Apple Music på Sonos lagom till jul – för en del

av Peter Pettersson

Apple_Sonos_LOGOSonos är ett av de ledande företagen när det gäller strömmat ljud i dag. Och sedan relativt lång tid går det att strömma musik direkt från Spotify till en Sonosanläggning eller enskild högtalare. Men, när det gäller Apple Music fungerar det inte. Det beror på det dem-skydd Apple använder för att förhindra olaglig kopiering.

Sonos har sedan i somras sagt att en lösning är på gång och nu ser den ut att vara inom räckhåll. Den 15 december släpps en beta-version. Så kommer musikfans från hela världen bjudas in för att testa den offentliga betan av Apple Music på Sonos.

Apple och Sonos har i nära samarbete utvecklat funktionen som ska göra det möjligt att strömma alla sina favoritfunktioner från Apple Music, inklusive För dig, Nytt, Radio och Min Musik  på Sonos högtalare.

En skarp version är planerad till början av nästa år.

Samsung kan köpa Bang & Olufsen

av Peter Pettersson

Den danska högprofilerade tekniktillverkaren Bang & Olufsen gick på torsdagen ut med information att man överväger ett bud från en köpare som kan leda till att hela eller delar av Bang & Olufsen säljs.

Det är fortfarande inte klart vem eller vilka som ligger bakom budet på Bang & Olufsen som är lite av en dansk kronjuvel som tillverkar exklusiva radio- och tv-apparater och annan  konsumentelektronik sedan 1925.

En av de köpare som pekas ut i den rykteskarusell som drog igång i går eftermiddag är koreanska Samsung. Samsung har redan designcenters i Europa, men har länge haft svårt att konkurrera med till exempel det designteam som Apples chefsdesigner Jonathan Ive leder sedan 1997.

Bang & Olufsens aktie på börsen i Köpenhamn steg med närmare 30 procent när informationen om budet blev känd.

Rykteskarusellen om nästa Iphone är igång

av Peter Pettersson

Det börjar bli som en almanacka. Ungefär så här års varje år ökar ryktesnivån med mer eller mindre genomtänkta nya funktioner i kommande modeller av Iphone. En del blir verklighet. Men långt i från alla.

Två av de senaste  ryktena är båda fullt möjliga. Det första är att nästa Iphone ska bli vattentät. Inte omöjligt. Men vattentäta mobiler kostar mer att tillverka och hittills har det inte varit något riktigt dragplåster för de mobilmodeller som gjorts vattentäta. Och om Apple inte tror att man kan tjäna pengar på det lär det knappast hända.

Det andra ryktet säger att nästa Iphonemodell ska få oledskärm istället för dagens retinaskärm. Bättre upplösning än ögat kan uppfatta är inte heller det något stort dragplåster för att locka kunder. Men oledskärmar kan ge minskad strömförbrukning och få batterierna att räcka länge och det är något som skulle kunna tilltala Apple.

För även om Iphone 6s fått bättre batterikapacitet kan den inte matcha ett antal av de ledande Androidmodellerna som har längre drifttider.

Snabbare uppkoppling för mobilsamtal

av Peter Pettersson

Under nästa år kommer de svenska mobiloperatörerna att börja rulla ut röstsamtal i 4G-näten, eller VoLTE, som det också kallas i branschen (voice over LTE). I dag är det den mobila datatrafiken som går i  4G, samtalen går fortfarande i 2G eller 3G. 

Fördelarna med VoLTE är i huvudsak två: Snabbare uppkoppling av samtal och bättre ljudkvalitet med reducerat bakgrundsbrus.

När man använder VoLTE hanteras röstsamtal som datapaket precis som mobil data. Uppkopplingstiden av ett samtal med VoLTE blir 20 gånger snabbare och tar i genomsnitt 0,25-2,5 sekunder.

När ska Apple göra en riktig ordbehandlare?

av Peter Pettersson
pages

Apple har sedan ett antal år tillbaka ett eget ”officepaket” som består av ordbehandlaren Pages, kalkylprogrammet Numbers och presentationsprogrammet Keynote.

I sin marknadsföring gör företaget gärna ett nummer av att man numera sömlöst kan flytta sina dokument mellan Mac, Ipad och Iphone via molntjänsten Icloud. Och det är en klart användbar funktion. Liksom den att man enkelt kan dela ut dokument och låta även dem som inte har till exempel Pages ändå lägga till och redigera via Icloud.

Men trots flera års utveckling saknar ordbehandlaren Pages några fundamentala funktioner som funnits i ordbehandlare sedan de första versionerna av Word och Word Perfect dök upp på 1980-talet.

Den kanske mest uppseendeväckande bristen är att det inte går att sortera text överhuvudtaget. Funktionen att sortera en lista alfabetiskt stigande eller fallande är urgammal i ordbehandlarsammanhang och användbar i oerhört många situationer. Men trots att avsaknaden av sorteringsfunktion påpekats för Apple från olika håll i mer än två år händer absolut ingenting. Märkligt.

Den andra är på sitt sätt ännu märkligare. Ett sätt att exportera ordbehandlardokument som alla ska kunna öppna är att exportera dem i RTF eller Rich Text Format. RTF har funnits sedan 1987 och det är en sorts textfil där formateringen ligger inbäddad i texten. Skälet är enkelt. RTF ska möjliggöra smidig filöverföring från olik ordbehandlare. Fram till för något år sedan stödde Pages RTF-dokument. Sedan tog Apples utvecklare helt sonika, och utan förklaring, bort funktionen.

Om man söker på Apples supportsidor får man följande närmast löjliga förslag hur problemet ska lösas:

”Om du vill arbeta i formaterade textdokument (.rtf) kan du kopiera och klistra in innehållet i ett nytt Pages-dokument med bibehållen formatering.”

Ett Goddag-yxskaftsvar i den svenska supportinformationen. I den engelska lägger man till att man på en Mac ska öppna dokumentet i Textredigeraren och sedan kopiera in det i Pages. Det fungerar ju men är som att be någon gå över ån efter vatten istället för att skruva på kranen.

På en Ipad eller Iphone är man dock rökt. Det går inte att öppna dokumentet överhuvudtaget.

Det rör sig inte om en bugg, utan om ett relativt stort tankefel i tillverkningen.

Sedan samarbetet med IBM om en gemensam satsning på företagsmarknaden inleddes i fjol, satsar Apple allt hårdare på företagskunder. Till exempel nya Ipad Pro riktas till stor del mot den marknaden. Frågan är vad de användarna säger om de inte kan sortera text eller öppna RTF-dokument som kommer som bifogade filer med e-posten?

Sista spiken i kistan för Microsofts Zune

av Peter Pettersson
Zune80_4

Zune hette musikspelaren som Microsoft lanserade för att konkurrera med Apples då så framgångsrika Ipods. Det gick inget vidare. Zune lanserades i Usa där den floppade och den planerade lanseringen i Europa blev aldrig av.

zune_nedlagt

För fyra år sedan slutade Microsoft sälja Zune i Usa. Och nu har man dragit ur pluggen helt. Sedan i söndags fungerar inte längre Zune med Microsofts musiktjänster. Istället får användare som har abonnemang flytta över till den nya tjänsten Groove.

 

Uber leker med ord för högre vinst och mindre ansvar

av Peter Pettersson
Uber

I många sammanhang nämns taxikonkurrenten Uber som ett häftigt resultat av utvecklingen av smarta affärsidéer för Internet.

Och det är ju alldeles riktigt att Uber finns på Internet. Men idén att låta ”vanliga” bilar skjutsa passagerare mot betalning är inte direkt ny.

För dem som minns hur det var i Sverige innan avregleringen av taxi på 1980-talet är begreppet ”svarttaxi” inget nytt. Det var enda chansen att ta sig hem en snöig natt efter en runda på stan om det var helg. De taxibilar som fanns var upptagna.

Så gänget bakom Uber kom på den föga originella idén att konkurrera med etablerade taxiföretag genom att inte ha anställda chaufförer.

Om man tar bort anställningsansvaret, inte håller koll eller har krav på att hålla koll på bilarnas trafiksäkerhet (däckmönster, vinterhjul och liknande) och heller inte har försäkringar för passagerarna utan överlämnar allt det åt en ”partner” för att kapa kostnader så kan man tjäna mera pengar på taxiverksamhet.

Uber balanserar på slak lina och även om de inte gör något som är brottsligt är det svårt att kalla verksamheten för moraliskt OK.

Så får jag inte tag i en taxi så går jag hellre än åker med Uber, eller snarare någon av Ubers ”partners”.

 

Firefox debuterar på Iphone

av Peter Pettersson
IMG_0386

Nu finns Firefox som webbläsare även för Iphone. Och det är knappast för tidigt.
Någon riktig Firefox för IOS har inte funnits tidigare.

När Apple öppnad upp IOS för tredjepartsutvecklare 2008 valde Firefox att stå utanför. Mycket därför att man inte fick använda sin egna teknik om man ville skapa en webbläsare som kunde laddas ned som en app från Apples Appstore.

Genom åren har det funnits några halvmesyrer som egentligen inte fungerat bra. Men så i december i fjol meddelande utvecklarna bakom Mozilla och Firefox att de hade för avsikt att skapa en webbläsare för IOS byggd på Apples verktyg.

Den finns nu att ladda ned gratis från Appstore för dem som vill testa.

Apple ger sig på Swish

av Peter Pettersson

Enligt uppgifter i Wall Street Journal planerar Apple att starta en variant av Apple Pay där man kan föra över pengar till släktingar, vänner och bekanta. Ungefär det som de svenska storbankerna erbjuder via Swish.

En skillnad är dock att Apples variant sannolikt kommer att fungera med fingeravtryck och med Apple Watch.

Men för svensk del lär det dock dröja. Enligt Wall Strett Journals uppgifter förhandlar Apple för närvarande med de amerikanska bankerna om att lansera funktionen så den kanske kommer ut i USA under nästa år. Och eftersom Apple Pay knappast kommer till Sverige under 2016 kan storbankerna bakom Swish var lugna ett tag till.

Nu finns Apple Music för Android

av Peter Pettersson
AppleMusicAndroid6

 

Apple har precis släppt en app till Google Play som gör att man kan använda Apples Spotifykonkurrent Apple Music även på Androidtelefoner.

Det mesta, utom musikvideor, verkar fungera på samma sätt som Iphones och Ipads.

Första tre månaderna är gratis. Därefter kostar det 99 kronor i månaden. En familjeprenumeration för upp till sex personer kostar 149 kronor i månaden. Det är något Spotify ännu inte kan matcha.

Sida 1 av 257
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB