Därför behöver du en träningskompis!

av thomasskoglund

Att vänner är bra till allt landar knappast som en chock för de flesta av oss. Förena därför nytta med nöje genom att träna tillsammans med din bäste vän eller partner. Studier visar att detta inte bara får dig att prestera bättre, utan också minimerar onödiga skaderisker.
Övertygad? Om inte, här hittar du 4 bra anledningar till varför du behöver en träningskompis.

 

 

 

Du tränar hårdare

Det är knappast någon nyhet att din träningspartner kan peppa dig till nya motivationsnivåer och ökad träningsgnista. Men visste du att träningspass utförda med en vän även får dig att prestera bättre?

Studier utförda av ”Europeiska förbundet inom idrottspsykologi” visar att gemensamma pass får oss att hantera allt från brännande mjölksyra, haltande målsättningar och träningsmässiga motgångar bättre tack vare att kroppens naturliga prestationsnivå ökar med hela 18 %. En siffra som kanske låter blygsam – men i praktiken kan utgöra skillnaden mellan en given succé eller konstaterat plattfall gällande dina maxlyft, viktmässiga resultat eller önskade kontinuitet.

 

 

Studier visar att du kan träna hela 18 % hårdare med en träningspartner vid din sida.
Studier visar att du kan träna hela 18 % hårdare med en träningspartner vid din sida.

 

 

Du väcker tävlingsdjävulen

Visst, du älskar säkert din träningspartner likt ett biologiskt syskon – men försök inte övertala mig om att du inte bryr dig om han/hon klarar av några fler armhävningar, springer lite snabbare, lyfter lite tyngre eller dansar zumba lite bättre än du gör.
Vi människor är förprogrammerade tävlingsdjävular som sällan nöjer oss med en andraplats. Låt därför din träningspartner agera såväl förebild som ärkenemesis och hitta inspirerande kickar i er gemensamma ”träningstävling”.

 

 

"Gör du en så gör jag två", vår inbyggda tävlingsgnista kommer hjälpa dig nå resultaten snabbare än du tror.
”Gör du en så gör jag två”, din inbyggda tävlingsgnista kommer hjälpa dig nå drömresultaten snabbare än du tror.

 

 

Utmanande parövningar alla borde testa

 

 

Du har roligare

Åtminstone merparten av alla dina svettiga träningspass måste tillåtas vara roliga för att hålla i längden. Berika därför träningsstunderna med samma vänskapliga skrattanfall som du vanligtvis förknippar dina filmkvällar och dansanta nätter  i goda vänners lag med.
Ha roligt, testa nya jobbiga saker och njut av er gemensamma träningsresa – oavsett om ni har helt olika målbilder eller strävar efter samma guldmedalj.

 

 

För att "träning" ska kunna bli något du ämnar fortsätta med resten av livet måste den tillåtas vara rolig. Skratta!
För att ”träning” ska kunna bli något du ämnar fortsätta med resten av livet måste den tillåtas vara rolig. Skratta!

 

 

Du tränar säkrare

Oavsett vilken nivå din träning befinner sig på har vi alla en sak gemensamt – ingen vill fastna under en för tung skivstång.
Med en träningspartner som ”passar” dig i dina övningsutföranden kan du lägga oron åt sidan och istället fokusera på att nå resultaten du drömmer om på ett mer effektivt sätt.

 

 

16931022_10155157398264575_279724524_o
Med en pålitlig och vakande träningskompis vågar du ta ut svängarna och utmana både dina invanda repetitionsantal och belastningsnivåer.

 

 

Läs också: roliga parövningar för dig och din träningspartner! 

Den barnsligt jobbiga bålövningen

av thomasskoglund

Träning är ingenting som behöver vara onödigt komplicerad. Nej, sanningen är att det enda som krävs för att utföra en av de mest effektiva bål- och magövningarna är ytterkläder och en lutande kulle. 

 

 

En härlig vinterbild eller en del av ditt nya hemmagym?
En härlig vinterbild eller en del av ditt nya hemmagym?

 

 

De flesta av oss har någon gång under barndomens soliga dagar rullat fnissandes nedför en backe, studsat upp och gått vinglandes därifrån. Well, nu är det dags för lekens uppföljare  – fast med ett helt annat syfte.
En undersökning inom muskulär stimulans visar nämligen att barnlekens omvända rörelsemönster, det vill säga om du istället använder dina kraftresurser för att rulla uppför backen, skapar bål- och magövningen som resultatmässigt utklassar övningar likt ”plankan” och dyra träningsredskap från tv-shop.

 

För att lyckas forcera kroppen mot såväl gravitationen, underlaget och kokande mjölksyra kräver övningen ansträngning från hela kroppen. Då målet dessutom är att lyckas positionera kroppen så rakt som möjligt kommer, förutom bålen, både dina sträckta ben och armar utsättas för kraftig statisk anspänning – något som effektivt stärker och formar deras inneboende muskulaturer.

 

Och visst, jag inser att övningen kanske upplevs mer exotisk under årets varmare månader. Men om du vågar kliva en liten bit utanför dina invanda komfortzoner, parkera ursäkterna på hyllan och gräva fram täckbyxorna – ja, då kanske årets sommarform dyker upp snabbare än väntat.

 

 

Jag fattar att den här övningen är härligare under sommarhalvåret. Men parkera ursäkter likt "det är för kallt ute" och "jag testar då snön försvunnit" och bara kör!
Jag fattar att den här övningen är härligare under sommarhalvåret. Men parkera ursäkter likt ”det är för kallt ute” och ”jag testar då snön försvunnit” och bara kör. Du kommer inte ångra dig!

 

 

Så gör du:

1. Leta upp en inte alltför brant backe och placera dig strax nedanför lutningens lägsta punkt.
2. Sträck ut kroppen till helt rak position.
3. Rulla så rakt uppför lutningen som möjligt.

 

 Sträva efter att använda överkroppen så mycket som möjligt och undvik att ”slänga” upp benen.

Behåll anspänningen i hela kroppen under övningens utförande.

 Vila genom att raskt promenera nedför backen och repetera övningen 3-6 gånger beroende på backens längd.

4 varierande metoder för att maxa dina träningsresultat

av thomasskoglund

En hastig googling kring träning, dess svengelska uttryck och effektfulla variationsmöjligheter kan få de mest rutinerade träningsentusiasterna att känna sig obildade till den grad att de inte orkar läsa vidare. Men känn ingen oro – här kommer fyra tungvrickande, men supereffektiva, metoder som kommer boosta träningsresultaten.

 

 

 

Läs vidare för att addera fyra tungvrickande, men supereffektiva, metoder som boostar dina träningsresultat.
Läs vidare för att addera fyra tungvrickande, men supereffektiva, metoder som boostar dina träningsresultat.

 

 

Att släpa sig till gymmet, vecka ut och vecka in, för att utföra samma träningsrutiner är långt ifrån uppeppande och utvecklande. Tänk på saken, finns det någonting annat du varierar så lite som din träning? Läser du samma bok varje vecka? Ser du samma avsnitt av din favoritserie varje vecka?
Nej, tänkte väl det. Så släpp ditt krampaktiga järngrepp med invanda träningsrutiner och testa dessa fyra effektiva träningsmetoder under kommande vecka för den där resultatmässiga nytändning vi alla drömmer om.

 

 

Superset

Att träna med hjälp av ”superset” är ingen modefluga som plötsligt dykt upp på den imaginära träningsradarn, tvärtom. Metoden har ett hett rykte om att vara en av nycklarna bakom självaste Schwarzeneggers omtalade fysik, och har sedan 80-talet använts flitigt av allt ifrån bodybuilders till motionärer.
Kortfattat innebär ”superset” att du utför två olika övningar – utan vila – för samma muskelgrupp.

En av anledningarna bakom metodens popularitet (bortsett från Schwarzenegger) grundar sig i undersökningar som lyckats påvisa att metoden kan leda till ökad muskeltillväxt tack vare den ökade, och mer gynnsamma, syrebrist som tillkommer då muskulaturen tvingas arbeta under längre tid – med nästan helt utebliven vila.

Något som behöver understrykas med metoden är dock att den belastade muskeln kommer vara såväl trött som mjölksyrestinn efter din första övning – något du bör ta hänsyn till då du väljer belastningsnivå inför nästkommande moment. Med andra ord – lämna ”strongman-egot” hemma och fokusera på stenhård utveckling istället!

 

Tips på utvecklande superset’s:

Bänkpress + hantelflyes
Knäböj + sittande benspark i maskin
Chins + sittande latsdrag

 

Kanonbra jobbat i benpressen - men strunta i vilan och hoppa direkt till nästa benövning för nya resultat!
Kanonbra jobbat i benpressen – men strunta i vilan och hoppa direkt till nästa benövning för nya resultat!

 

 

Dropset

Här finner du träningsmetoden som passar dig som utrustats med en förkärlek till brinnande mjölksyra och växande muskler.
Dropset är nämligen metoden som går ut på att jobba till muskulär utmattning under pågående arbetsset, för att sedan direkt sänka övningens belastning och utan vila ”kliva på” samma moment igen.

Ex. lek med tanken att du lyckas utföra tio strikta knäböj med en belastning på 90 kg. Så snart du desperat musklat upp din tionde, och med denna vikt sista, repetition tar du istället för en vilopaus direkt bort 30-50 % av belastningen och utför övningen igen. Denna gång kommer dina ben garanterat tsunamisköljas med mjölksyra – men kämpa på och sträva efter att jobba tills du inte längre klarar av att utföra övningen.

 

Men varför?

Då du inte längre lyssnar på kroppens signaler kommer din muskeltillväxt tro att du plötsligt tappat förståndet – något som ur ett utvecklingsperspektiv är lysande.
Plötsligt ”tvingar” du musklerna att jobba utanför deras komfortzoner och bli mer uppbyggningsbara, allt tack vare den syrebrist och nytillkomna utmattningsreferens du tillskansar dem.

Det här är en träningsmetod som är otroligt effektiv, men likväl slitsam, för våra kroppar. Tillåt därför muskulaturen du utsätter för dina dropset att återhämta sig ordentligt innan de belastas på nytt (72-94 timmar lyder den generella rekommendationen jag brukar ge mina kunder).

 

 

Droppa vikterna men bibehåll intensiteten med hjälp av "dropset"!
Droppa vikterna men bibehåll intensiteten med hjälp av ”dropset”!

 

 

Forced reps

Precis som namnet avslöjar handlar följande träningsmetod om att forcera fram flera repetitioner än din nuvarande styrkenivå förmår att prestera.
Denna metod kräver alltså en träningskompis som helt enkelt hjälper dig utföra några (3-10 st) ytterligare repetitioner då de egna kraftresurserna tar slut.

Enkelt förklarat; efter din tionde, och kraftmässigt sista, repetition av stående bicepscurls hjälper din träningskompis dig genom att assistera med precis lagom mycket kraft för att du ska vara kapabel till att lyfta stången på nytt, och på nytt, och på nytt etc.

Forced reps är ofta en upplyftande metod tack vare den starka teamkänsla som uppstår mellan dig och din träningspartner, en känsla av att ni peppar och hjälper varandra till nya fysiska nivåer.
Rent fysiskt har studier också visat att assisterad ”överträning” enligt följande modell knuffar muskulaturen mot högre nivåer av naturliga tillväxthormoner – något dina träningsresultat för alltid kommer tacka dig för.

 

 

Vid "forced reps" - gör inte samma misstag som jag...välj gärna en jämnstark träningskompis
Vid ”forced reps” – gör inte samma misstag som jag…välj istället en jämnstark träningskompis

 

 

Pre-exhaustion

”Pre-exhaustion” påminner en hel del om de tidigare nämnda ”superseten” – men innan du somnar av repetitiv tristess, läs vidare.
Tanken bakom denna metodik är att du först tröttar ut den aktuella muskelgruppen med en ”enklare” och mer ”simpelt utförd” övning (ex. sittande benspark om vi exemplifierar benträning) för att sedan, då tröttheten redan slagit in, utför en mer komplex övning för samma muskelgrupp (ex. knäböj).
Utför den ”lätta” övningen till muskulär utmattning för att sedan, utan vila, direkt påbörja ditt mer komplexa moment.

Syftet med detta träningsmässiga otyg (för ja, det är så det kommer kännas) är att skapa en sammanslaget skyhög stimulansnivå som effektivt hjälper de hårt arbetande musklerna till nästa resultatmässiga nivå..
Belastningsmässigt kräver nästan alltid denna metod en nedgradering för att minimera tekniska felsteg och onödiga skaderisker vid följande upplägg. Men oroa dig inte – satanistiska mängder träningsvärk utlovas ändå.

 

 

"Pre-exhaustion" satanistiska mängder träningsvärk utlovas ändå"
”Pre-exhaustion” satanistiska mängder träningsvärk utlovas ändå”

Melodifestivalen 2017

av thomasskoglund

Hon är röstsensationen som 2008 kammade hem en andraplats i Idol och nu laddar om för fullskalig mello-revansch. Men vad har Alice Svenssons uppladdning inför Sveriges största musiktävling egentligen bestått av?
Det aningen otippade svaret lyder; stenhård träning.

 

 

Foto: Elvira Pihl

 

 

Idag var det äntligen dags för min och Alice första gemensamma träningsplåtning, och vilken succé.
De senaste månaderna har jag haft ynnesten att träna denna talangfulla tjej och bevittnat de sanna urkrafterna som ryms i denna tillsynes lilla och harmlösa kropp. En urkraft såväl jag som redaktionen tyckte ni läsare också skall tillåtas chockeras över.

 

IMG_3486

 

 

Att den här tjejen sjunger likt en ängel och ser ut som en docka är knappast någon hemlighet – men läs vidare och bevittna själva hur hennes träningshorn kan växa ut, och pannben motivera även den mest nedhasade popcorn-älskaren, då hon visar upp sin verkliga sida.

De effektfulla övningarna som berikat såväl Alice fysik som röstkapacitet kommer att avslöjas i ett reportage via Aftonbladet PLUS under nästa vecka. Där utlovas, förutom matnyttiga träningstips, de ”ruffa” träningssidorna ni aldrig tidigare skådat från denna unga sångerska.
Kort och gott; träningsmotivation – och mellopepp på en och samma gång!

 

 

IMG_3457

 

 

Tillsvidare får ni ta del av detta härligt behind the scenes material från dagens fotostund!

Träna med fria vikter – få bättre resultat

av thomasskoglund

Tillhör du en av alla de som kroniskt vuxit fast i gymmets bensparkmaskin och samtidigt funderar över varför dina träningsresultat fortfarande uteblir? Om ja, snälla läs vidare.
Här kommer mina tre bästa råd till varför du ska träna med fria vikter istället för maskiner.

 

 

sports-fitness-body-building-iron-161557

1. Bättre resultat – snabbare

Hur vi än vänder och vrider på träningsparametrarna kommer övningar utförda med fria vikter alltid förbli såväl jobbigare som mer slagkraftigt effektiva i förhållande till dess maskinella motsvarigheter.
Studier påvisar att träningspass baserade på fria vikter generellt leder till större muskelaktivering – en effekt som innebär att såväl dina muskler som muskelceller kommer att utvecklas snabbare. Kort och gott; färre (men aningen svårare) övningar kommer skapa bättre resultat på grund av rörelsernas stora muskulära påverkan och komplexitet.
Övningar med fria vikterna involverar dessutom flera muskelgrupper samtidigt, en egenskap som skapar positiva stressreaktioner och därför påverkar din kropps fettförbrännande- och muskelbyggande funktioner.

 

 

pexels-photo-136410
Kort och gott; färre (men aningen svårare) övningar kommer skapa bättre träningsresultat.

2. Skapar balans – genom obalans

Samma sekund som du placerar din kropp i en gymmaskin begränsar du dess naturliga rörelsemönster. Plötsligt kontrollerar maskinen naturlagarna och ges full bestämmanderätt kring vilka riktningar och rörelser som är tillgängliga för din kropp.
Vår andra uppsida med träning utförd med fria vikter bygger därför på kontrasten till ovanstående rader – nämligen att de är just fria.

Med en skivstång, kettlebell eller hantel tillåts du röra dig i alla riktningar, du kan lyfta, pressa och dra vikterna på mängder av olika sätt samtidigt som dina muskler (såväl stora som små) sätts i konstant arbete för att lyckas stabilisera den nytillkomna belastningen.

Skillnaden mellan att utföra en stående skivstångsövning och gymmets maskinbaserade motsvarighet är alltså att den fria belastningen påfrestar hela din kroppsliga länk – från fötternas kontakt med marken, via bålmuskulaturen spända hållning till axlarnas koncentrerade topposition. Allt detta tack vare den positiva obalans som tillkommer via skivstångens fria rörelsemöjligheter.

 

 

pexels-photo-116079
Begränsa inte kroppens alla rörelsemönster genom att låsa den i div. maskiner. Skapa istället kroppslig balans – med hjälp av obalanserade vikter.

3. Du får ta med dig styrkan hem

För 99,9% av världens befolkning matchar inte vardagens styrkeprövningar de vi utsätts för i gymmens flashiga maskiner. Istället tvingas vi lyfta otympliga saker, från opassande höjder, med otillräcklig styrka.
Men genom att träna kroppen med fria vikter blir du inte endast stark i en specifik maskin – du blir stark i en hel rörelse. Den rörelsen är du sedan fri att använda precis vart, och hur du vill i livet.

I den här kategorin finner vi snabbt mängder av konkreta exempel på situationer där din funktionella styrka kan användas utanför gymmets väggar. Marklyft förbättrar din styrka och lyftteknik då du plockar upp något tungt från golvet, axelpressar hjälper dig att lättare knuffa upp resväskan till förrådets översta hylla och knäböj assisterar dina benmuskler varje gång du reser dig från en stol. Ja, ni förstår – listan kan göra oändligt lång.

Okej, jag fattar – men vart ska jag börja?

Om du har en skadehistorik eller känner dig tekniskt osäker rekommenderar jag alltid att du ber om hjälp av en licensierad personlig tränare. Gör det hela sedan inte svårare än det behöver vara, börja med att alltid ha en friviktsbaserad övning i varje träningsprogram och addera därefter successivt flera i takt med att kroppen börjar få grepp om din nya, funktionella, träningsvana.
Kör hårt!

 

pexels-photo
Börja med att addera en friviktsbaserad övning i ditt befintliga träningsprogram. Sen är du igång!

Så blir du gymmets ”chinsmästare” – 3 slagkraftiga tips

av thomasskoglund

Chins är överkroppsfysikens okrönte konung. Men bortsett från att vara en av de mest kompletta övningarna för iögonfallande träningsresultat utgör frihetskänslan av att kunna dra upp den egna kroppsvikten en av träningsvärldens mest utpräglade milstolpar.
Här är 3 slagkraftiga tips som förvandlar dig från chinsstången hängande sprattelgubbe till nytillkomna framgångssaga.

 

 

Vad är chins?

Chins – övningen som till synes verkar så enkel, men i praktiken är så svår.
I övningen använder du huvudsakligen kroppens rygg- och armmuskler för att dra dig uppåt tills hakan passerar över en högt hängande stång – något som både trotsar gravitationen och pumpar in mjölksyra i dina hårt arbetande muskelfibrer.
Här följer en kort genvägsguide med tre tips som punktmarkerar din funtionella övningsstyrka och boostar arbetskapaciteten i en av vårens viktigaste övningar.

 

wide-grip-pull-up

Använd en kompis

Träningskompisar är bra till det mesta, och förutom att verbalt peppa dig till att prestera utanför dina komfortzoner fyller dem här även en praktiskt viktig funktion.
Låt din träningspartner hjälpa dig utföra dina surt förvärvade chins genom att hänga i stången och sedan korsa fötterna bakom dig. På så vis kan din partner lyfta dina fötter så att du får tillräckligt mycket hjälp för att kunna dra dig upp tills hakan når över stången.
I början kommer övningen säkerligen fortfarande upplevas överjäklig, men ge det lite tid. Din väns balanserade assistans kommer knuffa dig förbi de sista trösklarna, och vips – snart klarar du din första alldeles egna ”chin”.

 

 

IMG_3444
Genom att hålla ett fast grepp under din träningspartners fötter kan du enkelt kalibrera in hur mycket assistans som behövs.

 

IMG_3448
Hjälp din träningspartner till den grad att han/hon precis klarar av sina chins med strikthet.

Negativa chins

Vi får aldrig glömma att alla övningar består av flera olika faser. Med det sagt – just nu spelar det ingen roll att din uppenbarelse mer liknar en död fisk än spänstig CrossFit-atlet då du desperat hänger i chinsräcket och försöker ”muskla” dig förbi gravitationslagarna.

Negativa chins innebär att du fokuserar på övningens negativa (excentriska) fas, det vill säga momentets nedåtgående rörelse. Genom att bordlägga alla uppdragningsbaserade försök och endast fokusera på detta kommer du kraftigt påfresta din muskulära styrka och nå nya framgångsnivåer. Något du, snabbare än väntat, kommer skörda stora framsteg av då du sedan utför hela övningens rörelsemönster.
Då excentriska upplägg är fysiskt dyra i drift för kroppen bör du med fördel undvika att överdriva din träningsvolym. Fokusera på fem tuffa set vardera innehållandes tre strikta repetitioner. I varje repetition är målet att sänka ned kroppen så långsamt och kontrollerat som möjligt.

 

Negativa chins – så gör du:

1. Stå på en gymbänk alt. pall för att komma upp med hakan till chinsstångens höjd.

2. Lyft fötterna från det stödjande underlaget och häng, med kraft och anspänning från överkroppen, kvar i toppläget med hakan ovanför stången i 2-4 sekunder.

3. Sänk ned sedan så långsamt som möjligt ned till helt utsträckta armar.

4. Då armarna är helt utsträckt placerar du fötterna återigen på bänken och repeterar utförandet.

 

 

IMG_3432
Börja rörelsen med att stå på en pall, lyft sedan upp dina fötter och behåll anspänningen i övningens topposition.

 

IMG_3428
Sänk så långsamt som möjligt ned kroppen till helt utsträckta armar – repetera.

Gummiband

Följande variant är ett bra alternativ om du inte har någon träningspartner. Jag har full förståelse för att detta kan upplevas en aning krångligt i början – men håll ut, du får snabbt grepp om det.
Använd ett av gymmets expanderband (ett träningshjälpmedel fler och fler gym väljer att införskaffa) och fäst detta runt chinsstången. Placera sedan din fot i bandets hängande ögla för att kunna nyttja hjälpmedlets draghjälp i övningens uppåtgående fas.
Dessa band finns i en rad olika färger, tjocklekar och bredder, testa dig fram för att kalibrera in rätt assistansnivå just för dig.

 

 

IMG_3442
Trä i en fot (alt. båda för ytterligare assistans) i expanderbandet, låt sedan draghjälpen assistera dig till att utföra så strikta chins som möjligt.

 

IMG_3443

 

resistance-bands-pack
Ju bredare band, desto mer hjälp. Idag finns en uppsjö av olika varianter, prova dig fram för att hitta just din nivå.

Sammanfattning

Alla kan lära sig utföra korrekta och strikta chins, allt handlar bara om vilken nivå du skall inleda din satsning på. Utrusta dig med tålamod och följ ovanstående råd så passerar du denna viktiga milstolpe snabbare än du tidigare kunnat ana. 

Sockerveckan fortsätter…

av thomasskoglund

Nu har tre dagar passerat sedan vår dokumentär ”Mitt sockersöta barn” publicerades på Aftonbladet. Och alla era värmande reaktioner har fullkomligt knuffat omkull oss.

 

Jag
Jag, en helt vanlig dag på förskolan, under dokumentärens inspelning.

 

Sedan publiceringsstarten har dokumentärens trailer visats i sociala medier närmare en miljon gånger. Ett mål vi för bara några dagar sedan inte ens kunde drömma om.
Många av Sveriges största hälso-, kost och föräldrabloggare samt en rad olika mediehus har uppmärksammat, spridit och blåst nytt liv i detta viktiga ämna. Men den här gången med en lite annorlunda vinkel. Barnens vinkel.
Tack för det!

 

Har du missat trailern? Se den här

 

I måndags chattade den eminente sockerexperten Ann Fernholm med er läsare. En chatt som resulterade i matnyttiga tips, coachande idéer och slagkraftiga citat. Något som sannerligen inte gjorde mig mindre spänd inför gårdagens stundande chattstund med mig bakom tangenterna. Men hjälp vad härliga ni var!

Jag bombarderades genomgående av smarta, genomtänkta och intressanta frågor som berörde allt från inspelningsperioden till vad jag själv, en vanlig grå vardag, serverar mina barn till frukost. Att det dessutom också smet igenom en och annan träningsfråga gjorde inte direkt stunden bakom tangentbordet tråkigare.

 

Läs hela chatten här!

 

Skärmavbild 2017-02-08 kl. 14.24.11

 

 

Nu låter vi ”Mitt sockersöta barn” leva vidare och spridas till alla våra nära och kära samtidigt som vi riktar om siktet mot nya mål. Men återigen, från botten av mitt hjärta, tack för att ni tittar, delar, kommenterar och verkar gilla filmen. Jimmy Wixtröm och jag har slitit håret av oss såväl under inspelningen som i efterarbetet för att skapa något ni ska vilja se.

 

IMG_2853
Vägen fram till färdig produkt var sannerligen inte spikrak. Här, Jimmy Wixtröm då vi desperat försöker hitta alternativa speakerförslag.

 

 

Se ”Mitt sockersöta barn” här

Träningsdate med Peter ”Pansar” Blahá

av thomasskoglund

Peter ”Pansar” Blahá skapar lördag efter lördag storslagna intryck hos hundratusentals svenskar på bästa sändningstid. Han är TV4-gladiatorn som skriker, provocerar och manglar allt och alla som kommer i hans väg. Detta samtidigt som hjärtat befinner sig på helt rätt ställe.

Jag blev nyfiken på den ”riktige” Pansar och tog pulsen på honom med hjälp av ett träningspass i hemstaden Linköping.

 

 

"pssst...kolla inte bakom dig"
”pssst…vänd dig inte om”

 

 

Upplägget var teoretiskt enkelt. Jag och Blahá skulle genomföra ett ”gladiatorpass” i hans andra hem – den egendrivna CrossFitboxen ”Crossfit Highway”.
Resultatet; en söndersmulad teoretisk tes som i praktiken ersattes med kokande mjölksyra, maxpuls och övningar jag aldrig tidigare skådat.

 

Hur Blahá tränar, lever och underhåller sin gladiatorkropp kommer inom snar framtid att publiceras i Aftonbladet PLUS. Där delar han ödmjukt med sig av övningarna som skapat toppfysiken, hans mentala inställning kring vikten av tydliga mål samt hans egna tankar kring varför stora delar av svenska folket verkar favorisera rollkaraktären ”Pansar”.

 

 

Peter Blahá - supertrevlig. Pansar - mindre mysig.
Peter Blahá – supertrevlig, Pansar – mindre mysig.

 

 

Under vårt, milt uttryckt, svettiga träningspass avverkade vi alltifrån rörlighetsfrämjande övningar, bålstärkande moment och flåsmässigt fruktansvärda inslag. Allt detta för att, som Peter själv uttryckte det, ”stärka och träna kroppen för en helhetsbaserad fysik”.

Men missförstå mina rader korrekt. Mellan alla högintensiva kettlebellswingar, tungt utförda knäböj och mardrömsliknande intervaller med den 220 kg (ja, du läste rätt) tunga släden vi knuffade framför oss hade vi hur roligt som helst.
Peter bjöd på sig själv, skratt och gästvänlighet i absolut toppklass.

 

 

Alla träningspass borde avslutas med en regelrätt tävling i Dips. Hur det gick? fråga Blahá host...host
Alla träningspass borde avslutas med en regelrätt dipstävling. Vem som vann? fråga Blahá host…host

 

Hoppas ni inom kort vill läsa artikeln i dess helhet. Bra träningstips och fenomenala inspirationskickar utlovas. Länk kommer givetvis finnas tillgänglig här på bloggen.

 

Men hur slutade passet för dig? Undrar kanske vissa av er.
Vänligen se min och Peters sms-konversation från i morse. Resten räknar ni enkelt ut själva…

 

IMG_3387

”Mitt sockersöta barn”

av thomasskoglund

Hur skulle du må om du åt som ditt barn?

 

Thomas Skoglund lever som ett barn under en vecka. Bilder till minidokumentären. "Mitt Sockersöta Barn" Foto: Jimmy Wixtröm
Thomas Skoglund lever som ett barn under en vecka. Bilder till minidokumentären. ”Mitt Sockersöta Barn”
Foto: Jimmy Wixtröm

 

 

Idag översvämmas vi av forskningsrapporter, läkarutlåtanden och spaltmetrar fyllda med pekpinnar gällande socker. Trots detta kvarstår huvudproblemet – Svenska barns dagliga energiintag består av 22 % socker.
Siffror som tydligt visar att forskningsstatistiken inte får oss att ändra barnens kostbeteenden.

Under de senaste åtta veckorna har därför jag och min kollega Jimmy Wixtröm arbetat med att skapa vår första dokumentärfilm. Resultatet publicerades igår.

 

Se ”Mitt sockersöta barn” här

 

Thomas Skoglund lever som ett barn under en vecka.
Jag lever som ett barn under en vecka. Total skämsfaktor!

 

 

För vad krävs egentligen för att vi ska inse problematiken? 

Vi ville testa ett nytt grepp kring allt prat om socker och använda visualisering istället för långrandiga faktablad. Därför testade jag att leva likt en genomsnittlig svensk femåring under en vecka för att konkretisera precis hur mycket socker vi ger våra barn.

 

grafik1

 

För att experimentet och resultatet skulle bli så adekvat som möjligt krävdes dock en kost- och energimässig uppskalning. Här tog vi hjälp av Livsmedelsverket, sockerexperten Ann Fernholm och en rad dietister och kom fram till att jag, med mina 179 cm och 80 kg, behöver äta allt en femåring äter multiplicerat med 2,5. Kort och gott – en glass för ett barn innebar 2,5 glassar för mig. Gott tänker du? Titta och se svarar jag.

 

Barn
Barnkalas gånger 2,5 kanske låter som en dröm. Sanningen är dock lite annorlunda.

 

Gå in på Aftonbladet PLUS och se denna 20 minuter långa dokumentärfilm. Jag utlovar allt från kraftiga humörsvängningar, 20 % förhöjda blodfetter, omfattande orkeslöshet och en rejäl dos av visuella väckarklockor!
Det här var helt klart bland det roligaste projekten jag arbetat med, men också tveklöst en av de jobbigaste veckorna i mitt liv.

 

 

”Mitt sockersöta barn”

 

 

Under gårdagen gästade jag och sockerexperten Ann Fernholm gästade TV4's Nyhetsmorgon för att prata om dokumentären.
Under gårdagen gästade jag och sockerexperten Ann Fernholm gästade TV4’s Nyhetsmorgon för att prata om dokumentären.

 

 

Två ödmjuka och stolta dokumentärskapare i sminket strax innan sändning.
Två ödmjuka och stolta dokumentärskapare i sminket strax innan sändning.

Vassa träningstips för att slippa vassen 2017

av thomasskoglund

Inom kort står våren för dörren. En tid på året där visionen om soliga dagar, långa stränder och magmuskler i världsklass sakta börjar vakna till liv från vinterns långa ide.
Men vad krävs egentligen för att få fram dessa åtråvärda magrutor?
Enkelt. Sluta googla
genvägar + Beach2017 och börja jobba för dem redan nu.
Så här gör du!

 

 

 

Våga vägra sit-ups

Ett av de främsta skälen till att många inte når hela vägen fram till magrutorna de önskar beror på felaktiga träningsprioriteringar. Media matar oss med oändliga spaltmetrar med olika modeller av sit-ups och ”plankan”. Modeller beståendes av olika vinklar, tekniker och variationsmöjligheter.
Men trots alla dessa spaltmetrar av tätbyggd löptext är det inte vinklarna i utförandet som bromsar dina framgångar – utan övningarna i dess helhet.

Det mest effektiva sättet att aktivera och utveckla magens komplexa muskulaturer är att fokusera träningen kring övningar där bålen konstant tvingas nå nya nivåer av muskulär utmattning.
För att mer effektivt nå denna punkt bör du använda dig av klassiska baslyft – det vill säga övningar som kräver mer av din kropp än sit-ups och crunches är kapabla till.

Av den anledningen är marklyft, knäböj, chins och stående pressövningar exempel på övningar som kommer boosta din magträning till nya nivåer.
Vid utförandet av basövningar, likt ovan nämnda, skall du ständigt sträva efter att aktivera och spänna magmuskulaturen. Detta dels för att skapa önskad muskelaktivering, men också för att säkerställa korrekta övningsutföranden.

 

Få stenhårda magmuskler med marklyft – precis som Martin Björk

 

 

 

Optimera din kost

Många av oss är idag medvetna om att vår kaloribalans (huruvida vi ökar/minskar i vikt) bottnar i en enkel plus- och minuskalkyl. Rent praktiskt innebär kalkylen att vi behöver tillföra kroppen mindre energi än vi, på daglig basis, gör av med för att gå ned i vikt och således minska kroppens underhudsfett.
Om målbilden istället besår av muskulär- och viktmässiga ökningar kräver våra kroppar ett konstant energiöverskott för att alltid besitta tillräckligt med byggstenar i systemet.
För att balansera upp de olika näringsämnena kan dina konstmässiga-grundstenar med fördel bestå av högkvalitativa proteinkällor (fisk, kyckling, ägg, kött), omättat fetter (fet fisk, avokado, nötter) och stora mängder grönsaker.
Sträva därför att få i dig fett och protein vid varje enskilt mål – oavsett hur stora eller små de än må vara.

 

Men kolhydraterna då?

För att hålla kroppens förbränningsfunktion maximerad och inte vara benägen att binda onödiga mängder vätska bör kolhydraterna utgöra kostdiagrammets minsta tårtbit.
Märk väl att detta inte betyder att kolhydraterna på något sätt är förbjudna – och för vissa individer till och med behövs  för att orka med alla återkommande och tuffa träningspass. Knepet är att hitta just din optimala energibalans! 

Om du väljer att skära ned på ditt kolhydratsintag kan en sådan kostmässig omläggning innebära ökad trötthet vid förändringens startskede. Om så är fallet, oroa dig inte – kroppen är smart och programmerar snabbt om sig, något som visar sig i resultaten du snart kommer se.

 

Basera din kost kring bra proteinkällor, nyttiga fetter och massvis med grönsaker.
Ett smart sätt att optimera din kosthållning är att basera innehållet kring bra proteinkällor, nyttiga fetter och massvis med grönsaker.

 

 

 

Undvik att banta som en brottare!

Att drastiskt skära ned ditt kaloriintag till för låga nivåer är bland det värsta du kan utsätta kroppen för om du önskar minska dina nuvarande nivåer av kroppsfett.

Anledningen bakom detta är att kroppen, vid drastiska energiförändringar likt dessa, snabbt förvandlas till ett fett- och energisparande kassaskåp som kliver in i överlevnadsmode.
Enkelt uttryckt skapar ett för lågt energiintag sämre metabolism (ämnesomsättning), högre fettinlagring och mindre effektiv fettförbränningsfunktion.
Addera dessutom ett minst sagt ”svajigt” humör så känns oftast svältalternativet plötsligt aningen mindre attraktivt.

Viktigt att understryka är att det finns gott om alternativ där dieter inte behöver innebära ständig hunger och berg- och dalbaneåkande blodsockernivåer.
Sträva efter att äta strukturerat med två till tre timmars mellanrum – men låt storlekarna på dina mål hålla sig inom rimligt små gränser och baseras kring mättande protein- och nyttiga fettkällor.

 

IMG_0805
Brottare är kända för sina mardrömsliknande dieter. Skippa detta och sträva istället efter att hålla i längden.

 

 

 

Träna som en sprinter

Om det är synliga magrutor som placeras högst upp inför sommarens önskelista kommer din kropp kräva en insatsmässig symbios mellan kost, träning och cardio. Detta då den krassa sanningen innebär att du kan besitta världens starkaste magmuskler – men i samma stund också vara ägare av ett gäng välfyllda fettdepåer som gör allt i sin makt för att dölja dessa.

Morgonpromenader har sedan urminnes tider varit ett vedertaget fenomen inom fitnessvärldens förbränningsfäbless, och visst – lågintensiv träning kan vara ett effektivt sätt att smyga igång din formtoppning. Men varför åka ånglok då det finns Formel-1 bilar?

 


” varför åka ånglok då det finns Formel-1 bilar? ”


 

Sprintintervaller kommer kickstarta din fettförbränning på sätt du aldrig tidigare skådat. Detta då träningsformen reparerar din metabolism, minskar risken för utdragna förslitningsskador och effektiviserar kroppens energifunktioner.

Testa att lägga in följande upplägg 1-2 gånger i veckan för en fettförbrännande rivstart.
Kom ihåg att alltid utgå från din nuvarande formstatus. Inte Usain Bolts.

 

Spring följande distanser med absoluta maxfart.

– 400 meter (vila i 4 minuter)
– 300 meter (vila i 3 minuter)
– 200 meter (vila i 2 minuter)
– 100 meter (vila i 4 minuter)

Repetera 2-4 gånger.

 

Skippa, alt. komplettera, dina lågintensiva morgonpromenader med intervallbaserad träning för boostade resultat.
Skippa, alt. komplettera, dina lågintensiva morgonpromenader med intervallbaserad träning för boostade resultat.

 

 

 

Stressa mindre

Studier visar att stresshormoner ofta fäller krokben för våra önskvärda träningsresultat.
Varje gång vi stressar upp oss mentalt – blir arga i innerstans bilköer eller befinner oss i hektiska arbetsperioder – frigörs nämligen ämnet kortisol i våra kroppar. Ett hormonämne som dessvärre fungerar som ett av det mest fettinlagrande väsen våra kroppar besitter.

Som många redan vet har våra fettdepåer, bland annat, en skyddande effekt kring några av kroppens mest vitala organ. Och vart sitter dem? Jo, i buken.
Så, summa summarum. Stressa mindre för en sundare livsstil, ökad fettförbränning och mer väldefinierad mage.

Sida 1 av 6
 • Tjänstgörande redaktör: Karolina Strömbäck Horney
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB