Startsida / Inlägg

När ska Apple göra en riktig ordbehandlare?

av Peter Pettersson
pages

Apple har sedan ett antal år tillbaka ett eget ”officepaket” som består av ordbehandlaren Pages, kalkylprogrammet Numbers och presentationsprogrammet Keynote.

I sin marknadsföring gör företaget gärna ett nummer av att man numera sömlöst kan flytta sina dokument mellan Mac, Ipad och Iphone via molntjänsten Icloud. Och det är en klart användbar funktion. Liksom den att man enkelt kan dela ut dokument och låta även dem som inte har till exempel Pages ändå lägga till och redigera via Icloud.

Men trots flera års utveckling saknar ordbehandlaren Pages några fundamentala funktioner som funnits i ordbehandlare sedan de första versionerna av Word och Word Perfect dök upp på 1980-talet.

Den kanske mest uppseendeväckande bristen är att det inte går att sortera text överhuvudtaget. Funktionen att sortera en lista alfabetiskt stigande eller fallande är urgammal i ordbehandlarsammanhang och användbar i oerhört många situationer. Men trots att avsaknaden av sorteringsfunktion påpekats för Apple från olika håll i mer än två år händer absolut ingenting. Märkligt.

Den andra är på sitt sätt ännu märkligare. Ett sätt att exportera ordbehandlardokument som alla ska kunna öppna är att exportera dem i RTF eller Rich Text Format. RTF har funnits sedan 1987 och det är en sorts textfil där formateringen ligger inbäddad i texten. Skälet är enkelt. RTF ska möjliggöra smidig filöverföring från olik ordbehandlare. Fram till för något år sedan stödde Pages RTF-dokument. Sedan tog Apples utvecklare helt sonika, och utan förklaring, bort funktionen.

Om man söker på Apples supportsidor får man följande närmast löjliga förslag hur problemet ska lösas:

”Om du vill arbeta i formaterade textdokument (.rtf) kan du kopiera och klistra in innehållet i ett nytt Pages-dokument med bibehållen formatering.”

Ett Goddag-yxskaftsvar i den svenska supportinformationen. I den engelska lägger man till att man på en Mac ska öppna dokumentet i Textredigeraren och sedan kopiera in det i Pages. Det fungerar ju men är som att be någon gå över ån efter vatten istället för att skruva på kranen.

På en Ipad eller Iphone är man dock rökt. Det går inte att öppna dokumentet överhuvudtaget.

Det rör sig inte om en bugg, utan om ett relativt stort tankefel i tillverkningen.

Sedan samarbetet med IBM om en gemensam satsning på företagsmarknaden inleddes i fjol, satsar Apple allt hårdare på företagskunder. Till exempel nya Ipad Pro riktas till stor del mot den marknaden. Frågan är vad de användarna säger om de inte kan sortera text eller öppna RTF-dokument som kommer som bifogade filer med e-posten?

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB