Ulf, förnekaren på Naturvårdsverket. Nu erkänner han att dubbdäck är säkrast.

av Robert Collin

Signaturen Ulf, eller LuftUffe som han också kallar sig på sociala medier är en med skattemedel avlönad tjänsteman på Naturvårdsverket. Han kämpar just nu med näbbar och klor för att fortsätta att luftbluffa oss om att det är dubbdäcken som skapar de skadliga partiklarna.

Men jag undrar med vilken logik han inleder en kommentar till ett av mina inlägg på bilbloggen med ”Dubbdäck är säkrast på isigt vinterväglag ja, i övrigt är det ingen större skillnad.”

Det är ungefär lika begåvat som att skriva att ”Bilbälte är säkrast om man krockar, i övrigt är det ingen större skillnad.”

Eller: ”Antisladdsystem är säkrast om man får sladd, i övrigt är det ingen större skillnad.”

Nej, just det. Vi kör inte på dubbdäck för att det är roligt, eller ens för att jävlas med Ulf. Utan för att de är säkrast på isigt vinterväglag.

De är säkrast när väglaget är som sämst.

Och när nu en forskarrapport visar att av 5 500 svenskar som dör i förtid på grund av partiklar, så dör 5 300 av partiklar från förbränning, de flesta från skitig industri i Europa, och bara 200 av vägdamm, som delvis orsakas av dubbsäcken.

Kanske dags för Naturvårdsverket att byta fokus, släpp dubbdäcken och ta tag i de verkliga problemen.

Följ debatten på SVT Opinion,  där har nu både Svenska Miljöinstitutet IVL och Svensk fjärrvärme(!) uttryckt sitt ogillande över att jag tycker att folk ska få köra på de säkraste däcken utan att skämmas, utan att straffbeskattas och utan att stängas ute från vissa gator.

 

 

 

Uffe ger den dolda agendan ett ansikte

av Robert Collin

Uffe som skriver så initierat om forskningsrapporten jobbar som någon kanske anar på Naturvårdsverket, en av de myndigheter som kör med dolda agendor i ärendet ”dubbdäcken dödar”.

Ulf skriver också gärna under pseudonymen Luftuffe, troligen för att hans budskap är både luftigt, innehållslöst och svårtolkat.

Han försvarar pressmeddelandet som skickades ut, och som inte handlar om något annat än att dölja fakta. Ja, han har rätt att alla fakta finns rapporten, men han blandar som han vill.

Ja, det stämmer att det som döljs i pressmeddelandet finns i rapporten.

Men det gäller att läsa noga, och att vara påläst för att inse vad som står där.

Vid en hastig genomläsning, som det ofta blir på en tidningsredaktion när såna här pressmeddelanden dyker upp, är det lätt att missa det viktiga.

Och det var just vad som hände.

Skickligt.

Det tog mej flera månader att hitta och upptäcka eländet.

 

Svenska forskare mörkar sin egen rapport om dubbdäck

av Robert Collin

Forskare vid Umeå Universitet har räknat ut hur många som dödas av partiklar varje år i Sverige.

För femton år sedan var det 7 500 personer som dog i förtid varje år för att de andats in förorenad luft, nu har siffran sjunkit till 5 500.

Men det riktigt intressanta är att knappt någon dött på grund av dubbdäcken.

Och det skrämmande är att forskarna inte vill släppa myten att det är just dubbdäcken som är problemet, så i pressmeddelandet nämns inte ett ord om att de farliga partiklarna kommer från helt andra källor än däcken.

Tvärt om betonas att just dubbdäcken är det stora problemet.

Jag blir allvarligt orolig. Vi avlönar forskarna med skattepengar. Tanken är väl att de ska vara i allmänhetens tjänst. Inte ha en dold agenda?

Läs mer på

http://www.svt.se/opinion/robert-collin-om-dubbdack

 

 

 

 

 

 

 

 

Dödsolyckan på E4 väcker frågor och engagemang

av Robert Collin

Dödsolyckan på E4 norr om Hudiksvall på söndagen engagerar och upprör.

En personbil körde in i en långtradare som just kört ut från en parkeringsplats. Passageraren i personbilen dog av sina skador.
Min krönika i Aftonbladet har belönat mig med precis ett hundra mejl när jag skriver detta.

Någon mejlskribent påstär att jag är rasist, för att jag nämner att långtradarföraren är från Estland.

Några fler anser att jag beskyller åklagaren för rasism, för att han anhållit långtradarföraren, just för att han är est.
Några anser att den som lämnar en p-ficka alltid ska lämna så mycket företräde för trafiken på vägen att det aldrig kan finnas minsta risk att han blir påkörd bakifrån. ”Så står det i lagen.”
Men nästan alla håller med om att något är fel när åklagaren överhuvud taget inte misstänker föraren till personbilen för vårdslöshet i trafik, medan han misstänker, och anhåller lastbilsföraren för grov vårdslöshet i trafik, för grovt vållande till annans död och för grovt vållande till personskada.
Ja, man ska lämna företräde innan man kör ut på en huvudled. Men den regeln kan ju inte tillämpas in absurdum. Hur långt måste avståndet till bilarna på huvudleden vara?
Om man aldrig ens ska riskera att få en bil som kör i hundra kilometer i timmen in i lastbilssläpet är nästan alla parkeringsplatser längs de stora (och även längs mindre) vägar omöjliga att använda för lastbilar, som ju kräver en rätt ansenlig accelerationssträcka innan de kommer upp i sin maximala hastighet.
Och om man drar saken till sin spets: Lastbilar får inte köra fortare än 80 på vanlig landsväg, där personbilar ofta får köra i 100 km/tim. Då kan en lastbil teoretiskt sett ALDRIG köra ut på vägen, risken finns ju att en personbil som kör i hundra krockar med lastbilen som bara får köra i 80. Samma sak på motorväg och motortrafikled där lastbilen visserligen får köra i 90, men personbilar ofta i 110 eller ibland i 120.
Min uppfattning är klar: Om man som bilsförare ägnar sig åt själva bilkörningen när man sitter bakom ratten bör man, om sikten är god, och väglaget gott, som det var i söndags där norr om Hudiksvall, i god tid upptäcka att en långtradare håller på att köra ut på vägen.
Då kan man också i god tid sänka hastigheten så att olyckan undviks.

Åklagaren inte ute efter Winterkorn och nu dras BMW in i skandalen

av Robert Collin

Nu tar åklagarmyndigheten i Braunschweig tillbaka sitt meddelande tidigare i veckan att en förundersökning inletts mot förre VW-chefen Martin Winterkorn, skriver Süddeutsche Zeitung.

Åklagaren är dock fortfandade på gång att undersöka vilka som visste vad. Dock alltså inte Winterkorn personligen.

 

Samma tidningen skriver också att BMW nu dras in i skandalen. Amerikanska myndigheter ska ha uppmätt elva gånger för höga utsläppsvärden hos stadsjeepen X3.

VW ska inte säljstoppas i Schweiz! Tydligen inte tidningsankan heller.

av Robert Collin

Det började med ett meddelande från Schweiz motsvarighet till Transportstyrelsen på fredagseftermiddagen. Enligt meddelandet övervägde Schweiz att säljstoppa VW med den skandalomsusades dieselmotorn.

Nyheten togs upp av franskspråkiga Le Temps i Genève med uppgiften att det handlade om 180 000 bilar.

Den nyheten spred sig sedan till England, där Aftonbladet hittade den hos Skynews, The Guardian och BBC. Och när den hamnade i Aftonbladet fick rubrik och text innebörden att ”Schweiz stoppar försäljningen av Volkswagen”.

Märkligt nog, kan man tycka, hade ledande nyhetstidningen Neue Zürcher Zeitung inte ett ord om saken. Och mycket riktigt, efter ett par timmar ändrade Le Temps till att det enligt den schweiziska Transportstyrelsen så kan det rulla 180 000 bilar med de aktuella motorerna. Alltså inte finnas till salu, som skulle stoppas.

I och med det halkade också nyheten ner en bit om hamnade under en artikel om franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Det intressanta är ju att den aktuella skandalmotorn med uppgiven reningsgrad enligt reglementet Euro5 inte säljs sedan 2014. Så om det finns någon sådan bil kvar är det en uddamodell som glömts bort på bakgården hos någon handlare.

Enligt uppgifter från Schweiz är alla bilar som säljs i dag Euro6, precis som i Sverige, och de har (i alla fall inte ännu) dragits in i skandalen.

Jaha, det bidde en tummatott.

 

 

 

Avgasbluffen kan döda dieseln i USA

av Robert Collin

 
VW-skandalen hotar den tyska bilindustrins dieselsatsning i USA. Mercedes, BMW och VW har lagt ner miljardbelopp på att ta sig in i USA med sina snåla dieselmotorer. Förra året var drygt tre procent av alla nya personbilar i USA dieseldrivna, nästan alla kom från de tre tyska tillverkarna men det är VW som säljer mest, 20 procent av alla dieslar i USA kommer från VW.
De tre stora amerikanska tillverkarna GM, Ford och Chrysler håller sig till bensinmotorer, bara bland de allra tyngsta pickuperna och skåpbilarna är en liten andel dieseldrivna, Fords storsäljare pickupen F150 är nästan alltid bensindriven,  men en del extra tåliga versioner, det jänkarna kallar ”Heavy Duty”, finns med diesel, samma med Chryslers Ram-pickup, bara de allra tyngsta har diesel, General Motors kommer med dieselmotorer i en del lättare pickuper och vans, men frågan är om de stoppas redan före introduktionen.
För nu säger analytiker i USA att den europeiska dieselsatsningen kan vara slut. Avgasbluffen fick redan tveksamma amerikaner att vända diesel-motorerna ryggen.
Affären kan öppna för en snabbare utveckling av hybrider och rena el-bilar, tror flera analytiker

Bosch skyller på VW i avgasskandalen

av Robert Collin

Det är det tyska elektronikföretaget Bosch som levererar bränsleelektroniken till Volkswagen och till större delen av den europeiska bilindustrin. Bosch har varit ledande leverantör i många år.

Bosch är nästan alltid först med det senaste.

Samma bränsleelektronik som VW använder säljs alltså till Mercedes och BMW. Och mjukvaran går att trixa med, om man vill.

Varför levererar Bosch en sådan mjukvara?

För att tillverkarna vill ha den.

Men när avgasskandalen rullas upp svär sig Bosch fritt från ansvar. ”Det är VW som programmerat mjukvaran.”

Volvo har också köpt motorstyrningen från Bosch i många år men i den nya SPA-arkitekturen har man bytt till japanska Denso. En anledning är att Bosch alltid låter tysk bilindustri få den senaste utvecklingen först, sen kommer övrig bilindustri, lite på undantag.

 

Genmäle från Kia: Garantin är bra!

av Robert Collin

Plusbetygen på de 25 mest sålda begagnade bilarna i Sverige föll inte Kias importör i smaken. Här är ett genmäle från Kia Motors Sweden AB:

Hur kan en så slätstruken, trist och medelmåttig bil bli en sådan storsäljare? Kanske för den sjuåriga garantin, som importören lurade många privatköpare med. Att den mest innehöll luft var det få som förstod.

 

Vad vi förstår är bakgrunden till ovan formulering i artikeln, publicerad i Aftonbladet den 23 augusti 2015, en bilägare som – innan 2012 – förlorat rätten till den sjuåriga garanti som Kia Motors erbjuder. Men oavsett bakgrund till formuleringen förstås det att Kia Motors sjuåriga garanti inte är vederhäftig vilket är både olyckligt och vilseledande. Därför bör detta förtydligande också publiceras.

Mellan 2007-2012 gällde för Kia cee’d kravet att för att den sjuåriga garantin skulle gälla att all service skulle utföras av Kia auktoriserad verkstad. Om inte detta gjordes gällde 3 års nybilsgaranti.

Bilägare, eller för den delen alla som köper en vara, har ett eget ansvar att läsa anvisningarna. Dessutom får alla nybilsköpare signera garantiboken där det framgår med största tydlighet vad som gäller för att garantin ska var giltig.

Efter den 4 december 2012 när Marknadsdomstolen dömde att Kia inte fick kräva service på auktoriserad verkstad gäller att all av Kia schemalagd underhållsservice enligt det aktuella serviceprogrammet ska utföras av auktoriserad Kia-verkstad eller av annan verkstad, förutsatt att arbetet utförs på ett fackmässigt sätt enligt Kias serviceprogram och Kias rekommendationer. Arbetet och alla reservdelar, tillbehör och vätskor som används vid servicen ska dokumenteras i serviceprotokollet, som ska finnas tillgängligt för granskning under hela garantitiden.

Dessa regler är liktydiga med alla andra bilmärken.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik vilket är en stor trygghet för bilägaren. Det enda vi kräver är att ägaren sköter sin bil enligt bilens serviceintervaller och att servicen utförs fackmässigt samt att bilen vårdas enligt de rekommendationer som finns angivna i service- och garantiboken. I service- och garantiboken står också att garantin avser reparation eller utbyte av Kia originadelar som är defekta och att arbetet ska utföras av Kia auktoriserad verkstad. Även dessa regler är liktydiga med alla andra bilmärken.

Kias sjuåriga garanti gäller hela bilen inklusive motor och växellåda. Det som inte ingår i garantin är service- och slitdelar.

Kia strävar efter att göra bilägandet så bekymmersfritt och ekonomiskt som möjligt. I Kias moderna fabriker byggs bilarna med hjälp av avancerad teknik och varje bil kontrolleras noga innan den lämnar fabriken. Det medför att bilarna håller så hög kvalitet att tillverkaren kan utlova en särklassig nybilsgaranti.

I dagsläget finns det 95 000 Kia-bilar som omfattas av garantin. Troligen är detta den största garantivagnparken i Sverige. Det stora flertalet av dessa Kia-ägare är mycket nöjda med villkoren såväl som med eventuellt utförda åtgärder.

Louise Westman

Servicemarknadschef

Kia Motors Sweden AB

 

••• Naturligtvis är det inte EN Kia-ägare som snuvats på den långa garantin för att han gjort en service på en verkstad som inte var auktoriserad KIA-verkstad. I så fall hade inte den luftiga garantin blivit ett så stort fall för Marknadsdomstolen som till slut tvingade KIA att följa de regler som alla andra bilimportörer rättar sig efter.

Jag har kritiserat garantivillkoren sedan allra första början och förstod aldrig att Kia Sverige ställde sig utanför gängse regler år efter år.

• Intressant att importören inte kommenterar mitt påstående att deras storsäljaren Ceed är ”slätstruken”. Och lika intressant att biltidningen Teknikens Värld just i dagarna skriver att bilens köregenskaper är en ”katastrof”.

Läs och titta här:

http://teknikensvarld.se/koreansk-katastrof-i-algtestet-193477/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified&subid=541206171

Robert Collin

Varggropen där JM Bygg fångar människor

av Robert Collin

I Roslagen fanns gott om varggropar förr i tiden. Djupa hål med något gott att äta på botten, där vargar lurades ner för att strax dödas när de föll mot spetsiga pålar.

Vi har fått en ny varggrop i Norrtälje.

En som fångar människor. I fredags fångade den Harry.

Min granne Harry är en gammal kraftkarl. Förr i tiden var han duktig brottare och han är mångårig Vasaloppsåkare.

Nu är han 86 år, inte lika vig och har inte lika bra syn som förr. Men jag skulle vara glad om jag var lika pigg som han om 20 år. Ja, redan i dag, faktiskt.

Harry går timslånga promenader i Norrtälje där han känner varenda gata och nästan varenda människa också. Ibland med hustrun, ibland ensam. Ibland med gåstavarna, ibland utan.

I fredags skulle han gå ner på stan och klippa sig. Men sen förra gången han gick samma väg hade byggbolaget JM Bygg grävt en drygt meterdjup grop med en låg granit-sarg runt.

Harry som inte väntade sig någon grop att snubbla ner i just där, och som hade solen i ögonen och och som inte stirrade rätt ner i backen efter snubbeltrådar föll som en fura.

Han försökte ta emot med händerna men slog huvudet i en hög med gatstenar längst bort i gropen.

En vass stenkant slog upp ett långt jack i huvudet.

En kvinna som hörde Harrys rop nerifrån gropen ringde ambulans och Harry kom till Norrtälje sjukhus strax efter.

Harry hade tur. Inget brutet, ingen krossad skalle. Men rejält blodig och blåslagen. Och nu rejält ihopsydd med över 40 stygn.

Vargarna är fridlysta och inga varggropar grävs nuförtiden.

Men människor är fritt villebråd och när byggbolagen slarvar med säkerheten är det ingen som bryr sig.

Kommunen är ytterst ansvarig. Men både på kommunen och på byggbolaget var det viktigare med semester.

Jag hoppas att Harry får ett rejält skadestånd, att han inte drabbas av några följdsjukdomar och att både JM Bygg och kommunen prioriterar säkerheten på byggplatserna i stan lite bättre i fortsättningen.

Fast jag undrar, gropen var fortfarande inte igenfylld när jag tittade förbi senast.

 

 

 

Sida 1 av 59
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB