Apple direktsänder resultatrapport

av Peter Pettersson

På tisdag är det dags för Apple att redovisa senaste kvartalsresultatet. Om man utgår från analytikernas förhandssnack ser det ut som om bolaget kommer att rapportera rekordsiffror både totalt och när det gäller sålda Iphones.

Även utvecklingen för Macdatorerna ser bra ut.

Det är däremot trögare för Ipads. Men det är inte ett problem som Apple är ensamma om att ha. Hela marknaden för surfplattor har bromsat in under 2014 och de analytiker jag talat med ser ingen ljusning under 2015 heller.

Men även om försäljningsökningen för surfplattorna stannade av 2014 såldes det lika många i Sverige som det såldes bärbara datorer. Cirka en miljon av vardera. Så även med en avstannade ökning är surfplattemarknaden inte på något sätt död eller försumbar.

Microsoft följer Apple med gratis Windows

av Peter Pettersson

Windows 10 blir gratis för användare av Windows 8 och Windows 7 under första året när väl den första releasen kommer. Det meddelade Microsoft i samband med sitt Windows-event på onsdagskvällen svensk tid. En framgång för Windows 10 är central för Microsoft och då har man inte råd med att användarna backar från att uppgradera för att det kostar pengar. Men även om den nya versionen blir gratis första året är det inte säkert att alla väljer att uppgradera. Microsoft har haft svårigheter att få folk att hänga med uppåt. Inte minst med Windows 8 som hittills bara cirka tio procent av företagets användare valt att uppgradera till. Över 50 procent av alla stationära persondatorer i världen använder fortfarande Windows 7. 20 procent kör fortfarande med Windows XP som är 14 år gammalt och som Microsoft slutat att ge support på.

Nu gör alltså Microsoft som Apple och låter operativsystemet vara gratis. Åtminstone första året.

Snart dags för Windows 10

av Peter Pettersson
Windows-10

På onsdagskvällen svensk tid (klockan 18) presenterar Microsoft den kommande nya versionen av Windows som kommer att kallas Windows 10. Vad som hände med Windows 9 är lite oklart.

Funktioner och GUI-design med mera kommer att avslöjas vid en webbcast som börjar klockan 18.

Då får vi förhoppningsvis veta mer om när konsumentversionen av det nya operativsystemet kommer att börja skeppas.

Eventet går att följa på:

http://news.microsoft.com/windows10story/

Att lanseringen av Windows 10 är viktig för Microsoft liksom att mottagandet blir betydligt bättre än det för Windows 8 är kanske dagens ”under statement”.

 

Google Glass läggs ned och återuppstår

av Peter Pettersson

Google har meddelat att den första generationen Google Glass kommer att försäljningsstoppas inom kort.

Det är dock inte samma sak som att Google Glass försvinner.

Visserligen har Googles smarta glasögon inte blivit någon större framgång. Men det hindrar inte att Google redan planerar för nästa steg.

När den första generationens glasögon läggs i malpåse kommer de att ersättas av glasögon som tillverkas av andra tillverkare men med Googles teknik inbyggd.

Bland de företag som kommer att utveckla  smarta glasögon med Googles teknik finns italienska Luxottica.

Luxottica är en doldis för många, men är det företag som äger flest kända glsögonvarumärken i världen i dag.

Ray-Ban, Oakley, Versace, Prada, Dolce & Gabana och Armani är bara några av de varumärken Luxottica kontrollerar.

Apple Watch redan i slutet av februari

av Peter Pettersson
IMG_7689

Det senaste ryktena om släppet av Apples nya smarta klocka, Apple Watch, hävdar att företaget planerar ett mediaevent i slutet av februari då man kommer att presentera detaljerade planer för när Apple Watch kommer att finnas till salu på olika marknader. Ett troligt datum för eventet är den 24 februari.

USA kommer sannolikt att bli först med att tillgång till den nya klockan. Sverige brukar ligga i tredje omgången när Apple släpper nya produkter.

Utöver detaljer om Apple Watch väntas Apple även lansera en ny 12-tums Macbook.

Samsung på väg att köpa Blackberry

av Peter Pettersson

Enligt nyhetsbyrån Reuters ligger koreanska Samsung i förhandlingar med kanadensiska Blackberry. Sedan 2007 då Iphonen lanserades och startade smartmobilrevolutionen har Blackberrys marknadsandel reducerats till några få procent.

Det som 2008 var presidentkandidaten Barack Obamas förstahandsval när det gällde mobil, är i dag bra en skugga av sin forna storhet.

Och det är inte Blackberrys mobiler Samsung är ute efter. Istället vill koreanerna komma åt de patent inom mobilområdet som Blackberry, som tidigare hette Research in Motion, RIM, har tagit fram och äger.

Enligt Reuters är Samsung beredda att betala mellan 6-7 miljarder dollar (motsvarande över 50 miljarder kronor) för Blackberry.

Samsung: Galaxy S6 måste bli rätt

av Peter Pettersson

Det blev ingen lansering av Samsungs Galaxy S6 på CES i Las Vegas. När Samsungs presskonferens dagen innan mässan öppnade var över, var det många av de cirka 2 000 teknikjournalisterna på plats som tittade undrande på varandra och konstaterade att: ”Det inte var mycket att skriva hem om!”.

Med tanke på att Galaxy S5 sålt betydligt sämre än vad Samsung hoppats på trodde jag, liksom många andra, att man tänkte dra upp något ur hatten på CES för att möta Apples Iphones på smartphonemarknaden.

Men därav blev intet.

I USA stod Iphone 6 och 6 Plus för över 50 procent av nyaktiveringarna under julveckan…

Istället ser det nu ut som att Galaxy S6 kommer att lanseras vid Mobile World Congress, MWC, i Barcelona, precis som S5:an. I år startar MWC 2 Mars.

Redan nu börjar det läcka information om den kommande S6:an. Enligt Business Korea kommer den för första gången att få en baksida helt i aluminum. Dessutom jobbar Samsungs utvecklare hårt med att vässa det egna Androidgränssnittet Touchwiz som fått mycket kritik senaste tiden för att vara för klumpigt och gammaldags.

Enligt de källor som Business Korea citerar arbetar Samsungspå att göra Touchwiz enklare genom att ta bort onödiga funktioner och handgrepp med målet att det ska bli lika lätt att använda som Googles Nexus 6.

Fast sådana rykten fanns även i fjol innan S5:an kom. Men då var förändringarna knappt märkbara.

Iphone fyller åtta år

av Peter Pettersson

I dag är det åtta år sedan jag tillsammans med fotografen Gunnar Seijbold tog plats inne på Moscone Center i San Francisco för att lyssna på Applechefen Steve Jobs keynote som inledde MacWorld-mässan.

I flera månader dessförinnan hade teknikbranschen surrat av rykten att Apple var på gång med en egen telefon. Många var skeptiska. Inte minst med utgångspunkt för de försök att gifta samman en Ipod med scrollhjul med en mobil som Apple hade gjort tillsammans med Motorola.

Gunnar och jag reste över från Las Vegas där vi var för CES eftersom det mesta talade för att Steve Jobs hade något i fickan han tänkte visa upp.

Mycket riktigt. Steve Jobs hade ”one more thing” i fickan. En telefon, en handdator och en musikspelare – i ett. Den första Iphonen.

Resten är modern teknikhistoria.

Fel i Windows inte rättat sedan i september

av Peter Pettersson

En säkerhetslucka som åtminstone finns i Windows 8.1 x32/x64 och möjligen också andra versioner av Windows upptäcktes i september av Google Research. Trots att man skickade informationen om felet vidare till Microsoft den 30 september finns ännu ingen fix för felet från Microsoft.

Sårbarheten finns i funktionen NtApphelpCacheControl() som är ett systemanrop för att läsa delad processdata för att snabbt kunna starta nya processer.

Det normala är att en oprivilegierad användare endast kan läsa data genom funktionen medan en privilegierad också kan skriva.

Säkerhetsluckan gör att även opriviligierade användare får rätt att skriva.

Mer info finns på: https://code.google.com/p/google-security-research/issues/detail?id=118

Gunga bebisen med Bluetooth

av Peter Pettersson
babystol

Det kan ju låta mera teknokratiskt än vad det är. Även om det var ett tag sedan nu minns jag att jag ibland använde ena foten för att gunga stolen lite försiktigt så att barnet skulle somna.

Nu kan moderna föräldrar välja en Bluetoothstyrd barnstol från amerikanska företaget Owlet. Intressant att så många bebislösningar dyker upp på årets mässa i Las Vegas. Kan ju bero på att internetpionjärerna börjat komma i den åldern att de skaffar barn…

Sida 1 av 239
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB