Vågar du mäta hur du kör?

av Peter Pettersson

Den nya svenska appen Enerfy håller koll på hur du kör bil och delar information med andra. Huh. Vågar man?
Appen samverkar med en så kallad OBD-läsare som kopplas in i bilens serviceuttag som oftast sitter strax under ratten.

Sedan registreras hur man kör och om körstilen medför onödigt mycket utsläpp och liknande.

Appen finns både för Iphone och Androider på Appstore och Google Play.

Mobilen blir snabbköpskassa

av Peter Pettersson

Ica testar självskanning direkt med en app i Iphone. Självskanningen i mobilen görs via Ica:s app, Ica Handla.
Först ut att erbjuda lösningen är två IcabutikerMaxi Ica Stormarknad Solna och Ica Supermarket Kista. Fler butiker kommer att läggas till successivt under året.

Apple klarar sig från Heartbleed-buggen

av Peter Pettersson

De som använder Apples Macar med operativsystemet OS/X, Iphones, Ipads eller Ipod Touch med operativsystemet IOS drabbas inte av den så kallade Heartbleed-buggen som blev känd i veckan.

Heartbleed-buggen gör att kryptering via OpenSSL som används av mängder med webbtjänster kan bli synliga för hackare.

Apple använder dock inte samma teknik i sina operativsystem. Det gör däremot Googles Android. I går bekräftade Google att Android 4.1 är sårbart för Heartbleed-buggen och att en så kallad säkerhetspatch är på väg.

FRA slutar inte lyssna

av Peter Pettersson

Post- och telestyrelsen säger att man inte tänker jaga internet- och teleoperatörer som slutar lagra information sedan Datalagringsdirektivet i praktiken skrotats av EU-domstolen.

Det kan tydas som att det inte längre finns någon övervakning av vad som sker på Internet i Sverige.

Men då glömmer man FRA. Eller Försvarets Radio Anstalt, som är det lätt byråkratiska namnet på Sveriges spioncentrum sedan 1962. En verksamhet som hade sina rötter i svenska militära signalspaningsorganisationer från före Andra Världskriget.

Genom den kritiserade FRA-lagen som piskades igenom i Sveriges Riksdag 2006 med gråtande moderater som tubbades att följa partilinjen av statsminister Fredrik Reinfeldt, ges FRA uppdraget att spana på all kabeltrafik som går över Sveriges gränser.

När det gäller mobiltrafik är det inte så stor del av trafiken som gör det. Men när det gäller datatrafik så är det nästan det mesta. De flesta av de populäraste gratismejltjänsterna, social medierna med flera har sina huvudservrar utanför Sverige och trafiken passerar därmed gränsen och kan avlyssnas av FRA.

Och skulle inte FRA snappa upp informationen kan spionmyndigheten säkert få hjälp av amerikanska NSA som med all säkerhet fortfarande lyssnar på allt och lite till.

Hur kommer Itunes att förändras?

av Peter Pettersson

Amerikanska musiktidningen Billboard hävdar att Apple jobbar med den största omgörningen av Itunes på tio år.

Senaste åren har intresset för att köpa musik på Itunes svalnat till förmån för streamingtjänster som Pandora, Spotify, Wimp, Napster med flera. Även om den långsiktiga lönsamheten för den typen av tjänster är tveksam beroende på för få fullbetalande kunder för att i längden kunna betala ut ersättningar för all spelad musik till upphovsrättsägarna, så är de populära.

Lite på samma sätt som Boxman var toppen under IT-boomen på 90-talet. Man kunde som konsument köpa billiga cd som subventionerades av riskkapitalister. Det var billigt tills Boxman gick omkull. Risken är stor att samma sak händer med streamingtjänsterna. Så länge de tillströmningen av nya kunder är hög kan de betala efter som de betalar i efterskott. Men den dagen nya kunder slutar komma i samma utsträckning måste abonnemangspriserna höjas eller antalet fullbetalande öka. Annars räcker inte intäkterna till.

Hur som helst lär nedgången för Itunes tvinga Apple att hitta på nya varianter.

Itunes Radio som lanserades i höstas går sådär enligt rapporter från Usa och uppenbarligen krävs mer för att få kunderna att vara trogna Itunes.

Några av de saker som tros vara på väg är en app för Android och nya varianter på streamad musik även från Itunes.

Gissningsvis kommer Apple att lansera nyheterna kring Itunes på Word Wide Developer Conference i San Francisco den 2 juni.

Datalagringsdirektivet olagligt

av Peter Pettersson

EU-domstolen beslutade i dag att det så kallade datalagringsdirektivet är olagligt.
Direktivet är lag även i Sverige och det kräver att operatörer sparar samtals- och datatrafik i sex månader för att polis och säkerhetstjänster ska kunna komma åt informationen.
Nu är det dags för regeringen att snarast se till att den svenska lagen tas bort.
När den infördes skyllde regeringen på krav från EU. Så slutsatsen blir att den olagliga lagen avskaffas.
Å

Final för Windows XP

av Peter Pettersson

I dag tisdag är sista dagen som Microsoft ger support på Windows XP. Sedan är det över för XP i den bemärkelsen. De användare som envisas med att inte byta får räkna med att datorerna ganska snabbt kan bli utsatta för virus och liknande när inga uppdateringar kommer längre.

Men å andra sidan om man har en dator kvar från den tid då XP kom är den redan tonåring och förtjänar att bytas ut.

Sista chansen till biljetter till Apples utvecklarmöte

av Peter Pettersson

I kväll gick anmälningstiden ut för dem som ville ta chansen att få tag i en biljett till Apples World Wide Developers Conference, wwdc, som i år går av stapeln 2-6 juni i Moscone Centre i San Francisco.

Till skillnad mot tidigare år har det inte varit först till kvarn som gällt. I år lottas biljetterna ut till dem som anmält sitt intresse senast 10:00 lokal tid i Kalifornien (Stockholm +9 timmar).

Nej inte kopierar Samsung Apple inte…

av Peter Pettersson
Samtidigt som det pågår en rättegång där Samsung hävdar att man inte kopierat Apples Iphone, fortsätter den koreanska mobiljätten att göra precis det.
Samsung lägger nu till två nya funktioner i sin senaste Galaxymodell: Hitta min mobil och en återaktiveringsspärr. Känns funktionerna igen?
Jepp, de ha funnits på Iphones i flera år. Find My Iphone har funnits sedan 2010.
För att sätta det historiska perspektivet rätt kan det vara bra att notera att Samsungs första Androidmodell, Galaxy, lanserades i slutet av april 2009. Det vill säga två år och tre månader efter lanseringen av Iphone 2007.
Den första smarta mobilen med Googles operativsystem Android, som Samsung använder i en egen anpassad variant, var Htc:s Dream som lanserades i oktober 2008. Drygt ett år och nio månader efter lanseringen av Iphone.
Det är en rätt vanlig taktik bland advokater och pr-folk att försöka skapa en annan bild av världen när det tjänar deras syften och då kan historiska fakta vara bra att stå på.
Sida 1 av 218
 • Tjänstgörande redaktör: Martin Schori
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB