Amazon i utförsbacke

av Peter Pettersson

Sedan näthandelsbolaget Amazon börsintroducerades för 17 år sedan har man arbetat efter samma mantra: Vinsten kommer senare.

Och trots IT-kraschen i början på 2000-talet har investerarna fortsatt tro på Amazon.

Över sådant kan man undra. Men betänk gärna att det är i stort sett samma investerare eller samma marknad som för tio år sedan värderade Apples aktier till drygt tre dollar styck (med hänsyn tagen till den sju för en split Apple genomförde i somras).

Apples aktie stängde  i dag på 105,22 dollar. Och till skillnad mot Amazon gör Apple vinst. Liksom Google, liksom Microsoft och Yahoo.

Amazon däremot har bara staplat upp förluster.

Ett rätt bra affärsupplägg kan man tycka. Lite som skräddaren och ”kom tillbaka om fredag”.

Men sakta men säkert har den så kallades marknaden nog börjat inse att det inte räcker med ett väloljat munläder och en förmåga att dyka upp och skapa rubriker. Något som Amazons grundare  Jeff Bezos är bra på. Till exempel att snabbt hänga på trenden drönare och börja prata om att Amazon ska leverera varor med drönare. Sannolikt väl medveten om att det lär dröja minst tio år innan amerikanska luftfartsmyndigheter överhuvudtaget kan tänka sig att tillåta något sådant.

Han har blivit miljardär på ett bolag som i stort sett aldrig tjänat tillräckligt med pengar. Inte dåligt.

Fast för Amazon går det inget vidare. Sedan årsskiftet har aktien backat nära 30 procent. Bolaget kritiseras allt mer för att vara för splittrat och satsa på allt som rör sig och lite till.

Lite så gör Google också. Men Amazon har inte samma guldbyxor som Google. Annonsintäkterna från sökmotorn ger Google djupa fickor.

Trots att Amazon saknar sådana ger man sig in på till exempel molntjänster. Ett område där i stort sett alla vill in, prispressen är extrem och ingen tjänar pengar.

Det är utan att man kommer att tänka på ”Kejsarens nya kläder” och det mera skrämmande är att det bland investerarna som fortsatt satsar på Amazon finns aktiefonder och pensionsstiftelser som ska betala vanliga människors pensioner på äldre dar.

 

Apple bygger ut betatestande

av Peter Pettersson

Apple lanserar en ny betatestfunktion för utvecklare av appar till Iphone och Ipad.

Med den nya funktionen Testflight App kan alla apputvecklare automatiskt få tillgång till 1 000 betatestare som erbjuds möjlighet att testa appen, komma med feedback och få info om uppdateringar och ändringar via pushmeddelanden.

 

Microsoft dödar Nokias namn – också

av Peter Pettersson

Efter köpet av den fallna finska mobiljätten Nokias mobiltelefondel har Microsoft nu beslutat sig för att dumpa Nokianamnet på kommande mobilmodeller.

De ska istället heta Microsoft Lumia.

Varför man behåller Lumia som mest känts konstigt sedan det introducerades av Nokia vet åtminstone inte jag.

Frågan är om namnbytet gör någon skillnad? Lumiatelefonerna är fortfarande hopplöst efter i smartphoneracet och det är inte många analytiker eller teknikskribenter i världen som tror att de har en chans att klara sig i längden.

Jag kan faktiskt inte komma på ett scenario där Microsoft Lumia-mobiler plötsligt skulle bli så populära att det går att vända trenden.

Tidigare har folket på Microsoft sagt att målet är att komma in på företagsmarknaden tack vare det starka namn och stöd som bolaget har på världens företags IT-avdelningar. Men även det racet känns mer eller mindre kört i dag. IT-avdelningarna har redan tvingats lära sig hantera både Iphone, Ipads och Androider och det har gått utan stora problem.

När nu dessutom Apple tecknat avtal med IBM för att satsa ännu hårdare på företagsmarknaden blir inte läget bättre för Microsofts Lumialurar.

De mera konspiratoriskt lagda har länge hävdat att Microsoft såg till att få en av de sina på Nokia för att skapa en teknisk plattform för Windowsmobiler. Sedan tog man över mobildelen och nu skrotar man namnet.

Risken är uppenbar att det som blir kvar om fredag är en tummetott…

Starkt resultat av Apple

av Peter Pettersson

Apples sista kvartal på verksamhetsåret 2013/20014 vilket var kalenderårets tredje, gick bättre än väntat. Vinsten för perioden juli-september blev 8,47 miljarder dollar. Förra året var resultatet samma period 7,51 miljarder dollar.

Försäljningen av Iphones ökade med 16 procent till 39,3 miljoner enheter. Ipadarna backade dock med 13 procent till 12,3 miljoner enheter.

Macförsäljningen ökade med 21 procent till 5,5 miljoner enheter.

Det är klart starkare siffror än värsta konkurrenten Samsung som tidigare i oktober vinstvarnade och nu räknar med en 60-procentig försämring av vinster och en 20-procentig försäljningsminskning.

För det innevarande kvartalet, som också innefattar julhandeln, räknar Apple med en försäljning på 63,5-66,5 miljarder dollar. Klart högre än den 63,5 som analytikerna förväntat sig.

Den största anledningen till den höjda prognosen är stark efterfrågan på Iphone 6 och 6 Plus.

Apples samarbete med IBM inom företagssektorn väntas kunna generera en extra försäljning av över 30 miljoner IOS-enheter på årsbasis.

Aktien steg 2,14 procent under den ordinarie handeln och ytterligare 1,44 procent på eftermarknaden sedan resultatet rapporterats.

 

Apple har släppt IOS 8.1

av Peter Pettersson

I kväll släppte Apple uppdateringen av operativsystemet IOS till 8.1

Den nya versionen innehåller en hel del tillfixningar från 8.0.2. Bland annat bättre Bluetoothfunktionalitet.

Dessutom är Kamerarullen tillbaka i Bilderappen. Vilket vi tackar för. Vem som kom på att ta bort den och varför lär vi aldrig få reda på.

Vidare finns nu Icloud-bildbibliotek som betafunktion. Väljer man att aktivera det lagras alla bilder upp till Icloud och kan sedan hanteras på alla anslutna enheter så länge man loggar in med sitt Apple-ID.

För dem med lite plats på disken i Iphonen kan Optimera Iphonelagring vara det bäst alternativet. Då sparas bara minde versioner av bilder i mobilen.

Dessutom har 8.1 stöd för integration med OS/X 10.10 (Yosemite) så att man kan ringa och ta emot samtal på en Ipad eller Mac så länge Iphonen och den andra eller de andra enheterna är på samma nätverk och är inloggade på samma Apple-ID. Man kan då ringa och svara från Macen i vardagsrummet fast mobilen ligger i köket. Till exempel.

Snart vågar ingen låta bli att streama

av Peter Pettersson

I förra veckan backade HBO i USA och kommer nu att tillåta dem som vill att teckna avtal för HBO som streamingtjänst utan krav på att man har HBO via kabel också.

Att det varit så är ett utslag av den protektionism som ofta utmärker utsatta branscher. Så länge man har något som är av extra värde för kunder krånglar man till det och ställer krav för att försöka krama ut lite mera förtjänster.

Ofta slår det åt andra hållet istället och skapar en sur eftersmak hos kunderna som det tar lång tid att skölja bort.

Men HBO:s ändrade attityd fick tv-jätten CBS att direkt följa efter och börja erbjuda streaming de med.

TV-branschen står antagligen inför sin största förändring sedan tv-sändningar startade. De som är födda på från sent 70-tal och framåt är närmast helt ointresserade av tablå-tv. Hur länge till det kommer att gå att sända tv på det sättet är svårt att säga. Men helt klart har det redan nått toppen och börjat åka i utförsbacken.

Googles nya Nexusfamilj

av Peter Pettersson

I dag släppte Google sin nya mobil Nexus 6 (som byggs av Motorola, blivande Lenovo) och surfplattan Nexus 9 (som byggs av Htc).

Släppet skedde i form av ett inlägg på Googles officiella Androidblogg.

Nexus 6 har en 5,96-tums skärm, 13 Mpixel kamera och en Snapdragon 805 med stöd för 64 bitar vilket nu också Andorid har i version 5 eller Lollipop som den heter internt på Google.

Surfplattan Nexus 9 har en 8,9-tumsskärm och en 64-bitarsprocessor den också. Den har också försetts med Htc:s Boomsoundhögtalare.

Exakt när de nya modellerna kommer till Sverige är inte klart ännu. Det finns heller inget officiellt släppdatum för Android 5.0.

 

Vad händer med Microsofts surfplattor?

av Peter Pettersson

Det är knappast en hemlighet att Microsoft har haft det tufft på surfplattemarknaden. Deras Surfaceplattor har har mycket svårt att locka kunder och de jätteförluster de två första modellerna orsakade företaget bidrog sannolikt till att förre vd:n Steve Ballmer fick lämna skutan.

Nu när Apple är på väg att lansera en ny generation plattor på torsdag dyker det upp allt fler tecken som kan tyda på att Microsoft är på väg att ge upp surfplattorna. Uppgifter som cirkulerat på Nätet sedan förra veckan gör gällande att senaste Surfacemodellen hittills sålt en miljon exemplar.

Apple säljer runt 13-14 miljoner Ipads ett dåligt kvartal.

Marknaden för surfplattor har bromsat in. Antalet sålda enheter ökar fortfarande. Men betydligt långsammare än i början.

 

Sida 1 av 234
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB