Färre platt-tv men dyrare

av Peter Pettersson

Trenden från 2014 fortsatte under 2015. Försäljningen av platta tv-apparater forsätter sjunka från toppåret 2010.

2015 såldes totalt elva procent färre tv-apparater än 2014. Men försäljningsvärdet steg med 1,4 procent. Även om försäljningen minskade, så är tv-branschen knappast i kris.

2015 såldes platt-tv i Sverige till ett värde av drygt 4,6 miljarder kronor, enligt siffror från analysföretaget Gfk.

Ingen förare räknas som förare

av Peter Pettersson

Den amerikanska myndigheten National Highway Traffic Safety Administration , NHTSA, har i ett brev meddelat Google att man kommer att betrakta tekniken i självkörande som ansvarig förare.

Frågan är vad försäkringsbolag och domstolar kommer att tycka när olyckan varit framme?

Intresset för Twitter svalnar

av Peter Pettersson

Julkvartalet blev en besvikelse för Twitter. Visserligen minskade förlusten, men bolaget gör fortfarande förlust, och annonsintäkterna ökade med 90 procent.

Men antalet användare ökade inte alls. 320 miljoner användare är lite mer än en fjärdedel av antalet som använder Facebook.

Sonos klart för Apple Music

av Peter Pettersson

Efter att ha funnits i en så kallad beta-version sedan i december, släppte Sonos i dag en skarp app på AppStore.

Med den går det att spela upp allt innehåll från Apple Music i Sonos ljudanläggningar.

Appen är gratis.

Iphoneägare får välja mellan funktion och säkerhet

av Peter Pettersson

Senaste veckan har allt fler rapporter kommit från ägare till Iphone 6 och 6 Plus vars telefoner slutat att fungera när de uppdaterat till IOS 9.

De telefoner som slutat fungera är sådana vars hemknapp reparerats av icke-auktoriserade serviceställen.

Telefonerna drabbas av Error 53 vilket innebär att de i praktiken blir oanvändbara.

Apples förklaring till detta är att i  telefoner med fingeravtrycksupplåsning är hemknappen en integrerad del av säkerhetslösningen för Touch ID och för Apple Pay i de länder där den tjänsten är aktiverad.

För att kunna garantera säkerheten kontrolleras telefonens komponenter av IOS9 och om den kontrollen visar icke-auktoriserad service av någon komponent i säkerhetsmodulen stängs telefonen ned för att inte riskera att säkerheten komprometteras.

Även om amerikanska advokater försöker få till en grupptalan mot Apple i ärendet är knappast troligt att Apple vid någon tidpunkt kommer att erbjuda icke-auktoriserade serviceställen tillgång till sådana säkerhetskomponenter. Sprids komponenterna för mycket kommer hack av Touch ID och Apple Pay som ett brev på posten.

3D-tv försvinner

av Peter Pettersson

3D-tv var tv-tillverkarnas stora lockrop för sex-sju års sedan. Men någonstans på vägen kom det av sig. När den första entusiasmen lagt sig vände intresset för 3D nedåt. Glasögonen som krävdes var bökiga att hålla på med och antalet filmer på dvd i 3D var starkt begränsat. Och det har heller aldrig riktigt tagit fart till denna dag.

De testsändningar som gjorts av 3d-tv via satellit i Sverige lades ned. Och ingen klagade eller frågade efter dem.

Därför är det knappast en överraskning när nu koreanska Etnews meddelar att Samsung helt slutar installera 3D-funktioner i nya tv-apparater. Den inhemska konkurrenten LG fortsätter ett tag till, men i begränsad omfattning.

 

 

Tv4 Komedi är fel ställe om du vill se komedier

av Peter Pettersson

Det blir allt vanligare att tv-kanaler förändrar sitt innehåll så det inte längre passar till kanalens namn.

History Channel är ett bra exempel. Handlar om precis allt – utom historia. Pawn Stars, Counting Cars, American Daredevils, American Pickers, Det stora fyndkriget, med mera, med mera.

Nu verkar Tv4 Komedi gå åt samma håll. Häromkvällen slog man nytt rekord med ”Children of Corn”. Den som klassar den filmen som komedi måste vara lätt perverterad.

Och nu när jag skriver det här visar man ”Lite åt envar” ett kriminaldrama från 1970.

Känner du någon som tycker att någon av de två filmerna ovan är komedier bör du kanske överväga att byta umgänge. Kanske är säkrast så…

Nästa Iphone kan komma redan i mars

av Peter Pettersson

Apple ska enligt ett antal samstämmiga uppgifter planera för ett lanseringsevent den 15 mars. Då kommer av allt att döma nya Ipad Air3 och en ny Iphone, som hittills i tekno- och bloggosfären gått under namnet Iphone 5se, att förevisas.

Någon ny Apple Watch ser det dock inte ut att bli ännu. Däremot ska Apple planera för en ny release av operativsystemet för Apple Watch med en rad nya och förbättrade funktioner och nya typer av armband.

En ny Iphone i mars kommer dock knappast att påverka försäljningssiffrorna förrän i årets andra kvartal som början i april.

Däremot kommer en ny Iphonemodell att konkurrera mer släppet av Samsungs nya toppmodell Galaxy S7, som väntas bli lanserad i Barcelona söndagen 21 februari (dagen före öppnandet av årets Mobile World Congress ), med planerad försäljningsstart redan i mars.

2015 tungt år för Samsung

av Peter Pettersson
Namnlöst-2

Med tanke på att det såldes 3 950 000 nya mobiler i Sverige förra året enligt analysföretaget GfK, så ser det inte ut som den svenska mobilmarknaden håller på att svalna.

Men globalt bromsade utvecklingen in lite visar nya siffror från Juniper Research.

Apple hade ett relativt svagt sista kvartal 2015. Men, VD:n Tim Cooks förklaring att efterfrågan på Iphone 6 när den kom 2014 var så stor att man inte hann med att leverera ett stort antal enheter förrän i början av 2015, kan det ligga en hel del i. Det innebar att dessa inte kunde intäktföras förrän i det första kvartalet 2015.

En annan anledning är nog att Iphone 6s och 6S Plus inte är så mycket annorlunda än modellerna från 2014 och inte drar lika många nya kunder.

Trots det ökade Apples försäljning för helåret 2015 med 20 procent jämfört med 2014.

Samsung är fortfarande den största leverantörer totalt, enligt Juniper Research. Något som till stor del har sin förklaring i att bolaget säljer allt från lågprismobiler till toppmodeller. 317 miljoner mobiler sålde Samsung 2015.

Men det är en ökning på bara en procent jämfört med 2014.

LG ökade också med en procent. Men för andra ”stora” aktörer som Htc och Sony var det kraftigt nedåt. Båda backade med 36 procent förra året.

Fast värst var det för Microsoft. Efterfrågan efter bolagets Lumiamobiler är försumbar. Microsoft tappade 57 procent i försäljning jämfört med 2014. Totalt skeppade bolaget 4,5 miljoner mobiler under året. Något färre än vad Samsung säljer på en vecka.

Och i princip är det bara ett företag som tjänar pengar på att sälja mobiler och det är Apple.

Svart i rutan när Discovery kräver mer betalt

av Peter Pettersson
IMG_1582

Vid midnatt släcktes Discoverys kanaler för cirka 800 000 kunder till Bredbandsbolaget och Canal Digital.

Bakom åtgärden ligger krav på prishöjningar från Discovery Networks som skulle höja priserna för abonnemang om de accepterades av distributörer som Bredbandsbolaget och Canal Digital.

Här är de av Discovery Networks kanaler som omfattas av nedsläckningen:

 • Kanal 5
 • Kanal 9
 • Kanal 11
 • Investigation Discovery
 • Discovery Channel
 • TLC
 • Animal Planet
 • Discovery Science
 • Discovery World
 • Discovery Showcase
 • Eurosport
 • Eurosport 2
Sida 1 av 262
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB