Ny Ipad, röd Iphone och mera lagring i Iphone SE

av Peter Pettersson
product_red_onred

Apple presenterade i dag en ny 9,7-tums Ipad, nya röda versioner av Iphone 7 och 7 Plus och fördubblad lagring i Iphone SE.

Den nya Ipaden startar med 32 GB lagring och ett pris runt 3995 kronor (5495 kronor om du vill ha både wifi och 4G-kapacitet). Den har Apples egenutvecklade A9-chip under huven och en Retina-skärm med över 3,1 miljoner pixlar.

affordable_new_9-7-inch_ipad_group_fan

De nya versionerna av Iphone 7 och 7 Plus har utöver den röda färgen, som är en del av RED-kampanjen till förmån för AIDS-forskning, 128 eller 256 GB lagring. Apple är en av de största bidragsgivarna till RED-kampanjen.

Den nu ett år gamla modellen Iphone SE, med Iphones ”klassiska” 4-tumsskärm, hottas upp med fördubblad lagring och kommer nu finnas med 32 och 128 GB.

De nya modellerna ska gå att beställa från Apple från och med fredag 24 mars.

Samsungs nya röststyrning Bixby ska ta upp kampen med Alexa

av Peter Pettersson

Den just nu smartaste AI-stödda röststyrningen är Amazons Alexa. Men det förutsätter att du är beredd att tala engelska.

Och nästa vecka, i samband med att Samsung lanserar nya Galaxy S8 och S8 Plus, väntas koreanerna också premiärvisa sin nya röststyrning Bixby. Till stora delar utvecklad av samma gäng som gjorde Apples Siri. Samsung köpte det bolaget.

Men någon Bixby på svenska blir det inte än på ett tag.

Problemet för svenska användare är att det kostar i princip lika mycket att anpassa en AI-stödd röststyrning för svenska som för till exempel spanska, italienska och tyska. Fixar företaget bakom produkten täcker de in över halv miljard användare. Fixar de svenskan så når de cirka nio miljoner. Och då får vi vackert vänta.

Bixby ska dock, enligt alla läckor som sipprar fram om Samsungs event nästa vecka, ha en inriktning mer mot att praktiskt styra mobilens olika funktioner. Det ska bli intressant att testa den funktionen.

Priserna för Samsung Galaxy S8 läckta

av Peter Pettersson

Läckorna kring Samsungs kommande toppmobiler Galaxy S8 och S8 Plus fortsätter trots att den officiella lanseringen inte äger rum förrän den 29 mars.

Priset i Europa blir 799 Euro för S8 och 899 Euro för S8 Plus. Det innebär att de med svensk moms troligen kommer att hamna strax under 10 000 kronor för S8 och ytterligare dryga tusenlappen upp för Plus-modellen.

S8-serien kommer att finnas i tre färger: Black Sky, Orchid Grey cow Arctic Silver

Galaxy S8 får supervideo från Sony

av Peter Pettersson

Samsungs kommande toppmobil Galaxy S8 som lanseras formellt den 29 mars kommer att få en 12 MP och en 8 MP kamera för selifes samt en 3,7 MP RGB-kamera för irisigenkänning för att låsa upp mobilen med ögonen. En teknik som också fanns i Galaxy Note 7 som drogs in på grund av problem med batterierna som ledde till bränder och överhettning.

Galaxykameran kommer att vara kapabel att filma slowmotionvideo i upp till 1000 fps. Kameran i Galaxy S8 kommer från Sony som redan i samband med Mobile World Congress i Barcelona i slutet på februari visade upp samma teknik i nya toppmodellen Xperia XZ.

Även Apple köper kameramoduler till sina mobiler från Sony. Så det är rimligt att anta att en variant av samma teknik dyker upp även i den kommande Iphone 8 som väntas lanseras i september.

Iphone 8 får kurvad skärm

av Peter Pettersson

Åtminstone en av de tre Iphonemodeller som väntas släppas i samband med att Iphones tioårsjubileum i år är en 5,8-tumsmodell med en kurvad OLED-skärm som tillverkas av ärkekonkurrenten Samsung.

Den kurvade skärmen på Iphone 8 ska enligt analytiker på GfK vara något mindre rundad än de skärmar som Samsung själva använt på sina Galaxy Edge-modeller. Bland annat på grund av att Apples designteam velat hitta en lösning som också gör det möjligt att tillverka kurvade skärmskydd med bra funktionalitet.

Galaxy S8 känner igen dina ögon och ditt ansikte

av Peter Pettersson

Det börjar dra ihop sig inför lanseringen av Samsung Galaxy S8 och S8+. Båda modellerna har godkänts av den amerikanska kontrollmyndigheten FCC.

Den havererade Note 7-modellen som fanns ute ett tag i höstas innan den drogs in efter ett antal batteribränder hade en snygg ny funktion där man kunde låsa upp mobilen med hjälp av sina ögon (eller snarare irisar i ögonen).

De kommande S8 och S8+ ska ha både den funktionen samt en ny funktion där mobilen lär sig läsa av användarens ansikte för ökad säkerhet. Enligt analytikerna på GfK kommer upplåsningen av mobilen med hjälp av de nya funktionerna att gå på under 0,01 sekund.

 

29 mars är det dags för lansering vid ett Unpacked Event  i New York och till Sverige väntas de nya toppmodellerna i slutet av april.

Tre nya Iphone från Apple i höst

av Peter Pettersson

Enligt flera källor planerar Apple att släppa tre nya Iphone i september. Det är i sommar tio år sedan den första Iphonemodellen började säljas i USA.

De nya modellerna väntas bli en Iphone 7s och en Iphone 7s Plus och jubileumsmodellen Iphone 8, som enligt en japanska webbsajten Mac Otakara kommer att lanseras under namnet Iphone Edition.

 

Apple satsar stort på AR

av Peter Pettersson

En stor satsning på augmented reality, AR,  kan dyka upp redan i nästa generations Iphones som kommer under september. Enligt sajten Road to VR har Apple över tusen ingenjörer som jobbar med ett AR-projekt i företaget utvecklingsanläggningar i Israel.

Apples VD, Tim Cook, har vid flera tillfällen uttalat att han ser större potential i AR är Virtual Reality, VR.

Enligt analytiker vid schweiziska banken UBS pågår projekt både vid Apples anläggningar i Herzliya och i Tel Aviv.

Telekom är männens värld

av Peter Pettersson

IT- och telekombranscherna är fortfarande mycket mansdominerade. Ett par dagar på årets mobilmässa i Barcelona förstärker bara det intrycket. Med undantag för stereotypt genustänkande med kvinnliga montervärdinnor är antalet kvinnor i de åtta mässhallarna försvinnande litet.

Årets rekord i negativ bemärkelse stod den saudiska mobiloperatören STC för. En monter med uteslutande män. Förlåt, och en robot…

IMG_2021

Kul grej med 3310 men kommer den sälja?

av Peter Pettersson

 

Nya versionen av Nokia 3310
Nya versionen av Nokia 3310

Finska startupen HMD blåser liv i Nokianamnet på mobiler. Tre nya Androidbaserade mobiler kommer ut under våren. Och en nyutgåva av drygt 16 år gamla  Nokia 3310. Lite upphottad med bättre batteri och nya färger. Men serie 30 och inte Android.

650 spänn.

Bra pris, men vill någon ha så kallade featurephones länge? Förra året slogs nytt försäljningsrekord för mobiler i Sverige. 4,3 miljoner ny mobiler såldes. Av dem var 250 000 osmarta så kallade featurephones. Det segmentet backade med 27 procent enligt siffror från analysföretaget Gfk.

Frågan hur mycket en nyutgåva av 3310 kan göra åt det?

Sida 1 av 283
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB