Startsida / Inlägg

Nya mobiler från Google tar sikte på Iphone

av Peter Pettersson
Google-2017

Googles nya höstlineup av hårdvara blev rätt omfattande: Nya mobilerna Pixel 2 och Pixel 2 Xl , Home Mini och Home Max, en Pixelbook touchscreen bärbar, trådlösa hörlurarna Pixel Buds, nya Clips camera och det nya  VR-headsetet Daydream View.

Pixel 2 är den pryl som många teknikskribenter hoppas mycket på. Amerikanska Cnet var till och med inne på temat att den skulle ta upp kampen med Iphone 8:orna och Iphone X. Men hur det skulle gå till gick man inte in på. Och ärligt talat är det inte särskilt sannolikt.

Just egna mobiler har Google haft ett ambivalent förhållande till i många år. Köpet av Motorolas mobilenhet ledde inte till någonting. Mest skapade det irritation hos andra mobiltillverkare som använder Googles operativsystem Android. De misstänkte att Motorola gynnades av Google och fick inside på nya funktioner tidigare än de andra. Men i själva verket var Google så rädda för det, att Motorolafolket istället klagade på att de fick information om nyheter senare än andra mobiltillverkare.

Så Lenovo fick köpa den verksamheten.

Pixel 2_Pixel 2 XL

Första Pixelmobilen som kom i fjol har fått rätt bra recensioner av teknikjournalister och bloggare. Men har knappt sålt något. Det har delvis berott på att den knappt funnits att få tag på. Google har ingen fungerade mobildistribution och stora distributörer och elektronikkedjor har passat och valt att inte sälja Pixel. Liksom de flesta av världens mobiloperatörer.

Första Pixeln, liksom de nya modellerna, har utvecklats i samarbete med HTC. Och för någon vecka sedan köpte Google den utvecklingslinan av HTC som är i behov av pengar. Men om det kommer att leda till en offensivare satsning på egna mobiler från Google återstår att se. Det kan leda till splittring i Androdlägret och få tillverkare som Samsung att byta till Tizen istället.

Nya Pixel 2 är ingen racer. Den har samma teknik under skalet som sensommarens och höstens Androidkonkurrenter: Galaxy S8, LG V30, Sony Xperia XZ1 och OnePlus 5. Det vill säga Qualcomms Snapdragon 835 processor med 4GB RAM och 64GB flashlagring. Det gör den snabb. Men det räcker inte för att spöa Iphone 8:orna som dessutom är lite snabbare än Iphone X.

Google har  i dagsläget inga planer på att sälja Pixel 2-mobilerna i Sverige.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB