Startsida / Inlägg

HÄLSOFÄLLAN | ULLA GABAY

av Filippa Salomonsson
IMG_7774 Ulla 2 IMG_7789 IMG_7776 IMG_7784 IMG_7775

När jag var liten tyckte jag min farmor Marianne och hennes bästis Ulla Gabay var så himla fräcka. Jag älskade deras stil, stora härliga turkåsa ringar, blonda hår, och läderjackor. Jag lyssnade ofta på deras diskussioner om allt möjligt från andlighet till mat. Idag har Ulla tagit upp ett väldigt viktigt ämne till ytan. Och jag vill ge henne en stor applåd för detta. Det är på tiden att vi inser vad som händer med vår mat och hur vi hittar tillbaka till ett naturligt sätt att äta. Hälsofällan är en guide som visar dig vägen till en bättre relation med ren och hel mat. Vad ska du egentligen äta? Inte äta? Hur upppnår du perfekt ph-värde? Hur blir du av med magbesvären? Jag frågade Ulla om hennes egen resa, nya bok Hälsofällan och bad henne även dela med sig av lite tips till er.

1. Hur har din hälsoresa sett ut?

Trots stort hälsofokus hela livet – började med yoga och slutade äta kött  redan 1970 – har jag haft upprepade problem med magen sedan 20-årsåldern: magkatarr, IBS och reflux. 1998 fick jag sköldkörtelproblem och fick börja ta Levaxin. 2009 störtdök mina blodvärden. En tumör hittades till slut och 2010 opererades en bit av min tunntarm bort (tack och lov bestod tumören bara av ärrvävnad – läkarna förstod ingenting). Efter operationen fick jag ännu värre problem med reflux: ständiga smärtor i mellangärdet, rapningar och svårt att svälja. Hela min hälsa och mitt sociala liv påverkades. Sjukvården hade bara magsårsmediciner att erbjuda – livet ut! Då bestämde jag mig för att gräva efter alternativ själv (som journalist var jag ju van vid research och faktakoll).

Till slut hittade jag metoden att KombiMaxa© (mitt eget uttryck för ”food combining”) som fick bort både smärtor, refluxen, svalgproblemen och medicinen. Men jag slutade inte där, jag gick igenom allt från början: evolutionen, jordbrukssamhällets framväxt, industrialiseringen, livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, tillskottsindustrin – you name it… allt finns samlat i boken. Numera har jag också uteslutit gluten (jag äter havre), laktos och socker. Jag äter 80 % grönt (det mesta rått). Proteinet får jag från ekologiska ägg, chevre, fetaost, bönor och nötter och enstaka fiskmåltider. Mina blodvärden har förbättrats på flera punkter. Jag har också pga min ålder lagt till en multivitamintablett från USA med enbart organiskt ursprung.

2.  Berätta mer om din nya bok?

Mitt främsta budskap är:

* Vårt inre miljöhot är lika allvarligt som det yttre

* Vi är alla ”labbråttor” i ett globalt kostexperiment

* Vi blir inte blir sjuka över en natt: inflammationer ligger i kroppen i årtionden, innan de blir till autoimmuna och kroniska tillstånd

* Det finns ingen kvickfix via piller eller trendiga dieter till en bättre hälsa

Min matfilosofi grundar sig på: 

* Att räkna gifter i stället för kalorier

* Att äta basgörande för rätt pHvärde

* Att få i mig av alla näringsämnen och äta mat i alla färger

* Att använda enbart äkta och färska råvaror

3. Vad är dina nybörjartips?

* Ät inte snabbmat och undvik det mesta som är paketerat

* Minska på gluten och laktos, ta helt bort socker och ät lagom med salt

(Salt/jod är farligt att ge allmänna råd om, då sköldkörteln både behöver det och i vissa fall kan ta skada av det)

* Utgå från färska grönsaker och minska på animaliska produkter

* Ät mindre portioner och tugga väl för att underlätta för matsmältningen

* Agera inte utifrån korta mediainslag om enstaka näringsämnen  – det kan skapa obalanser i kroppen som snarare  stjälper än hjälper hälsan

4. Vad är dina åssikter om sötningsmedel?

*Om sötningsmedel tycker jag inte!

I dagens blogg skriver jag bl a att koncentratet från Steviaplantan inte är ett dugg mer naturligt än kokainet från Kokabusken. Lanseringen av Stevia som hälsosamt och naturligt kan bli livsmedelsindustrins nästa ”fettskandal” i spåren på transfetterna och lättprodukterna.

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB