge apputvecklarna råd innan de ställs inför riskkapitalister som avgör om de vill satsa på apputvecklarnas idéer eller inte.

Slag i luften mot piratkopiering

av Peter Pettersson

Dagens beslut i Patent- och marknadsdomstolen som tvingar Bredbandsbolaget att blockera sajterna Pirate Bay och Swefilm är mest ett slag i luften.
Det visar att den svenska lagstiftningen inte hänger med i den tekniska utvecklingen. Och då menar jag inte att det ska vara tillåtet att utan att betala för sig massdistribuera upphovsrättsskyddat material utan att betala för sig. Utan att domen i praktiken tar sikte på några domännamn. Just dem måste Bredbandsbolaget blockera. Om de som ligger bakom sajter som olagligt sprider upphovsrättsskyddat material väljer andra domänadresser blir dessa inte blockerade med mindre att en ny rättsprocess inleds om just de domännamnen.
Visst får det hela ett löjets skimmer över sig. Påminner om när den nystädslade kungen Karl XIV Johan drog in Lars Johan Hiertas Aftonbladet för att han inte tyckte om det politiska innehållet. Hierta bytte namn på tidingen en aning och skaffade en annan ansvarig utgivare och fortsatte som tidigare.
Då var det visserligen för ett högre syfte än vad man kan säga om Pirate Bay och Swefilmer. Men den så kallade indragningsmakten visade sig vara ungefär lika tandlös som dagens svenska lagstiftning om upphovsrättsbrott.

Galaxy S8 premiärvisas först i slutet på mars

av Peter Pettersson

Samsungs kommande toppmobil Galaxy S8 kommer att missa Mobile World Congress, MWC, som startar den 26 februari. Istället kommer S8:an att presenteras vid ett särskilt lanseringsevent i slutet av mars. Därefter som S8 att dyka upp i de svenska butikerna under andra halvan av april.
Men på MWC kommer Samsung trots det att visa upp nya modeller. Och mycket talar för att man också kommer att visa upp vikbara modeller. Enligt koreanska Etnews kommer Samsung åtminstone att visa upp vikbara mobiler och vikbara skärmar för inbjudna kunder i ett icke-publikt rum på mässan i Barcelona.

Sonos får röststyrning från Amazon

av Peter Pettersson

Högtalartillverkaren Sonos lägger till intelligent röststyrning till sina högtalare.

Sonos använder Amazons Alexa för röststyrning. Alexa är sannolikt den bästa röststyrningen på marknaden i dag. Men än så länge finns den inte på svenska.

När en svensk version kommer är oklart.

Sida 1 av 282
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB