Mittfältsförare – jag hatar er.

av Robert Collin

Jag bor i Norrtälje och kör förstås ofta in till Stockholm.  Och jag är så glad, ja, överlycklig att det inte är mer trafik än att det räcker med två filer på motorvägen. För när jag kör på E4-infarterna till Stockholm, från Uppsala-hållet eller från Södertälje blir jag så frustrerad över att ingen, INGEN kör i högerfilen.

Inte de som tycker att tio under hastighetsgränsen är helt rätt. Inte lastbilsförarna som ju har sina egna fartgränser och måste köra lite långsammare. INGEN!

Nu när Södertälje-polisen börjar jaga mittfältsförarna säger jag: Äntligen. Inte en dag för tidigt.

Redan när E4 norr om Stockholm fick sitt tredje körfält för gott och väl femton år sedan efterlyste jag informationsskyltar och polisingripanden. Inte böter, kanske. Men polis, blåljus och ajabaja, gör aldrig om det!

Att man ska hålla till höger är definitivt inget som bilister inte känner till.  Klart att alla vet. Men de bryr sig inte. För att alla kör i mitten, och kanske som när man kör på Södertäljevägen, för att högerfilen ju tar slut efter några mil. Antingen in i Södertälje om man kör söderut eller in i Botkyrka om man kör norr ut (för att sedan dyka upp igen efter ett par hundra meter. Men inte ens de som kommer upp på E4 från botkyrka ligger ju kvar där många meter.)

Folk tänker väl: Jag ligger här i mitten så behöver jag inte bry mig.

I Sydafrika finns det gott om skyltar längs vägen som talar om vilken fil man ska ligga i och vilken man ska köra om i. Här i USA, där jag är just nu och testar däck, och där man får ligga var som helst på motorvägen och köra om till höger, även när hastighetsgränsen är 140 km/tim, har det just börjat komma upp informationstavlor som säger hur trafiken flyter bäst: ”Kör till höger, kör om till vänster.”

I Tyskland behöver man inte ens informera: Alla vet. ALLA håller till höger, och dessutom, alla tittar i backspegeln.

Bara i Sverige har Vägverket, numera Trafikverket, fått för sig att information och kampanjer inte fungerar.

Upp med informationstavlorna direkt. Och sen: Mera poliser, och om det sen blir ett ajabaja eller böter bryr jag mig faktiskt inte om. Jag är bara så oändligt trött på alla som kör som halvsovande zombies i sin mittfil.

Bort med dom!

(Att en ansedd kollega i en morgontidning tycker att mittfilskörning är helt i sin ordning  gör mig mycket bekymrad.)

 

 

 

Nämen Ford, det här går ju inte!

av Robert Collin

Den splitter nya Ford Mondeo som vi hade med på vintertestet var ju inte så bra, på hmm, vintern …

Svårstartad, den gick igång först med startkablar, iskall i kupén, klen rattvärme och usla strålkastare.

Kanske ett måndagsexemplar, så jag fick låna en till, splitter ny Mondeo.

Och körde 70 mil norr ut igen. Till ökända kallhålet Basecamp Norråker.

På E4 norr om Uppsala är det 120-begränsning, mätaren visade lite över 130. Då kommer det upp ett meddelande i en av alla displayer: ”Fel i parkeringslampor på släpvagn. Kontrollera lampor.”

130 med släp kanske ni tycker är väl snabbt. Men ärligt, jag visste inte ens att bilen hade dragkrok…

Sen trasslar klimatanläggningen lite, den vill inte gå igång som den ska, och när jag knappar igång den blir det i alla fall imma på vindrutan.

Led-strålkastarna skickar ut samma klena led-ljus som i den förra bilen, och helljusautomatiken är under all kritik. Är det inte kolsvart ute bländar den inte av, trots möten, men det gör inte så mycket, bara några lättretade långtradarförare blinkar ilsket. Och samma sak när det är becksvart. De flesta märker inte att jag kör på helljus.

Men automatiken är hipp som happ. Eller både och. Ibland bländar den inte av, ibland bländar den inte på.

Men så kommer den där morgonen med minus 29 grader. Ska bilen starta? Jo, då, men det ryster förskräckligt i tio sekunder. Och sen; ska det bli varmt?

Nehej, det ska det inte.

Efter tio minuter har det blivit nollgradigt i bilen, då är det minus 26 ute, så lite varmare än det ju.

Efter 30 minuter, då var Volvon 20 grader sedan länge i vårt jultest, och VW Passat hade just fått upp rätt innetemperatur, då är det 12 grader i Forden.

Den förra Ford Mondeon var 13 grader inne efter 35 minuter, ett svårslaget rekord som dock tangerades av den nya Mondeon som var exakt lika sval.

Två måndagsexemplar av två? Då undrar jag: Hur många måndagsbilar har Ford i lager?

 

 

Jag är Charlie

av Robert Collin

Den 1 november 1970 brann diskoteket i en by i franska Alperna. Löpsedlarna berättade om tragedin: ”Tragiskt disco i Saint-Laurent-du-Pont – 146 döda”.

Två veckor senare dog Frankrikes president, den legendariske motståndsmannen från Andra Världskriget och den som samlade ett sargat Frankrike efter kriget‚ General Charles De Gaulle. Han dog i hemmet i sin hemby.

Den franska satirtidningen Hara-kiri skrev: Tragiskt disco i Colombey – 1 död.

Det blev för mycket för fransmännen. Tidningen fick slå igen, men jag som läste Hara-kiri sporadiskt på den tiden hann köpa ett exemplar som jag har behållit i alla år.

Fransmännen var sårade, rasande, kränkta över Hara-kiris satir, den här gången hade redaktionen gått långt över gränsen, ansåg man.

Fransmännen bokstavligen avgudade sin president, och tyckte att tidningen hädade.

Men ingen gick in med automatvapen på redaktionen.

En vecka senare återuppstod L’hebdomadaire Hara-kiri med nytt namn, Charlie hebdo, med en anspelning till presidentens förnamn. (ordet Hebdo = hebdomadaire = veckovis eller veckotidning.)

Jag hoppas att redaktionen på Charlie Hebdo orkar resa sig den här gången också. Det krävs ett enastående mod för att fortsätta kampen mot dumheten. Inte många skulle klara av det.

Det är lätt att börja med självcensur, väga vart enda ord innan man yttrar det, när det blåser kallt och hotfulla krafter visar sitt ansikte. Det finns inte många svenska journalister som inte någon gång censurerat sig själva. Jag har också gjort det.

Men jag tror att redaktionen på Charlie Hebdo kan resa sig även den här gången. Och jag fasar för vad som händer annars. För hur ser framtiden för det fria ordet ut då?

 

Trafikverket hånar kungens dyslexi

av Robert Collin

Äntligen ska ytterligare en skandaldålig sträcka av E4 kopplas bort från pulsådern längs Norrlandskusten. Det är vägen söder om och genom Sundsvall där gammal smal väg genom Sundsvalls södra förorter och stadsgator rätt genom centrum ersätts av bred fin väg utan möten, rödljus eller 50-skyltar och en vacker bro som leder trafiken förbi stadskärnan.

På torsdag inviger kungen hela härligheten.

Trafikverket bjuder på invigningsfest på sin hemsida, men så full av korrekturfel att jag undrar om det är ett medvetet hån mot kungens dyslexi.

Smaklöst i så fall.

Om inte, finns det ingen skrivkunnig på Trafikverkets informationsavdelning?

 

http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Vasternorrland/E4-Sundsvall/Nyhetsarkiv-E4-Sundsvall/2014-11/Trafikoppning–ett-steg-narmare-finalen/Kom-och-fira-den-18-december/
Vacker brovy från invigningaplatsen
Invigningen kommer att äga rum i närheten av Utsiktplats Sundsallsbron vid södra kajen. Bandklippningen utförs av  H.M. Konungen Carl XVI Gustaf tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och infrastrukturminister Anna Johansson.
Det heter inte invigningaplats, inte Utsiktplats och inte Sundsallsbron.
Inte ens kungen kunde oduglingarna på Trafikverket stava rätt till.
Ska man skriva kungen riktigt formellt heter det så här och inget annat:
H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

 

Problematisk Skogsmulle

av Robert Collin

Jag skriver att nya Volvo V60 Cross Country är en skogsmulle.

Och det är inte första gången jag kallar den där typen av bilar för skogsmulle. Och jag är ju inte ensam om det.

Ett bra beskrivande ord: Skogsmulle.

Men oj, så får man inte säga!

Det kom ett brev från självaste Friluftsfrämjandet, marknadschefen. Ord och inga visor.

Här är själva budskapet:  Vill … informera er om att Skogsmulle är ett av Friluftsfrämjandet registrerat varumärke och får endast användas kopplat till den Skogsmulle-verksamhet som drivs och leds av ledare utbildade inom Friluftsfrämjandet.

Jahaja. Jaså. Eller va fan man nu ska säga.

Bara så ni vet – Volvo V60 Cross Country är INGEN skogsmulle. Men bra lik…

 

Olycka eller självmord på E18?

av Robert Collin

E18 väster om Karlstad är en skam. Vägen är kraftigt trafikerad, bland annat med timmerbilar och långtradare, och med en massa utländska turister i husbil på sommaren. Och så smal som om det vore en avlägsen landsväg i ödemarken.

Men vägen är ju en av Sveriges viktigaste transportleder.

Här frontalkrockade en pappa med hela familjen i bilen för ett par veckor sedan. Med en lastbil. I dag var det dags igen. Men nu var det kanske lite annorlunda.

Förra gången kan man fundera på varför pappan var på fel sida vägen just när han mötte lastbilen. Höll han på med något annat, något annat än att köra bil? Ja, kanske.

Det finns mycket som distraherar när man kör bil. Alla som man ska prata med, i bilen eller i telefon, och allt som ska pillras med. Eller felbedömde han avståndet?

Då hjälper säkrare vägar. I sämsta fall ett mitträcke, men helst en riktig motorväg, om det är så trafikerat som på E18.

Men en ensam förare som kommer över på fel sida vägen just när han möter en tung lastbil, just då. Ja, då kan man fundera på om det var något annat är slarv.

Ensamma manliga förare som kommer över på fel sida vägen just när de möter en lastbil är överrepresenterade i olycksstatistiken.

 

 

Sverige som industrination monteras ner

av Robert Collin

Sverige som industrination monteras ner bit för bit. Sten för sten. Och inom den del av industrin som bygger bilar finns det inte mycket kvar i svensk ägo. Eller under svensk kontroll.

Asea i Västerås som bland annat var världsledande på industrirobotar såldes till schweiziska Brown Boweri för många år sedan. Många av konstruktörerna flyttade till Schweiz, även om mycket av tillverkningen finns kvar i Sverige.

Autoliv i Vårgårda, världsledande på säkerhetsbälten och senare på krockkuddar köptes av amerikanska Morton och blev Autoliv Inc med beslutsfattarna i Delaware, USA. Haldex i Malmö, världsledande på fyrhjulsdrift såldes till amerikanska växellådstillverkaren Borg Warner. Saab lades ner. Volvo personbilar köptes av kinesiska Geely.

Och nu blir Scania tyskt. Från att ha varit ett av Sveriges mest välskötta industriföretag reduceras lastbilsjätten till ytterligare ett märke inom Volkswagen-koncernen.

Enligt en överenskommelse med fackföreningarna på Scania blir jobben kvar i Södertälje. Men vad är en överenskommelse värd? När besluten ändå tas i Wolfsburg. Och där delstaten Niedersachsen är tung delägare och mån om jobben.

Och vad betyder överenskommelsen för alla svenska underleverantörer? Ingenting alls. Om Wolfsburg tycker att det blir billigare att använda samma tyska underleverantörer som levererar till redan Volkswagen-ägda lastbilstillverkaren (och Scania-konkurrenten) MAN utraderas ytterligare en del av det svenska bilbyggarkunnandet.

Jobb försvinner. Kunskap försvinner. Intresset för bilbyggande här i Sverige blir ännu mindre med färre utbildningsplatser på de tekniska skolorna och högskolorna. Och med ännu ljummare attityd från politikerna.

När Volvo personbilar och Saab råkade illa ut under finanskrisen 2009 sa regeringen att ”Volvo och Saab bygger fel bilar”. Att ”Trollhättan kan bygga vindkraftverk i stället”. Att ”staten inte ska äga bilindustri”.

När nu en av världens absolut finaste och mest lönsamma lastbilstillverkare säljs ut till Tyskland hörs inte ett enda varningens ord från regeringen. Eller från fackföreningsrörelsen.

Att de stora institutionella aktieägarna i Scania bara ser 200-lapparna som Volkswagen viftar med är skrämmande. Men att politikerna inte säger ifrån är långt värre.

Inga 50-skyltar på Dödens väg 40.

av Robert Collin

Det inträffade en allvarlig trafikolycka på väg 40 strax öster om Ulricehamn i går. Flera personer fördes med mycket allvarliga skador till sjukhus. Jag skrev om olyckan och kallade vägsträckan vid dess rätta namn: Dödens väg.

Där har hänt så många allvarliga olyckor under åren, och trafiken blir allt tätare och tyngre för varje år. Och det blir bara farligare att färdas där för varje år.

Nu byggs den sista riktigt farliga sträckan bort och blir motorväg hösten 2015. Men sträckan från motorvägsslutet öster om Ulricehamn till Jönköping ska fortsätta att vara vajerväg, av ett plus två typ. Alltså en väg där det är möjligt att köra om ett par kilometer och sen enfiligt ett par kilometer tills nästa chans att köra om. Ett bra lågprisalternativ för mindre trafikerade vägar, men knappast för pulsådern mellan Stockholm och Göteborg.

Men jag skrev också ett par faktafel, som att det finns både 60- och 50-begränsningar längs vägen. Det är fel. Det finns inga 50-begränsningar.

Och det faktafelet måste ha varit rena lyckträffen för Trafikverket, för ansvariga politiker och för miljörörelsen. För det flyttade folks från den usla vägen till min dåliga faktakoll. För så många irriterade kommentarer har jag väl aldrig fått från läsarna.

Att vägen är en skamfläck kom helt i skymundan när jag påstod att det finns 50-sträckor på vägavsnittet.

 

 

 

 

Blodregnet, också dubbdäckens fel?

av Robert Collin

Blodregnet drar in över Europa. Över Spanien, Frankrike, England, Och Danmark på lördagen.

Och kanske över södra Sverige i helgen.

Det är intressant att se hur blodregnet används i debatten. I Danmark förklaras fenomenet på dagstidningarnas sajter. Men utan larm om ond bråd död. Och framförallt utan att dra in dubbdäcken.

Samma sak på tyska dagstidningssajter. Fast tyskarna fick en släng av Saharasanden redan i februari. Då färgades bilar i München röda av sandblandat regn.

I Paris och London är det värre. Där är luften redan så förorenad av partiklar att myndigheterna varnar känsliga personer. Äldre, folk med astma och andra luftvägsproblem eller hjärt-kärlsjukdomar uppmanas att hålla sig inne och nära sina mediciner. När ökensanden blandar sig med den redan dåliga luften blir det riktigt ohälsosamt.

Men här i Sverige, som kanske inte ens kommer att få något blodregn tar debattörer som hatar bilar tillfället i akt: För visst är det dubbdäckens fel!

Jag läser det på dagstidningars hemsidor och jag hör det på radio. Det är tjänstemän på miljöinstitut och politiker och meteorologer. Och de är överens om att ”om vi kan minska biltrafiken och förbjuda dubbdäcken så ordnar sig allting”.

Men hur gick det där till?
Vad har Saharas sandstormar med dubbdäcken att göra?

Senast jag skrev om Saharasanden var i höstas, när jag var mitt i en sandstorm utanför ökenstaden Tantan i södra Marocko samtidigt som ett par forskare ville förbjuda dubbdäcken för att komma till rätta med den dåliga luften i Stockholm. Då fick jag en del avfärdande kommentarer på nätet, och forskarna försökte göra narr av mig. ”Vad hade Saharasanden att göra med den dåliga Stockholmsluften? Ingenting!”.

Sa dom då. Men nu när meteorologerna varnar just för Saharasanden, då är dubbdäcken aktuella igen. Någon som förstår?

Så här ligger det till. Partiklar i luften är dåliga för hälsan. De allra minsta, som kallas PM2,5 söker sig in i blodomloppet från lungorna när vi andats in dem och kan orsaka cancer. PM2,5 kommer framförallt från avgaser, från bilar och från industrin, och i Europa, från kolkraftverken. PM2,5 är riktigt otäcka, men har ingenting med dubbdäck att göra. Ingenting alls.

PM10 är lite större partiklar, men fortfarande så små att de inte syns. Men de omger sig ofta med ännu större partiklar, som bildar tydliga dammoln. Nu på våren finns det där dammet överallt och virvlar upp i vinden eller när en bil kör förbi. Dammet finns i sanden som ligger på vägar och gator och väntar på att bli uppsopat.

PM10 kommer framförallt från själva sanden som ligger på vägarna, när den mals ner till ett fint stoff av passerande bilar. En del PM10 bildas när bilar med dubbdäck sliter på asfalten. Men huvuddelen kommer alltså från Trafikverkets och kummunernas sandbilar och allt för senkommen vårstädning.

Nu drar alltså ökensanden in över Sverige och kan ge stora partikelhalter. Att börja diskutera dubbdäckförbud i samband med det eventuella blodregnet är direkt ohederligt.

Men det förvånar mig inte.

 

 

 

12 000 döda av rökning. 264 i trafiken. Nu ska det upp fler kameror

av Robert Collin

 
Trafikverket ska sätta upp ännu fler fartkameror. För att få ner antalet döda i trafiken från rekordlåga 264 med ytterligare 11.
Kostnaden är en halv miljard på en nioårsperiod. För att rädda 11 personer till.
Är satsningen rimlig?
Nej, självklart inte.
Om vi ska vara riktigt ärliga och verkligen vill nå fram till noll döda i trafiken måste vi sätta hastigheten till noll, och ha ett nät av kameror som täcker varje kvadratmeter av Sverige. Nollhastighet måste även gälla cyklister. Simning borde också förbjudas. Och skidåkning. Och fotgängare. Varje år dödas flera personer när de halkar och faller olyckligt.
Och varför inte ta steget in i internetåldern och montera in ett chip i varje invånare, det kan med fördel göras direkt på BB. Då kan storebror se om någon medborgare försöker förflytta sig. Och äventyrar Nollvisionen.
Varför har jakten på fortkörare blivit så accepterad? Jakten på varg delar nationen i två läger. Men jakten på fortkörare tycks ena svenskarna. Att komma med invändningar är som att svära i kyrkan, häda gud fader eller släppa en fis i kassakön på Konsum.
Varför inte acceptera att ett par hundra döda i trafiken varje år är riktigt bra. I varje fall så länge vägarna ser ut som de gör och så länge som många bilar är lite äldre och har dåligt krockskydd.
Jämför döda i trafiken och döda på grund av rökning.
En ny rapport visar att den gamla siffran med 6 500 döda på grund av rökning varje år är för låg. Den rätta siffran ligger runt 12 000.
På 1980-talet var tre miljoner av svenskarna rökare. De drog halsbloss. De blåste ut röken i ansiktet på oss andra. De rökte på jobbet, på krogen, de lämnade pyrande fimpar i överfulla askkoppar.
I dag har rökarna blivit färre, men fortfarande är en miljon svenskar rökare i dag. Och de har fått det svårare. Ingen rökning på jobbet, inte ens smygrökning på jobbtoaletten längre, inte på krogen, knappt ens på uteserveringar.
Ändå – 12 000 döda på grund av rökning varje år.
Och 264 döda i trafiken.
I dag finns det 1 100 fartkameror. Trafikverket vill sätta upp ytterligare 200 varje år för att få ner antalet döda med 11(11) personer per år. 300 mil väg med kameraövervakning ska bli 900.
Dessutom ska många kameror bytas ut mot nya, som tar skarpare bilder. Men det är ju inte för att minska antalet döda, utan för att få in mer böter.
Tänk om en del av den där energin som finns på Trafikverket skulle läggas på att få ner antalet nikotinoffer i stället.
Tänk vad många liv som skulle räddas. Och tänk vad skönt att slippa vara övervakad så fort man ska ut med bilen.

 

 

 

 

Sida 1 av 57
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB