Startsida / Inlägg

Följer fastigheterna med Siba in på börsen

av Peter Pettersson

Enligt mediauppgifter planerar Siba en börsintroduktion i sommar. Under de senaste åren har Siba lyckats vända negativa siffror till plus. Trots hård konkurrens från de betydligt större kedjorna Elgiganten (som ingår i i norska Elkjøp som numera ägs av brittiska hemelektronikjätten Dixon) och Mediamarkt (som ägs av Dixons tyska konkurrent Media-Saturn). Kedjor som i kraft av sin storlek kan pressa priser på allt de köper in till lägre nivåer än den mindre spelaren Siba klarar av.

Men familjen Bengtsson tjänar pengar på andra ställen. Framför allt genom att man äger bolag som tillverkar/importerar egna varumärken och inte minst genom att man är delägare i den bank som ger Sibas och Netonnets kunder krediter liksom i det försäkringsbolag som samma kunder köper extraförsäkringar för sina varor i.

Vinsterna på kreditverksamheten och försäljning av försäkringar är betydligt bättre än vinsterna på att sälja produkter i elektronikladorna.

Familjen Bengtsson kontroller Siba och familjens ägande utövas genom maktbolaget Waldir som är moderbolag till Siba (Detaljhandel), Computercity (Detaljhandel), Netonnet (Detaljhandel), Remvassen (Fastigheter), Resursgruppen (som man är delägare i) . Waldir leds fortfarande av  Bengt Bengtsson. Sonen Fabian Bengtsson tog förra sommaren över som styrelseordförande i Siba då Susanne Ehnbåge, som inte ingår i Bengtssonklanen, utsågs till vd i Siba.

Genom fastighetsbolaget Remvassen äger man många av de fastigheter som Sibas butiker är inrymda i. Något som ger hyresintäkter och åtminstone indirekt sänker lokalkostnaderna för Siba. Därför blir det intressant om fastigheterna kommer med vid en börsintroduktion.

Resursgruppen är ett annat namn på koncernen Resurs Holding som innefattar aktiebolagen: Resurs Bank, Solid Försäkringar, TeleResurs och Reda Inkasso. Samtliga bolag har sina huvudkontor i Helsingborg och har totalt 400 anställda.

Företagen i Resursgruppen samarbetar med varandra och har alla samma grundläggande affärsidé som innebär att man vänder sig till detaljhandeln. Koncernchef är sedan november 2012 Kenneth Nilsson, som även är VD i Resurs Bank.

Resursgruppen ägs till 55% av Nordic Capital Fund VII som blev majoritetsägare i Resurs Holding den 12 november 2012. Resterande 45% ägs av Waldir AB.

Inkasso- och kortföretaget Vauli AB ägs av bland andra familjen Bengtsson och de tidigare Onoffägarna Hans Westin och Sten Schröder.

Familjen Bengtsson är också ägare av Netonnet som man tog över från grundarna efter en budstrid 2011.

Dessutom äger man Netlogic, som importerar hemelektronik och vitvaror under produktnamnen Dmtech, Andersson, Luxor, Technika, Loeffen, Centurion Bozz med flera. Produkter som sedan säljs av Siba och Netonnet i konkurrens med produkter från mera etablerade varumärken.

Efter några tuffa år förbättrade Siba resultatet i fjol med 91,3 Mkr. Resultatet vände från -62,7 Mkr till + 28,6 Mkr i vinst.

Maktbolaget Waldirs senaste rapporterade vinst låg för helåret 2013 slutade på 160 miljoner kronor.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB