Samsung offentliggör utredning om batterierna

av Peter Pettersson

På måndag planerar Samsung en webbcastad presskonferens där man ska presentera resultaten av den utredning som undersökt varför batterier i Samsung Note 7 började brinna.

Redan nu har uppgifter om bakgrunden till felen börjat läcka ut. Enligt amerikanska Wall Street Journal ska batterier ha haft lite fel dimension vilket ska ha bidragit till överhettning och batteribränder.

Samsungs arvtagare brottsmisstänkt

av Peter Pettersson

Samsungs arvtagare och vice ordförande Lee Jae-yong har kommit under misstanke för  att ha givit mutor till President Park Gun-hye och hennes tidigare stabschef Choi Soon-sil och är också anklagad för att ha givit falskt vittnesbörd under nationalförsamlingens utfrågning. Om Lee åtalas, kan det leda till en ekonomisk kris i Sydkorea där bolaget utgör en stor del av ekonomin. Bolagets aktie sjönk fyra procent när misstankarna mot Lee Jae-yong blev kända.

De juridiska turerna runt Lee Jae-yong kommer vid en känslig tidpunkt för Samsung vars image drabbades hårt när bolaget tvingades återkalla och dra in hela serien Galaxy Note 7 sedan de drabbats av att mängder med mobiler fattade eld eller överhettades och slutade fungera.

Samsungs nästa toppmobil, Galaxy S8, förväntas lanseras i samband med mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari. Men det har senaste dagarna förekommit rykten att den lanseringen kan skjutas till april på grund av tekniska problem.

Räkna med ny toppmobil från LG på Mobile World Congress

av Peter Pettersson

LG:s nya premiummobil G6 väntas lanseras senast i samband med Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari. Troligvis på söndagen den 26 februari, dagen innan mässan börjar.

Samma dag väntas även Samsung presentera årets modell av Galaxy S-serien, S8.

Enligt mediauppgifter från Korea kommer LG-mobilen att börja säljas där redan den 10 mars.

Det är första gången som LG fronderar mot storebror Samsung och väljer att lansera en premiummodell samma dag som marknadsledaren.

2016 rekordår för Apple Store

av Peter Pettersson

App Store slog nytt rekord på nyårsdagen efter en julhelg som företaget betecknar som rekordstark. Under 2016 tjänade utvecklare över 20 miljarder dollar från Appstore. En ökning med över 40 procent från 2015.

Sedan App Store lanserades 2008 har utvecklarna tjänat över 60 miljarder dollar. Nyårsdagens rekord för App Store innebar försäljning av appar och tjänster kopplade till appar för 240 miljoner dollar på ett dygn.

Samsungs wearables funkar mot Iphone

av Peter Pettersson

Apple smart klocka får ny konkurrens från Samsung som nu gjort Samsung Gear S3, Gear S2 och Gear Fit2 kompatibla med Apples operativsystem IOS.

För att Samsungklockorna ska fungera mot IOS behöver man ladda ned Samsung Gear S appen från Apple Appstore.

De Applemodeller som klockorna fungerar mot är: iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 6, iPhone 6+, iPhone 6S, iPhone 6S+, iPhone 7, iPhone 7+ och iPhone SE med IOS 9 eller senare.

Iphone tio år i dag

av Peter Pettersson
jobs-i-moscone-2007

I dag är det tio år sedan Apples grundare och dåvarande vd Steve Jobs höll företagets öppningsanförande på Macworldmässan i San Francisco. Under hösten 2006 hade det ryktats allt intensivare om att Apple var på väg att släppa en egen mobiltelefon.

Tillsammans med fotografen Gunnar Seijbold flög jag över till San Francisco från Las Vegas där den årliga CES-mässan hade startat. Där hade vi sett Microsofts grundare Bill Gates visa hur man kunde flyga över en stad med Google Earth. Något som inte var någon nyhet vid den tidpunkten. Tekniken hade funnits ute i 1,5 år då.

Moscone Center i centrala San Francisco var fyllt till bredden och Steve Jobs höll nyheten om Iphone till sist. Med sitt då klassiska ”one more thing” talade han om en musikspelare, en handdator och en telefon. Tre bilder. Tre bilder som snurrade allt snabbare och stannade och visade den första versionen av Iphone.

Jobs gjorde ”slide to open” och det helt nya gränssnittet öppnades.

Jag var såld. Det var det här jag och mina kollegor hade talat om sedan slutet av 1990-talet när Compaq, Palm och Qtek (numera Htc) började göra handdatorer som på mer eller mindre krångliga sätt kunde kopplas till en mobil eller en dator för att synka mejl och kontakter.

Det fanns bara ett fåtal körbara exemplar av Iphone då. Jag fick se en snabbvisning när en entusiastisk Steve Jobs visade en del av funktionerna för mediafolk som trängdes nedanför scenen i Moscone Center när keynoten var över och artisten John Mayer hade uppträtt. Utanför salen fanns en inglasad Iphone. Det var först i slutet av juni 2007 som media i USA fick tillfälle att testa den nya telefonen. Vi andra fick vänta kö och köpa en när första versionen släpptes i USA den 29 juni 2007.

Resten är, som man brukar säga, historia. Iphone förändrade mobilbranschen och våra samhällen på ett sätt som jag inte vet om ens visionären Steve Jobs riktigt insåg 2007. Google skrev om Android och gjorde gränssnittet mera likt Apples och alla etablerade mobiltillverkare tvingades följa efter. Nokia, som var störst, var för tröga att hänga på och finns i praktiken inte längre och i juli förra året passerade Apple drömgränsen en miljard sålda Iphone sedan starten.

Supertunn tv från LG

av Peter Pettersson


LG OLED W7 är den tunnaste tv:n LG gjort hittills.W7 finns i  65 eller 77 tum. De är så tunna att de måste hängas på väggen med hjälp av magneter eftersom skruvar är för tjocka.

På samma sätt som Sony gjort tidigare sitter all elektronik utöver själva bildpanelen  i en separat basenhet som ansluts med en tunn kabel. Det gör att skärmarna blir mycket lätta. 65 tummaren väger bara 1,9 kilo. 

Ny mobil en av Samsungs toppnyheter på CES

av Peter Pettersson

CES startar med pressdagar på tisdag i nästa vecka. Samsungs satsar hårt och kommer att visa upp nya tv-apparater, streaminghögtalare och inte minst en ny mobil.

Problemen och nedläggningen av Galaxy Note i höstas efter alla batteriptoblem har slagit hårt mot den koreanska jätten som behöver nya toppmobiler snabbt.

S8 väntas dröja till Mobile World Congress i slutet på februari men redan nästa veckas väntas nya modeller i A-serien presenteras.

Prylbloggen landar inom kort i San Francisco på väg mot CES i Las Vegas.

Apple kan vara på väg mot rekordkvartal

av Peter Pettersson

Apple kan vara på väg mot ett mycket starkt julkvartal om man får tro analytikern Ananda Baruah på investmentbanken Brean Capital. Baruah räknar med att förändringen i köpmönster av nya Iphones över till de dyrare Plus-modellerna och lanseringen av de nya Macbook Pro-modellerna samt de nya versionerna av Apple Watch kommer att leda till en omsättning under kvartalet på över 78 miljarder dollar. Förra året nådde Apple en omsättning på 75,9 miljarder dollar.

Men Baruah varnar för att omsättningsökningen under julkvartalet kan få negativa effekter på den största kvartalet 2017.

Datalagring får nobben av EU-domstolen

av Peter Pettersson

Sverige har gått för långt med reglerna i datalagringsdirektivet. Det meddelade EU-domstolen på onsdagen.

Några internetoperatörer, bland dem Tele2 och Bahnhof har vägrat lagra all datatrafik och alla samtal i sex månader som lagen kräver. För alla. Även alla vi som inte är misstänkta för något brott.

Det är just det EU-domstolen slår ned på. I ett så kallat förhandsavgörande som Kammarätten begärt inför prövningen av Tele2:s överklagan av förvaltningsdomstolens beslut att kravet på sex månaders lagring ska gälla, säger EU-domstolen att den svenska lagstiftningen går för långt och är ett för stort intrång i den personlig integriteten.

EU-domstolen säger att liknande åtgärder måste vara mera begränsade och tydligt inriktade.

Beskedet har fått en rad andra internetoperatörer att följa efter Tele2. Telenor, Bredbandsbolaget, Bredband 2 och Alltele hör till de bolag som omedelbart slutar lagra data.

 

 

Sida 1 av 280
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB