Glöm kemikalier – 19 briljanta matvaror som städar hemmet

Sedan det här inlägget skrevs har Retromania flyttat till www.retromania.se. Klicka på länken och häng med dit du också, vetja!

Vad ska du med starka kemikalier till när du har allt du behöver i ditt skafferi? Kolla in ingredienserna som ger dig ett skinande rent hem – snabbt, enkelt och miljövänligt!

 

1. ÄGG

Fläckiga, matta och tråkiga trägolv? På ett kick blir de fina igen om du häller en äggula i ljummet vatten och bonar med. Eftertorka med fuktig trasa och njut sedan av dina spegelblanka golv!

Stadprodukter-koket-466995169

2. KAFFE

Använd kaffesump till att gödsla dina krukväxter eller blommorna i rabatten. Sumpen ger blomman näring och stimulerar mikroorganismer i jorden att jobba. Samtidigt renar den luften runtomkring och skrämmer även bort vissa skadedjur.

Stadprodukter-koket-486690797

3. ÄTTIKA

Ingrodd smuts på spisen? Häll på rikligt med ättiga, strö över bakpulver. Låt blandningen fräsa och torka sedan av med fuktig trasa. Ättika i en kopp över natten tar också bort otrevliga odörer. Och byter du ut sköljmedlet mot ättika när du tvättar så trollar du bort gammal källarlukt från kläder.

Stadprodukter-koket-56570373

4. CITRON

Har köttfärssåsen exploderat i mikron igen? Du får den snabbt ren igen om du skivar upp en halv citron, lägger den i en liten skål med vatten, ställer i mikron och kör på full effekt i en minut. Tadaa, nu har all gammal gegga lossnat och du kan lätt torka rent. Den härliga doften får du på köpet!

5. SOCKER

Fastbrända popkorn, bechamelsås eller ris som sitter som berg? Fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt är upplöst, diska ur som vanligt.

Stadprodukter-koket-463103117

6. NÖTTER

Ytliga repor, tunna sprickor och torra fläckar på dina trämöbler är varken dyra eller svåra att fixa. Ta bara lite valnötter och gnid in på det skadade stället. Eftertorka försiktigt med en trasa. Nötens naturliga oljor lägger sig som en hinna över och reparerar det torra förstörda området och ger möbeln ny lyster.

7. COCA-COLA

Har du fått kalkbeläggningar i toaletten? Häll i en burk coca-cola och låt verka en timme. Ta sedan toalettborsten och skrubba. Fosforsyran i colan löser upp kalket och toaletten blir skinande ren igen.

Stadprodukter-koket-94807740

8. SALT

Solkigt porslin och kakel eller geggig diskho? Salt fungerar fint som polermedel. Strö på, och gnugga försiktigt med diskborste eller trasa. Avsluta med att skölja.

Stadprodukter-koket-156430566

9. MAJSMJÖL

Ett miljövänligt och effektivt fönsterputsmedel får du om du blandar majsmjöl i kallt vatten. Häll på prayflaska och putsa som vanligt.

Stadprodukter-koket-158346958

10. BIKARBONAT och BAKPULVER

Gör en pasta av bikarbonat/bakpulver och vatten och polera glas och porslin rena från ingrodda fläckar. Fungerar också bra på kalkavlagringar i kök och badrum. Proppar i avloppet löser du effektivt genom att blanda ¼ dl bakpulver med 50 ml vinäger i en kastrull kokande vatten och hälla i vasken.

Stadprodukter-koket-459158525

11. KETCHUP

Ketchup funkar toppen för rengöring av mässing, koppar och silver. Gnid in metallen, låt verka och torka av med fuktig trasa. Det är syran i tomaterna som reagerar med den oxiderade metallen. Ett annat effektivt sätt är att få rent sitt silver är att lägga det på aluminiumfolie i vasken, hälla på hett vatten och bakpulver och sedan skölja.

Stadprodukter-koket-164795506

12. RIS

Spar vattnet som du sköljt ditt jasminris i och använd som gödningsmedel till dina krukväxter. Skvätt på lite med jämna mellanrum och vattna sedan som vanligt.

Stadprodukter-koket-178525111

13. VITVINSVINÄGER

Har du skurit kyckling på skärbrädan? Rengör den med vitvinsvinäger så tar du död på bakterierna. Vitvinsvinäger fungerar också bra som naturlig spolglans i diskmaskinen.

Stadprodukter-koket-128019399

14. VODKA

Dåliga odörer får du bukt med genom att hälla lite vodka i ett glas, lägga i en vaniljstång och ställa på den illaluktande platsen över natten.

Stadprodukter-koket-186066671

15. MJÖL

Smutsig heltäckningsmatta? Blanda mjöl och salt, häll ut på mattan och låt det verka i en timme. Dammsug sedan upp.

Stadprodukter-koket-185913479

16. POTATISMJÖL

Fettfläckar på soffan eller mattan? Häll genast på potatismjöl, låt det verka i cirka 30 minuter och dammsug sedan upp. Fungerar också på kroppsvätskor från småbarn och djur. Med två matskedar potatismjöl i blomvattnet står också tulpanerna längre.

Stadprodukter-koket-460548769

17. GRAPEFRUKT

Ingrodd smuts i badkaret är inte längre något gissel att få bort. Dela grapefrukt mitt itu, strö på rikligt med salt på fruktköttet och polera på smutsen. Skölj sedan med ljummet vatten.

Stadprodukter-koket-89315706

18. POTATIS

Köpt en rostig lampa på loppis? Dela en potatis på mitten och doppa den i bakpulver, gnugga den sedan mot det rostiga området. Oxalsyran i potatisen reagerar med bakpulvret och tar bort rostfläcken.

Stadprodukter-koket-180416688

19. BANAN

Fläckar på skinnsoffan tar du bort genom att gnugga på dem med insidan av ett bananskal. Kaliumet i bananen gör under. När du är klar, eftertorka med en fuktig trasa.

Stadprodukter-koket-177434956

Gillade du tipsen och vill få mer av samma vara? Gilla Härligt hemma på Facebook för mer inspiration och nyheter!

Foto: Thinkstock

Fler blogginlägg från Retromania

 • Håkan Ottosson

  Ättiksyra, natriumklorid, natriumvätekarbonat, sukros, etanol och vatten är alla kemikalier. Coca-Cola är en otrevlig blandning av kemikalier.

  • helbju

   Hej Håkan,
   visst vet jag att även sådant vi har i skafferiet är kemikalier, men jag vet också att mina läsare är så smarta att de förstår vad jag menar när jag måsta sammanfatta allt i en kort rubrik och därför inte använder orden 100 % korrekt. Ha en fin dag! /Helén

  • Ja, och de verkar helt bortse från att några av de allra farligaste gifter vi känner till är fullständigt naturliga!
   De kanske kan städa bort den hemska kemikalien divätemonoxid, som dödar tusentals årligen men som ändå får säljas helt fritt!
   Just denna utgör dessutom en särskild fara för barn…
   Sedan får vi inte glömma bort de kemikalier som till och med letar sig in i våra hjärnor där de åstadkommer diverse elektrokemiska processer! Tankeverksamhet, kallas det visst…

   • helbju

    Haha Rafael, jag gillar din humor och sköna ton:)

   • Minns du kemikunskapen i åttan? Diväte = h2 Monoxid = O = H2O, men du kanske skämtade?

   • fnertz

    Ahaa!…. Är det den där ideen att om man jämför någonting farligt med någonting ofarligt och skojar till det lite så blir det farliga ofarligt igen? Fungerar det på ftalater och PFAS också? Cancerframkallande kemikalier också?

    Det finns ett annat sätt: Om du har t.ex. ett fat med spillolja som du vill neutralisera – ställ dig då vid en liten insjö med fatet, slå hål på det. Sen kisar du och fnissar samtidigt som du tittar dig omkring lite ihopkurat. Sen säger du bara ”ooops!” när du – blorp – häller ut det i sjön. Då blir det automatiskt ofarligt!
    Dessutom! Om du fnissar ”Tihi!” samtidigt så blir det dessutom nyttigt också!

    • Agenda; Okänd

     Grattis, du vinner 1a pris i att inte fatta poängen.

 • Susanne Ek

  16. POTATISMJÖL
  Fettfläckar på soffan eller mattan? Häll genast på potatismjöl, låt det verka i cirka 30 minuter och dammsug sedan upp. Fungerar också på kroppsvätskor från småbarn och djur. Med två matskedar potatismjöl i blomvattnet står också tulpanerna längre. denna ska jag testa idag =)

  • helbju

   Gör det! Återkom gärna och berätta hur det gick. Bästa hälsningar Helén

  • Lika löser lika.

 • O Bese

  Att blanda syra med en bas neutraliserar. Alla varianter av bakpulver + ättika är rent trams. Sådana här artiklar är ren dynga som bara tjänar som okontrollerad spaltutfyllnad.

  • helbju

   Kära O Bese, nu har du visst missuppfattat lite här. Låt mig få hjälpa dig att reda ut det. Det här är ett blogginlägg och varken någon artikel (som ju mest brukar finnas i tidningar) eller någon dynga (som ju mest brukar finnas i ladugårdar). Det tjänar heller inte som spaltutfyllnad, eftersom en blogg inte har några spalter som måste fyllas. Att allt i inlägget är trams stämmer inte heller. Om du inte syftar på somliga av kommentarerna under förstås;) Ha en fin dag! /Helén

 • O Bese

  CocaCola är för svagt surt för att fungera som avkalkning. Trams

 • O Bese

  Vitvinsvinäger tar inte död på farliga bakterier från rå kyckling på skärbräda, Trams.

 • Lars Eriksson

  Du med Bese. Bara utfyllnad.

 • mentorian

  Oxalsyra i potatis?

 • Kristin

  Testade att koka upp bikarbonat med lite vatten i en bränd kastrull. Behövde inte ens gnugga. Finns tusentals tips om just bikarbonat. Använder hellre det än mycket annat man kan köpa som fräter i näsan. Man ska inte förringa dessa tips, sen får man väl använda skallen lite ibland med. 🙂

  • helbju

   Alla tips är bra utom de dåliga:) Ha det gott! /Helén

 • bjalverod

  Varför ska jag köpa en Cola-burk för 15 kronor som räcker 1 gång, när jag kan köpa ett toarengöringsmedel på Lidl för 20 kronor som räcker 25-30 ggr?… Eller ett glas vodka med vaniljstång i som säkert går löst på 50-60 kronor när jag kan köpa ett luktblock för en 10:a? ….De övriga tipsen var bra men inga nyheter förutom bananen

  • fnertz

   För att det är miljövänligare…………………………… vilket artikeln handlar om…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 • Varför är det inga ”husmorstips” om väteperoxid? Miljövänligt och effektivt till det mesta.

 • s2weden2000

  teträolja!

Senaste artiklarna från Härligt Hemma