Startsida / Inlägg

Tio år med Iphone – som fortfarande håller täten

av Peter Pettersson

Fredagen den 29 2007 var första gången jag höll en riktig, fungerade Iphone i  handen. Den version som Steve Jobs lät några av de inbjudna journalisterna titta på efter lanseringen i San Francisco i januari var ett tidigt demoex.

Jag och fotografen Pontus Höök hade tagit oss ut till ett shoppingcenter i New Jersey för att slippa den kilometerlånga kön till Apples flaggskeppsbutik på 5th Avenue i New York. Efter ett antal timmars köande fick vi tag i den sista 8 GB-modellen i den butiken. De efter oss i kön fick nöja sig med en 4 GB-version.

Första Iphonen fredagen 29 juni 2007. Foto: Pontus Höök
Första Iphonen fredagen 29 juni 2007.
Foto: Pontus Höök

Några appar utöver de som följde med mobilen fanns inte. Och datahastigheten var gprs, runt 100 kilobit/sekund och den gick bara att använda mot amerikanska AT&T:s mobilnät.

Så första helgen i New York var spännande då allt fungerade. På söndagen reste jag hem och väl hemma fungerade mobilen bara på wifi. Till början av augusti när jag fick tag i en lösning från en kille i USA som gjorde det möjligt att använda svenska Telias sim-kort och få mobilen att funka i Sverige.

På mobilmässan MWC i Barcelona i slutet av februari 2008 hade jag min Iphone med mig. I de flesta montrarna skrattade man åt ”leksakstelefonen”. Tillverkare som Nokia, Motorola och Sony Ericsson kunde knappt hålla sig för skratt.

Men efter att Iphone 3G börjat säljas i Sverige hösten 2008 var tonläget ett helt annat på mobilmässan året därpå. Då stod samma personer som fnyst åt ”leksaksmobilen” och berättade att även deras mobiler kunde det, det och det som en Iphone kunde.

Folk glömmer snabbt. När jag tog upp att det är tio år sedan den första Iphonen kom sa en kollega lite förvånat: – Men det fanns väl smarta mobiler före Iphone?

Svaret är: Egentligen inte. Visst det fanns mobiler man kunder surfa hjälpligt med och läsa epost och ta bilder och lyssna på musik. Men de var mera fyllda med begränsningar än möjligheter.

Iphone ändrade allt detta.

2008 kom Appstore. Med 500 appar. Innan dess fanns inga alls. Idag finns det över 2,3 miljoner till Iphone och 2,7 miljoner till Googles Android.

2008 gjorde Google om sitt operativsystem Android så att det i princip var en kopia på Apples operativsystem IOS och släppte den första nya Androidmobilen G1.

Resten kan man säga är historia. Det mest anmärkningsvärda är att Apple fortfarande lyckats ligga i täten. Efter tio år är deras Iphone fortfarande den som säljer bäst.

Om det är en skröna eller inte vet jag inte, men det sägs att Steve Jobs samlade alla de mest centrala personerna i Iphoneprojektet (Project Purple) strax innan han skulle upp på scenen den 9 januari 2007 för att visa upp Iphone för första gången på scenen i Moscone Center i San Francisco.

Jobs ska ha sagt: – Kom ihåg det här ögonblicket. För när lanseringen är klar kommer inget någonsin mera vara sig likt.

Vi som satt i lokalen visste inget om det då. Men vi förstod att det vi såg var något banbrytande som skulle förändra inte bara telekombranschen, utan vårt sätt att leva.

Tio år senare har Apple sålt över en miljard Iphones och i Sverige säljs årligen drygt fyra miljoner smarta mobiler. Av dem närmare två miljoner Iphones.

Det finns appar för allt. Banken, Mobilt ID, spel, resor, musik, social medier, kartor, bilder, läkarbesök, betting, casinon, regligioner, nyheter, eller enklare uttryckt: Allt.

Steve Jobs hade rätt, inget är sig likt längre.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB