Startsida / Inlägg

Träningstipsen för dig på resande fot!

av thomasskoglund

Att lyckas med bedriften att få våra träningspass till en naturlig och återkommande del i vardagen kan snabbt upplevas som en problematisk utmaning. En utmaning som knappast förenklas om vi dessutom adderar en solskensberikad glädjesemester i kalkylen.
Men, misströsta ej, här är träningstipsen för dig som befinner dig på resande fot!

 

 

För att lyckas prioritera fysiska aktiviteter under såväl dina resor som i vardagen krävs ibland några slagkraftiga tips.
För att lyckas prioritera fysiska aktiviteter under såväl dina resor som i vardagen krävs ibland några hjälpande råd.

 

 

”Många bäckar små-mentaliteten”

Släpp dina tidigare träningsreferenser kring välutrustade gym, långa träningspass och stenhårda kraftansträngningar. Hotellgym är ofta ökända för deras, milt uttryckt, sparsamma träningsutbud och begränsade inspirationskällor. Se därför semestern som ett ypperligt tillfälle för nya vinklar inom din träning. Kombinera nytta med nöje och promenera eller jogga, testa kroppsviktbaserade övningar (likt armhävningar, upphopp och knäböj) i en solig park eller riv av några vändor i simbassängen. Låt fantasin flöda och påminn dig själv om att du inte måste vara aktiv inom en förbestämd tidsram för att titulera dina aktiviteter som ”träning”. Träning kan vara så mycket mer än du tidigare trott.

 

 

Ett undermåligt hotellgym eller lysande möjlighet till vidgade träningsvyer?
Ett undermåligt hotellgym eller lysande möjlighet till vidgade träningsvyer?

 

 

Gör träningspassen till något familjärt 

Förväxla inte en aktiv livsstil med ett tråkigt eremitliv, bjud istället in såväl din partner som barnen till mängder av fartfyllda aktiviteter. Utför knäböj med din son i famnen, lek kull med din dotter och utmana partnern i vem som klarar flest armhävningar på en minut. Låt fantasin flöda och undvik att bli för isolerad bakom den ack så vanligt förekommande ”träningsfasaden”. Skratta, svettas och rör er tillsammans!

 

 

Dips med dottern på ryggen. Superjobbigt och svinjobbigt - win/win!
Dips med dottern på ryggen. Superjobbigt och svinjobbigt – win/win!

 

 

Better safe then sorry

Om du kvällen innan avresa står i valet och kvalet gällande huruvida du skall packa ned  träningskläderna eller inte, välj alltid det säkra före det osäkra alternativet.
Det värsta som kan hända är nämligen inget värre än att du tvingas åka hem med ett par ouppackade träningskläder. That’s it. Något som, åtminstone enligt mig, är ett relativt ofarligt risktagande jämfört med de facto att du absolut inte kommer träna om dina kläder förblir i byrålådan.

 

 

Planlägg din träning effektivt

Semester är, och skall alltid förbli, just semester. När du befinner dig på resande fot skall du alltså fortsätta sträva efter livets olika guldkanter, oavsett om de bottnar i glassigt strandhäng eller en fullspäckad agenda av sevärdheter.
Här är grundregeln att kvällarna alltid skall räknas ut från tidsekvationen först, detta då vi nästan alltid bombarderas av antingen obotlig trötthet eller ett uppdukat smörgåsbord fullt med diverse aktiviteter som troligtvis kommer locka mer än ett gäng armhävningar.
Vänd istället på dygnet och planlägg dina träningsstunder till innan frukost. På det viset ges du fri tillgång till dygnets alla lockelser, men nu med ett rykande hett självförtroende och stärkt disciplinkänsla.

 

 

En morgonpromenad, löp- eller cykeltur är inte bara fysiskt positivt - utan dessutom ett strålande sätt att uppleva ditt semestermål.
Genom att träna innan frukost ges du total frihet att spendera resten av semesterdagen precis hur du vill!

 

 

”Skrota skotlyftandet”

Många av oss skapar egna sanningar kring hur mycket som egentligen behövs för att ”träna”. Bygg din fysiska aktivitet kring vad som faktiskt finns tillgängligt, istället för att mentalt snöa in på alternativen du saknar.
Klassiska övningar likt armhävningar, situps, knäböj, utfallssteg och plankan är mer än tillräckligt för att såväl bygga som underhålla styrka under resans gång.
Om ovanstående övningar inte upplevs som tillräckligt ansträngande – vrid upp tempot och träna tidsbaserat. Utför varje moment i 30 sekunder innan du, utan vila, byter till nästa övning. Då samtliga moment är genomförda, vila i 60 sekunder och repetera övningsflödet i 2-3 varv. Svettigt och tidseffektivt!

 

 

Om gymmet inte har tillräckligt med vikter eller lusten tryter, skippa vikterna och fokusera istället på kroppsviktsövningar och ökade intenstitetsnivåer.
Om gymmet inte har tillräckligt med vikter eller samma utrustning som du är van, uppfinn inte halvbra alternativ utan fokusera istället på kroppsövningar och ökad intenstitetsnivå.
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB