Startsida / Inlägg

Gymvett, svett och etikett

av thomasskoglund

Ny eller bara osäker på vad som gäller? 
Här presenteras de 5 viktigaste reglerna för hur du skall bete dig innanför gymmets väggar. 

 

 

Gymmet: en inspirerande plats fylld med fysiska möjligheter. Men också sociala fallgropar.
Gymmet: en inspirerande plats fylld med fysiska möjligheter. Men också sociala fallgropar.

 

 

Gymvett och etikett

 
 

1. Stör inte under pågående set

Rubriken kan verka självklar, men nonchaleras på daglig basis.
Det spelar ingen roll vad du vill berätta, innefattande allt från förra helgens aktiviteter till Nordkoreas konfidentiella kärnvapenplaner, en person med tungt lastad skivstång på axlarna är inte mottaglig. Respektera därför dina träningsgrannars heliga ritualer och begränsande träningstid.
Om du ändå ämnar använda gymmet likt ett irl-tinder, välj omsorgsfullt och socialisera i vilopauserna. Aldrig under lyften.

 

 

En av de bakomliggande anledningarna till att PRO INTE anordnar samtalsträffar i träningslokalen är för att den är menad för, just det, TRÄNING.
En av de bakomliggande anledningarna till att PRO inte anordnar samtalsträffar i träningslokalen är för att den är menad för, just det, TRÄNING. Inte prat.

 

 

2. Se upp med din expertis

Om det inte är HELT avgörande för en annan persons säkerhet, behåll dina ”smarta” råd för dig själv. Självklart, om någon lyfter med helt urspårade tekniker, har lastat skivstången felaktigt eller snurrat till begreppen och tränar axlarna i benpressmaskinen – hjälp till. Men i övrigt är det ganska innehållslöst att viga dyrbar träningstid åt att lyssna till andra gymmares favoritvinklar kring deras egna bicepsträning.
Kort och gott – i gymdjungeln ber en om hjälp om så önskas, annars gäller novisen ”tack men nej tack”.

 

 

Undvik dålig gymstämning genom att hålla dina experttips för dig själv.
Undvik dålig gymstämning genom att hålla dina experttips för dig själv.

 

 

3. Ockupera inte hela lokalen

Visst, cirkelträning med mängder av olika skivstänger, kettlebells, chinsräcken, hantlar, hoppboxar och lyftarpodium är supereffektivt. Men så länge du inte tränar nattetid eller har lokalen helt för dig själv är gymmet inget undantag för den gyllene regeln.
Respektera att andra människor kanske också önskar nyttja utrustningen på gymmet (där de betalar precis lika mycket som du för att vistas) och begränsa multitaskandet till rimliga nivåer. Om ditt träningsupplägg kräver mängder av olika redskap – låt andra få nyttja sakerna mellan dina set.

 

 

Jaha, tänkte du också köra skivtång idag? Synd - för dem här fem är paxade.
Jaha, tänkte du också köra skivtång idag? Synd – för dessa fem är nämligen paxade. Inte okej…Bild lånad från: tapatalk.com

 

 

4. Din mamma jobbar inte här – kom ihåg det

En uttjatad kliché på såväl arbetsplatser som träningslokaler. Men på riktigt – plocka undan efter dig.
För dig (som spenderar 60-90 minuter i gymmet) kanske det inte känns som en stor grej att lämna kvar några viktskivor på stången. Men för personalen eller nybörjaren som gång på gång får slå personligt rekord i marklyft genom att städa upp efter dig varje dag skapas onödig irritation.
Ingen vill inleda träningstimmen med att städa upp efter någon annan. Se därför till att gymmet lämnas på samma sätt du själv önskar finna det. Enkelt.

 

 

TACK! Kanonschysst att du plockade undan de enorma traktordäcken från skivstången. Nu slipper jag inleda mitt träningspass med att klota undan 500 kg.
TACK! Kanonschysst att du plockade undan de enorma traktordäcken från skivstången. Nu slipper jag inleda mitt träningspass med att klota undan 500 kg.

 

 

5. Va’ snäll!

Oavsett hur länge du tränat, hur hemmablind du blivit eller hur stora armar du lyckats bygga – kom ihåg att gymmet är en av världens läskigaste platser för vissa. Lägg därför undan den där råa skrikmentaliteten och gör ditt yttersta för att andra, såväl nybörjare som blyga, också skall känna sig välkomna i denna magnesiumfyllda miljö. Sprid glädje, highfiva, skratta och säg hej. Bli inte ett introvert gymmonster andra människor räds och tror samlar på bokstavsdiagnoser, bli en förebild. Någon andra ser upp till och blir motiverad av att träna bredvid. DÅ, men först då, är du stark på såväl insidan som utsidan!

 

 

Ett leende kostar sällan mycket. Testa att bjuda på ett nästa gång du besöker gymmet, vem vet - du kanske får ett tillbaka.
Ett leende kostar sällan mycket. Testa att bjuda på ett nästa gång du besöker gymmet, vem vet – du kanske får ett tillbaka.

 

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB