Veckans husmorstips: Trolla bort hundhår och tuschfläckar!

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

God morgon retromanians, hoppas att helgen varit fin!

i dag ska jag äntligen dela med mig av de spännande rengöringsutmaningarna påskhelgen bjöd på när vi hade besök både av vår härliga lånehund Bruno (en jättestor, brun labrador som tror att han är en Chihuahua) och våra vänners störtsköna 2-åring Petter.

Fläckproblem 1: Varje gång Bruno har legat och vilat på vår stora, vita matta eller krupit upp i vita soffan (ja, han tror att han är en knähund) förvandlas den ljusa ytan till en chokladbrun pälspläd. Trots upprepad dammsugning har håret suttit hopplöst fastkilat som små nålar i mattan. Bara att erkänna sig besegrad, har jag tänkt. Tills jag fick tipset att dra över mattan med en fönsterskrapa (ja, en sån som man tvättar fönstren med!) Det är som ren magi, några få drag med skrapan och hundhåren blir hopsamlat i en klump som bara är att plocka upp och slänga. Ni måste testa! Det funkar både på mattor, soffor och fåtöljer. Tydligen kan man nå samma resultat med diskhandskar av gummi också, men det har jag inte provat.

Fläckproblem 2: Å, vad glad jag blev när sötaste Petter ritade en jättefin teckning till oss, med sin knallorangea tuschpenna. Synd bara att han ritade den på vår vita soffa! Som tur var har vi tvättbart överdrag till soffan. Så vi började med att ta av överdraget, blöta upp fläcken med ättiksprit, och när all färgen var upplöst slängde vi in den i maskinen på 60 grader. När tvättmaskinen gått klart var överdraget vitt igen! Knepet med att få bort tuschfläckar är att vara snabb och bearbeta dem innan man slänger in dem i maskinen. Går det inte med ättiksprit kan ni också testa galltvål, som är ett miljövänligt och oslagbart rengöringsmedel för alla möjliga typer av fläckar. Har ni ingen galltvål hemma så rekommenderar jag er att genast skaffa, ni kommer inte ångra er! 

flyttstadning_7425

 

Foto Angelica Söderberg

 

 

 

Fler blogginlägg från Retromania

 • Karin Warén

  Kan man få bort karamellfärg med ättikssprit också? Vågar inte riktigt prova på ärvda linneduken som fick blå och gula fläckar av dotterns egenhändigt tillverkade tårta med färgad grädde…

  • magicas

   olivoljetvål gnid in låt ligga ett dygn tvätta som vanligt

   • helbju

    Å, vad bra med experttips! Tack!

 • Helen Bjurberg

  Oj, jag vågar inte säga om det går bort med ättikssprit. Jag har däremot läst att man kan ha bikarbonat på karamellfärgsfläckar. Blöt duken i kallt vatten först och gnugga på lite bikarbonat innan du tvättar den som vanligt. Hoppas att det funkar! Men som sagt, jag har inte provat själv så jag kan tyvärr inte garantera att det går.

Senaste artiklarna från Härligt Hemma