Veckans husmorstips: Så enkelt rengör du den brända kastrullen!

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

 

Ja, jag vet att jag redan haft ett husmorstips den här veckan, men jag fick in ett tips som verkade så jädra bra att jag genast ville dela med mig det till er. Tipset handlar om hur man kan rengöra brända kastruller på ett busenkelt och miljövänligt sätt. Nu har jag inte hunnit testa det här själv än, men det ska jag göra nästa gång jag gör stuvade makaroner;) Är det bara hälften så effektivt som jag blivit lovad så är jag överlycklig!

Tidigare när jag bränt fast mat har jag lagt en diskmaskinstablett i blöt i kastrullen över natten så har det gått lätt att få bort det fastbrända, men om det här funkar är ju det ännu bättre, inte minst för miljöns skull.

Så här gör du: Fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt det brända är upplöst, diska ur som vanligt.

Om ni testar, hör gärna av er och berätta hur det går! Hör också gärna av er om ni har andra husmorstips ni vill dela med er av!

Trevlig helg, retromanians!

Knep-rengor-kastruller

Fler blogginlägg från Retromania

 • quadrifolium

  Har använt den metoden många gånger. Senast i somras när jag bränt spagetti i en stor gryta. Kolsvart botten… Funkar utmärkt!

  • Helen Bjurberg

   Å, vad roligt att höra att det funkar så bra! Kan knappt vänta tills jag misslyckas i köket så att jag får prova själv! Ha en fin dag! /Helén

   • dracopticon

    Det är som sagt roligare med lite debatt. Förstår inte varför du tog bort det inlägget. Ha en trevlig dag själv.

    • helbju

     Jag har inte tagit bort något inlägg.

 • Kerstin Sandin

  Det funkar. Jag har gjort det många gånger, framförallt vid lagande av bechamelsås och som du skriver, stuvade makaroner, 🙂 /Kerstin

  • Helen Bjurberg

   Ja, bechamelsås är ju en riktig brännklassiker;)

 • eisdrache

  Ett annat alternativ är att ta vinäger och lite vatten och koka upp det. Då släpper det lätt som en plätt.

  • helbju

   Fiffigt, tack för tipset! Ha en fin dag!

 • Troslos

  kaustiksoda funkar toppen! En halv tesked och allt är borta.
  Annars är induktionshäll ett bra tips. Låg värme och rör ofta..

  • helbju

   Kaustiksoda?! Nu driver du allt med mig va? Det låter ju livsfarligt! Nädu, jag tar nog hellre lite socker jag. Ha en bra dag!

 • Göran Ingvarsson

  Vilket underbart leende du har Helén – man blir glad själv och glömmer brända kastruller och bråte!

  • helbju

   Å tack, vad snällt sagt av dig, Göran! Jag har flyttat Retromania till egen domän, hoppas att du vill hänga med dit! http://www.retromania.se Bästa hälsningar
   Helen

Senaste artiklarna från Härligt Hemma