Startsida / Inlägg

Så duckar du förkylningarna under träningsstarten

av thomasskoglund

Starten på ett nytt år innebär mängder av banbrytande löften om att äntligen ta tag i träningen. Men inte sällan tornar förkylningarna upp och släcker motivationslågan. Känner du igen dig?
Här är anledningarna till varför vi blir sjuka och vad som krävs för att lyckas ducka de återkommande snuvfenomen.

 

 

Låt inte träningsstarten kantas av långdragna förkylningsepidemier. Så här håller du dig frisk!
Låt inte träningsstarten kantas av långdragna förkylningsepidemier. Här är tipsen som håller dig frisk!

 

 

Inled träningssatsningen smart
Ett av de vanligaste felen många gör vid träningssatsningens startskede är att gå ut för hårt. Direkt från inaktiva soffpotatisar tränar vi plötsligt som om apokalypsen stod för dörren, en kovändning varken immunförsvaret eller kroppens ligament och senor hinner uppfatta och anpassa sig till.
Måttlig träning har däremot, enligt studier oberoende av varandra, uppvisat stärkande effekter på immunförsvaret och är melodin för dig som önskar hålla i längden.

All träning försvagar oss tillfälligt, men träningspassens längd och intensitet avgör hur pass lidande immunsystemet hinner bli. Hårda och tätt återkommande träningspass medför högre återhämtningskrav, något som skapar tidsfönster där kroppen arbetar febrilt med att reparera sig och därmed är extra mottaglig för elakartade infektioner och kostsamma virus.

Så, summa summarum – börja träna. Men inled alltid satsningen med gradvisa ökningar och succesiva upptrappningar. På så vis undviker du onödiga karensperioder och feberfyllda bakslag.

 

 

Att träningsmässigt växla upp från 0 till 100 ökar drastiskt riskerna för kostsamma infektioner. Inled därför alltid träningssatsning smart - först då håller du i längden.
Att träningsmässigt växla upp från 0 till 100 ökar drastiskt riskerna för kostsamma infektioner. Inled därför alltid din träningssatsning smart – först då håller du i längden.

 

 

Var lyhörd för kroppens budskap
En annan vanlig orsak bakom långdragna förkylningssessioner uppstår om vi inte uppmärksammar kroppens vilokrav då förkylningen väl slagit till.
Att sätta igång med krävande träningspass medan en infektion fortfarande finns i kroppen kan innebära ny aktivering av förkylningen och utgöra startskottet för en ondsint- och långdragen spiral.
För att lyckas läka ut en infektion tarvar kroppen stora mängder återhämtning. Först då tillåts våra naturliga motståndskrafter omladdning och kroppen kan ta nya, hållbara, träningstag.

Det är med andra ord alltid bäst att vila ut en förkylning ordentligt innan vi återgår till träningen. Alltid.

 

 

Lyssna på kroppen - inte din omgivning. Först då ges du de korrekta svaren kring när du är redo för nästa träningspass.
Lyssna på kroppen – inte din omgivning. Först då ges du de korrekta svaren kring när du är redo för nästa träningspass.

 

 

Sov
Sömnen har stor betydelse då det kommer till att bibehålla normala och välfungerande immunförsvarsfunktioner.
Flertalet studier visar att sömnbrist påverkar immunförsvaret negativt då vår kroppsliga förmåga att hålla blodet rent från virus och bakterier försämras. Men det är inte allt, bristfälliga mängder sömn ökar även mängden av det inflammationsdrivande ämnet ”cytokiner”. Ett ämne som kan sprida inflammationen till våra övriga kroppsliga system.

Kort sagt, vår förmåga att motstå virus- och bakterieangrepp försämras drastiskt och vi blir mer mottagliga för förkylningar om vi får för lite sömn. Speciellt i kombination med tuff och krävande träning.

 

 

Train. Eat. Sleep. Repeat!
Train. Eat. Sleep. Repeat!

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB