Startsida / Inlägg

Var går gränsen för djurplågeri?

av Elisabet Hoff

Igår startade runt 170 VM-ryttare för att rida 16 mil längs Atlantkusten i Normandie i ridsportens maraton, distansritt. Enligt osäkra uppgifter kom 127 av hästarna aldrig i mål.

En krashade in i ett träd och dog efter knappt två mil. Om den bröt nacken eller dog av skallskador är oklart. Uppdatering: Det var skallskador.

Ryttaren Claudia Romero Chacon, 37, från Costa Rica, klarade sig med en skada i lårbenet. Uppdatering: Detta var en felinformation. Hennes tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

Distans är den snabbast växande ridsportsgrenen i världen – och den mest skandalomsusade med dopade och utmattade hästar och svåra skador.

Från början var det en sport för glada amatörer – hemmafruar sägs det – utan pengar och glamour. Nu stinker den av oljemiljarder.

Oljeländer på arabiska halvön satsar sanslösa pengar. Shejker håller sig med stall på hundratals hästar och dopingskandalerna har varit allt för många för att det ska vara någon tillfällighet.

Internationella ridsportförbundets president prinsessan Haya är en av flera fruar till Dubai-shejken, Sheikh Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, som varit avstäng för dopade hästar.

Igår tog han guld i VM.

Jag var på fälttävlans dressyren när jag nåddes av beskedet att en distanshäst dött på banan.

I det fallet verkar det handla om kombinationen tveksam banläggning och en orutinerad ryttare.

Olyckan skedde i en lång, mycket brant nedförsbacke. Passagen var trång och hästarna fortfarande mer heta än trötta. Alla galopperade och trängdes. Då gäller det att verkligen sitta i rätt balans och understödja sin häst.

På mediabussen till hotellen gick snacket. Banan var lerig och tung.

Det vittnades om hästar med död blick, om utmattade hästar som fick dropp ute på banan och hästar som inte ville lämna de sista paus- och veterinärstationerna.

Varför kortades inte banan när den var så tung? var frågan många av journalisterna frågade sig. Hur kan man som ryttare utsätta sin häst för detta? När de redan gör allt för oss tokiga människor. Var går gränsen för djurplågeri?

Som sagt – jag var inte där och såg med egna ögon. Men jag tror inte mina rutinerade, kloka och hästälskande kollegor från hela världen såg helt fel. Och jag såg med egna ögon hur beklämda de såg ut.

Nu är jag på para-dressyren. Och blir lycklig över det helt fantastiska förtroendet mellan hästar och ryttare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB